Keresés

Részletes keresés

sz33 Creative Commons License 2006.06.26 0 0 90

Az abszolút NULLA fok elérhetetlen, mert nem létezik!

Ha létezne, nem lenne anyag!
Mert!
Felsorolok néhány alapfogalmat és néhány leszármaztatott fogalmat, ami (kizárólag) az anyag jellemzői (számunkra).


Ha bármelyik ezen felsorolt fogalmak értéke NULLA lenne (azaz nem létezne, ami nem lehetséges), akkor (ott) nem lenne anyag, azaz nem létezne a világegyetem sem.

Néhány ezek közül:
Gravitáció, tér, dimenzió, rezgés, hőmérséklet, sugárzás, energia, térerő(mágneses, elektromos), sebesség, gyorsulás, tehetetlenség, erő, mozgás, teljesítmény, munka stb.

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.07 0 0 89
Egyszerűen arról van szó, hogy minden mennyiség definíció modellfüggő.

Amit a newtoni fizika távolságnak nevez, az nem ugyanaz, mint a relativitáselmélet távolságnak nevezett dolog. Másképpen, más mérési protokollal van definiálva, és más alapvető feltevéseket teszünk ahhoz, hogy definiálni lehessen. Persze bizonyos feltevések mellett a kettő megfelelő módon kapcsolatba hozható (itt azt a jól bizonyított tényt használjuk fel, hogy a newtoni mechanika a specrel határesete, és hogy a specrel pontosabban érvényes a természeti folyamatokra, mint a newtoni mechanika).

A kinetikus elmélet nem érvényes minden rendszerre, amire hőmérsékletet akarunk definiálni. Hogyan alkalmazod gázokon kívül bármi másra?

A trükk az, hogy az egyes elméletekben definiált mennyiségeket összehangoljuk, mert a modellek érvényességi tartományai átfedhetnek. Ilyenkor aztán össze lehet hangolni a két modell által definiált mennyiségeket. Hogy ez pontosan hogyan történik, az attól függ, milyen viszonyban állnak egymással a modellek. Az, hogy két különböző mérési utasítással definiált fizikai mennyiség ugyanaz, már maga egy természettörvény (azaz valamilyen, a valóságot kellően pontosan leíró modellben érvényes összefüggés). Gondold csak meg, hogyan lehet távolságnak hívni a teljes skálát a fermi méretskálától (atommag) a megaparsecig (kozmológia). Hát úgy, hogy a különböző eljárások által különböző tartományban definiált távolság-1, távolság-2, ... mennyiségek között az átfedő tartományokban fizikai törvények alapján lehet kapcsolatot teremteni.

Így van ez a hőmérséklettel is. Ráadásul ott esetleg ugyanabban a tartományban több definíciót is használhatunk, mert egy adott célra az egyik, más célra a másik célravezető. A vizsgált jelenség részletes ismeretével persze az egyiket átkonvertálhatjuk a másikba.

Egyszerűen le kell szokni arról, hogy a fizikai mennyiségeket amolyan magánvaló létezőknek tekintsüknek, amik modelltől függetlenül vannak. Nézd meg a szabványügyi hivatal definícióit, mindegyik kellő pontossággal belőtt fizikai törvényeken alapul, és általában ilyenek segítségével adják meg a különféle definíciók (pl. efemerisz idő és atomóra-idő) közti konverziót is.
Előzmény: muallim (88)
muallim Creative Commons License 2006.02.03 0 0 88

igen, de mihelyst jól definiált értelemben negatív abszolut hőmérséklet definiálható, akkor be kellene vezetni a negatív nyomást. Mert az abszolut 0 nyomás az a vákum, az alatt pedig negatív nyomás van. ( a kinetikus hőelmélet szerinti értelmezéskor )

Miért más a kinetikus hőelmélet  T-je, és az entrópikus értelmezés szerinti. Nem kellene egy definíciót elfogadni ?

Előzmény: Törölt nick (79)
Gnudist Creative Commons License 2006.02.01 0 0 87
Azért a nK-es jelenlegi rekord elég jó közelítés. Persze csak "ránézésre" van ez nagyon közel, a sokkal "természetesebb" inverz-skálán nézve még mindig végtelen sokat lehetne hűteni...
Én amúgy 2.73-ra emléxem:)
Előzmény: iszugyi (86)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.01 0 0 86
Az abszolút nulla fok egy csak eméletileg megközelíthetö érték.

Az univezum 2.74 K fokon van egy egyensúlyú állapotban.
Gézoo Creative Commons License 2006.02.01 0 0 85

Szia!

 

  Nézzük.  Van egy jónak látszó elmélet. Akkor lépésről lépésre meg kell minden részletét vizsgálni, az alapjainál kezdve..

  A vizsgálódás nem csak az igaz-e, van-e mellette vagy ellene mérési-tapasztalati

tény, hanem olyan értelemben is, hogy valóban megbízhatók-e ezek a "tények".

 

   A valláshoz elegendő a hit. Az elméletekhez még a homályos levezetések

is kevesek..

   Ha egy elv, egy elmélet leírása "faktorokkal", plussz szabadsági fokokkal

hókusz-pókusz vektormezőkkel stb.. "igazítható" a tapasztalati tényekhez, akkor vagy a tények vagy az elmélet nem az mint amit látunk...

   Az a leggyakoribb hibaforrás, hogy létező elméletek "megreformálásával"

kreálnak "új" elméleteket, függetlenűl attól, hogy akár már 100-400 éve túlléptünk

ezen elméleteken a hibáik miatt.

 

   Kb. erre vonatkozott, amit írtam..

 

 

Előzmény: Astrojan (84)
Astrojan Creative Commons License 2006.02.01 0 0 84

??

 

Előzmény: Gézoo (82)
Törőlt_nick Creative Commons License 2006.01.31 0 0 83
a homeopátia inkább a hittel történő - korántsem lebecsülendő hatású - gyógyuláshoz áll közelebb, mint akaraton kívüli biokémiai folyamatokhoz.
Előzmény: muallim (25)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.31 0 0 82

Szia!

 

  A lényeget ugye érted?  Ráutaló, logikusnak tűnő levezetések alapján

nem célszerű elméleteket kreálni.

 

  Ennyi...

Előzmény: Astrojan (80)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.31 0 0 81

Szia!

 

  Igen, igen, de... a szóhasználat zavar csupán...

Előzmény: Törölt nick (79)
Astrojan Creative Commons License 2006.01.31 0 0 80
Nagyon sok jelenség mögött áll, hihetetlenül más jelenség,

mint amit most hiszünk!

 

Huhh. Relativitáselmélet ??? Gravitáció ???

 

Ezért kell mindig a "többi lehetőséget" korrektül kizárni, az alap

jelenség bizonyításán felül !

 

Nagyon jó. Bizonyítani nem tudsz semmit, csak alátámasztani. Logikailag kizárni ellentmondásos lehetőségeket úgylehet könnyebben járható út. Vagy legalábbis annak kellene lennie.

 

Előzmény: Gézoo (51)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.30 0 0 79
Nem "negatív nulla". Negatív abszolút hőmérséklet. Jól definiált értelemben. Olvasd csak el a beidézett linket.

Nem kell annyira fetisizálni a hőmérsékletet. Az is csak egy fizikai mennyiség: mérési utasításokkal/modell összefüggésekkel definiált, és feltételei vannak annak, hogy egyáltalán értelmes legyen róla beszélni.
Előzmény: Gézoo (78)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.20 0 0 78

Szia!

 

  Nekem semmi bajom sincs vele. A "negatív abszolút hőmérséklet" kifejezéstől

áll fel a szőr a hátamon. De ez is csupán nyelvi értelemben, hiszen ez

a kifejezés a "negatív nulla" értelmetlenségget jelenti a magyar nyelvben.

  Hiszen az abszolut hőmérséklet legkisebb értéke ( a nulla) a Kelvin skála alap

(kezdő) értéke.

 

Előzmény: csontesbor (77)
csontesbor Creative Commons License 2006.01.20 0 0 77

Nem ertem, mi a bajod a negativ homersekletekkel.

A nemegyensulyi termodinamika, es altalaban a termodinamika szepen es illedelmesen viselkedik ezekben a rendszerekben, es mivel a termodinamikai rendszerek azok, akikre mukodik a termodinamika, innentol a hivatalos tudomanynak nem kell iktatni es pecsetjevel ellatni egyenkent a melegvizes bodonoket, es tarsait.

Előzmény: Gézoo (33)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.19 0 0 76
Köszönöm!
Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 75
Neked is!
Előzmény: Gézoo (74)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.19 0 0 74

Szia!

 

  Már hiányoltalak, még az idén nem is láttam hozzászólásod..eddig.

 

BÚÉK neked is!

Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 73
"Bár, ahogy elnézem lingarázda itt kicsit tévesztett, mert ez épp a reciproka az abszolút hőmérsékletnek. A dU=TdS-pdV+ΣμidNi összefüggésből látszik, hogy T=dU/dS, fix V és Ni mellett, vagyis a belső energiának az entrópia szerinti deriváltja."

Jogos, de mentségemre legyen mondva: sok szempontból a dS/dU=1/T természetesebb mennyiség. Csakhogy a reciproka jobban illeszkedik a korábbi leírásokhoz (Celsius, Fahrenheit stb. skálák).

Amúgy a fizikában, amint írtam, mindig minden mennyiségről igazából meg kell mondani, hogyan mérjük, vagy hogy hogyan származtatjuk már megadott mennyiségekből. A hőmérséklet sem más. Ebből a szempontból az abszolút nulla fok a statisztikus fizikai definíció következménye, léte nem valamiféle természettörvény. Egyszerűen ilyen a skálája annak a mennyiségnek, amit hőmérsékletként definiálunk. A termodinamika harmadik főtétele nem a zéruspont léte, hanem az, hogy ezen a hőmérsékleten a fajhő zérushoz tart, ami egy nemtriviális kijelentés az anyagi dinamikáról.

A fizikai mennyiségeket általában különböző tartományokban más és más definíció adjuk meg, és az átfedő tartományokban a különböző definíciókat a fizikai törvények kötik össze. Másképp mérünk egy pár milliKelvines skálán hőmérsékletet, mint a szobában, és megint nem higanyhőmérővel mérjük a Nap fotoszférájának hőmérsékletét, a magjáról nem is beszélve. És megint más az elvi (dS/dU) definíció. Ezeket a definíciókat a fizikai modellek összefüggései kötik össze. Vagyis pl. a hőmérsékleti skála, vagy akár a távolság mint fizikai mennyiség csak annyiban létezik és akkor pontossággal, amilyen pontosan tudjuk, hogy a definíciójuk alapjául szolgáló modellbeli összefüggések igazak a valóságra. Emiatt van az, hogy változnak a standardok (pl. a meridiánkör 40 milliomod része -> párizsi méterrúd -> atomi átmenet hullámhossza -> fény által megtett út a méter esetén), mert a fizikai előrehaladásával egyre pontosabb leírással rendelkezünk, és ezzel átdefiniáljuk a mennyiségeket, persze úgy, hogy a korábbi definíciókkal azok pontosságán belül egyezzen az új.
Előzmény: Simply Red (32)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 72

Szia!

 

  A lényeg, hogy a harárhőmérsékleten (edény fala melegíti) pl He4 -ről az elektronszerkezet váltásakor rengeteg energia szabadul fel és ez

elegendő ahhoz, hogy akár a gravitációval szemben is "kimásszon" az edényből.

Előzmény: cum ea (70)
Gnudist Creative Commons License 2006.01.14 0 0 71
Hát, az abszolút nullában még nem hallottam róla, de nem is kell neki annyi:) A 4He-nak elég 2.17 K, a 3He-nak meg 2.6 mK.
Kísérletileg 1937 óta ismerik (Kapica, Allen, Misener), az elméleti leírását pedig Landau csinálta meg először.
Remélem, hogy erre jár majd egy expert, én nem vállalkozom arra, hogy közérthetően elmagyarázzam.
Előzmény: cum ea (70)
cum ea Creative Commons License 2006.01.14 0 0 70
Ti hallottatok a hélium furcsa viselkedéséről, a szuperfolyékonyságról abszolút nulla fokon?
Gézoo Creative Commons License 2006.01.13 0 0 69

Szia!

 

  Köszi.  Ebből látszik, hogy másnak is feltünt... Hozzánk hasonlóan

más is volt annyira lüke, hogy forróvizet tegyen a mélyhűtőbe a tilalom ellenére..

 

Előzmény: Simply Red (67)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.13 0 0 68

Szia!

 

  Na azért.. Már kezdtem elszomorodni, hogy rosszul ismertelek..

 

A PET-tel csak annyiban más a helyzet, hogy a vékony és jó hőszigetelő

palack nem vezeti vissza a kondenzációshőt, mint ahogy azt az üveg teszi..

 

Előzmény: petike23 (65)
Simply Red Creative Commons License 2006.01.10 0 0 67

Egy egész új cikk a témáról (2005.12.29):

 

Hot water can freeze faster than cold?!?

Előzmény: Simply Red (66)
Simply Red Creative Commons License 2006.01.10 0 0 66
Nézzétek csak, úgy látszik, hogy ezzel a kérdéssel már előttünk is foglalkoztak egy páran. Még neve is van a jelenségnek: Mpemba effect
Előzmény: egy mutáns (53)
petike23 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 65

Hohohó,

 

azt eddig nem írtad, hogy ZÁRT palack..!

 

Mert így minde zárt edényre igaz, nem csak a PET palackra.

Előzmény: Gézoo (64)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.06 0 0 64

        Most csalódást okoztál.. 

Eddig azt tapasztaltam, hogy az egyik szakmám szerint kollégák vagyunk. A kémiai, fizikaikémiai kérdésekre adott korrekt válaszaid alapján.

 

  De..most. Szóval a PET palack zárt terében kialakuló tenzió, a palack nyakán

lecsapódó (kondenzálódó) félgömb alakú cseppecskék számára túltelített

így növekedésnek indulnak, miközben a palackban csökkenő gőznyomás

a sík felszínű víztükör számára telítetlenné válik.. Ezt kb. középiskola

2. osztályában fizkémből így tanítják pl. Veszprémben. (Remélem még most is..)

 

   Nyilvánvalóan ez energia és ezzel hőmérséklet többletet okoz a palack nyakán

 a szoba hőmérséletéhez képest, és egyben hőt von el a szoba

hőmérsékletéről induló hőmérsékletű víztömegtől a párologtatás által.

   Ha a cseppek a lefolyáshoz szükségem méretűre növekednek, lefolynak

és folyamatossá válik a ciklus.

 

 

Előzmény: petike23 (63)
petike23 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 63
"Valamelyik topicban említettem azt a megfigyelést, hogy az asztal közepén

álló PET palackban mindig kisebb hőmérsékletű a víz mint a szoba hőmérséklete.."

 

Ha így lenne, akkor folyamatos hőáram indulna el (spontán) a szobalevegő--> hidegebb víz között. Másodfajú perpetum mobile.

 

"Csupán abból adódóan, hogy más a tenzió értéke a sík és a görbült

folyadékfelszín felett, "helyi hőszivattyú" olyan parányi hőmérséklet

különbséget hoz létre amit a hőmérők nem mutatnak, de hosszú idő

alatt képes lecsökkenteni 1-2 fokkal a víz hőmérsékletét.."

 

Ez nem így va. Egy pontos hőmérővel ellenőrízheted.

A PET palckban lévő víz felszine olyan kismértkben görbült, hogy egyátaán nem játszik szerepet.

Előzmény: Gézoo (52)
petike23 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 62

"Ez igaz is addig amig el nem éri a másik hőmérséletét.. "

 

Szerintem úgy gondolta, hogy a nagy (kezdeti) hőmérsékletkülönbség miatt nagyobb lesz az áramlási sebesség, és ez (a tehetetlensége miatt) fennmarad akkor is, amikor utoléri a másik edényben lévő víz hőmérskletét.

 

De az igazság inkább a hűtő jeges felülete, amit írtak.

Előzmény: Gézoo (61)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.06 0 0 61

Ez igaz is addig amig el nem éri a másik hőmérséletét.. De sajnos onnantól ha

 "jobban pörögne" akkor visszamelegítené önmagát...Ami ugye lehetetlen..

Előzmény: egy mutáns (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!