Keresés

Részletes keresés

mercury_ Creative Commons License 2006.01.19 0 0 105
Fekete kormany.... eh...
Volt egy haverom, del-afrikai farmergyerek, egy section-ban voltunk meg castelben.
Az apja harcolt meg angolaban etc... hat azt mondja, az utobbi idoben nem nagyon dicserik meg szeretik kulonosebben, pedig a "feher" idokben igazi hosnek szamitott arrafele. Mondjuk az oreg leszarta az egeszet, szantott-vetett, meg ha nagyon berugott, motorra ultette az egyik feketet, a motor seggere kotott egy celtablat aztan hajts! Igy gyakorolta a mozgocelra valo lovoldozest :D
Szoval eleg "gyorsan" qrvasokminden megvaltozott arrafele.
Előzmény: mickey cortez (103)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 104

meph.a mailcimem már nem él.legutobb a légio topicban kértem,ne irjatok rá mert nem biztonságos.mellesleg meg is szüntettem.

ha valakit érdekel,irjon ide:(pill.nyitok egy freemailt) de nem igérek azonnali választ(a cim csak poste restante,tehát ne szurjatok ki mással,ne bombázzátok agyon virussal,mert mással is kibasztok.szol akinek szol.kösz)

 

 

 

 

Előzmény: Mephisto75 (102)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 103

ez alapnak nem rossz,de szerintem ezt már modositották valamikor az elmult négy-öt évben.de a lényege ez..

 

mercury,SA-ban a törvényeket már egy fekete kormány hozza évek ota,de aki a katonai eröt a kezében tartja az nagyon is jol tudja mikor és kinek miben segit:)oda nem tudott beférközni még egyik kaffer sem,nem is fog.nagyon komoly dolgokat kell ott titkolni..:)állam az államban..

 

mindenkinek aki mailt irt vagy vár ..sajnos nem igérek választ,legutobb is feltucat emberrel probáltam felvenni a mailkapcsolatot de fura mod egyik sem kapta meg..hü de nagyon nem lepett meg.ha valaki esetleg "munkát"keres,kérem ne irjon mert nem tudok neki semmit.senkinek.bocs.és a topicnyito hozzászolásom utolso sora még él..:)

Előzmény: Törölt nick (101)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 102

Mickey, mail ment szamodra. Halas lennek, ha tudnal valaszolni.

Udv!

M.

Előzmény: mickey cortez (98)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 101

Üdv.!

 

Na még egyszer hátha sikerülni fog.

 

1978. évi IV. törv. Büntető TK.

 

"Tiltott toborzás

 

154. § (1) Aki a Magyar Köztársaság területén idegen fegyveres szervezetbe – szövetséges

fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen

szolgálatra vállalkozókat közvetít, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő

szabadságvesztéssel büntetendő.

(2)Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki – szövetséges fegyveres erőn

kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben résztvevő idegen

fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben

kiképzésen vesz részt."

 

 

Előzmény: Törölt nick (100)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 100

 </P>

Tisztelettel: Vigyázzatok magatokra

Előzmény: mickey cortez (96)
mercury_ Creative Commons License 2006.01.19 0 0 99
SA kinyalhatja! a most uldozott mercenaryknek koszonheti a vagyonanak a jelentos reszet! ruhellem ha egy orszag elfelejti hogy mi a nem is oly regi tortenelme.bar mar reg megtanulhattam volna hogy a politika a koponyegforgatas kulturaltabb elnevezese...
Micky csekkolj majd emailt legyszives.
udv
mrc_
Előzmény: mickey cortez (98)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 98

nem értettelek félre:)

valoban,kicsi az esély,hogy bárkit is érdekeljen mit csinálsz és hol..én azt mondtam,hogy van ilyen törvény.már SA-ban is törvény tiltja,hogy idegen állam területén délafrikai állampolgár fegyveres katonai szolgálatot vállaljon,vagy azt elösegitse.más kérdés,ebben igazad van,hogy persze ki mennyire veszi komolyan.

a magyar törvényröl találtam egy elöterjesztést,azt hiszem változtatás nélkül el is fogadták pár éve,most probálom bemásolni ide..még birkozom a feladattal:)

üdv

mickey

Előzmény: mercury_ (97)
mercury_ Creative Commons License 2006.01.19 0 0 97
azt hiszem felreretettel a torvennyel kapcsolatban. akkor kifejtem. HA van egy ceggel, szervezettel élo szerzodesed, ami pontosan leirja hogy TE mint biztonsagi szakember (tokmindegy h mikent nevezik ezt megbeszeltuk nem :) ) adott idotartam, alatt adott teruleten, adott munkat elvegzel (szallitas biztositas, objektum vedelem - ez lehet a shell 10 hektaros pampaja is amin ugyan lehet hogy van egy torony de a tobbi az csak bozot, de az egesz 10 hektar a vedendo onjektum) a magyar hatosagok ebbe nem ugathatnak bele. Amire NAGYON kell vigyazni az az hogy a fogado orszag torvenyeit ne sertsuk meg (igazad van afrika nem az anarchia foldje, de azert lattam mar furcsasagokat hogy kinek es hogyan kell betartani a torvenyeket, pl. cote d`ivoire) vagy ha mar igen, a budos eletbe ne deruljon ki... :D
az a helyzet, iraqban regebben voltam meg a nagy civil dump elott, nem sok mindent tudok a mostani helyzetrol (mar a kijutas lehetosegeirol), meg nem is vagyok egyedul.
csekkolj emailt, ha meg nem tetted volna, aztan a reszleteket majd...
Előzmény: mickey cortez (96)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 96

pedig van ilyen törvény..nemzetközi és magyar is..te mint magyar állampolgár elméletileg büntethetö vagy.erröl már talán a légio topicon volt szo.hogy az alaptörvény azért átjárhato de ellenben pl illegális fegyvertartásért a fogado ország is lecsukhat.ezért van hogy az amcsi pmc jelentös részén kérnek usa állampolgárságot,mert ugye egyrészt ott(usa)megengedett a fegyvertartás,másrészt az amik elérték vagy legalábbis nagy nyomást tudnak gyakorolni bármely államra,hogy az ö fegyvereseik ne legyenek büntethetök ha az adott ország területére lépnek illetve ott büncselekményt követnek el.ennek ellenére sokszor szarban hagyják az embereik,mint anno Angolában Gearhartot,vagy manapság Afganisztánban "Jack"-et.az afrikanderek nagyon profin csinálták ezt bár sok bukott operáciojuk volt,ellenben keveset ültek az embereik.vagy épp semmit.a látszattal ellentétben Afrika sem az anarchia földje,ott is vannak törvények,és igen rávannak állva egyes kormányok,hogy biroság elé hurcoljanak fegyveres munkát végzö fehéreket.emlékezz,Mugabe azonnal lekapcsolta Mannékat,kiadták öket és el is itélték a többséget.

az irodákhoz neked kell megtalálni az utat,de azért nem kapkodnak senkiért..persze ha jo biztonsági szakember vagy:))...ha voltál Irakban,az ott dolgozo cégek jelentös részének vannak afrikai irodái..az egyik pl keres is kiképzökett Nigériába a nigériai hadsereg alakulatai mellé.bár azt hiszem az usmc és usnavy multtal birok elönyben vannak..a szolgálati hely Naji.(pszt,nem tölem tudod..))

Guinea,lefogva...
Előzmény: mercury_ (95)
mercury_ Creative Commons License 2006.01.19 0 0 95
Udv Mick.

Szivesebben valaszolnek emailben.
Toborzasrol szo sem volt, de nem hiszem hogy lenne olyan magyar torveny ami leirja hogy idegen orszagban milyen eszkozokkel vedhetok meg szerzodes alapja idegen szemely (termeszetes v jogi) "javai".
Haborut mar lattam. Irakot is. Nem veletlenul irtam fekete afrikat.

mrc_
Előzmény: mickey cortez (91)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 94

a mult heti merénylet.Warri,Nigeria.Mr.Asari,a NDPVF vezére.és a milicistái..

 

Az irodám odatelepitett emberi már résztvesznek egy brit irodaval karöltve több mint 300 shell alkalmazott evakuálásában és duzzasztják a mezök és objektumok véderejét..

Előzmény: mickey cortez (93)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 93

na,akkor most pár aktualitás,gyorshirek Afrikábol:))

pár napja Ivoryn ezuttal Gbagbo elnök hivei rohantak le egy Ensz campet,igaz ezek az un. Hazafias ifjuság nevü szervezett csoportjai voltak,kicsit megkevert az informátor igy nem tudom,de ahogy hallom,pár ensz katona is ottmaradt,bangladesiek voltak..

ami most mozgatja a "piacot",az a Niger delta és vidéke.pár napja fegyveresek raboltak el az olajoriás,a Shell emberei közül néhányat.ezt megelözte egy robbantásos merénylet,az egyik legnagyobb telepén a Shellnek robbantottak ismeretlenek.a Shell nem azert van a világpiacon évtizedek ota,hogy lenyelje ha packáznak vele és nem mellesleg kibaszott sok pénzröl van szo,ugyhogy a napokban nagyon megerösitette érdekeltségeinek védelmét és egyéb kevésbé publikus megbizásokat is adott.ez nem ujdonság,ez általában gyakorlat.mindenki hozza a maga "brigádját".a Total franciákat,az Agip afrikandereket,a Shell briteket és afrikandereket.ugye mivel ez utobbi egy brit-holland cég,ilyenkor a gyorsaság miatt nem mindegy,hogy az ember hol van,mert ha pl Rotterdamban üldögélsz és tudod kinek van szerzödése a Shellel,nem kell napokig utazgatni egyeztetni,ha kell napokon belül elhajozhatsz a Niger deltába:)

ott most lesz dolga a biztonsági tanácsadoknak,mert a helyzet az,hogy a szervezet aki "betámadta" a Shellt,és ezzel a globalizált olajpiacot,egy helyi törzs,az ijawok érdekeire hivatkozva fenyegeti a shellen keresztül a világ olajfelhasználoit.szinesiti a helyzetet,hogy a vezetöjük egy keresztényböl lett iszlám vallásu fekete,és igymár könnyü ellogikázni azon,hogy az alkaida már nem egy szervezet hanem egy ideologia lett ami kimondottan is szembemegy a globalizácioval a vallás palástját magára teritve.Nigériában amugy is évtizedek ota megy a polgár és vallásháboru plussz még azon belül egyes törzsek ellentétei,és persze a pénz,a pénz...

véleményem szerint,a NDPVF huzhatja a valagát,mert manapság az olajért semmi nem drága,ugyhogy..fuss Asari:))

Előzmény: mickey cortez (89)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 92
Stan 65-ben volt bocs.
Előzmény: mickey cortez (91)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 91

Udv mercury

 

öszintén szolva nem nagyon tudom értelmezni a kérdésed,mert én még nem hallottam soha,hogy Belga-Kongot Mike nyakába varrták volna...ez töle független dolog volt,nélküle is megtörténtek volna a dolgok..ö egy katona volt,egy zsoldos aki bizonyos feladatokra szerzödött.amire esetleg Te gondolsz vagy célzol az az,mikor 61-ben volt az operation dragon rouge,Stanleyvilleben,akkor az akkori sajto(emlékezz,akkoriban a hidegháboru alatt ami a nyugati blokkban pozitiv az a keletiben negativ,és forditva..)egy része arrol cikkezett,hogy a Vadludak tömegmészárlást rendezett Stanben,a másik fele meg arrol,hogy a vadludak ezrek életét mentették meg a vérszomjas simbáktol..ahogy von Rosen báro volt a biafrai Don Quijote is,meg volt náciszimpatizáns terrorbombázo is..dönts Te:)

 

Mad Mike nem kurt el semmit,egy rossz szokása volt.ha esetleg(ez azért néha elkerülhetetlen)bebukott pár dolog és biroság elé került,nem igen tartott lakatot a száján,néha többet mondott mint kellett volna.okozott a megbizoinak néha meleg perceket,föleg ha azok a megbizok pl  valamelyik állam titkosszolgálata volt.:))

a korra kitérve,az ex 5.(a ludak) még életbe maradt tagjai az örnaggyal együtt még a nyolcvanas években is szerzödtek,pedig akkor Mike is tul volt már a hatvanon jocskán..

 

Hogy lehet szerzödni?nem tudom,a törvény tiltja a toborzást.....)p

 láttál már háborut?tudod mi érdekel belöle?ha szakmailag akarod lemérni magad,juss ki Irakba,sokat tanulhatsz.ne az alapján dönts,hogy melyik ország neve hangzik egzotikusabban,a feladatot nézzd.ha esetleg groundhopper akarsz lenni,mindegy hova mész..Irak megfog változtatni..nagyon.

üdv

mick

Előzmény: mercury_ (88)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.19 0 0 90

Udv Of

 

igazábol mellékes minek nevezi magát az ember,engem pl nem zavar a zsoldos szo sem,de manapság mikor minden agyon van marketingelve,lehetsz biztonsági ör,szaktanácsado,logisztikai támogato,stb..:)

inkább az a lényeg milyen jelzövel illetik ezeket.szerintem a zsoldos szo eléggé le van járatva,de aki átlátja az tud különbséget tenni..jelenleg a magyar haderö is zsoldos hadseregnek van beállitva,és zsoldosnak nevezik a mujahedineket akik pl Bosniaban harcoltak.pedig ugye ég és föld..

amikor beutazik az ember egy idegen országba,a megbizok nem akarják nagydobra verni a dolgaikat,ezért pl többször utazol ugymint geologus,vizmérnök,üzleti tanácsado,de volt már rá példa,hogy egy 40fös puccsra készülö alakulatot civil légijáraton utaztatva rögbicsapatnak adták ki:))

manapság mivel sokat változott a "zsoldosbiznisz" már nem akkora gond,hiszen a nagy cégek,nagy irodák profi szerzödésekkel birnak,igy a munkavállaloik is többnyire biztonsági szakemberek.

Tanácsado lehet az is akit pl a francia hadsereg küld mondjuk Gabonba,hogy az elnök biztonságárol ,annak megszervezéséröl gondoskodjon,és tanácsado lehet az aki ex-SAS volt és "tanácsot ad"a horvát félreguláris eröknek,hogy kell mozogni az ellenség közelében.kiképzö lehet aki egy pmc-n keresztül,annak szerzödése szerint egy afrikai állam haderejének kiképzését vállalja.ez egyértelmü.de lehet kiképzö az is,aki magánmunkavállaloként jo pénzért volt utászként megtanitja a megbizo embereit aknafektetésre.az elöbbire jo példa manapság az uj formálodo haderö Libériában,ahova már szerzödtek SA cégek ilyen feladatra,a másodikra meg pl a volt UNITA Angolában,akiket amcsi meg SA utászok "oktattak".nagyjábol érted mire célzok?nincs jelentösége az elnevezésnek,a lényeg,hogy átláss a dolgokon:)

mabel zsoldos Irakban vagy szállitmányozási területen dolgozo biztonsági szakember?na?:)  (bocs mab nem személyeskedni akartam)

 

 

Előzmény: Of (87)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.17 0 0 89
nemsokára jelentkezem,csak most Nigéria....
mercury_ Creative Commons License 2006.01.12 0 0 88
Üdv Mindenkinek!

Mióta megy a topic olvasó vagyok (igaz ez az idegenlégiüs meg katonai topikokra is), de ha szabad, most hozzá is szólnék ill. kérdeznék.
1. Mike Hoare-vel kapcsolatban, sokat olvastam róla de nem eleget hogy megitéljem de állitolag sokan az ő számlájára irják belga kongot. Azt tudom hogy az elején (még a simba felkelésénél) komoly szerepe volt a felkelés leverésében, de mi az amit utána elkefélt?
2.Of hozzászólásának a végére odabiggyesztenék még egy kérdést?
Hogy a túróba lehet szerződéshez jutni? Közel keletet nem szeretem, inkább fekete afrikába mennék, de nincs ismeretségem arrafelé. Mindenki iraqot ajánlgat.

Tisztelettel
Of Creative Commons License 2006.01.10 0 0 87

Udv!

 

En nem becsmerlöen hasznålom a zsoldos szot, nålam a szonak pozitiv jelentese van. Ti melyik szot hasznåljåtok? Biztonsågi alkalmazott,tanåcsado?

Håny evesen szoktåk abbahagyni ezt a munkåt?

Mik a leggyakoribb feladatok? Tanåcsadås, kikepzes, irånyitås, fegyveres harc? Vagy åltalånossågban nem lehet megmondani, a szerzödestöl fugg?

Előzmény: mickey cortez (86)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 86

1993 ota ott mindig feszült a helyzet de,hogy mi várhato azt csak tippelni lehet..akár naponta:)mindenesetre Eritrea kidobta a területéröl az Ensz alkalmazottakat akiket igy egyelöre Etiopiaba evakuáltak.emlékeim szerint 2001ben Algirban aláirtak egy békeszerzödést de pár honappal ezelött ugy nézett ki ujrakezdik..

igen,alkalmaznak tanácsadokat szárazföldi feladatokra,ez föleg a kilencvenes években volt,ahogy az elözö hsz fotoján látod,kb igy állt fel az eritreai véderö,azért ezeket az embereket megfelelöen ki kellett képezni,megtanitani öket bizonyos fegyverek kezelésére,és biztos voltak speciális tudást igénylö feladatok amikhez igénybe vettek külföldi szaktanácsadokat:)

Előzmény: Of (85)
Of Creative Commons License 2006.01.09 0 0 85
A legutobbi etiop-eritreai håborunak mi lett a vege? Most vårhato komolyabb összetuzes, ugyanis eritrea egyre inkåbb követeli a bekefenntartok kivonåsåt? A szårazföldi harcokban is alkalmaznak zsoldosokat?
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 84

az ex EO irattárában landolt fax,rajta az orosz piloták névsorával:))

és az eitreai határörség orosz kézifegyverekkel:)

Előzmény: mickey cortez (83)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 83

igen,ez klasszikus posztszovjet magatartás volt..a Szovjetunio a hetvenes évektöl partnere volt Etiopiának,igy maradt rá Oroszországra az addis-abebai kapcsolat.rengeteg fegyvert,technikát szállitottak oda,söt kubai piloták rendszeresen Etiopiában gyakoroltak orosz instruktorokkal.aztán az eitreai függetlenségi harcok,majd késöbb a 98-2000-es háboru során,eritreai diplomaták utaztak Oroszországba egy fegyverüzlet okán..az oroszoknak meg persze semmi kifogásuk nem volt,közel 200millio dollár értékben adtak hadieszközöket Eritreanak..igy kiszolgálták minden vevöjük..az,hogy ök pont egymás ellen fegyverkeztek,cseppet sem zavarta az oroszokat..

többek közt igy kerültek orosz piloták Etiopiaba vagy százan.kisebb botrány lett mikor az eritreaiak kiadták egy faxra hivatkozva az etiop légierönél szolgálo orosz piloták,technikusok névsorát..akkor egy ex EO tiszt segitett elsimitani a témát mielött az ENSZ vagy valaki nagyon rákapott volna a feszegetésére.a gordiuszi csomot ugy oldották meg,hogy az EO egyik orosz kapcsolata leszállitott 15 ukrán pilotát Eritreanak.késöbb egy orosz vezette vadászgép le is lött egy ukrán vezette eritreai helikoptert.

persze naivság lenne azt hinni,hogy ezek a dolgok mehetnének egy erös titkosszolgálati háttér nélkül..mikor az oroszok ott vannak valahol Afrikában,akkor a hetvenes években kivivott pozicioikat örzik elég keményen:)

karácsonykor pl közel 200 orosz pilota,technikus,logisztikus érkezett Szudánba,hogy átvegye az Ensz misszio légi feladatainak ellátását,mindezt "kék sisakban".(véleményem szerint ezekbol jo pár tucat marad majd a kontinensen,dollárban folyositott fizetésért..és hogy azt Eritreaban,Csádban,Etiopiában vagy akárhol máshol bérszámfejtik..nekik totál mindegy:))

remélem nagyithato..
Előzmény: Dobri (82)
Dobri Creative Commons License 2006.01.09 0 0 82

 Üdv

 

A pilótás témához szólnék hozzá.Tény és való,nincs az a hatalmas rálátásom ezekre a dolgokra,de mivel érdekel így megpróbálok minél többet tudni róla.2000 második felében Djiboutiban töltöttem 5 hónapot,és itt töbször befogtunk a rádionkon orosz beszélgetést.Elösször azt hittük az Ádeni-öbölben közlekedő orosz teherhajókról jön,de mint késöbb kiderült a "felszabadítóink" a levegőben vannak.A szakaszunkban lévő litván rádióamatör(elég komoly cuccát elhozva Nimesből)felvette velük a kapcsolatot.Ukránok és oroszok voltak,csak egymással szemben.Egyiküket Etiópia fizette,míg a másikukat Eritrea.Gondolom nem lehettek azok a hatalmas légierők,de hát a levegőt is uralni kell...Erre meg pont jók a keleti"testvéreink"szolgáltatásaik.

 

                                                            Dobri

 

mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 81

ja,meg azt hiszem 68-ban volt a francia titkosszolgálatnak egy légiszállitási akcioja aminek a kodja:  "operation Mabel "volt..:))

fegyvert szállitottak a biafrai lázadoknak.

Előzmény: mickey cortez (80)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 80

nos,Afrika és a gyarmati,függetlenségi harcok egyik legérdekesebb epizodja a repülés,légierö témában mindenképp egy svéd arisztokratához füzödik akit

Carl Gustav von Rosen-nak hivtak.ö repült az elsö,második világháboruban,a kenyai függetlenségi harcok idején,Katangában,a svéd flottánál aztán a biafrai elszakadási kisérletnél lett a leghiresebb,mert szabadsága ideje alatt öt társával(két svéd-Gunnar Haglund,és egy Lang nevü plussz két másik akiket nem ismerek)nem csak gyogyszert,kaját vitt vöröskeresztes gépeken segélyszállitmány cimszo alatt,hanem fegyvereket,utánpotlást szállitottak a biafrai körülzárt csapatoknak,hanem kicsit legéppuskázták a nigériai kormánycsapatok állásait is:)ez volt 1967-68-ban.a gépek alig száz loerös,alig 370 kg sulyu kis egy motoros gépek voltak.

Haglund,Lang meg egy brit pilota.Lang lezuhant gépe a biafrai bokorban:)
Előzmény: mickey cortez (78)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 79

üdv kürtök

mailezni még senkinek nem volt idöm azota,de majd összejön ez is.

ne csak infokért gyere,biztos turnéztál hasonlo kaliberü országokban,ha hallottal láttál valamit ami passzol ide picit is,csak bátran:)ki nem mondott cél megszolaltatni azokat akik láttak a posztgyarmati világbol olyat amit kevesen)

 

of még annyit,hogy az afrikai helyzet még annak is átláthatatlan gyakran aki foglalkozik vele..

 

a médiáknak nem téma Afrika sötétebbik része mert a médiát kezükben tarto nemzetközi tökének sem érdeke ráfokuszálni a helyre..ha értitek..

Előzmény: kürtök (73)
mickey cortez Creative Commons License 2006.01.09 0 0 78

Annyit modositanék mab hozzászolásán,hogy  SA-ban meg az északi államokban valoban komoly a légierö(Egyiptom pl anno mirageval repült amit francia tisztek oktattak.de ott voltak brit kiképzök is,Libia komoly vadászgépekkel rendelkezik,stb) de a többi csoro kis államnak is van légiereje max nem mindig a legmodernebb.általában ez ugy néz ki,hogy bizonyos konfliktusok idején vagy közvetlen elötte a tartományi vezetök vagy épp maga az állam "beleesik" a nemzetközi fegyverkereskedök hálojába akik rengeteg pénzért eladnak nekik pár éves,évtizedes gépeket.persze lehetnek ezek korrekt üzletek is,de gondoljuk át jozanul..vajon honnan szednek annyi pénzt ezek a kurva szegény államok,hogy harci gépeket vegyenek?vagy valoban van annyi pénzük-ami gyakorlatilag kizárt-mert inkább a vezetöknek van mint az államkasszának(nekik is azért mert ellopják és pénzzé teszik a segélyek nagy részét,vagy dollármilliokkal korrumpálja és tartja öket bábként valamelyik jo hátterü nemzetközi cég),vagy egy külföldi érdekeltségü cég "lizingeli"nekik pénz helyett koncesszios jogokban kérve a törlesztést,vagy egy konkrét bánya,cég,szolgáltatás,stb igényével.erre a legjobb példa pl anno az elsö katangai krizis ahol Csombénak elég komoly harci flottája volt,az Union-Miniere du Haut Katanga nevü gyarmati koncesszios cég állta számlát,sebtében összevásároltak 50 db vadászgépet.a nyolcvanas évek közepétöl aztán vagy államközi megállapodások(ahogy mab irta a volt francia gyarmatok többségének légterét francia gépek védik)vagy a modern,akkoriban kialakulo magáncégek fektettek be ebbe,vagy mára pl teljesen legálisan bejegyzett cargo cégek flottáját használják fel ezek a kis államok.a piloták zöme valoban keleti,föleg mert a gépek,technika nagy része is onnan érkezik.a komoly gépek beszerzése,müködtetése általában a nyugati szolgálatok hatékony segitségével történik.

amugy a téma nem rossz,elökeresek az archivumunkbol pár képet,kicsit szinesitendö..pill.

Előzmény: Of (74)
bantam Creative Commons License 2006.01.06 0 0 77
ha meg nem lattatok: http://www.africancrisis.org/Movies/AB&G_SP08.Zip
mabelle Creative Commons License 2006.01.05 0 0 76
amugy aki latta az air americat :egy chapman freeborn, vagy coyne airways.. hasonlo felallasu ceg:))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!