Keresés

Részletes keresés

vjv1 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 51

Buék.

:)

toloba Creative Commons License 2007.01.09 0 0 50
Férjhez megy az elhunyt futball-legenda volt felesége


2007. január 4., csütörtök 5:04 InfoRádió / The Sun


Igent mondott szeretőjének, és ismét férjhez megy a 2005. novemberében elhunyt legendás észak-ír labdarúgó, George Best volt felesége. A 34 éves Alex kezét szilveszter éjjelén kérte meg Howard Kruger üzletember.

Pontban szilveszter éjfélkor kérte meg George Best egykori feleségének kezét a 47 éves üzletember, Howard Kruger. Alex Best igent mondott, noha egy interjúban hangoztatta, hogy mindig is a Manchester United egykori legendás futballistája lesz élete szerelme.

"Eljön az idő, amikor túl kell lépned a múlton" - fogalmazott a 34 éves asszony, aki három évvel ezelőtt, egy New York-i szilveszteri bulin ismerkedett meg az üzletemberrel.

Howard Kruger és a hölgy azt követően kezdtek együtt járni, hogy az asszony pár hónappal később elvált az alkoholista egykori futballistától. A nő kitartott a férfi mellett akkor is, amikor 2005. júliusában azzal vádolták, hogy tisztességtelenül közeledett egy lányhoz.

A férfit végül a bíróság felmentette a vádak alól. "Kisebb-nagyobb megszakításokkal három éve együtt vagyunk. Volt néhány nagyszerű és néhány borzalmas pillanatunk" - fogalmazott a 34 éves volt stewardess, aki azt is kijelentette, hogy minél hamarabb szeretne gyerekeket.

http://inforadio.hu/hir/eletmod/bulvar/hir-96655
toloba Creative Commons License 2007.01.09 0 0 49

Manchester Top 50

Nyilvánosságra hozták a Manchester Unitedben valaha futballozó legjobb ötven játékos névsorát. Érdekesség, hogy az első tízben két jelenleg is aktívan futballozó játékos van:
1 - Sir Bobby Charlton
2 - George Best
3 - Roy Keane
4 - Duncan Edwards
5 - Denis Law
6 - Bryan Robson
7 - Eric Cantona
8 - Peter Schmeichel
9 - Ryan Giggs
10 - Paul Scholes.
A jelenleg aktív játékosok közül még heten fértek be az első ötvenbe:
11 - Wayne Rooney (képünkön)
14 - David Beckham
15 - Ruud van Nistelrooy
18 - Gary Neville
22 - Ole Gunnar Solskjaer
39 - Cristiano Ronaldo
48 - Rio Ferdinand.

http://www.foci24.com/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=9456
toloba Creative Commons License 2006.12.10 0 0 48

Best a bankón...
toloba Creative Commons License 2006.11.19 0 0 47
...és a főváros reptere is az ő nevét viseli....
Előzmény: toloba (46)
toloba Creative Commons License 2006.11.19 0 0 46
George Best bankjegyre kerül!


2006-11-05 15:00:15


Ilyen sem nagyon történt még labdarúgóval! Olyat már hallottunk, hogy valakiről bélyeget adjanak ki, például Finnországban Jarri Litmanen pályafutása csúcsán kapta meg ezt a megtiszteltetést hazája postájától, de bankjegyre azért csak az országok legnagyobbjai kerülnek!
George Best arcképe, halálának első évfordulóján egymillió papírpénzre kerül majd rá, nevezetesen az ötfontoson limitált darabszámú kiadásban kerül kinyomtatásra - jelentette be az Ulster Bank.

"Mi így szeretnénk leróni tiszteletünket egy nagy egyéniség előtt!"- nyilatkozta a bank szóvivője. "Best nem csupán Észak-Írországban, hanem az egész világon fantasztikus szeretetnek örvendett!"

http://www.topfoci.hu/index.php?heading_id=3&article_id=8028&title=George%20Best%20bankjegyre%20ker%FCl!
toloba Creative Commons License 2006.11.19 0 0 45
Milliókért kelt el Best legendás meze




George Best 1970-ben, a Northampton elleni bajnokin viselte azt a mezt, amelyet most közel tízmillió forintért vásároltak meg egy aukción.

A mez értékes ereklye, Best ugyanis ezen a meccsen minden idők egyik legemlékezetesebb teljesítményét nyújtotta, hat gólt szerzett, ezzel egymaga eldöntötte az összecsapást. Az ellenfelek és a játékostársak évekkel később is döbbent elismeréssel beszéltek a legendás focista akkori produkciójáról. Roy Fairfax, a Northampton védője volt megbízva azzal, hogy fogja le Bestet, de kiderült, hogy azon a meccsen ez lehetetlen feladat volt.

- A legközelebb akkor kerültem hozzá, amikor a meccs végén odajött hozzám kezet fogni – mesélte a védő az összecsapásról.

A piros-fehér mezt egy aukciós ház most 24 ezer fontért értékesítette, ami hozzávetőlegesen 9 millió forintnak felel meg. Ez az összeg azonban még mindig messze van Pelé egykori mezének árától, azt a felsőt 2002-ben 158 ezer fontért (több mint 60 millió forintért) vásárolta meg egy gyűjtő.

George Best így is fényes karriert futott be, de ez a pályafutás még ennél is szebb lehetett volna, ha a futballistán nem uralkodik el alkoholizmusa, amely tavaly novemberben a halálát is előidézte.

http://www.samsungsport.hu/hir.php?id=16367
Előzmény: toloba (39)
toloba Creative Commons License 2006.11.19 0 0 44
Nem véletlenül említettem meg itt Puskást, aki ugyan jobb volt Bestnél, de szerintem Best, ha nem kallódik el, talán megszorongathatta volna...kár érte...(is)
Előzmény: horst_fuchs (42)
11leoni Creative Commons License 2006.11.18 0 0 43

 

 

horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.18 0 0 42
érdekes módon, tegnap nekem is egész nap a fejemben volt Best, illetve Facchetti is... Szvsz nem meglepő ez a tudatalatti hasonlítgatásom a tegnapi nap ürügyén.
toloba Creative Commons License 2006.11.17 0 0 41
Egy év sem telt el és melletted ott van Puskás is...szomorú, nagyon szomorú...
toloba Creative Commons License 2006.08.17 0 0 40
toloba Creative Commons License 2006.08.17 0 0 39
2006-08-17


Árverezik Best legendás mezét


George Best mítosza halála után is tovább él. Egy londoni aukciós ház elárverezi a tavaly novemberben elhunyt legendás észak-ír labdarúgó kedvenc mezét, közel 30 ezer font, azaz nagyjából 12 millió forint bevételre számítanak.

Minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, George Best hosszas betegeskedés után tavaly novemberben, 59 évesen távozott az élők sorából. Ahogy arra számítani lehetett, ragyogó pályafutásának csillogó ereklyéit szépen sorban árverésre bocsátják.

A londoni Christie’s aukciós házban szeptember 13-án lehet licitálni arra a piros-fehér mezre, amelyben Best talán élete mérkőzését játszotta. A Manchester United észak-ír klasszisa 1970-ben hat gólt szerzett a Northampton Town elleni találkozón. Egykori őrzője, a northamptoni Roy Faifax elárulta, csak a lefújás pillanatában érte utol Bestet, hogy kezet foghasson vele.

A londoni kereskedők szerint az ereklye akár 30 ezer fontért, azaz körülbelül 12 millió forintért kelhet el. Sportolói mezért eddig 158 ezer fontot fizettek, a brazil Pelé válogatott szerelése ért ennyit.

http://www.samsungsport.hu/hir.php?id=15450
toloba Creative Commons License 2006.02.20 0 0 38
A futball-legenda halála után is kísért


2006. Február 20., Hétfő, 05:03:00


Az egykori futball-legenda, George Best a halála után is gondot okoz családjának. A fantasztikus karrierje után alkoholistává vált Best ugyanis közel 500 ezer fontos adósságot hagyott maga és végrendeletről sem gondoskodott.
A News of the World című brit lapot George Best egy közeli ismerőse értesítette az áldatlan állapotokról, ami jelenleg a család helyzetét megkeseríti. Best ugyanis közel 500 ezer font adósságot hagyott hátra, ebből 300 ezer font a kórházi kezelés összege, amit az utolsó pár hétre kiszámlázott a londoni Cromwell magánkórház. George Best legjobb barátja ügynöke, Phil Hughes volt, aki Best Chelsea-ben található lakásának kulcsát - a focista halála után két nappal - fiának, Calum Bestnek adta át, úgy gondolva, hogy az elhunytnak is ez volna a szándéka. Ám eközben George Best húga, Barbara kezébe vette az irányítást, és ügyvédjével próbálják felgöngyölíteni a szálakat, de nem hajlandók beszélni Calummal és Phil Hughes-szal.
- Calum és Phil úgy érzi, hogy a 300 ezer fontos kórházi számla rendkívül magas, már csak azért is, mert a Cromwell kórháznak nagyon jó reklám volt, hogy ott kezelték George-ot - mondta a neve elhallgatását kérő bennfentes. Az ügyet bonyolíltja, hogy George Bestnek nem volt korrekt végrendelete, még az a 7 évvel ezelőtti végrendelet van érvényben, amelyet akkor csináltatott, amikor a nála sokkal fiatalabb Alex a felesége volt. Best és Hughes gondoltak rá, hogy meg kellene újítani a dokumentumot, de Best állapotának romlásakor Hughes-ban volt annyi tapintat, hogy ezzel ne zavarja a beteg embert. Mégis téma volt közöttük, és az új végakaratban Best mindent ügynökére hagyott volna, tudván, hogy akkor fia is jól jár. Most viszont a káosz az úr, a problémás Best utolsó tragédiája, hogy halála után is gondot és viszályt okoz.
The SUN
toloba Creative Commons License 2005.12.04 0 0 37
Ötszázezren búcsúztak Besttől

2005-12-04

Belfast - Örök nyugalomba helyezték tegnap George Bestet (†59), a Manchester United múlt pénteken elhunyt legendáját. A családtagok, a barátok és az egykori csapattársak mellett körülbelül félmillió rajongó kísérte utolsó útjára minden idők legnagyszerűbb északír futballistáját.


Diana hercegnő tragikus halála óta nem volt oly nagy figyelemmel kísért temetés Nagy-Britanniában, mint tegnap Belfastban. George Bestet mindenki a futball legendájának tartotta.

- Fantasztikus focista volt, nagy megtiszteltetés, hogy vele játszhattam - suttogta elcsukló hangon az egykori manchesteri csapattárs, Denis Law, miután segített elhelyezni a koporsót a parlament előtt felállított ravatalon.

A MU korábbi klaszszisa mellett a sportág legelismertebb alakjai búcsúztak a sztártól: Sir Alex Ferguson, az United mestere, Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és a manchesteriek egykori sztárja, Sir Bobby Charlton.

- Mindig úgy tekintettünk rá, mint a földre szállt istenre - emlékezett Ferguson.

Belfastban tegnap megállt az élet. A bajnoki összecsapásokat elhalasztották, a kormány átvállalta a temetés 300 eurós (75,6 millió forintos) költségét, félárbocra engedte a parlament zászlóit. Ez eddig csak a királyi család tagjait illette meg. A szakadó eső ellenére ötszázezer ember állt némán a Stormont-palotáig vezető út mellett. Mindenki, még az égiek is Bestet siratták.

(pálszabó)(Blikk)



toloba Creative Commons License 2005.12.04 0 0 36
George Best halálos ágyán megkérte kedvese kezét


2005. december 04. 16.30

Az írországi Belfastban tegnap több mint 100 ezer ember kísérte útjára a napokban elhunyt legendás labdarúgót, az 59 éves korában elhunyt George Bestet. A temetési szertartáson megjelent mind az a négy nő, aki fontos szerepet játszott a Manchaster United egykori sztárjának életében: két volt felesége, és két élettársa.

Utolsó éveiben George Best a csinos Ros Hollidge oldalán mutatkozott legtöbbet, bár kapcsolatuk igencsak viharos volt, gyakran kellett a fiatal nőnek rendőrt hívni kedvese erőszakoskodása miatt. Most azonban Hollidge is csak a szépre emlékezett, így a temetésen megjelent újságíróknak elmondta, hogy a labdarúgó zsenit a tőle kapott gyűrűkkel a kezén helyezték a koporsóba.

A News of the World beszámolója szerint Best a halálos ágyán gálánsan megkérte Ros Hollidge kezét. Ezt az ígéretét azonban már nem tudta teljesíteni.

Stop!
gugugaga Creative Commons License 2005.12.04 0 0 35
Szomorúak ezek a képek :-(((
toloba Creative Commons License 2005.12.04 0 0 34
A Belfastban, az egykori futballzseni szülővárosában rendezett temetés miatt az összes szombatra kiírt, északír bajnoki összecsapást elhalasztották. A kormány átvállalta a gyászszertartás átszámítva 300 ezer eurós költségét, és félárbocra engedte a parlament zászlóit, noha ez a "kiváltság" eddig csak a királyi család tagjait illette meg.

A BBC által élőben közvetített ceremónia - amelyen részt vett Sir Alex Ferguson MU-vezetőedző, Sven-Göran Eriksson angol szövetségi kapitány és Sir Bobby Charlton is - a Cregagh negyedbeli szülőháznál kezdődött, majd a menet öt kilométert megtéve jutott el a parlament stormonti épületében felállított ravatalig. Az 1968-ban Aranylabdával kitüntetett sztár koporsóját egykori csapattársai, rokonai és barátai vitték, mögötte apja, fia és négy testvére haladt. A gyászolók virággal díszítették fel a házakat, kerítéseket, buszmegállókat és útelzáró kordonokat is. Bestet ezután a Roselawn temetőbe szállították, ahol 1978-ban elhunyt édesanyja mellett helyezték végső nyugalomra.
(2005. dec. 04.)
toloba Creative Commons License 2005.12.04 0 0 33
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 32
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 31
A gyász:

toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 30
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 29
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 28
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 27
Előzmény: toloba (26)
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 26
Félmillióan búcsúztatták Bestet

* Joó Gábor

2005. december 3., szombat 14:25

Eltemették George Bestet. A[b/] szervi elégtelenségek miatt november 25-én elhunyt volt aranylabdás futballistát félmillióan kísérték utolsó útján, Belfastban.

Szombat kora délután, Belfastban eltemették George Bestet. A Manchester United és az északír válogatott korábbi világklasszisa november 25-én hunyt el szervi elégtelenségek miatt, amit alkoholizmusa okozott.

Utolsó útján családja - édesapja, fia és volt felesége - , barátai, sporttársai, illetve mintegy félmillió rajongója kísérte. Best zöld nemzeti lobogóval letakart koporsóját autóval vitték szülőházától a stolmorti kastélyba, a bő hat kilométeres utat kordonok között tette meg a halottaskocsi.

A szurkolók a szakadó esőben sálakat, mezeket és virágokat dobáltak a gépre, amely tizenegy óra körül érkezett a szertartás színhelyére. Itt volt csapattársai, többek között az aranylabdás Dennis Law mondtak búcsúbeszédet, de eljött Bobby Charlton, Sir Alex Ferguson és Sven-Göran Eriksson is.

Dálután egy óra után szállították tovább a koporsót - már piros-fehér MU-színekbe burkolva - a családi sírhelyre, ahol George Best édesanyja mellé kerül.

Minden idők egyik legjobb futballistája tizenkilenc évesen bajnok lett a Manchester Uniteddel, három év múlva BEK-győztes és aranylabdás. Huszonhat esztendősen, több mint 180 gól után mégis visszavonult. Az első futball-popsztár volt, szurkolói bálványozták, a sajtó beszólásai miatt is imádta. Alkoholizmusát sosem tudta legyőzni, 59 évet élt.
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 25
gugugaga Creative Commons License 2005.12.03 0 0 24
Egy nagyon szép kis cikk ez! Isten nyugosztaljon George!
Előzmény: toloba (23)
toloba Creative Commons License 2005.12.03 0 0 23


George Best, akit Pelé is a legjobbnak tartott

* Joó Gábor

2005. december 3., szombat 11:23

Tizenhét évesen mutatkozott be a Manchester Unitedben, tizenkilenc esztendősen angol bajnok lett, huszonkettő volt, amikor BEK-et nyert, és megkapta az Aranylabdát. Egyszer hat gólt lőtt egy meccsen. Az első futball-popsztár volt, szurkolói bálványozták, a sajtó beszólásai miatt is imádta. Huszonhat évesen, 180 gól után mégis visszavonult. Félresiklott életéről annyit mondott: "A pénzem 90 százalékát bigékre, piára és kocsikra költöttem. A többit elherdáltam". Szombaton, félmillió ember jelenlétében temetik, az MU-nál már készítik a szobrát.

"Azt hiszem, találtam nektek egy zsenit" - táviratozott 1961-ben Bob Bishop, a Manchester United játékos megfigyelője Belfastból a klubba. A tehetségkutató a Cregagh Boys' Club edzésén fedezte föl a tizenöt éves George Bestet, akit a város Stormont nevű kerületében már jól ismertek.

"Háromszáz ember is kijött a lakótelepről, ha ő játszott az utcán. Látszott, hogy különleges tehetség. Amikor hozzá került a labda, azonnal zúgolódni kezdtek" - emlékezett vissza Eric McMordie, Best jóbarátja, akit szintén magával vitt Bishop Manchesterbe, próbajátékra.

Felrúgni sem volt könnyű


Csak Best futott be az MU-nál, nem telt el két év, és bemutatkozott a nagycsapatban egy West Bromwich Albion elleni meccsen. Tizenhét évesen sem vallott kudarcot, azonnal kihagyhatatlan lett.

A tizenegyes és a hetes mezben játszott, utóbbi lett az állandó száma. Nem volt kivételes fizikuma, sőt, kifejezetten vékony, átlagosan magas volt, ám villámgyors középpályás lett. A védők általában csak üldözni tudták, ha más nem volt, elkaszálták, legalábbis megpróbálták.


A pályán bárhol feltűnt, legszebb góljait középről lőtte: a felezővonaltól indult, és meg sem állt a kapuig.

"Ő volt a legjobb, akit megpróbáltam felvágni" - utalt Best kivételes képességeire Ron 'Chopper' (mészárosbárd) Harris, az egyik emlékezetes sikertelen szerelési kísérlete után.

"Fölállt, és ment tovább"

A United jelenlegi edzője, Sir Alex Ferguson szavai írják le legtalálóbban a mészáros védők Best elleni küdelmét: "Akkoriban tomahawkkal kellett leütnöd valakit, hogy kiállítsanak. Ron Harris, Tommy Smith és Norman Hunter igazi nehézfiúk voltak, akikkel nem mert újat húzni senki. George átrepült rajtuk, ha meg néha eltrafálták, felállt, elkérte a labdát, és újrakezdte."


Tizenkilenc évesen lett először bajnok az MU-val, 1965-ben, és a BEK-ben is kezdtek sikereket elérni. Ebben a sorozatban a Benfica elleni 1966-os negyeddöntőn játszotta egyik legjobb meccsét. Az első találkozót a Manchester 3-2-re nyerte otthon, így a visszavágóra védekező taktikával mentek.

Huszonkét évesen a csúcsra ért

"Az volt a tervünk, hogy óvatosan kezdünk, de valaki vattát tömhetett George füleibe" - mondta később Sir Matt Busby, az MU edzője, mivel Best tíz perc alatt szerzett két gólt, és eldöntötte a továbbjutást. A második különösen emlékezetes: kicselezte a kapust is, mielőtt az üres hálóba gurított. Az összecsapást 5-1-re nyerték.

A Bobby Charlton-Dennis Law-George Best álomtrióval felálló MU, és az északír klasszis 1968-ban értek a csúcsra, amikor - újra a Benficát verve, ezúttal a döntőben - megnyerték a BEK-et, és a France Football Aranylabdáját Best kapta. Ezzel kiteljesedett a kép, hiszen korábban már Law és Charlton is átvehette az trófeát.

A legnagyobb elismerés viszont Pelétől jött: "Best a világ legjobb játékosa".


Problémás zseni


Az egyik legproblémásabb is volt viszont. Kiállították, mert sárral dobta meg a bírót, sőt, majd azért, mert saját csapattársát szidta: a játékvezető azt gondolta, Best neki szánta a szitokszavakat. Amikor kiütötte a bíró kezéből a labdát, egy hónapra tiltották el, a kényszerpihenőt leginkább a Northampton futballistái bánhatták: visszatérése napján hat gólt lőtt nekik.

"Dühös voltam, hogy ilyen sokat ki kellett hagynom, és mindent kiadtam magamból" - vallotta be a United 8-2-es győzelmekor Best.

Huszonnégy éves volt, világsztár, sőt, popsztár, korábban egy sportolót sem imádtak úgy, mint őt. A beatkorszak közepén gombafrizurát viselt, Jaguarral járt, szórta a pénzt nőkre és már italra is. Egy portugáliai sombrerós fotó miatt megkapta az El Beatle becenevet.

El Beatle

"George volt az ötödik Beatle, egy igazi popsztár. Minden lány és fiú imádta, a posztere minden fiatal szobájában kinn volt" - beszélt róla Nigel Hart Northampton-szurkoló, aki a hatodik gólja óta MU-drukker.

Népszerűségét a maiak közül David Beckhaméhez lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy érte egész Nagy-Britannia rajongott. "Mindennapi srác volt, mint mi. De egyre népszerűbb és népszerűbb lett, nem csinálhatott átlagos dolgokat, nem mehetett vásárolni vagy moziba, mert azonnal felismerték. Beszélni akartak vele, aláírást kértek tőle, fényképezték, ha kellett kergették is ezekért" - mesélte északír válogatottbeli társa, a kapuslegenda Pat Jennings.

Egy percig sem lehetett nyugta, házához autóbuszos utakat szerveztek az utazási irodák, óriási sikerrel.

Pia, nők, kocsik

A hírnevet nehezen viselte, kicsapongásairól és alkoholizálásáról egyre többet írt a sajtó. Néhány év alatt az ital átvette a hatalmat az életében, kezdte kihagyni az edzéseket, amit az edző, Sir Busby nem sokáig tolerált.

Talán ha egy türelmesebb egyéniség, mint Ferguson lett volna mellette, nem történik meg, de 1972-ben, 465 meccs és 180 gól után, 26 évesen George Best elhagyta a Unitedet, és befejezte a futballt.

"Mr. Best, hol csúszott félre?" - kérdezte az egyik londoni luxushotel pincére egy üveg pezsgővel a kezében, amikor Best szobájába lépve az ágyon megpillantotta az év Miss Worldjét, amint a kaszinóban nyert, szétszórt font tízezreken feküdt.

Best káros szenvedélyét is tehetségével magyarázta: "Nagyszerű adottsággal születtem, de a tehetség néha önpusztító hajlammal párosul. Ahogy a pályán, úgy a bulikon is mindenkin túl akartam tenni".

A pályára még visszatért, de csak kiscsapatokban, 28 éves kora után pedig már csupán elvétve játszott. (Persze még ekkor, az amerikai ligában is lőtt néhány szenzációs gólt.)

Csak az alkohol győzte le

Az alkohollal nem szakított, a hetvenes évek közepére függővé vált, és ezt nem is tagadta. Többször próbált leszokni, elvonóra járt, de mindig visszaesett. Összefocizott pénzét elszórta, a nyolcvanas évek elején búcsúmeccsének bevétele, 72 ezer font mentette meg a teljes csődtől.

"A pénzem 90 százalékát bigékre, piára és kocsikra költöttem. A többit elherdáltam" - bizonyította remek humorát Best, amikor évtizedek múlva az életéről kérdezték.

Félmillióan búcsúznak tőle

A futballban nem foglalkoztatták, de a kilencvenes években - szerencséjére - a televízióba hívták szakkommentálni. Állapota ennek ellenére folyamatosan romlott, kocsmákban részegen nőket molesztált, kisebb rendbontási ügyei voltak, többször a rendőrségen kötött ki. Három éve majdnem meghalt, de májátültetéssel megmentették az életét. Úgy tűnt, leszokik, de csak néhány hétig bírta ital nélkül.

Múlt pénteken, Londonban, 59 évesen halt meg szervi elégtelenségek miatt. Szombaton, félmillió ember jelenlétében temetik el Belfastban, az MU hamarosan szobrot állít az emlékére.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Legendás mez lett a 7-es

A legtöbb csapatnál a 10-es mezt viseli a legjobb játékos, a a Manchesternél viszont Bobby Charlton, de főleg Best óta a 7-esben játszó futballista a főnök a pályán. A nyolcvanas évek elején Bryan Robson viselte ezt - ő az angol válogatott csapatkapitánya is volt -, majd visszavonulása után a szurkolók által a legjobb manchesteri játékosnak választott francia Eric Cantona szerepelt hetesben. A botrányairól is elhíresült Cantona távozását követően David Beckhamé lett a mágikus mez. Jelenleg Cristiano Ronaldóé a hetes, bár neki még bizonyítania kell, valóban megérdemli-e.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy megtört karrier állomásai

1946: Május 22-én Belfastban született.
1963: Bemutatkozik a Manchester Unitedben.
1964: Első válogatottsága az északír együttesben.
1965: Bajnok az MU-val.
1968: BEK-győzelem a Benfica ellen. Az év angliai játékosa és aranylabdása.
1970: Elküldik az északír válogatottból, mert sárral megdobott egy bírót.
1972: 26 évesen elhagyja a Unitedet.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Aranyköpései

Best jó kedélyű ember volt, ismerősei szerint remek humorú, életvidám figura. Bálványozták, de sosem lett nagyképű, zsugorisággal vagy irigységgel még rosszakarói sem vádolhatták. Nyilatkozatai miatt imádta a sajtó. Nem félt senkit kritizálni, de saját alkoholizmusát is kifigurázta.

"Befejeztem az ivást, de csak míg alszom!"
"Egyszer azt mondtam, Paul Gascoigne IQ-ja kevesebb, mint a szám a mezén. Később odajött hozzám, és megkérdezte, mi az az IQ."
"Az összes pezsgőt, amit megittam, odaadnám, ha egyszer Eric Cantona oldalán játszhatnék".
"1969-ben leszoktam az ivásról és a nőkről. Életem legszörnyűbb húsz perce volt."
"Tíz órát voltam benn és 40 pint ment le. Megdöntöttem a rekordom húsz perccel." (Májátültetési műtétje után, amikor rengeteg vért kapott.)
"Nagyon-nagyon szerencsés volt, egy átlagos játékos, aki akkor került a pályára, amikor hiányoztak az egyéniségek." (A kétszeres aranylabdás Kevin Keeganről.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


'Kétségtelenül a legnagyobb' - ellenfelek és társak George Bestről.

"Mindkét lába egyformán ügyes volt. Néha úgy tűnt, hat is van neki" - Sir Matt Busby.
"Nemcsak fantasztikus játékos, de remek srác is volt. A tinédzser George Best ugyanaz az ember volt, mint akivel évtizedekkel később találkoztam" - Pat Jennings.
"Akkor kerültem hozzá a legközelebb, amikor kezet fogtunk a meccs végén" - Graham Williams, West Brom-védő.
"George Besthez hasonló képességekkel nem született senki. Szerencsések vagyunk, hogy láttuk őt élőben játszani" - Alan Curbishley, a Charlton Athletic trénere.
"Ne eddzék őt, Best egy zseni!" - Sir Matt Busby.
"Kétségtelenül a legnagyobb, senkit nem lehet hozzá hasonlítani" - Sir Alex Ferguson.
"Egyedi, a komplett játékos" - Dennis Law.
"A futballista legjobb éveiben, 28 éves kora után már nem játszott. Mintha Thierry Henry holnap abbahagyná. El tudják képzelni, mit jelent ez?" - Arsene Wenger, az Arsenal edzője.
"George az egyik példaképem volt gyerekkoromban. Vagány és izgalmas, aki a csapattársait motiválta. Hasonlítok hozzá, mindketten cselgépek vagyunk, akik néha varázsoltak is. Megértem az alkoholproblémáit, én is nagyon beteg voltam, majdnem meghaltam. Csak a csoda mentett meg" - Diego Maradona.
"Voltak gondjaim a kissráccal, de ami megmaradt bennem, az a zsenialitása" - Sir Matt Busby.
toloba Creative Commons License 2005.11.28 0 0 22
Szombaton lesz George Best temetése


[2005.11.28 17:16:32]


Szombaton temetik el George Bestet. A múlt pénteken, 59 esztendősen elhunyt észak-ír futball-legendát Belfastban helyezik végső nyugalomra. A temetési szertartást az ország parlamentjében, a Stormontban tartják, az eseményre több ezer embert várnak. Az egykori Aranylabdás George Best emlékére a múlt hétvégén minden bajnoki mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött és vasárnap imát mondtak érte az észak-írországi templomokban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!