Egy adott hotel, apartman, kemping, étterem, stb. nevével megjelölt konkrét tapasztalatokra gondolok, melyeket személyesen éltek meg utazó társaink és eme hely elkerülését javasolják. Némileg megkönnyítendő ezek megismerését a méltán népszerű és átolvasni sok időt igénylő egyéb horvátországi topikok mellett.
Szombaton voltunk Rab városában. Aki fürdeni szeretne ott, az ne tegye. Nincs fürdési vagy átöltözési lehetőség. Maga a város hangulatos, esténként érdemes arra sétálni, de a fürdést inkább Loparban tegyétek meg :)
A www.horvatorszagapartmanok.net oldalon az egyes apartmanoknál található vélemények sajnos nem tükrözik a valóságot, mert itt a tulajdonosok moderálják a véleményeket és természetesen csak a pozitív véleményeket hagyják megjelenni. Ez az oldal nemzetközi, több más országban is van hasonló aloldala, de sehol sem lehet negatív véleményt elhelyezni, nyilvánvalóan üzleti érdekek miatt. Ettől függetlenül ne bízzatok meg az ezen az oldalon található véleményekben!
Most jöttünk haza Gradacból, ahol az Apartman Lujankában vettünk ki egy apartman-t. A háziasszony egy sárkány volt, az egyik oldalon én pakoltam ki az összes napozóágyat reggel hatkor a partra és össze is raktam esténként a többi vendég helyett - meg helyette is. Ennek ellenére minden apróságba belekötött, a gyerekek ne menjenek át egyik apartmanból a másikba felügyelet nélkül, meg lecsöppent néhány csepp víz a padlóra a lépcsőházban, stb. De a legrosszabb a vége volt, mert a szoba átadásakor ocsmány stílusban elkezdett ordítozni, hogy eltörtük a mosdókagylót a fürdőszobában, és egy tök régi, ragasztóval javított sérülést mutogatott. Rendőrt akart ránk hívni és ezt csak akkor hagyta abba, amikor azt mondtam neki, hogy a fenét, én hívok rendőrt, mert ők csalók. Ráadásul a barátainknak azt hazudta, hogy mi egy ronggyal el akartuk takarni a sérülést. Hatalmas botrány és ordítozást csaptunk, de sajnos ez sem segített.
Nem mi jártunk egyedül hasonlóan, mások is meégették már magukat itt!
Az idei év (30 éve járunk oda, még mindig nem rettentünk el) az átlagosnál problémásabb volt: mókus rágta meg a parton az almánkat, míg mi fürödtünk - nehogy valaki azt mondja, alaptalanul gyanusítok, fénykép is készült, amit feltettem a megfelelő topikba, mindenki vigyázzon, ez egy ilyen ország, a halak odaúsznak Hozzád, dlfinekkel kell megosztanod a "medencét", mókusok megeszik a kajádat, hogy a kabócák zsizsegéséről ne is beszéljek. Jaaa, és volt vagy 3 - 4 szúnyog is :)))
Igazad van: "... Alapvetően úgy gondolom amilyen a mosdó olyan a törölköző is. Mindig úgy megyek nyaralni hogy én csak vendég vagyok egy idegen országban, nem pedig a király. Tisztelem az ott élő embereket ezért kivétel nélkül mindig barátságosak voltak..."
Hozzátenném, bunkó emberek mindenhol vannak, ez alól a mi országunk sem kivétel, ezzel együtt nekem nem esne jól, ha valaki arról akarná az országunkat megítélni, hogy egy taxis becsapta vagy egyes éttermekben milyen túlszámlázás folyik.
Rohadtúl hamar telik az idő náluk.Mindig elfogy a pénzem nyaralás végére.Szivesebben élnék ott de számomra megfizethetetlenek az eladó apartmanházak.
Ezért aztán úgy döntöttem csak látogatóba megyek hozzájuk és csakis előre meghatározott ideig és pénzel.Más kellemetlenséggel náluk még nem találkoztam. Lehet, hogy ez már negatívum?És már tökéletesen megvagyok magyarnyelvű étlep nélkűl is.
2010-ben két alkalommal voltunk az Isztrián. Első alkalommal a Zágráb előtti fizető kapunál 10 kunával vágtak át bennünket. Második alkalommal ugyaezt akarták, de kértük a pénzt. Figyeljetek !!!
Nem, nem Neked szántam, csak kapcsolódik az Általad felvetett témához. Abban egyébként igazad van, hogyha egyszer kiírják, hogy van magyar nyelvű étlap, akkor valóban legyen is. Sajnálom, hogy átvertek, velünk még nem fordult elő, illetve egyszer a fizetőkapunál néhány éve. Éttermekben eddig még mindig korrekt kiszolgálásban volt részünk, boltban sem volt problémánk.
Még mindig Orebic :-) Most jöttünk meg a 11+2 napos horvátországi (orebici) nyaralásból. Volt ami nem tetszett, de elfogadtam és vagy túl tettem magam rajta, vagy "megoldottam". A gyerek miatt legtöbbször a már emlegetett Trstenica strandon voltunk. Sajnos a csikkeket a homokban nyomják el és ott is hagyják a legtöbben. Minden reggel (9 órakor még volt vízközeli hely!) a gyerek lapátjával a kis vödrébe a területünkről beszedegettem a csikkeket és kidobtuk a szemetesbe. (Nem vagyok nagyon kényes, de ha vizes testtel ráfekszem a takaróra és alatta csikk van, akkor egyrészt az elnyomott csikk ázott szaga bántja az orromat, másrészt szép sárga-barna foltot hagy a takarón. Így inkább felszedegettem.)
Negatívum, hogy a 11 nap is kevés volt. (4 éve 7 napra mentünk, gondoltuk most a 11 nap talán elég lesz. Hát nem volt.) Nem kajakoztam, nem mentem fel az Iljára, nem jártuk be Korcula szigetét és elfogyott a pénzünk.
Pozitívumokat is lehet írni? Mert a CBA-val szembeni pékboltban a kisfiam minden reggel kapott egy sóskiflit grátisz. (Az a hosszúkás, kb. 2 ujjnyi vastag, kb. 20 cm hosszú sós kiflifélére gondolok, 2,50 kn/db.) És nem csak ő, hanem a legtöbb kisgyerek. Függetlenül, hogy magyar, horvát, cseh, lengyel, vagy olasz volt. A fagyis testvérek meg! Minden este megettem a trükkjüket, hogy leejtik a fagyinkat! :-))) Nem tudom mennyit tudnak magyarul, de tisztán kimondták, hogy 19,99 kuna. :-)
És még sorolhatnám, de félek, hogy "kikapok", mert nem illik a topikba. ;-)
Sajnos én már a "nyugdíjas" korszakomat élem és nagy a valószínüsége, hogy már országot nem "válthatok", de ha legalább egy 20-assal fiatalabb lennék ,hát ! nem sokat gondolkoznék a költözésnek....!
Általában angol, német, esetleg olasz nyelvű étlap van. A hogy nincs magyar nyelvű, úgy cseh, szlovák, lengyel nyelvű sem, pedig ők is vannak annyian ott mint mi. Vegyük azért tudomásul, hogy a magyar nem világnyelv. Semmi sem tökéletes, Horvátországban is érheti az embert negatív benyomás, de ezek eltörpülnek a pozitív élmények mögött.
"Szóval a magyarok a seggfejek mert oda mennek ahol nem látják őket szívesen. Csak a lét amit hoznak. Azt meg el is küldhetnék postán. Akkor kisebb lenne a dugó szombatonként és nem irkálnának otthoni fórumokban mindenféle marhaságot...."
A magam részéről megértem a fentieket, nekem is jutottak ilyen tapasztalatok. Valahogy sokukon azt láttam, a pénzem az kellene, adjam oda és húzzak haza. A dugóval kapcsolatban is igazság van, oké van dugó, de az milyen már, hogy a rendőrök a hazai autósokat a leállósávban előre terelik. A magyarnyelvű étlap hiánya nem zavar, hiszen én mentem oda, értessem meg magam, de amikor kiírják, hogy van és beszélnek magyarul, aztán még köszönni sem tud senki ezen a nyelven, az nálam nem egy jópont. Vajon mi vihette rá a pénztárosnőt, amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, félreérthetetlen grimasz közepette, a visszajáró földre szórására? Magam is tapasztaltam, hogy sokszor megpróbálnak becsapni. Bizonyára sikerült is, de amikor mégsem és reklamáltam, akkor ők voltak felháborodva. A szállást úgy hirdették, hogy légkondicionált, közvetlenül a finomhomokos tengerparton, saját parkolóval. Ehhez képest az 5. utcában volt, a legfinomabb homokszem az zsemle nagyságú, a légkondi nem hogy nem működött, de be sem volt építve. (az árát azért megpróbálták felszámolni) Parkoló az volt, 4 autó számára a 12 apartmanhoz. Szóval, nem éreztem magam igazán jól, és nem is vágyom vissza. Ezzel nem azt állítom, hogy minden és mindenki a rossz oldalt képviselte, mert az valótlan lenne, de ennyi negatívumot nehéz ellensúlyozni, és irigylem azokat akikkel ilyenek sosem történtek.
Nekem az a legnagyobb problémám Horvátországgal, hogy az idén nem tudok elmenni! :(( Egyébként én is a köves - kavicsos tengerpartot szeretem, sokkal tisztább ott a tenger. Csupa kedves emberrel találkoztam, persze "lezúzós" pincér mindenütt előfordul, ez benne van a pakliban, ha már turisták vagyunk! Jövőre viszont legalább 2 hétre megyek!!!!
Kinek mi jön be. Nem csak köves, én pl az aprókavicsos részeket imádom, kristálytiszta a víz, nem olyan pocsolyaszínű mint Riminiben. A homokost meg pont azért nem csipázom mert napokig vakargathatom ki az összes testnyílásomból, szeles idő esetén, meg olyan mint ha söréttel lőnének rám.
Továbbra is tartom,nekem Horvát emberrel vagy semleges,vagy csak pozitív tapasztalatom van.
Rám nem hogy nem haragudtak még, vagy ha haragudtak, akkor se mutatták,de többször volt rá precedens hogy vagy a pincér, vagy a tulaj, vagy a fagyis vendégül látott. Sőt első alkalommal igen nagy fenntartásokkal mentem Horvátországba. Grabovacon egy fiatalokból álló társaság kezdeményezett ismerkedést, barátságosak voltak és ők láttak vendégül.
A vitánkat itt fejezzük be. A tapasztalataink nyilván különböznek sok vonatkozásban és az értékrendünk is más lehet.
Nem írtam a görög tisztaságról és a biográdiról, filip-jakoviról (a sort hosszan folytathatnám, de évtizedekig itt sokszor előfordultunk és láttuk a lezüllésüket) sem. Okkal. Jártam pár helyen az Isten háta megett hajóval is, ahol görögöket megszégyenítő mocskot találtam (ennek java részét egyébként olaszok, németek, osztrákok hagyták hátra....). Szóval van ilyen is meg olyan is. De negatív tapasztalat az van a horvátoknál (is) bőven. Nekem legalább is biztosan és több mint a görögöknél, akik - akárcsak mi - nem hiba nélkül valók, de legalább nem haragszanak ránk ha odamegyünk...
Engem nem zavar ha nincs magyarul étlap, bár van jó pár hely ahol igen. Olaszok,többen vannak mint Magyarok, mármint Horvátországban nyaralók, Szlovén,Szlovák,Cseh, rokonnyelv (Szláv) ugye rengeteg szavuk egyezik így ez sem gond náluk.
A turnusokat az apartman tulajok határozzák meg, ez itthon is megvan, és sajnos ennek a megváltoztatására senkit sem lehet kényszeríteni. Vagy alkalmazkodunk, vagy választunk rugalmasabb szállásadót. Nekem ez is sikerült mindig.
Társas útnál is turnusok vannak, van hogy hiába szeretnél te vasárnaptól-vasárnapig lenni,nem lehetséges. A turizmus már csak ilyen.
Görögország?! Krétán voltunk tavaly, a Hotel személyzete 1 srácot kivéve, mogorva,koszos,igénytelen és flegma volt, az ellátás kritikán aluli. Már elkönyveltem magamban hogy köcsögök a görögök, autót béreltünk, nekivágtunk Krétának. Szép helyeken voltunk és rengeteg barátságos embert ismertünk meg, tehát pozitív lett a nyaralás. Viszont nem mondanám hogy olcsóbb Horvátországtól,a Benzin drágább, Kávé 2-2.5€, Sör 2-3€ természetesen ez nem üzletekben.
Azóta több ismerősöm is csak megerősített benne hogy Görögország bizony drágább, a mentalitásuk más, iszonyú ganésak,szemetesek. Márpedig én nem szeretek szutyokba nyaralni. Nincsenek nagy igényeim,de a tisztaság az alapvető kritérium, ebben pedig igen van mit fejlődniük.
Nem írtam azt, hogy a magyar világnyelv. Azt írtam, hogy szlovák, francia olasz zászló, felirat, van majd mindenhol. Szerintem ők sincsenek többen mint a magyarok. És igen, zavar az, ha olaszul, lengyelül, szlovákul, oroszul van étlap, magyarul nincs. Olyan helyeken, ahol a magyar vendégek száma (akár a horvátországi és szlovákiai, szlovéniai magyaroké is) feltehetően/tapasztalhatóan nagyobb mint ezeké a nációké.
Azt sem írtam, hogy a magyart világnyelvnek gondolva próbáltam kommunikálni a rendőrrel és a pincérrel. Németül és angolul próbálkoztam. Ezek arrafelé (is) világnyelvnek számítanak.
Köszönöm a jótanácsokat, hogy hogyan lehet a dalmát vendéglátók és chartercégek szombati turnusváltása és az ehhez képtelen módon illesztett lehetetlen infrastruktúra kapcsán fellépő helyzeteket megoldani. Mivel közel 30 éve járok arrafelé, már nem nagyon tudok és még kevésbé akarok a tengerparti/tengeri nyaralásomhoz emiatt "dugókerülő" programokat illeszteni. Jobban örülnék, ha a horvát idegenforgalmi minisztérium gondolkodna el alaposabban a kialakult és lassan állandósuló helyzeten. Szerintem nekik ez (lenne) a dolguk.
Dugók vannak a világ minden pontján. De másutt megoldani, csökkenteni igyekeznek őket, nem fokozni. A horvátok ebben utánozhatatlanok.
A topik pedig nem a bunkó magyar rendőrről és demszkiről szól, hanem a horvátországi negatív tapasztnyalatokról. Nos abból a szép élmények mellett is van bőven, bárki bármit is állít errefelé. (Nem véletlenül járok csak hajózni a horvátokhoz és a tengerparti vakációt a görögöknél töltöm a kalandos és dupla távolságú utazás ellenére is: olcsóbb és kedvesebb is Görögország. Az időjárásuk megbízhatósága pedig összehasonlíthatatlan.)
Étlap: Mint szinte mindenhol Európában itt is saját nyelvű+angol+német+olasz, azért jó pár helyen Magyar nyelvűvel is találkoztam.
Amennyiben te beszélsz világi nyelvet és a rendőr nem, akkor a világnyelvi étlap miért zavar?
Netalán a Magyar lenne a világnyelv?
Számomra az angol a világnyelv, én sem beszélem,épp egy fél éve hogy tanulom, épp ezért nem feltétlen várom el mástól. Természetesen attól aki idegenforgalomban dolgozik attól igen.
Nálunk hány rendőr is beszél idegen nyelveket?! Budapest és a Balaton nem a lehúzásairól híres?! Biztos előfordul Horvátországban is pár ilyen stílusú ember, szerencsére igen elvétve.
Szombat az köztudott, aki kicsit is utána olvas, annak eszébe sem jut szombaton menni. Szerencsére igen sok hely van ahol nem kötődnek a szombathoz, ha pedig olyat választasz, be kell iktatni előtte egy 1napos plitvicei nézelődést, ill visszafelé is lehet hasonlót, van látnivaló bőven.
Szerencse hogy nálunk az M7-en,a BAH csomóponton,a pesti hidaknál nincs dugó.. :DD