Keresés

Részletes keresés

molnjan Creative Commons License 2020.01.10 0 0 722

Köszönök mindent, kicsit sűrű most az utóbbi pár nap, de hamarosan jelentkezem.

Előzmény: feketefelho (721)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.09 0 0 721

Pár fontos dolog, amiről tudni kell indulás előtt:

- érvényes útlevele legyen mindenkinek (azt hiszem még fél évig kell, hogy jó legyen),

- autónak biztosítási zöldkártya (az aktuális biztosításhoz),

- ha esetleg céges autóval mennétek, akkor céges, többnyelvű meghatalmazás (még akkor is ha a cégvezető viszi az autót)

.... (én céges autóval megyek, az utóbbi a legfontosabb)

Előzmény: molnjan (715)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.08 0 0 720

Megértelek ezzel a palackos dologgal, de azért az nem mindegy mikor kezd oldódni a flakon anyaga.... pár hónap, vagy pár év után (az újratölthetőkről ne beszéljünk, azt se tudom van-e még ilyen).

Ettől függetlenül nekem is volt ilyen indíttatásom, mikor Finike mellett az ókori romok közt egy hegyi forrás csordogált, kristálytiszta, hideg vízzel... de, aztán letettem róla, mert pár méterrel arrébb a srácok lubickoltak a patak vizében ....

Próbáld ki, de csak óvatosan...

Ezt az "Antalyában iható-e a csapvíz?" kérdést tedd fel szerintem a társ topicban : https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9039317

Előzmény: molnjan (717)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.08 0 0 719

OK. Írj nyugodtan, "hajmeresztő" dolgokra is válaszolunk. :-))

A soraidból olvastam ki, hogy jobban izgulsz a kelleténél.

Sokan indulnak (kezdetben természetesen én is) gyomorgörccsel Törökországba, aztán mikor megérkeznek, utólag azt mondják, hogy felesleges volt a sok aggodalmaskodás, sokkal simábban ment minden.

Szerencsére egyre többen vágnak bele egy ilyen útba, így egyre több lesz a tapasztalat is, amit megoszthatunk másokkal.

Régen csak kósza, elavult útleírásokra tudtunk hagyatkozni.

 

A lényeg, hogy soha ne veszítsd el a hidegvéred és próbálj mindent a jó oldaláról nézni.

Mikor 2018-ban elvontatták az autónkat az ingyenesnek hitt parkolóból, elég gyorsan kiderítettük hol van, villamosoztunk egy jót (soha nem utaztam még az isztambuli villamossal, érdekes volt - főleg azt látni, hogy a fiatalok milyen udvariasan átadják az öregeknek a helyüket ...) Utána pedig egy "Ismerd meg Isztambul dugóit" utazás következett (inkább nem részletezem), délután még jutott idő egy kis sétálós városnézésre is. 

 

Előzmény: molnjan (715)
Apucci Creative Commons License 2020.01.08 0 1 718

"Hidd el Törökország sokkal európaibb, mint néhány balkáni ország."

Én még azt is megkockáztatom, hogy sok tekintetben ott tart mint sok 

nyugati ország. Talán a szemetelésük balkáni. 

molnjan Creative Commons License 2020.01.08 0 2 717

Ja, a vízre visszatérve. Én úgy vettem észre,hogy hegyesebb vidékeken a víz nyugodtan iható, sőt egészségesebb mint a például a pesti csapvíz.

Még Athénban is vedeltem, pedig ott is volt,aki azt írta,hogy még fogmosásra sem ajánlja. Na,ott tényleg mellékíze volt, de nem volt semmi bajom tőle.

 

A palackos vizeket azóta utálom,mióta volt egy komolyabb vizsgálat a Duna alsó szakaszán az ártéri erdőkben felhalmozódott műanyag palackok környezetszennyezése kapcsán. Kiderült, hogy a lágyításra használt vegyületek óriási mennyiségben voltak jelen a vízben. Na, ha a Duna vízben kioldódnak,akkor biztosan kioldódnak a palackokban tárolt folyadékokban is. Isszuk,aztán jönnek az allergiák.

 

A másik az,hogy nagyon szeretem a csapról pohárszámra inni a vizet. Ennek a nagy melegben nincs párja. Ez oltja a szomjat. (tudom, a sör is, de azt módjával lehet csak).

 

Szóval,ha valaki esetleg mégis próbálta már Alanyában(hegyes vidék) a csapvizet,az jelezze mi lett a vége :)

Előzmény: feketefelho (713)
molnjan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 716

Igazad van, az nem ázsiai oldal. Én is észrevettem, csak a Galata köprüsü tévesztett meg a be zoom-olt térképen.

Köszönöm az infót is. Megnyugodtam.

 

A szállásadónak is írtam és nagyon jófej volt.

Idézem:

"

Hey Janos
It's Hakan from Cheers Downtown
When u arrive here we can arrange that easily no worries!
See u soon!
Hakan.

"

Előzmény: Feyyaz TR (714)
molnjan Creative Commons License 2020.01.08 0 0 715

Köszönöm az ismét nagyon hasznos informárációkat!

 

Teljesen igazad van,nem kellene paráznom. Mégis ezt teszem, indulás előttig. Szóval lehet, lesz még pár hajmeresztő kérdésem. Addig úgy érzem mindent meg kell tennem,aztán a többi már majd kialakul.

 

Köszönöm a türelmet :)

 

Előzmény: feketefelho (713)
Feyyaz TR Creative Commons License 2020.01.07 0 0 714

Isztambulban, az ázsiai oldalon megszállni,parkolni, ugye biztonságos? Találtam egy tök jó szállást a Galata torony mellett. Úgy látom itt parkolás utcai és ingyenes.

Semmiféle veszélye nincs az utcán parkolásnak Isztambulban! De a Galata torony az európai oldalon van! ;)

 

 

Hidd el Törökország sokkal európaibb, mint néhány balkáni ország.

Na ez például teljesen így van!!

Előzmény: molnjan (710)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.07 0 2 713

Csapvíz helyett ajánlatos mindenütt a palackos vizet inni (fürdésre, fogmosásra jó). 

 

HGS. Vedd meg. 35 TL, amiből 30 leautózható. Így legalább nyugodt szívvel tévedsz fel az autópályára és a hídon se lesz gondod (11 TL Ázsia felé). Én már többször mentem autópályán is enélkül, jöttem át a Boszporusz hídon (a délin) Ázsiából Európába, az autópálya lehajtóknál barátságosan szirénáztak a kapuk, de ezen kívül más nem történt. Nem büntettek meg rendőrök (pedig megállítottak, igazoltattak aztán mehettünk tovább - elég vicces sztori volt...), nem lőttek le a határon, ... szóval semmi hátrányom nem lett abból, hogy engedély nélkül használtam a pályát, stb. (Ezt teszik egyébként a törökök is, mert elég gyakori volt a leállás a rendszerben, nem lehetett matricát venni, sem feltölteni....)

HGS matricát a postahivatalokban (ha éppen nyitva van, és működik), benzinkutakon lehet venni. Amit én láttam, az egy banakautomata kinézetű terminál volt, de épp nem csinált semmit.

 

Kártyás fizetés.

Sok helyen lehet kártyával fizetni (összes benzinkút, nagyobb üzletek), de éttermekben és a Bazárban még nem láttam terminált.

Kp-t vehetsz fel automatából, de annak költsége erősen bankfüggő, eurót vagy dollárt érdemes kivinni és azt beváltani (árfolyamokat nézd meg a kinti váltás előtt).

 

Ne aggódj a dizel miatt. Jön a kutas (várd meg) és tankol neked, csak annyit kell mondanod, hogy "dízel" és már nyomja is bele, ami kell. Nekem benzines autom van, az első kutas ragasztott egy kis matricát a tanksapkára, hogy mit kell beletölteni (nem volt rajta), onnan kezdve már meg se kérdezték, csak annyit, hogy "Full?", én meg "Naná, meg ott az a kanna, azt is tele kérem!" (Persze angolul, hazafelé az utolsó kútnál Görögország előtt. Igen, mi arrafelé jöttünk haza.)

 

Parkolás.

A szállásadód megmondja, hol  parkolhatsz ingyenesen. Parkoló udvarokban, parkolóházakban mindenütt kezelők vannak, tehát embernek kell fizetni. Nem túl drága, de ki van írva mindenhol (ha másképp nem, akkor egy táblára krétával). Parkolóudvarokban lehet ott kell hagyni a kulcsot, mert lehet, hogy a helyhiány miatt arrébb kell álniuk az autóddal, tehát nem ott fogod megtalálni, ahol hagytad. Parkolóházakban te parkolsz és fizetsz, ott nincs ilyen mizéria. A legtutibb a szálló előtt lerakni ingyenes parkolóba az autót és gyalog, vagy villamossal bejárni a várost (Isztambul).

 

Szerintem lazíthatnál egy kicsit. Nem lesz ez olyan problémás út, mint amennyire parázol. Olyan problémák jönnek úgyis elő, amire nem készültél, azt meg ott helyben kell megoldani. Ne izgulj, segíteni fognak.

Én álltam már benzinkútnál lemerült akkumulátorral (10 percig tologattak a benzinkutasok, hogy beugorjon a motor, aztán én győztem és bikáztunk...)

Ástam be magam a tengerparti homokba...jöttek a fiúk a közeli bisztróból kirántották az autót, aztán meghívott a tulaj egy kis beszélgetésre, meg kávéra...

Rohangáltam Göremében fél délelőtt a leeresztett, lyukas gumival, míg megtaláltam az egyszem gumist, de meglett és megcsinálta....

Szóval nyugi.

Hidd el Törökország sokkal európaibb, mint néhány balkáni ország.

 

Előzmény: molnjan (709)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.07 0 0 712

Parkoltam már utcán Isztambulban, nem lett semmi baja az autónak. Többnyire a szállások előtti területen lehet ingyenesen parkolni.

Előzmény: molnjan (710)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.07 0 0 711

Az Osmangazi híd díja 117.9 TL, ami 50FT-os árfolyammal számolva (most ennyi a Líra) ~5900 Ft.

De miért is kellene arra menned? autóúton és autópályán sem túl nagy kerülő (~50 km) ez a szakasz.

Előzmény: molnjan (704)
molnjan Creative Commons License 2020.01.07 0 0 710

Isztambulban, az ázsiai oldalon megszállni,parkolni, ugye biztonságos? Találtam egy tök jó szállást a Galata torony mellett. Úgy látom itt parkolás utcai és ingyenes.

molnjan Creative Commons License 2020.01.07 0 0 709

A csapvíz vajon iható Alanyában? Nekem ez mindig fontos. Rengeteg vizet iszom és nem szeretem a palackost. Eddigi utaimon pár helyet kivéve mindenhol ittam csapvizet és sehol sem lett semmi gondom.

 

A HGS-el még mindig nem tudom mit tegyek. Elvileg tudom kerülni az autópályákat,de hazafelé mindenképpen valamelyik Boszporusz hídon akarok átjönni. Ha visszafelé tényleg nem kell fizetni,akkor rendben van,de ha mégis kellett volna,akkor bajban lehetek a határon. Lehetséges,hogy mégis érdemes regisztrálni? De,akkor jön a kérdés,hogy mennyi összeget tegyek rá? Ha túl sokat,akkor mit kezdek vele? Ha túl keveset,akkor megint gondom lehet a határon vagy nem nyílik a sorompó vagy tudom én mi lesz?A határ után hol van ilyen HGS regisztrációs lehetőség?

 

Te, ezt hogyan szoktad?

 

Üzemanyag. Az euro dízel számunkra érhetően jelölve van vagy csak törökül (kétféle nevet is láttam rá)? Mennyire jellemző a kártyás fizetési lehetőség itt és más boltokban, vendéglátóhelyeken?

 

Pénzváltás. Lehet kártyáról váltani vagy euro kell?

 

Parkolás. Van valami jelzés az ingyenes parkolásra (szín vagy felirat)? A fizető parkolóban hogyan lehet fizetni (személy,automata,stb) ?

Előzmény: Apucci (694)
molnjan Creative Commons License 2020.01.07 0 0 708

Köszönöm, elnézést a tévedésért.

Előzmény: Kugler Kábel (705)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.06 0 1 707

Pár bejegyzést olvass vissza légy szíves és a hídpénzre, meg az autópálya díjakra már választ is kapsz.

Üzemanyag árak (tegnapelőtti):

95-ös: 7.040 TRY (1,06 EUR)

98-as: 7.090 TRY (1,06 EUR)

diesel: 6.540 TRY (0,98 EUR)

ezek átlagárak, az egyes kutaknál pár kurus (1 TL = 100 kurus) eltérés lehet.

 

Itt megnézheted majd az aktuális árakat.

 

 

Előzmény: Geri Berényi (706)
Geri Berényi Creative Commons License 2020.01.06 0 0 706

Sziasztok. Idén Szeptember-Október környékén szeretnék menni Törökországba nyaralni. Isztambul,Cappadocia lenne a fő célpont. Autóval szeretnék menni ,viszont az ottani útdíjakról nem igazán találtam semmi hasznosat. Érdekelne az ottani üzemanyag ár is (Benzin). Ahogy láttam több hídon is átlehet menni Isztambulnál, ki melyiket javasolja? Illetve ezeknek van-e díja ? Ha van ,akkor mennyi? Minden tanácsot szívesen fogadok. 

Gergő

Kugler Kábel Creative Commons License 2020.01.05 0 0 705

"Canakkle-i komppal is át lhet menni a (BoszporuszonDardanellákon.

Ha elengeded Isztambult akkor logikus erre menni. Több helyen átmehetsz, Eceabat, Kilitbahir, Gelibolu

A komptársaság honlapján aktuális információk https://www.gdu.com.tr/gduonline/ucret-tarifeleri

Elmész Trója mellett (ahol egyes vélemények szerint nincs semmi, szerintem pedig kár kihagyni)

Isztambul: úgy tudom hogy a két belső hídon csak elektronikus díjfizetés van, csak Európából Ázsia irányba (vissza ingyenes) Át tudsz menni díjfizetés nélkül de az országból kilépéskor lehet gondod.

Az Eurázsia alagúton oda és vissza is kell fizetni.

Az Osmangazi hidat nem tudom.

Előzmény: molnjan (704)
molnjan Creative Commons License 2020.01.05 0 0 704

Huh,az Osmangazi híd 10 eFt-os ára nagyon drága. Ezt inkább megkerülném. 

 

Úgy látom,a Canakkle-i komppal is át lhet menni a Boszporuszon,ha már Trója felé megy az ember. Ennek az ára 35 tl plussz 2 tl/ személy.

 

Ha nem regisztrálok a Hgs-be,akkor úgy látom nem is tudok híd pénzt fizetni Isztambulba,bár az nem drága.

https://turkeytravelplanner.com/trans/Car/pay_toll.html

Itt nem említi,hogy visszafelé nincs díj.

 

 

Előzmény: feketefelho (703)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.05 0 0 703

Szívesen.

Bármi eszedbe jut, írj, ha tudunk válaszolunk.

Nekem alapvetően szimpatikusak a török emberek, ahol tudnak segítenek (persze néhány nagy arcú ott is akad). 

Turistás helyen biztos van, aki beszél angolul, de kis városokban, falvakban jöhet az "Activity". Törökül beszélnek csak, de segíteni akarnak, ha eltévedsz, ha bajba jutsz, ... (volt pár alkalmam, hogy megtapasztaljam).

 

Látnivalók.

Tulajdonképpen minden török falu egy régészeti paradicsom, mert ahol anno a görögök, rómaiak megfordultak még ma is elég sok, viszonylag jó állapotban megmaradt rom látható. 

2015-ben voltunk egy nagyobb körúton és nagyon meglepődtem mikor Finike mellett egy komplett színházat, temetőt, palotát oszlopokkal, stb találtunk.

Egy kicsit bezavarnak a képbe a melegházak, mert a rom közvetlen közelében biztos találsz egyet. Nehéz úgy fényképezni, hogy ne legyen benne. Mikor a Gugli műholdképét nézed és sok egyforma kis szürke izé látszik a képen, akkor az bizony mind melegház. Kevés a jól művelhető termőföld, kihasználnak minden talpalatnyi helyet.

Előzmény: molnjan (700)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.05 0 0 702

Óóóóó, Göreme.

No, oda még visszamennék.

Előzmény: Kugler Kábel (699)
molnjan Creative Commons License 2020.01.05 0 1 701

Mindenkinek köszönöm! Nagyon sokat segítettek és minden információért nagyon hálás vagyok!!!

Előzmény: Kugler Kábel (699)
molnjan Creative Commons License 2020.01.05 0 0 700

Kedves Feketefelhő,nagyon sokat segítettél és megnyugtattál. Köszönöm. Sok helyen jártam már és van némi tapasztalatom.de Isztambulról nagyon vegyes információkat talaltam. Szeretek előre felkészülni. Elég jól elboldogulok,de az erőszakos vezetési stílustól egyszerűen lefagyok. Pedig nem vagyok se angyal,se mimóza,se gyönge. 

 

Azt hiszem jobb,biztosabb lesz,ha alszunk egyet valahol Plovdiv környékén. Azt is megfontolom,hogy hazafelé megyünk be városnézni. 

 

Kerülöm az autópályákat,az igo- ba be fogom ott kapcsolni ezt az opciót.

 

Egyre jobban belelkesedem az útért...

Előzmény: feketefelho (693)
Kugler Kábel Creative Commons License 2020.01.05 0 0 699

Már én sem vezetek hosszú utakat de amikor Göreme volt az úti cél akkor Isztambul csak tranzitszállás volt :)

Pár éve még lehetett aludni a Rilai kolostorban (szerény zarándok szállás) este elképesztő hangulata van.

Előzmény: feketefelho (698)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.05 0 0 698

Nem mindenki bírja a hajnali indulást (ha én ilyen korán kelek pár óra után belebukik a fejem a kormányba, és állandóan meg kell állni....), de persze kivitelezhető, csak nem túl kényelmes. 

És nem is célszerű, lásd, amit előbb írtam.

Mindenki máshogy csinálja. Én nem bírnám. Régebben még bevállaltam sok mindent, de most inkább ráérősen, nézelődve utazunk.

Idén nyáron Görögország felé menet megállunk É-Macedóniában (1 éj Skopje), utána 10 nap Görögország, majd "átugrunk" Rodostó érintésével Isztambulba 4 napra. Hazafelé meg majd meglátjuk, talán elkószálunk Rila felé (mindig csak elszáguldottunk mellette).

Előzmény: Kugler Kábel (695)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.05 0 0 697

Autópálya.

Utazásaink nagy részében nem akartam autópályát használni, de GPS néha felvitt rá. Az első "lehetőség"-nél lehajtottam és a párhuzamos úton mentünk tovább.

Soha sem büntettek meg azért mert nem fizettem. Nem sokkal gyorsabb ott sem a haladás, kevés a pihenőhely és a benzinkút. 

Dudálás.

Folyamatosan nyomják, azt használják index helyett is. "Vigyázz, jövök!" - kb. ezt jelenti.

Vendégmunkás invázió.

Idén a német iskolaszünet az alábbi időszakot érinti:

Ekkor szinte minden hétvége halál lesz a Röszkei átkelőnél. Ne menj arra, vagy ne hét végén!

Hazafelé szintén érdemes kerülni kicsit (8-10 órát is állhatsz Röszkénél...).

Ja és ez a tömeg természetesen a szerb autópályakapuknál, a kalotinai (SRB-BG), valamint a kapikulei (BG-TR) határátkelőknél is feltorlódik (törökök mennek hazafelé igen nagy számban).

(Ezért írtam, hogy szerintem nem lehet Isztambulba érni napkeltétől-napnyugtáig.)

Persze ezt ismerheted, hisz a Balkánt már bejártad....

 

A Gugli Edirnétől valóban Isztambulon keresztül tervezi Alanyába az utat, de ez a legunalmasabb, híresebb látnivalóktól mentes útvonal (kivéve ugye Isztambult). A táv így ~1050 km.

Ellenben, ha odafelé, az Edirne-Trója-Ephesos-Pamukkale- Alanya útvonalon mentek akkor ~1200 km-t kell vezetned, de egy csomó látnivalót tudsz megnézni (de kell hozzá +2 nap!!)

Visszafelé szintén eltérnék a Gugli ajánlattól: Alanya - Sultanhani - Túz Gölü (Nagy Sós-tó) - Ankara - Isztambul - Edirne kb. 1300 km, de szintén elég sok érdekesség akad útba és ugye Ázsiából érkezel és onnan nincs hídpénz (ezt azért még ellenőrizd).

Szóval kicsit kell csak többet vezetni, de sokkal többet láthatsz az országból. Az üzemanyag meg olcsó.

Előzmény: feketefelho (693)
Kugler Kábel Creative Commons License 2020.01.05 0 0 696

Zöldkártya legyen nálad!

Előzmény: molnjan (685)
Kugler Kábel Creative Commons License 2020.01.05 0 0 695

"Szerintem hajnali indulással este 9-re kiérni Isztambulba nem lehet."

(Nem mindegy hogy Szegedről indul vagy Miskolcról, májusban vagy júliusban)

Legutóbb Budapest mellől nyáron 4 órai indulással helyi idő szerint kevéssel 21 óra után parkoltam le a történelmi városrészben. Közben a bolgár-török határ előtt néhány kilométerrel átmentünk Görögországba giroszozni, frapézni és onnan mentünk tovább Edirne felé.

Előzmény: feketefelho (692)
Apucci Creative Commons License 2020.01.05 0 0 694

Írok majd!

Előzmény: molnjan (689)
feketefelho Creative Commons License 2020.01.05 0 0 693

Egy kis segítség a tervezéshez...

A helyes öltözködés (talán látszik a néni fejétől), és

 

a Kék Mecset nyitvatartási ideje. (Bár ez állítólag változó. Oda kell menni megnézni, aztán ha épp zárva van, addig elmehettek megnézni pl. a Ciszternát.)

Nyáron (meg úgy egyébként is) sok a turista, hosszú sorok várakoznak az egyes nevezetességek előtt, kb. fél óra míg megveszed a jegyet (ahova kell) és utána 1-2 óra míg bejárod a nevezetességet. Nehezíti a feladatot, hogy a mecsetek nem minden időpontban látogathatók. 

Ingyenes látnivalók:

- Kék mecset, Szulejman mecset, .....mecset.

- Hippodrom (a Kék mecset melletti tér)

- Aranyszarv-öből

- Nagy Bazár, Fűszer Bazár...

Az összes többi fizetős.

Ami még ott lesz az orrod előtt:

Topkapi, Hagia Sofia, Ciszterna (Elsüllyedt Palota). A Galata-torony már kicsit messzebb van...

ITT találhatsz például hasznos infókat nyitvatartásról, egyebekről ... (de Gugli mester mindig a legnagyobb barátod).

Előzmény: feketefelho (692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!