Kb minden családban vannak kelyhek, van ahol pete is volt bennük. Mindez 2 fiókon. 10 nap alatt 5 kiló, de hétfő óta plusz 2. De ez még mindig a fűz, mert kegyetlenül zúgnak a fák.
Közben éjjel iker bárányokat ellett az egyik birka. Van öröm a tanyán:)
Megvan az elsö idei petézö anyám... Egy piros anya helyett vált´bölcsövel új anyát neveltek, szerencsére volt már elég here a párzáshoz, egy hete még nem láttam petét, de nyugodtak voltak, szerencsére a fiókcserénél (az alsó és a fölsö fiókokat megcseréltem) nem volt gond, mivel mindkét fiók sárga volt, így ha az anya aznap még kint is volt, nem tudott eltájolni. Aztán ma belekukkantottam, kb 6 napja petéz, picit feketés a potroha. Még nemfestettem meg, nehogy valami baja essék. Idén úgy is le kellett volna cserélnem, megoldották helyettem, bár pont a legrosszabbkor, a két hét kimaradás a fiasításban pont akácra fog hiányozni. Ami, úgy néz ki, talán megúszta a múlt heti fagyokat, bár még van benne bizonytalanság.
Ma megjött az epapír, hogy megitélték a 2024-es állatjóléti kérelmemet. Bizonyos emberek karácsonyi ajádékként már tavaly december végén megkaphatták, engem még valamikor februárban ellenöriztek a 2024-es év kapcsán. Más méhészek mondogatták, hogy ki van adva, hogy ilyenkora miden ilyen kérelmet el kell bíráljanak.
Uh. Nálam szerdától vasárnapig plusz 1,5, én a fűznek adom. Légvonalban 100 méter az első tábla, remélem, h vasárnapig nyugi lesz és utána viszont robban majd.
Le se merem írni, mennyi volt ma a hordás. Azt hittem, hogy van még pár napja, de nem, ma már egyértelmüen arra jártak a sárgalábú indiánok. A repce azért gonosz növény, mert akár 8-9 fokban is kicsalja a méheket.
Egy műlépest már kiépítettek, szépen be is petézte. A mai fiókban 2 műlépes van, itt is a feje fölé kapja. Nagyon remélem, h szépen elcsúszik a repce még legalább egy hetet. Mert 12 fokban haszna nem lesz.
Nálunk egy-két nap és jön a repce. A múlt heti szélvihar idején kellett volna szűkítve felraknom a harmadik fiókokat 3x7 kerettel, a 21. lett volna az építtető keret. Most már csak annyit tudok csinálni, hogy 3-4 öreg üres keretet elszedek, megy a helyükre szűz keret meg egy építtető keret, miután a két fiókot fel seréltem. A szűz keretek a fiasok fölé mennek.
Nálunk a föutcán van valami díszfa fehéres virágokkal, mi csak tulipánfának hívjuk, de inkább valami liliomra hasonlít, apró piros bogyói vannak. Ha az virágzik, mindig jön a hidegbetörés. Idén már kezdtem azt hinni, hogy megússzuk, de a fentiek szerint nem, nagyon nem...
A terv az volt, hogy 3X7 keretre szükítve felrakom a 3. fiókokat 2 fiókról (a 21. keret lenne az építtetökeret), de csak annyit tudok csinálni, hogy felkarcolok egy újabb telemézes keretet az öszi eleségükböl. Ez van. pedig elég sz´pen átteleltek, jóval elöbbre vannak, mint tavaly, a természet is elöbbre van 4-5 nappal, a fostosszilva brutális illatot ereget, mintha beledugná az ember az orrát egy hatalmas orvosi pemetfü cukorkás dobozba. A repce meg már dobja a virágkezdeményeket, ha nem jönne a hideg, akkor garantáltan szárba szökkenne, onnét meg max 5 hét az akácvirágzás, 7 hét az akácpörgetés (ha el nem fagy)
Kaptárnyitás nem volt. Tetőt és a polisztirol+ hőtükrös szivacs szigetelést emeltem fel, egy gyors pillantása folián keresztül és vissza.
Az egérrácsot muszájnak éreztem, mert 25 centi hó+ ónos eső volt és nagyon fagyott a kijárat. Jövő héten visszateszem. A nyugalmam miatt fontos volt.
Ilyen jó telelésem, mint amit a jelen pillanatban látok, még nem volt. Az őszi kiegyenlítés hasznos volt, jól sikerült. Kaptárban tartani viszont bajos lesz majd őket.
A neten már a sok okos pakolja fel a videókat, h lepényeznek ezerrel.
Kaptárt bontottál ilyen hideg idöben??? Ott zörögtél elöttük/fölöttük??? Én tuti nem zörögtem, bontottam volna. Tudják a dolgukat, nem kell öket ilyenkor birizgálni, mert csak ártunk nekik. Az egérrácsot tuti nem vettem volna le, az hétszentség.
Ez a tél fantasztikus. Január vége van, fiasitás nincs. 21ből 21 család szépen fürtben. A havazás után a napi kétszeri kijáró takarítás a lelkemet megnyugtatta, de befulladás biztosan nem volt(egérrácsok is lekerültek, hogy nehezebben jegesedjen).
3,5 kiló az eddigi fogyás a tél alatt. Amennyi kaja bement, végtelenül nyugodt vagyok. Középen, elöl járnak, a fürt 5 léputcában helyezkedik el.
Ennél jobb atkairtás nem kell.
A méhesben nyugalom honol. Bennem viszont már indul a bugi, nekem a tavaszi fejlesztés a kedvenc időszakom.
A propoliszt a méhek a fák rügyeiröl gyüjtik, tehát szemben a viasszal nem maguk állítják elö, hanem csak gyüjtik a természetben. A tiszta propolisz alkoholban jól oldódó anyag, a szennyezödésektöl való megtisztításához tisztaszeszt szoktak használni. Ma már igen nehéz hozzájutni, de régen minden patikában szabadon lehetett venni. A tisztítást úgy csinálják, hogy a tisztítatlan propoliszt lefagyasztják, kávédarálóban porrá törik, alkoholban sokszor rázogatva feloldjákegy-két nap múlva szüröpapíron átcsurgatják, megvárják, hogy az alkohol elpárologjon, újra feloldják, az elöbb leírtak szerint alkoholban feloldják, majd ugyanezt még egyszer, összesen háromszor tisztítják, a végén egy ragacsos valami marad. hogy ezzl aztán mit kezdenek, az már attól függ mit akarnak csinálni vele. Alkoholban feloldva tinktúra, de mehet kenöcsbe, vagy saját célra mézbe. Az egyszerü méhésznek tilos a mézbe propoliszt raknia, mivel akkor ö már nem élelmiszer-csomagoló, hanem élemiszer elöállító, amihez végzettség, megfelelö helyiség és engedélyek kellenek. A propolisz vízben nem oldódik, csak alkoholban, ezért nem tudom, hogy lehet "kivonat"-ot csinálni belöle alkohol nélkül.
Ha sötét a vegyes méz, az nagy valószínüséggel tetüméz, nem pedig virágméz. Minél sötétebb egy méz, általában annál magasabb a teüméztartalma.
Milyn hatóanyagra gondolsz? zerféle alkotóeleme van a méznek. A legfontosabb minöségi kritérium amméz víztartalma. Ha belemerítesz egy evökanalat a mézbe, kiemeled, egyszer megpödröd, a jó méznél nem szabad egyböl elkezdenie csurogni, ill. a mézpumpa nevü szerkezetnek nem szabad tudnia felpumpálni a mézet az üvegböl a kanálra/kenyérre.
Ha lecsurog a kanálról vagy sikerül a mézpumpával mézet pumpálni, akkor az a méz silány minöségü, mert túl híg. Híg mézet a vándorméhészek szoktak árulni, mert nekik folyton úton kell lenniük, és akkor pörgetik ki az adott fajtamézet, mielött odébbállnának egy másik méhlegelöre, így viszont a méhek nem tudják kellöen beérlelni a mézet. Ha megnézed a bolti mézeket, 850 g-osak, legfeljebb 900 g van bennük, holott egy kellöen érett, jó minöségü mézböl pont 1 kg fér egy 720-as üvegbe, de a 800-as "Termelöi mézesüveg"-be mindenképp bele kellene férnie az 1 kg-nak. A híg mézzel az a gond, hogy ha 19-20% a víztartalma, akkor egyrészt nem flel meg a Magyar Élelmiszerkönyv "Méz" definíciójának, másrészt a beérlelt 15-16%-os víztartalmú mézhez képest 4-5% vizet tartalmaz méz helyett, ill. akár meg is erjedhet, ha túl híg.
A másik pedig a méz. 10 éve ugyanattól a méhésztől veszem a mézet. Vegyes virágmézet legtöbbször. Az idei sokkal sötétebb lett, mint a szokásos. Az íze is erőteljesebb, egészen karamellás. Utána olvastam a neten és azt írják, hogy az ilyennek magasabb a hatóanyagtartalma. Ez igaz?
Úgy emlékszem, hogy a 80-as évekig a propolisz egy sűrű szirupos folyadék volt. Amit most lehet kapni, azt teljesen híg, mint a víz.
Ez azt jelenti, hogy a mostani kevésbé hatásos? Vagy csak más oldószerben oldják fel és a hatóanyagtartalom ugyanakkora?
Legutóbb Naturland márkájút vettem, ebben 1 gramm oldatban 70 mg propoliszkivonat van, tehát ha jól értelmezem, akkor 7%-os.
Találtam olyat is a neten, ami alkoholmentes és 1 gramm oldatban csak 12 mg propoliszkivonat van. Feltételezem, hogy a propolisz alkoholban oldódik, ezért van az alkoholos változatokban magasabb hatóanyag tartalom.
Ma sikerült a mézem egy részétöl egész jó áron megszabadulni. Annyira sürü a mézem, hogy a 180 kg-osnak mondott 120 l-es hordóimba úgy volt átlagosan 181 kg, hogy még átlagban 4-5 kg-ot tuti bele tudtam volna rakni mindegyikbe, mert a gépi födelezés viaszmorzsáit amikor leszedtem a tetejéröl, nem pótoltam ki öket, hogy tele legyenek. Ja, és ezek a hordók fehérek voltak, nem a szürkék, azaz 1-1 kg-ot még "ajándékba" is adtam nekik, mert 6 kg-nak veszik a hordók önsúlyát, de a fehérek jó, ha az 5 kg-ot elérik.
Bezzeg a boltokban a 800 ml-es üvegekbe is csak 850 g-ot raknak. Én nem engedném azokat mézként forgalomba hozni.
pedig vannak a neten rendes mézborok, a szín ne tévesszen meg, mert azt lehet karamellel színezni, söt, minél sötétebb a mézbor, annál inkább kutyulmány, hacsak nem fahordóban/facsipsszel érlelt.
tudni nem tudom, de a sörök/borok állaga tárolás közben változik, nem véletlen, hogy a normális söröknek is van szavatossági ideje, a metnek is kell legyen.
Nem igazán hasonlít az általam látott darázs egyikre sem amit itt mutattatok.
A nők lábait szoktam megnézni, de speciel a darazsak lábát nem kimondottan bámulom, főleg röptükben... :-)
Éppen boltba iparkodtam és a biciklimért mentem a fészerbe mikor előttem a deszkáknál "lebegett", mint ahogy a nagy kék dongók szoktak lyukat keresni a fagerendán. Nagyon nem volt időm nézegetni mert siettem, csak feltűnt, hogy ez nagyon más...
Aránylag nagy feje volt erős rágókkal, nagyobbnak tűnt mint a "hagyományos" lódarázsé. (Minden évben van a birtok környékén lódarázs fészek és száznál többet fognak a gyümölcsfákra rakott darázscsapdák, így abból láttam már párat.) Szinte biztos, hogy ennek amit most láttam a feje volt sárga és a tor, potroh része fekete, A sárga feltűnően élénkebb, narancsosabb volt mint a hazai darazsak "sárgája".
Legközelebb ha meglátom így vagy úgy megfogom, hogy le tudjam fényképezni. Lehet valami új faj támad délről (Csongrád megyében vagyok.)
A napokban a deszka borítású fészer előtt fél-1 méterről láttam egy nagy (legalább 3 cm-es) sárga-fekete darazsat ide-oda "lebegve", mint ami keres valamit. Fészket nem találtam.
Nem a szokásos lódarázs volt, tehát nem keresztsávos, hanem a feje sárga és a potroha fekete (vagy lehet fordítva?)
Kérdésem, hogy nem ez az ázsiai lódarázs? Kell ezt valahová jelenteni?