Gyurcsányi modell: a középosztályt nem kell támogatni
„Összetartó és versenyképes” ország a legszegényebbek és az elit felkarolásával
2005. november 9. 16:40
MNO
Befejeződött a rendszerváltozás, következhet a „befektetés az emberekbe” – mondta Gyurcsány Ferenc egy tanácskozáson, aki szerint a nemzeti fejlesztési tervnek a szegényeket és az elitet kell helyzetbe hozni.. A miniszterelnök a középosztályt nem tartja támogatandó társadalmi csoportnak.
A Magyarország Európában című zártkörű tanácskozásra a szervezők változatos összetételű névsort állítottak össze. A miniszterelnök körül a következők foglaltak helyet: Ágh Attila, Bence György, Bojár Gábor, Chikán Attila, Erdei Tamás, Ferge Zsuzsa, Hankiss Elemér, Inotai András, Kádár Béla, Kepecs Gábor, Nyíri Iván, Straub Elek, Sugár András, Szinetár Miklós, Tamás Pál, Vizi E. Szilveszter, Vértes András. Ismert liberális, konzervatív és baloldali értelmiségiek, gazdasági vezetők. Találkozójuknak csak az első tíz perce volt nyilvános. Ebben viszont fontos kijelentés hangzott el: Tamás Pál, az MTA Szociológiai Intézetének vezetője azt mondta, hogy legújabb kutatásaik szerint az anyagi forrásokat a jövőben nem a középosztályra, hanem a „két szélre”, a lemaradókra és az elit támogatására kell fordítani. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Gyurcsány Ferenc is, aki egyben az előző ciklus erőteljesen középosztálypárti politikájának az eddigieknél is egyértelműbbé tett alternatíváját vázolta fel. Kijelentette: a rendszerváltozás befejeződött. Eldőlt, hol a helyünk a világban, kialakultak új nemzetközi kapcsolataink, egyértelmű, hogy milyen egyetemes értékeket vallunk.
Lefordítom: A középoszálytól forrásokat kell elvonni a szegény rétegek felemelésére és az elit feltőkésítésére.
Azaz kell egy vékony elit, (uralkodóosztály), meg egy nagy szürke a lumpen határára lezüllesztett plebsz. Latin-Amerika.
Tipikus kommunista hozzáállás. Ot is az volt, hogy a jól menő RÁBA hasznát odaadták a semmire nem jó ózdi kohászatnak. Ettől a RÁBÁ-soknak egy idő után elment a kedve az egséztől, az ózdiak meg minek kapták volna össze magukat. Ma is ez van. A középosztály csúszik lefelé, az aljanép meg csak szaporodik vígan...
Én csont az összes adónövelő intézkedést beszoptam. Minden évben jött valami új 2003-tól kezdődően. Szar érzés olyan fizupapírt olvasgatni, ahol a fele sem marad meg a bruttónak. A tököm lesz szolidáris ezzel a hülyével (4%). havi -100.000Ft nettónál feladtam.
Most élvezem a kis adókat. Pl itt a vadkapitalizmusban az állam fizeti a magánóvoda díjának felét. Kevesebbe kerül, mint otthon.
Azzal a gazdaságpolitikával, amit a mostani kormány nyomat még egyetlen egy ország sem lett sikeres. Meg is látszik az 1%-os GDP növekedésben, amit jó részt az adómentesen termelő, külföldi tulajdonú multik adnak a magyar gazdasághoz.
A legszebb, hogy a nagy gazdasági szakértők azon baszakodnak, hogy töröljük el a minimálbért. Persze, Kínával, ázsiával kell versenyezni. A hülye osztrákok, meg jól elbasszák, mert ott meg felemelték 1000 euróra a minimálbért. Talán az irányuk más...
Az a baj, hogy itt büntetik, ha valaki rendesen dolgozik és adót fizet. Nálam már az is kiverte a biztositékot, hogy miért nem jár adókedvezmény a gyerekeim után ? Azért mert azt csak olyanok tudják igénybe venni, akik dolgoznak ? És ? ha valaki 1-2-3 akárhány gyerek mellett még dolgozik és szjat fizet, az többet tesz bele aközösbe, mint aki "csak" dolgozik vagy "csak" gyerekei vannak.
A Fidesz is jobban tenné, ha Szt István helyett inkább ezzel foglalkozna.
Valahol ma azt olvastam: ezek az országok azért csökkentették az adóelvonást, hogy ne tudjon a politika annyit lopni. A szociális kiadások drasztikus csökkentése jelenleg nálunk nehezen megoldható. leginkább a romák szívnák meg, de nagyon. Akkor jönne az, amit írtál. Több börtön, több börtönőr...
A segélyt is mi fizetjük, úgyhogy szinte alig lenne plusz kiadás. Viszont amig bent vannak, nem tudnak se bűnözni, se szaporodni, hosszabb távon mindenképp ez kéne. Miért ne lehetne építeni egy bazi nagy börtönt valahol az Alföldön, és a büntetési tételeket brutálisan megszigorítani? PL : ma 30 cigány majdnem megölt egy embert, szerintem már mindegyiknek volt dolga a rendőrséggel, ha mind bent rohadna, ez a lincselés sem történt volna meg.
Az a baj, hogy a középosztály gyerekei igenis, ebben az országban képzelik el a jövőjüket, csak iskolázottság nélkül, alkalmi pénzekből, két hónapig tartó állásokból felépítve. És ez az elszomorító igazán.
Dehát az ország harmada ennél sokkal többet keres, csak épp nem vallja be és nem adózik belőle. A közelünkben van egy nagyobb Kaisers, az pont a Hármashatárhegy és az óbudai panelek határán áll. Oda sokan járnak bevásárolni a hegyoldalon lévő családi házakból, villákból. Nomost én adóbevallás nélkül is meg tudom mondani, ki az aki bérből , fizetésből él és adót is fizet. Azok ugyanis többnyire kártyával fizetnek, hiszen a fizetésüket is arra kapják. Ezzel szemben viszont azoknak a többsége, akik vásárlás után dzsipbe vagy audiba csücsül és felgördül a hegyre, azok nagy köteg kp-t vezsnek elő a zsebükből, látok néha 3-4 cm vastag pénzkötegeket is és azzal fizetnek. Na vajon miért ? mert az valami olyna bevétel, amiből ők egy kanyi adót sem fizetnek és nyilván nem fogják a bankszámlájukra befizetni, hiszen ez fekete jövedelem. Ezek a papiron szegények...
A sulinetről egyébként eszembe jut valami. Egy ismerős tanácsot kért gépvásárlás ügyében (jól menő vállalkozó). Mondtam neki rögtön a suliexpres-et (valami ilyesmi neve volt), de csak húzódozott, csak húzódozott... Aztán kibökte végül, hogy hát nincs évi 60K adója...