Keresés

Részletes keresés

v123456 Creative Commons License 20 perce 0 0 54194

Üdv!

A hyundai kombinált gépet én nem ajánlom, mert elég rossz konstrukciónak tűnik. A maró feltétről hiányzik a finombeállító tekerőgomb, amivel a főorsót lehetne finomam mozgatni. A tárgyasztal a keresztszán kis felülete, amire max egy kis satut tudsz rakni. A hossz irányú mozgást az eszterga hosszkerekével lehet mozgatni amivel szintén nem lehet finoman mozgatni.

Előzmény: hpsafl (54193)
hpsafl Creative Commons License 11 órája 0 0 54193

Azt néztem,  hogy a kombinált gépet át kell szerelni, viszont az meg se fordult a fejemben, hogy oda-vissza szerelgetem egy alkatrész gyártása közben. Általában vagy esztergálnom kell, vagy marni, ilyen kombinált alkatrésszel nagyon ritkán volt dolgom. 

Azért tetszett meg a kombinált kialakítás, mert egy kisebb szobányi pici műhelyben amúgy sem túl sok lehetőségem van, illetve nem csak a gép(ek) lennének bent, hanem egy satupad, meg a többi szerszám stb is, szóval a helyem elég korlátozott. 

Ha a DM130 marógépet egy 500C esztergával kombinálom, akkor az helyben sokkal többet foglal el.

Mik azok a gépek, amiket érdemes még megnézni, mert hasonló árban és méretben mozognak? Ha jobban jön ki árban,  akkor nem zárkózom el attól sem, ha külön van a két gép.

tycon2 Creative Commons License 14 órája 0 0 54192
Előzmény: tycon2 (54191)
tycon2 Creative Commons License 15 órája 0 0 54191

Én a KTI-ben Emcomat 7 gépen dolgoztam. Kísérleti, kutatási és maszekolási dolgokat. 2 egyforma dolog nem volt. Kitaláltam, megfaragtam, a hegesztőnek odaadtam (híd labor). Elvittem a Sasad fémszóróhoz, lefújták arannyal/rézzel?. 25 év után pl egy mérőkocsi még mindig ment, hóba, sárba. Ha valaki sokat mar, az nyilván nem ez a gép. Ez nem pénzkeresetre való, hogy megélj belőle. Egyébként a cseheknek is van valami ilyesmije. Már nem emlékszem a nevére, pedig rendszeresen küldték a katalógust.

Előzmény: hpsafl (54189)
APT Creative Commons License 16 órája 0 0 54190

A kombinált gépet szerintem azért gondold át, mert nem igazán praktikus - viszont ahhoz képest meg drága. A HYD250 azért egy két mázsás, nehéz gép, és a maró feltéte gyakorlatilag azonos a HYD-DM130 maróval. Én az egy kategóriával kisebb SIEG hasonló kombinált masinával tettem egy kísérletet anno, de egyértelmű lett, hogy ha tényleg dolgozni akarok velük, akkor szét kell a két funkciót választani - a kombinált gépen ugyanis a keresztszánt kell maróasztalnak használni, a késtartót minden alkalommal leszerelni, korlátozott, mi szerelhető fel a helyére, korlátozott a mozgástartománya is, miközben nekem meg órás tokoknál olyan munkafázisaim vannak rendszeresen, ahol esztergálást és marást kétszer-háromszor is kell párhuzamosan végezni - sokszorosan több idő volt a szerelgetés, mint maga a munka, és bizonyos dolgokat nem tudtam befogni, mert nem volt hozzá eszköz - elment az egésztől a kedvem.

Egy HYD300-as kis esztergával meg egy egész kicsinek számító Proxxon FF230 maróval meg kényelmesen meg tudom ezeket oldani, a C45, de még szívósabb acél sem gond (megfelelő kések-marófejek kellenek), egy "valódi" marógép síkasztalján rögzíthető bármilyen gépsatu, osztó-asztal, amik egész jó áron beszerezhetők.

Mellesleg egy HYD300-as kis eszterga meg egy HYD-DM130 maró együtt is kb: a felébe kerül mint a HYD250 - a maró pedig jóval többet tud - igaz, ez az eszterga picike, azt neked kell tudni, mekkora csúcstávolságra és átmérőre van szükséged maximum - de még erre az esztergára is feltehető 125-ös tokmány is (nekem bőven elég a 80-as, viszont a gyári 3 pofásak használhatatlanok, csak 4 pofással tudok dolgozni), és kapható millió kiegészítő. És gyors késbefogó nélkül ma már nem is lenne kedvem az egészhez, egy-egy toknál 4-5-6 alkalommal cserélek kést, külső-belső megmunkáláshoz, ha minden alkalommal szerelgetni kellene...

Előzmény: hpsafl (54189)
hpsafl Creative Commons License 17 órája 0 0 54189

Ettől féltem, hogy kialakítása miatt nem jó marni a fúrógép, de volt egy olyan kósza gondolatom, hogy a régi gépekben volt anyag, hátha azok jobbak, de akkor elengedem ezt a dolgot.

Tycon2 Köszi a tippet, ez a Hyundai HYD-250C Fúró-maró esztergagép még helytakarékos is lenne.

Egy pici alsóépületem van, oda szeretnék magamnak egy pici műhelyt, hogy ha épp van valami agymenés akkor azt meg tudjam csinálni. A c45 az a plafon lenne, ha valami nagyobb alkatrész kell, arra úgyis keresek valakit, pl az emelőpogácsákat az autóhoz vagy a motorhoz az extra nagy lánckereket nem magamnak gyártom, de apróbb dolgokat biciklihez, pl tengely adapter, vagy a legutóbbi feladat a műszerfalból kiszedett vakdugóba egy kapcsoló bemarása volt, azt se reszelni kellett volna, szóval ilyen apróbb hobbi dolgokra kellene.

Köszi mindenkinek a segítséget, ha esetleg van valakinek eladó Hyundai HYD-250C gépe vagy valami hasonló kombinált gép azt mindenképpen jelezze, mert vevő lennék rá.

Előzmény: Vetesi75 (54167)
tariedi Creative Commons License 19 órája 0 0 54188

Inkább a bort kellett volna szénsavasítani és vizek feljavítására használni. :)

Előzmény: PQY (54187)
PQY Creative Commons License 20 órája 0 0 54187

El is rontotta a találmányával a jó bort. 

Mert jó bort szódával elrontani nem érdemes.  :-))))))))

rferi Creative Commons License 27 órája 0 0 54186

Jedlik rácsmetsző gépéről adalék, hogy felfogadott egy fiatal segédet, aki el akarta lopni a rácsmetsző gép "titkát", hogy levédesse, és gyártsa. Emiatt stikában szétszedte, és aztán soha nem tudták úgy összerakni megint, hogy olyan finom metszéseket tudjon, mint eredetileg.

Ezt a Megkésett világhír c. könyvben olvastam.

https://www.libri.hu/konyv/A-megkesett-vilaghir-2.html

Előzmény: jalpar (54183)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 1 napja 0 0 54185

Szívesen!

Elképzelhető az is, hogy az Aliexpress eladónak van európai raktára és EU-s adóregisztrációja, és a terméket már a megvásárlása előtt szabad forgalomba helyezte az Unióban, ez a megoldás nagy értékű műszaki cikkek esetében gyakori. Ez esetben a vásárlás miatti vámkötelezettség már nem merül fel, a számla közösségi adómentes értékesítésről kell szóljon, az eladó és a céged közösségi adószámát feltüntetve, és ebben az esetben a könyvelőd a bevallásban felszámítja a beszerzésre az ÁFA-t és a levonható rovatba pedig beírja a levonható részt. Ha teljes a levonási jogod, akkor ennek az ügyletnek nulla lesz az ÁFA egyenlege.

Előzmény: szabad paraszt (54180)
szimizso1 Creative Commons License 1 napja 0 0 54184

Az optikai rácsait a wikipédia szerint még az 1960-as években is használták, ami egész elképesztő, mint ahogy az is, hogy villanymotorral (szintén saját találmány, mindenkit megelőzve a világban) hajtotta a gravírozógépét

Eredetileg a találmányát, "villámdelejes forgonynak" nevezte el.

Előzmény: jalpar (54183)
jalpar Creative Commons License 1 napja 0 0 54183

Hát igen. Jedlik egy nagyon szimpatikus fickó a magyar tudománytörténetben. Az Asbóth Oszkár féle szélhámosokkal szemben tényleg büszkék lehetünk rá.

Az optikai rácsait a wikipédia szerint még az 1960-as években is használták, ami egész elképesztő, mint ahogy az is, hogy villanymotorral (szintén saját találmány, mindenkit megelőzve a világban) hajtotta a gravírozógépét. Valamikor az 1870-es években!

De a legnagyobb találmánya azért mégiscsak a szódavizes palack és a fröccs.

Előzmény: szabad paraszt (54182)
szabad paraszt Creative Commons License 1 napja 0 0 54182

:) nem semmi:
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MuMaTu-a-mult-magyar-tudosai-1/jedlik-anyos-2DBA/az-eletmu-2E59/az-osztogep-2E9A/

erdekes, hogy gyors keresessel nem talaltam konkretumokat (kepek, tervek/rajzok, mukodesi elv, stb.), csak ezt a keveset:
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/jedlik_nyos.html?pg=2

Moore-ral tele a net. Ezt az orokseget nekunk kellene apolnunk, vilagga kurtolnunk.
Na persze, kereshettem volna tobbet is, de ennyi alatt is elo kellett volna kerulnie...

Előzmény: rezgaras (54181)
rezgaras Creative Commons License 1 napja 0 0 54181

"0.3mm-es furatokat is lehet üzemszerűen csinálni."

Érdekes. Egyszer láttam fúrógépet 0,2-0,3-as furatokhoz (NyÁK-ba), de az 27000-el forgott.

"a Moore nevű csávó egyébként egy egész könyvet írt"

Jedlik Ányos is írt egy hosszabb tanulmányt arról, hogy lehet olyan orsókat készíteni, amivel több ezer vonalat lehet húzni 1mm-be egyenletesen! Amikor optikai rácsot készített.

Előzmény: jalpar (54178)
szabad paraszt Creative Commons License 1 napja 0 0 54180

Nagyon koszonom!

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (54179)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 1 napja 0 2 54179

Az Aliexpressel chaten keresztül egyeztetned kell, hogy vállalkozási fiókot szeretnél nyitni. Ezt a robot chattel nem tudod elintézni, csak akkor, amikor megjelenik az hogy csevegés ügynökkel most. Megbeszéled az ügynökkel és 3-5 munkanap elteltével kapsz emailt az Aliexpresstől, amiben van link arra, ahol megadhatod a céges adószámodat. Onnan látod, hogy sikerült, amikor már ÁFA nélkül jelennek meg az árak neked az Aliexpressen (alacsonyabb az ár és nincs odaírva, hogy "Price includes VAT".

Számla letöltése: A rendelés részleteiben kell legyen invoice letöltés ablak, ott töltöd le a számlát. Ha nem tudsz számlát letölteni, akkor az "Ali Invoice FREE" Chrome bővítmény segít.

Az a lényeg, ha vállalkozási az Aliexpress fiókod, akkor ÁFA-mentes számlát kapsz az Aliexpresstől, Magyarországon kell vámoltatnod és megfizetned az ÁFA-t (vámot és vámkezelési költséget) és mint import áru a bevallásodban tudja a könyvelőd levonásba helyezni az ÁFA-t.

Ez csak akkor működik, ha ÁFA-mentes számlát kapsz, ha ÁFA-t tartalmaz a számlád, akkor annak ÁFA tartalmát nem tudod visszaigényelni, mert az Aliexpress ebben az esetben úgy számlázott, mint ha egy magánszemély vevő lennél és akkor buktad az ÁFA-t. Ebben az esetben Te mint magánszemély tudod eladni a portékát a cégednek egy adásvételi szerződéssel, amiben nem lesz ÁFA. (Ennek az adásvételnek bizonyos esetekben lehet a számodra adóvonzata, ingó értékesítésnek számít.)

Előzmény: szabad paraszt (54175)
jalpar Creative Commons License 1 napja 0 0 54178

Nem tudom, mi a magyar neve ezeknek, de angolul "jig borer"-nek hívják, és lényegében szuperprecíz marógépek, nagyon robusztus, merev felépítéssel, igen pontos főorsóval, vezetékkel és skálákkal.

Valóban leginkább a "fúrás" a fő funkció, de csak azért mert a furatok pontos helye szokott a leginkább kritikus lenni.

Fel is van erre készítve. Pl. a főorsónak mindig van egy nagyon finom előtolása.

Ezzel a konkrét géppel 0.3mm-es furatokat is lehet üzemszerűen csinálni. A másik véglet: kiesztergálófejjel a max. ajánlott átmérő 65mm.

De ettől még ezek teljes értékű precíziós marógépek, amik persze nem a giga anyagleválasztásra vannak kitalálva.

És vannak ennél jóval nagyobb jig borerek, amikbe simán be lehet fogni akár egy 200-as homlokmarót is.

Európában a SIP és ez a Hauser volt(*) a két nagy gyártó (a SIP a nagyobb), mindkettő svájci.

Amerikában a Moore a nagy név.

Ez a Moore nevű csávó egyébként egy egész könyvet írt "Foundations of Mechanical Accuracy" címmel arról, hogyan kell ilyen mikron pontosságú marógépet csinálni nulláról.

Ezt a könyvet mindenkinek melegen ajánlom, akit érdekel a metrológia. A könyv fele a hántolásról és az etalonok készítéséről szól.

(*) Azért "volt", mert manapság nem igen használnak ilyen gépeket: a precíziós CNC marógépek kiszorították őket a használatból.

Előzmény: rezgaras (54177)
rezgaras Creative Commons License 2 napja 0 1 54177

Koordináta fúrógépnek hirdetik.

Előzmény: Csuhás (54171)
toothgaabor Creative Commons License 2 napja 0 1 54176

Érkezéskor be kell vámoltatni, amikor áfát, vámot befizetted a kapott igazolással el tudod számolni.

Előzmény: szabad paraszt (54175)
szabad paraszt Creative Commons License 2 napja 0 0 54175

Azt szeretnem kerdezni, hogy vasarolt mar valaki cegesen az Aliexpressen? Ha igen, hogy csinalta, mert a konyvelom kijelentette, hogy az nem szamla amit onnan sikerult letoltenem.

TROMF22 Creative Commons License 2 napja 0 0 54174

A pneumatikus szerszámcsere szerintem hobbi szinten tényleg nagy lépés.

És a dolog a főorsóval kezdődik.

Én egy HBM BF-28 Profi Variót használok pár éve. Ez egy viszonylag ritkább típus.

A lényeges különbség az elterjedtebb BF-25 –höz képest, hogy a főorsó hajtásban nincs fogaskerék áttétel. A kisebb és a nagyobb fordulatszám tartomány közötti váltás kétlépcsős Poli-V szíj áttétellel hozható létre. Ez igényel néhány percet, de cserébe, csendes, simán futó főorsót ad.  Olyan környezetben működik, ahol nem mindegy a zajhatás. Nagyon szeretem.

Egyedül a „hosszú kúpos” MK3 szerszámcsatlakozás / szerszámcsere, amivel nem vagyok kibékülve. Viszont sokféle szerszámhoz, olcsón hozzá lehet jutni, MK3 szárral.

A pneumatikus szerszámcserére számítva egy kb. ISO 30 csatlakozású gép lenne az ideális.

A HBM BF-30 már ilyen. Kicsit nagyobb, drágább is, viszont csak fogaskerekes hajtóműves kivitelben volt elérhető. A szerszámozása is költségesebb.

Ezek miatt, annak idején számomra a BF-30 kiesett. 

Ma lehet, hogy mégis ezt választanám.

Jó lett volna valahol élőben meghallgatni milyen hangosak is azok a fogaskerekek.

Előzmény: sarktibsi (54172)
Vetesi75 Creative Commons License 2 napja 0 0 54173

Ezek a kisgépek jellemzően morse csatlakozásúak. Nem mindegyik alakítható át orsócserével BT30-ra egészségesen, mert ha karcsú az orsó az alsó csapágynál, akkor az csak a kinyúlás rovására mehet. A BT30-45' behúzó "tulipán" kb. 20-as furatot kíván meg az orsó aljában - nagyobb a helyigénye, mint az mk3-nak - hosszában is. 30-as ISO-kúp esetén meg még rosszabb a helyzet.

Előzmény: sarktibsi (54172)
sarktibsi Creative Commons License 3 napja 0 0 54172

Nekem ha vennem kellene fúró-marógépet mindenképpen olyat vennék amin van pneumatikus szerszámcserélő , az alkatrészgyártás legidegesítőbb része a szerszám csere , legalább is számomra.

Bár ha jól tudom át is lehet alakítani a régi gépeket is. 

Csuhás Creative Commons License 3 napja 0 0 54171

A hétszázát, micsoda gyönyörű gép!

Előzmény: jalpar (54170)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 54170

Ha meg a pontosság az elvárás (meg a külcsíny), akkor itt van ez:

https://www.machineseeker.com/main/search/index?first-listing-id=18865276

Előzmény: Vetesi75 (54169)
Vetesi75 Creative Commons License 3 napja 0 0 54169

Nem tudom milyen konkrét feladatra szánja, de ha a hatékonyság is elvárás, akkor az ipari kategóriában lenne érdemes nézelődni.

Nekem egy hasonlóm van: https://www.sidex.hu/szerszamgep/marogep/hagyomanyos-furo-marogepek/promac-fx-383cp (csak a 381-es, ami 12 sebességes, kicsit kisebb asztallal és gyárilag nem tud forgásirányt váltani - állvány nélkül bő 2mázsa) 

Kisebb dolgokra, (reteszpálya, tengely lapolás, stb.) acélban is hatékony, de ha nagyobb mennyiségű anyagot kell leválasztani, akkor lassú a folyamat. (Előtolás, gyorsjárat hiánya.) Rendszerint a durvább darabokat elhordom nagyobb gépes környezetbe, legalább nagyoltatni.

Előzmény: tycon2 (54168)
tycon2 Creative Commons License 3 napja 0 0 54168
Előzmény: Vetesi75 (54167)
Vetesi75 Creative Commons License 4 napja 0 3 54167

Szia! Fúrógéppel marni az nagy szerencsétlenkedéssel jár. (tapasztalat) Tervezésüknél nem volt szempont az oldalirányú erők felvétele - ebből kifolyólag rosszul is viselik azokat. Sem az oldalirányú merevsége, sem az orsó oldalirányú futáspontossága (csapágyazás, megvezetés) nem éri el a maráshoz elvártakat. Már az alutól kisebb szilárdságú anyagoknál is képes a deformáció mértéke meghaladni az észszerű forgácsvastagságot, ami ellehetetleníti a műveletet. Szerintem bármilyen eredetileg marásra is tervezett asztali gép jobb választás.

"Mekkora átmérővel, kb milyen fogásmélységgel birják ezek a kis gépek az alut, illetve a c45-öt?"

Szerintem kicsi lesz neked ez a 40Kg-os csöppség...

Előzmény: hpsafl (54166)
hpsafl Creative Commons License 4 napja 0 0 54166

Sziasztok,

Szeretnék otthonra egy kisméretű esztergát, illetve egy marógépet.

A maróval kapcsolatban az lenne a kérdésem,  hogy érdemes-e egy Dunavecsei fúróra pl egy Vevor asztalt tenni, vagy inkább egy Hyundai HYD DM130 méretű gépet keressek helyette? Melyik lenne a jobb választás? Főleg alu lenne forgácsolva, de néha kis fogással pl c45 is. Mekkora átmérővel, kb milyen fogásmélységgel birják ezek a kis gépek az alut, illetve a c45-öt?

Esztergából szintén valami hasonló meretűt keresnék.

KART EMG Creative Commons License 5 napja 0 0 54165

Szia!

Van egy néhány oldalas leírásom a viszkozitásról a Magyar Szabványügyi Hivatal kiadásában. Ebben szerepel egy táblázat a Engler-viszkozitás és a kinematikai viszkozitás összefüggéséről. Ez az:

Ez alapján 16 vagy 22 cSt viszkozitású olaj felelne meg. A már felsorolt olajok mellett még tudom ajánlani az OEST MEHRZWECKÖL 22 -t, amit itthon is be lehet szerezni talán kisebb kiszerelésben is, pl itt: https://www.z-oil.hu/oest

Üdv.

Előzmény: FRayal (54162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!