Erősen méret és anyagminőség függő is a dolog. Ha olyan különleges méretre/anyagra akadna igény, amit senki nem tart raktáron, akkor szinte esélytelen. (Azért csak szinte, mert vannak erre a szitura is esély növelő megoldások.) Senki nem szeret a nagyon hosszú, egészből egy nagyon rövidet levágni, mert az a maradékot jelentősen amortizálja.
Nem igazán forgácsolás, hanem anyagbeszerzés: kéne nekem kábé tíz centiméternyi acélcső. Van esetleg Budapesten olyan bolt, vastelep, ahol nem csak 6 méteres szálban kapni ilyesmit?
Köszi a válaszokat. Igen, sajnos elég ritkának tűnik, én sem sokat találtam róla neten. Viszont találtam még egy ilyen adattáblát rajta, hátha ez mond valakinek valamit:
Örökségből van egy Podhajsky síkköszörűm, amin kisebb munkákat szoktam csinálni.Nem szakmám, nem értek hozzá különösebben sajnos.
Mostanában az első indításnál nagyon lassan kapja fel az olajat a főorsó. Gondoltam első körben megpótolnám az olajat, kezd alsó nívóra csökkenni a szintje. A kérdésem az lenne hozzátok, hogy milyen olaj való a főorsóba szerintetek? A kis ablakán azt látom, hogy egész szép piros olaj. Gondolom nem VG32.
Illetve, egyáltalán jól sejtem, hogy ezen a kis ablakon kell ellenőrizni a szintet?
És itt kellene feltölteni a négyszög kulcsos hernyócsavarnál? Mást nem látok rajta.
Szerintem ez a videó a facebookon jól mutat, de a valóságban nem működik és semmi értelme.
Ezer sebből vérzik a megoldás: a véséshez merev befogás kell, ez a hosszú menetes szár + a lefogatlan csúszkáló szegnyereg egy vicc.. A valóságban az fog történni, hogy veszel mondjuk egy tizedes fogást, de semmi forgács nem lesz, csak a menetes szár rugózik be. Veszel még egyet, akkor se. Veszel még egyet, akkor meg belekap 3 tizeddel az anyagba és töri a kést.
Az anya holtjátéka se segít...
Értelme meg azért nincs, mert ha már egyszer az esztergán akarsz vésni, akkor minél merevebben, szegnyereggel megtámasztva fixen befogod a munkadarabot és a szánnal mozgatod a kést. Egyszerűbb, és az a valóságban is működik.
A főorsó forog oda-vissza, közben húzza-vonja a munkadarabot tengelyirányban, mert forgat egy anyát a menetes rúdon. Az elfordulás ellen a menetes rúd a szegnyeregben van befogva tokmányba. A szegnyereg csúszkál az ágyon.
Nem minden esztergán lehet rögzíteni a főorsót...(tudom akarni kell és megy az)
Miért nem az orsóház felé halad az előtolás?
Miért ilyen távol a munkadarab a tokmánytól?
Egy menetes száron hogyan lehet a munkadarabot újra pozícionálni ha szükséges levenni és visszahelyezni?
Bagatell kérdések de szerintem a sikeres munkadarab elkészítéséhez ezeket mindenképpen figyelembe kell venni, független attól hogy a kész munkadarab sikeresen elkészült vagy sem.
Azért láttam, pedig nincs fb-m. Hát talán egy hónapban egyszer, ha előfordult ez. Ha rövid volt, 2 centin alul akkor nem meneteztem, tekergettem a hosszánt.