Keresés

Részletes keresés

jalpar Creative Commons License 4 órája 0 0 54641

Ez olyan magvas gondolat, hogy szerintem megtanulom kívülről szó szerint:

,,Amikor két vagy több fém olvadt állapotban keveredik, majd lehűl, általában egy adott hőmérsékleten kezdenek megszilárdulni.''

Előzmény: szabad paraszt (54635)
szimizso1 Creative Commons License 6 órája 0 0 54640

Köszönöm szépen! Hasznos olvasmány!

Jani301 Creative Commons License 6 órája 0 0 54639

anakronisztikus na , pedig egy csomót belejavítottam :)

Had villogjak már szakbarbár létemre miket tanultam a szovjetúnió és a kapitalizmus kibékíthetetlen szemben állásáról . Forgácsoláson kívül :)

Előzmény: Jani301 (54637)
rferi Creative Commons License 7 órája 0 0 54638

Nem is gondoltam,  hogy ócó lesz, de talán könnyen és egyszerűen beszerezhető?

Előzmény: jalpar (54626)
Jani301 Creative Commons License 7 órája 0 0 54637

Mi itt már anakrokisztikusak vagyunk , és  mai módival asztagonisztikusak is  :)

Előzmény: mérnökferi (54631)
rezgaras Creative Commons License 11 órája 0 0 54636

Érdekes leírás, bár egy kicsit reklámízű.

Egyébként én az ólom toxicitásával kapcsolatos eljárásokat, szabályokat túlzónak találom. Az ólom tényleg mérgező, de csak ha hosszabb ideig, tartósan jut be a szervezetbe. Én a fogdosása után szappannal megmosom a kezemet és ezt elegendőnek tartom. A kadmium már más tészta, a higany pedig még sokkal rosszabb.

szabad paraszt Creative Commons License 14 órája 0 0 54635

Magyarul ezt talaltam eddig a legreszletesebb leirasnak:
https://elo.hu/alacsony-olvadaspontu-otvozetek-tipusai-es-alkalmazasuk/

Előzmény: szimizso1 (54634)
szimizso1 Creative Commons License 27 órája 0 0 54634

Régen az olvasztott kátrányt használták ragasztónak az optikai lencsék csiszolásához. Nagyanyám, a II. vh. előtt/alatt a németeknek a MOM-ban csiszolt lencséket. A kátrány előnye, hogy benzinnel lemosható volt. Persze tűzveszélyesebb is. Már vannak nyom nélkül eltüntethető ragasztó fóliák. Nem értem mire jó ez az alacsony olvadású fém. Precíziós öntvényeknél lenne értelme, a kaolinos öntőmintáknál, a viaszt kiváltani. Érdekelne a szakmai része, ha valaki kompetensebb mint én! Köszönöm előre is!

Előzmény: jalpar (54633)
jalpar Creative Commons License 29 órája 0 0 54633

Gondolom az is kényelmes, hogy egy lábosban egy "BV intézménybe engedélyezett" villanyrezsón meg lehet olvasztani.

Egyébként, ahogy olvasom a fő felhasználási terület optikai elemek rögzítése csiszoláshoz. Itt az alacsony olvadáspont mellett az is fontos, hogy a fém meg is fogja az üveget (hozzáragadjon). Kevés anyag tudja ezt. 

Előzmény: szabad paraszt (54629)
mérnökferi Creative Commons License 29 órája 0 0 54632

"...könnyen javítható, "technológiamentes" traktor..." Na az én gépeim ilyenek!  :-)

Előzmény: vaskukac (54614)
mérnökferi Creative Commons License 29 órája 0 0 54631

"Tetszett neki hogy nincsen lehetetlen :)"

Én se ismerek lehetetlent :-) Kombájnon, leszerelés nélkül, hegesztettem fel csapágyhelyet, sarokköszörűvel "forgácsoltam", majd rossz csapágy többszöri fel és leszerelésével lett kialakítva a kész méret, de tengelyt is egyengettem kiszerelés nélkül hidraulikus emelővel stb. Te hozzám hasonló, mindent megoldunk ember lehetsz :-) A mai akcióm (elnézést, nem forgácsolás) 3mx2m-es faház szerkezetet hoztam haza kb.4km-ről, rossz minőségű úton, nagyon meredek hegyi lejtő is volt. A targoncavillák 2,1m-re lettek meghosszabbítva :-)

Előzmény: Jani301 (54611)
mérnökferi Creative Commons License 29 órája 0 0 54630

Köszönöm! Előbányásztam a hajlítómat és minden mutatja magát rajta, ha előbb tettem volna meg, nem kellett volna kérdeznem :-)

Előzmény: Vetesi75 (54578)
szabad paraszt Creative Commons License 30 órája 0 0 54629

Szerintem ez azert van, hogy utana nagyon konnyen le lehessen tisztitani a munkadarabot anelkul, hogy nagyobb hoterhelesnek legyen kiteve. Dan Gelbart peldaul kiolvasztas utan forrasban levo vizbe teszi es azt allitja minden maradek lejon.

Előzmény: rezgaras (54628)
rezgaras Creative Commons License 1 napja 0 0 54628

De kell ide 70°C olvadáspont?

kila67 Creative Commons License 1 napja 0 0 54627
jalpar Creative Commons License 2 napja 0 0 54626

Olcsó ott se lesz. A bizmut marha drága fém. Az indium meg még annál is drágább.

Előzmény: rferi (54625)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54625

A valamikori Mechanikai Művek területén van egy fémkereskedő cég, akiktől én annak idején betűfémet, és ólmot vettem. Lehet, hogy náluk kéne érdeklődni ilyesfajta fémek iránt?

Az én kívánságom szerinti ötvözetet leöntöttek pár perc alatt, csak nekem. Tök rendesek voltak.

Glob-Metal kft.

Előzmény: szabad paraszt (54624)
szabad paraszt Creative Commons License 2 napja 0 0 54624

Nem is olyan konnyu ilyesmi femet talalni a magyar piacon.
Eddig arra jutottam, hogy a Bizmut (Bi) - (Indium) In - On (Sn) - Field-fém-nek is hivjak - otvozete az amit itt kereshetunk, mert ez olvad olyan 70C fokon, tagul megszilardulaskor es nem mergezo. De, hazai beszerzesi forrast nem talaltam a kereso altal dobott webshop-okon. Lehet kulon kell veluk beszelgetni, ha valaki ilyesmit akar. Meg ez volt a legkozelebb: https://mtgfemonto.hu/hu/termekeink/alacsony-olvadaspontu-femek-termekek

Előzmény: jalpar (54623)
jalpar Creative Commons License 2 napja 0 0 54623

Egyébként így néz ki (kb. 1kg):

Előzmény: rezgaras (54622)
rezgaras Creative Commons License 3 napja 0 0 54622

"70°C-on olvad, ólommentes."

Akkor ne locsold rá a teát a kannából! :-))

Előzmény: jalpar (54618)
sarktibsi Creative Commons License 3 napja 0 1 54621

Raktam mellé mindkét oldalra 20x3-as laposvasat azzal együtt megoldottam úgyhogy most van egy jó pár db 17x3-as laposvasam , nem baj valamire biztosan jó lesz.

Előzmény: jalpar (54617)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 54620

A kolléga azon aggódott, hogy ez vszg. egy puha anyag, ezért nem biztos, jól elég stabilan tartja majd a munkadarabot. Ez jogos aggodalom, pl. a viasz is hasonló olvadáspontú anyag, abba is be lehet ágyazni a munkadarabot, bele is ragad, csak éppen nincs annyi szilárdsága, hogy elviselje a forgácsolás során fellépő erőket.

Erre mondtam, hogy ennél azért jobb a helyzet.

Előzmény: szabad paraszt (54619)
szabad paraszt Creative Commons License 3 napja 0 0 54619

:) ha jol ertettem a magyarazatot, akkor nem arrol van szo, hogy eros kotesnek kell kialakulnia a befogo fem es a munkadarab kozott, mint egy forrasztasnal, hanem amikor megszilardul, akkor ott van egy kis tagulas es az szoritja meg a darabot, mint egy satu. Tulajdonkeppen a jeg is ilyen, ha valami belefagy, akkor nehezen mozdithato.
Utana meg azt javasolta, hogy kiolvasztas utan meg egy kis lobogo forroviz furdo es az le is szedi a maradekot az alacsony olvadaspont miatt.

Előzmény: jalpar (54618)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 1 54618

"Dan Gelbart, aki a kozmegegyezes szerint egy nagy tudasu ember, a legutobbi videojaban ad egy tippet, hogy mikeppen lehet megfogni nehezen befoghato munkadarabokat:"

Ez tök jó. Egy bő másfél hónapja pont vettem ilyen alacsony olvadáspontú fémet. Ez általában marha drága, de egy kanadai csávó feltett az eBay-re olcsón egy gyári új kockát. Rákerestem a neten, 70°C-on olvad, ólommentes. És még a szállítás is meglepően olcsó volt. Nem tudtam otthagyni, lesz ami lesz, lecsaptam. Már le is mondtam róla, de a héten csörren a telefon a DPD-től, hogy pakkot hoznak, és ez volt benne. Vámoltatni se kellett, nem is értem.

"OT. (érdekes akcentusa van a pofának, olyan kelet-európai :-)))"

"Ha jol tudom, akkor olasz szarmazasu (talan), de azt hiszem Kanadaban el"

Izraeli. A Technion-ban (Haifa) tanult, az eredeti szakmája villanymérnök.

"Az ilyen ötvözetek általában kis szilárdságúak."

Az enyém Belmont 2505 RT. A gyári leírás szerint pont erre való - munkadarabok befogására megmunkáláshoz, szóval nem Dan Gelbart "hekkelése" ez módszer.

Még nem próbáltam használni, csak kicsit megütögettem, és nem olyan nagyon puha anyag. Legalábbis nem olyan, mint a forrasztóón vagy az ólom, amit körömmel be lehet nyomni.

De lehet, hogy hamarosan kipróbálom, mert van egy teljesen alaktalan 3D nyomtatott titán bizbasz, amit utómunkálni kellene. (Ha jól értem, akkor egy fékolaj átvezető egy dupla féknyeregre; fel kell szabályozni a furatokat, és a csatlakozó felületekből két oldalon le kell szedni 0.5-0.5 mm-t).

Előzmény: szabad paraszt (54608)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 54617

"élébe kell marni nem lapjába , mágnesasztalom az nincs"

Akkor stornó az előző javaslatom. Én befognám két vastagabb lap közé és együtt marnám.

Előzmény: sarktibsi (54607)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 54616

"Marnom kellene 1.0-1.5-2.0 mm vastag lemez csíkokat"

Stefan barátunknak (https://www.youtube.com/@StefanGotteswinter) volt erről egy videója. A lényeg, hogy nem a hagyományos ellenirányú előtolást kell csinálni, hanem egyirányút, mint a CNC szokást. Ilyenkor nem feltépi az anyagot a marószerszám, hanem nekinyomja a mögötte levő támasznak.

Előzmény: sarktibsi (54581)
szabad paraszt Creative Commons License 3 napja 0 0 54615

Azt gondolom nem teljesen ugyanarrol van szo. Ha jol ertelemzem ezt a "mezogazdasagi helyzetet", akkor itt arrol van szo, hogy mondjuk egy kis kapcsolo meghibasodasa eseten is leallhat az egesz mezogazdasagi gep es nem lehet kicserelni azt a kapcsolot csak ugy, hanem meg kell varni, amig kemeny napidij fejeben odautazik egy minositett szerelo, sot a kapcsolo nem helyettesitheto a "sarki" boltban kaphatoval, mert a fedelzeti ellenorzo szoftver nem engedelyezi. Azt gondolom, hogy a cnc-k eseten nem ez a helyzet, de legalabb is biztosan nem mindegyik gyarto/tipus eseten. Talan meg a vezerlest is meg lehet berhelni, ha valaki rendelkezik a megfelelo hozzaertessel. Ezeknel a mezogazdasagi gepeknel meg nem, mert letilt minden azonnal.
Ez rendkivul magas fentartasi koltsegeket es adott esetben veszteseget okoz, mert kozben a foldeken elrohad a termeny.

Egyebkent meg anno a kotta sokszorosito es ertekesitok is a veszharangot kongattak, amikor megjelent a fonograf, aztan most mar tudjuk, hogy nem lett vege a vilagnak.

Siman lehet olyan traktort kesziteni, ami nagyon modern es magatol szant egy kijelolt teruleten anelkul, hogy agyon szivatnak a gazdakat. Ennek semmi koze a fejlodeshez, ennek pusztan csak az uzletpolitikahoz van koze.

Előzmény: vaskukac (54614)
vaskukac Creative Commons License 3 napja 0 0 54614

teljesen új, könnyen javítható, "technológiamentes" traktort

Ebben ugyan mi a teljesen új?

Az 1960-as években már gyártottak jól használható traktorokat. (Itthon is, csak a politika már akkor is felülírta az észt.)

A szerelhetőséget - akkor még - oktatták, az egyszerű szerkezet, az üzembiztonság, és a hosszú élettartam - akkor még - mind szempont volt.

Ja, hogy ezeket a szempontokat egyedül a piaci érdek felülírta... Ez a fejlődés. :) Megérkeztünk a hagyományos gép/CNC kérdéséhez, pepitában.

Előzmény: szabad paraszt (54606)
szabad paraszt Creative Commons License 3 napja 0 0 54613

Kicsit utana neztem, hogy biztos legyek benne. Nem olasz, hanem nemet szarmazasu, a tobbi stimmel.
Amivel kiegeszitenem azaz hogy ezt a ceget grundoltak: https://en.wikipedia.org/wiki/Creo_(company) amit eladtak a Kodaknak. 145 US szabadalom van a neven.
Szoval erdemes megismerkedni a youtube videoival.

Előzmény: szabad paraszt (54612)
szabad paraszt Creative Commons License 3 napja 0 0 54612

Ha jol tudom, akkor olasz szarmazasu (talan), de azt hiszem Kanadaban el. Rendkivul nagy tudasu ember es optikai cucokkal csinalt milliardos vallalkozast, most nyugdijas, azt hiszem tanit es valami ipari 3d nyomtato bizniszben is benne van. Elso korben mindenkeppen figyelmesen meghallgatnam es elgondolkodnek azon amit mond, javasol es be is mutat ...

Előzmény: rezgaras (54610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!