Keresés

Részletes keresés

mérnökferi Creative Commons License 1 napja 0 0 54926

Köszönet!

Előzmény: Jani301 (54924)
Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 54925
Előzmény: Jani301 (54924)
Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 54924

https://www.youtube.com/watch?v=VztCnroxRUc

Kell a talpba egy búvárcsövet tenni ,hogy felszívja az olajat .

Sok videó van a témában most éppen ezt találtam .

Előzmény: mérnökferi (54923)
mérnökferi Creative Commons License 4 napja 0 0 54923

Nem vagyok kis hitű, de szeretem körbejárni a problémát :-) Most az öreg, japán kiskotróm egyik munkahengerét javítom, nagyon megvan variálva egy MTZ munkahengerhez képest!

Hallottam már erről az emelő fejreállításról, de nem tudom hogy oldják meg egyszerűen?!

Előzmény: Jani301 (54922)
Jani301 Creative Commons License 6 napja 0 0 54922

Sose légy kishitű !  Az a prés nem űrtechnológia .

Semmit nem szoktam másolni , az ötlet a lényeg .

A négy függőleges oszlop is lehet gyakorlatilag bármi , egyengetésnél jön jól , ha át lehet dugni köztük az

egyengetendő valamilyen rúdanyagot .

Az enyém pici gyári ,két függőleges 80 as u vas ,keresztben két százas  u vas csavarozva kívülről a 80 as ra .

Az asztal szintén két szembefordított 100 as . 89 centi széles az egész .

Az emlő talpa öntött acél ,ahhoz hegesztettem egy egy kb 10 mili vastag négyzetes  lemezt ami olyan széles mit a felső keresztgerendák külső mérete . Nagyjából a közepére van hegesztve valami 20 as menetes szár darab , azzal van felhúzatva az emelő egy alátéten keresztül a felső keresztgerendákhoz . Így kis melóval megvan az emelő rögzítése ,és bónuszként tologatható oldalra egy anya lazítása után .

Talán 12 tonnás fejreállított emelőt tettem bele .

Asztala fixre volt hegesztve , a hidraulikát is belehegeszthették ,de azt valami nagyeszű kupec kivágatta lánggal ...

Úgy hoztam méhből . Kapott két új 100 as u t felülre , meg egyengettem a lábakon is . és bele hegetgettem ahol lángal bele vágtak a lábba is . Lehetne nagyobb ,de szerintem én már elleszek evvel .

Ha építenék a linken lévő típust erőltetném .

Van itt vagy nyolc 16-20 tonnás emelő szétkapva ,de a legtöbben meg van belül húzva a hengere , és annyira sosem fogok szerintem unatkozni hogy csinájak bele valami szebb henger megoldást .

Előzmény: mérnökferi (54921)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.28 0 0 54921

Ez azért nem az én kategóriám, de ha egy nekem valót ajánlasz, szívesen fogadom!

Előzmény: Jani301 (54919)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.27 0 0 54920

Köszönöm!

Előzmény: szakmókus (54918)
Jani301 Creative Commons License 2026.08.26 0 0 54919

https://www.youtube.com/watch?v=CxuTgd8e5Ig&t=41s

Egy százötven tonnás műhelyprés , szerkezete , hidraulika tömítés cseréje .

Ha valakit érdekel ,és még nem látta .

Szeretem egyébként a videóit , sok forgácsolás is van bennük .

szakmókus Creative Commons License 2026.08.26 0 0 54918

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158500370&t=9131104

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158513687&t=9131104

De bármelyik prést másolhatod kiemelve annak előnyeit a másik megoldásával szemben, nekem ezek a vasak voltak adottak ebből indultam ki.

Előzmény: mérnökferi (54915)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.25 0 0 54917

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167592054&t=9131104

A vágószerszám (szögletes lyukasztó) itt is meg van vezetve nem szeretném a szememet kilőni...

A mélyhúzó szerszám szerencsére nem kipattanó.

A linkelt videódban látszik hogy a préselés után eldől a szerszám ,nem véletlenül van vége a filmnek, azt kétlem hogy kezével kapta ki a prés alól....   :)

"A kihívás az kortól függetlenül kihívás ,és megtetszett a dolog :)"

Egyébként érdekes megoldás. Abban viszont helyt adok hogy talpal felfelé nagyobb felületen fekszik oszlik el a nyomás mint a munkahenger kicsi átmérője.

A felső gerendát már sikerült elhajlítani pedig erősebb mint az asztal ,de nem az emelővel hanem egy hidraulikus pumpával mikor gömbfejet toltunk ki. A négyből kettő nagyon nehezen adta meg magát pedig melegítettük is. Na erre már nem való az állványom de megpróbáltuk....

Előzmény: Jani301 (54916)
Jani301 Creative Commons License 2026.08.25 0 0 54916

"   "Minden komolyabb hidraulikus műhelyprésben lefele mozgó ,"fejrállított" hidraulika van"

A komolyabb présen nem olajemelő van.   "

Szerintem nem írtam hogy olajemelő lenne benne  . Az egyutas ,rugóerővel visszaálló , kasznis nyomatóhoz adott munkahengert szokták beépíteni .

Présszerszámot , kivágó lapot , én vezetőoszloposnak tervezném , ott független a pontosság a  gép "medvéjének" egyenesbe vezetési pontosságától .

Most az hogy fejreállítottam az emelőt , annak nem csak műszaki oka van .

A kihívás az kortól függetlenül kihívás ,és megtetszett a dolog :)

Most egyébként azt várom megerednek e  a régebben gyökereztetett fügevesszőim . A tavalyiak most nagyon szépen megindultak a héten ,még két fügém is lesz úgy néz ki ,ami beérik ,végre  :)

Tegyél képet ,nem fogom megkritizálni a présed :)

Előzmény: szakmókus (54914)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.25 0 0 54915

Az egész présről tegyél fel képet, légy szíves!

Előzmény: szakmókus (54914)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.25 0 0 54914

"De a "gyári" amibe állítva teszik az olajemelőt az elég pancser megoldás"

A kivitel miatt a gyatra nem az emelő pozíciója miatt.

"Minden komolyabb hidraulikus műhelyprésben lefele mozgó ,"fejrállított" hidraulika van"

A komolyabb présen nem olajemelő van.

"Most ha prizmás megoldással megvezeted a gerenda függőleges mozgását az természetesen ,jó , megoldható ."

Nincs prizma, vezetőlécszerű van így nem lötyög. Élhajlítót lehet a gerendára tenni ami miatt már szükségszerű a megléte.

De teljesen másra alkalmazzuk így összehasonlítás mint almát a körtével. 

A múltkor kellett volna prizma, készítettem egyet próbából a gyalu kos szögbeállításával egy laposvas darabba. Ha már lett, egy kis élhajlítót készítettem belőle. Láthatod  hogy a szerszám M20 csavarból lett kialakítva.

Ez nem a gerendára hanem egy közdarabba csavarva ,rögzítve. Ilyen csavarból van több csap és egyéb szerszám amit gyorsan cserélhetek.

A léc olyan jól pozícionál hogy e kis hajlítóba mindig visszatalált.

A rögzített szerszám nagyon nagy segítség, egyengetni max 20mm-es rudakat lehet és nekem elég is ennyi.

Ha készítenék még egyet másképpen tervezném meg de nem azért mert ezt kiváltanám hanem mert másra lenne igény és nem olajemelővel hanem rendes munkahengerrel.

"Nincsen szándékom senkire ráerőltetni semmit ."

Én sem csak megosztottam tapasztalataimat.

Előzmény: Jani301 (54912)
Jani301 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 54913
Jani301 Creative Commons License 2026.08.22 0 0 54912

"csak lehurrogták mert nem fejjel lefele van az olajemelő beépítve"

Nem hurrogtam le ! :(

De a "gyári" amibe állítva teszik az olajemelőt az elég pancser megoldás ,  ,tipikus "kínai" -

De ez a Kínában gyártott profi termékere sértő viszont :(

Minden komolyabb hidraulikus műhelyprésben lefele mozgó ,"fejrállított" hidraulika van , és nem véletlenül , vannak előnyei a megoldásnak . 

Ha olajemelővel nyomok egy keresztgerendát azt is meg lehet csinálni normálisan is , de amit árulnak az nem úgy készül ...

A keresztgerenda eleve emeli az egész szerkezet magasságát , és instabil a gerenda lefele mozgása ,billenhet .

És a hidraulika vízszintes helyzetben történő eltolását lehetetlenné teszi .

Most ha prizmás megoldással megvezeted a gerenda függőleges mozgását az természetesen ,jó , megoldható .

Befektetett munkát igényel .

A fejreállított emelő ,stabil ,oldalra könnyen mozgatható megoldást ad ,ugyan úgy mint a teljesen hasonló módon működő hidraulikus henger . De kiváltanám  szívesen , egy épített hidraulikával . De az is alvóprojekt , meg akkor már másféle állványt is építenék ,de igazából talán egyengetésnél ,ütköztem eddig akadályba , de csak a kicsi gyári állvány volt annak is az oka .

No ,használtam elég sokat ,a műhelyprést fejreállított emelővel , megelégedéssel . Jó vele dolgozni .

Én sem felejtek könnyen :)

A kar fordított működésére is adódik megoldás ,hátulról dugom be a rudat ,és úgy minden oké ,nem felfele kell húzni a kart ,és lefele mozgó kar hatására jön lefele a munkadugattyú .

Van egy mondás ,a közvetítőt kerülni kell ,ha egy mód van rá :)

Én úgy gondolom tapasztalatokat osztunk meg , és sok segítséget találtam eddig is az itt olvasottakban .

Nincsen szándékom senkire ráerőltetni semmit .

Hengerítőgép : tegnap toldottam bele a harmadik görgőbe ,hegesztéssel . Van egy kész  40 es görgő .meg két másik aminek csak egy oldala lesz , külön feltehető oldallal . A külön felszerelhető vezetőoldalnak is van előnye beláttam :)

Lökött vagyok :) De akkor sem az egyszerűbb utat választom , nyitott állványos lesz ,ha lesz ....

Már száz kilóban mérhető a hozzá felhalmozott anyag ... :) És még a golyós csapágyak is a méhból lesznek :)

Előzmény: szakmókus (54911)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.22 0 0 54911

Sejtettem, de ha valami ferdén áll azt ferdén fogja rátolni. Az utóbbinál az észrevett hiba esetén megállítható és a hiba korrigálható. Tapasztalat.

Nyergelj át a hidraulikusnak az elkészítéséhez.

Az enyém nagyon profi csak lehurrogták mert nem fejjel lefele van az olajemelő beépítve, és van gerenda alatta. De nekem más célból kell mint nekik... A gyors szerszám csere nagyon jol jön.  :)

Előzmény: mérnökferi (54910)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.22 0 0 54910

Mert golyós van, hidraulikushoz meg még csak a nagy vasak vannak meg :-)

Előzmény: szakmókus (54909)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.22 0 0 54909

Miért pont golyós préssel csinálnád? Durva az ilyen feladathoz. Egy hidraulikus sokkal precízebb. 

Előzmény: mérnökferi (54908)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.21 0 0 54908

Ezt a sajtolást lehet golyós préssel csinálni? A mesterséges intelligenciával vigyázni kell, mert az azt mondja, amit a NET-ről összeszed (rólam is írt egy fiktív cikket  :-). Szóval az AI azt írja, hogy azért nem lehet golyós préssel, mert az ütésszerű nyomás hatására berágódhatnak a felületek, én ezt nem hiszem.

Mindenki véleményére kíváncsi vagyok!

Előzmény: MUM.21 (54906)
occseb Creative Commons License 2026.08.21 0 0 54907

Sziasztok! 

Ezer eve nem irtam, es nem is olvastam a forumot.

Volna egy veteran motorom aminek a dobfekes agya szerintem kopaslimiten van. (majd ma tudom megmerni)

Cserelt valaki mar kozuletek ilyen aluminium dobban vasontveny betetet? Ahogy nezem zsugorral rakjak ossze, es stiftelve is van pluszban elforgas ellen.

Lattam olyat is ahol menet van vagva az aluba es az ontottvas betetre is, de szerintem ez tulzas.

https://www.youtube.com/watch?v=0Cld6SBoxHQ

Lehet valahol kapni ilyen celra hasznalhato ontottvas csovet vagy komplett rudanyagbol kellhet ezt kimunkalni?

Koszonom!

(Bocs hogy nincs ekezetem, kulfoldon vagyok)

MUM.21 Creative Commons License 2026.08.20 0 0 54906

Rokon , Jawa Minor II. kisautó 1947-es .....

Előzmény: tycon2 (54905)
tycon2 Creative Commons License 2026.08.20 0 0 54905

Szinte 350-es Jawa. Mint volt valaha az enyém.

Előzmény: MUM.21 (54901)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.20 0 0 54904

Típushiba a már leírt orsóvég. Amire érdemes figyelni ? A visszahuzó rugó törése. A rugótekercs fészkében a tákolás nyoma. 

Előzmény: Babosp50 (54896)
mérnökferi Creative Commons License 2026.08.20 0 0 54903

Köszönöm mindenkinek a válaszát!

Sanyi, én tőled olyan messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől  :-)

Előzmény: MUM.21 (54901)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.19 0 0 54902

Kismotor (egy hengeres) főtengelyt óráztam két csucs között hogy melyik sonkát kell utni. A sonkák közé közdarab hogy a csucs között ne nyomjuk össze... Az utleg nem a csucs között történt...

Előzmény: mérnökferi (54899)
MUM.21 Creative Commons License 2026.08.19 0 0 54901

Szia Feri !

Én közel tíz éve csináltam kéthengeres kétütemű főtengelyt két darabot .... Sonkákat is kellett készítenem , mert az ékpályánál elvoltak repedve . Én hőkezelés , furatköszörülés után szikraforgácsolással készítettem el az ékpályákat . 

Üdvözlettel  MÜM.21

tycon2 Creative Commons License 2026.08.19 0 0 54900

Igen, csináltam. Szinte gyerekként. A hajtókarcsap az egyik oldalba beprésel. Tűgörgő, hajtókar. Másik sonka rátesz, kicsit rányom. Prizma, mérés, együttfutás. Én azt hiszem, nem hidraulikus présen nyomtam, oda kell 15-20T, az kevésbé üdvös. az excenter kézzel jobb. És érdemes betenni egy pogácsát, mennyire lehessen össze nyomni egyáltalán. AI segít egyébként. Mi mennyi, hány század lehet. Rézkalapács, vagy műanyagbetétes. Még az is lehet, hogy satuban nyomtam össz. Lehet hűtögetni, vagy melegíteni. Jawa 250. Annak megfelelő időben. Tehát 50 éve. Már ugye van Kálte spray.

mérnökferi Creative Commons License 2026.08.19 0 0 54899

Tisztelt Kollégák!

1 hengeres, 2 ütemű motor hajtókart cserélt valaki? A főtengely sonkák pontos beállításához, összesajtolás előtt, készítettetek/használtatok valamilyen sablont? Aki tud válaszolni, ahhoz lesz több kérdésem is :-)

Babosp50 Creative Commons License 2026.08.16 0 0 54898

Köszi !

Előzmény: Jani301 (54897)
Jani301 Creative Commons License 2026.08.16 0 1 54897

A fúróorsó végén a kúpot szokták elgörbíteni ,tehetséges versenyzők .....

Nem tudok más hibájáról ,szinte tönkretehetetlen . 

A fúróorsó tengelyén lévő ékszíjtárcsát szoktuk nagyobbra cserélni , de ez is felhasználás függő .

Előzmény: Babosp50 (54896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!