Keresés

Részletes keresés

MUM.21 Creative Commons License 45 perce 0 0 54355

Szia Feri !

Köszönöm ! Nekem a 3-as és a 6-os hiányzik , de örülök a 8-as nak is . 

Köszönettel  Sanyi

Előzmény: rferi (54354)
rferi Creative Commons License 11 órája 0 1 54354

Köszönöm, de egyiket sem!
Azt szeretném, hogy neked legyen egy teljes készleted, amihez ez a kettő pont jó lesz!

Amúgy is kell még majd pár, hiszen hármas, négyes, sőt 1/8 collos is jól jön majd.

Ha lett volna sok, akkor beszállnék én is, de így ne osszuk ezt már tovább.

Előzmény: MUM.21 (54349)
tycon2 Creative Commons License 13 órája 0 0 54353

Ki kellett tömnöm üveggyapottal, mindkettőt, mert beleköltöztek a darazsak. A perzselőt nem, ott most is laknak. Pont a ventilátorba.

Előzmény: TROMF22 (54351)
TROMF22 Creative Commons License 13 órája 0 0 54352

Egész könnyen megtaláltam a hivatkozott videót.

Az illető sok egyéb érdekes dolgot is csinál.

https://www.youtube.com/watch?v=zEIiZ8DlMm0&t=8s

https://www.youtube.com/watch?v=21py6ZDP9wQ

Előzmény: TROMF22 (54348)
TROMF22 Creative Commons License 13 órája 0 0 54351

Az a kakas igen büszke!

Előzmény: tycon2 (54350)
tycon2 Creative Commons License 13 órája 0 0 54350

Előzmény: TROMF22 (54347)
MUM.21 Creative Commons License 25 órája 0 0 54349

Szia rferi !

Te melyik patront szeretnéd ? 

Üdvözlettel  MÜM.21

TROMF22 Creative Commons License 26 órája 0 0 54348

Ha már a régi gépek kerültek szóba.

Régen temetik a hagyományos pantográfokat.

(Szerencsére nem mindenki, MÜM.21 , rferi)

Nemrég láttam egy YT videót.

Egy illető egyedi óraszerkezeteket tervez és gyárt. Mindenestől.

Elkészíti az alkatrészrajzokat 2D/3D CAD-ben.

3D nyomtatóval elkészíti az alkatrészeket 2x, 4x, 10x nagyított méretben.

Szükség szerint kicsit finomítgatja.

Aztán a mintát felrakja egy hagyományos pantográfra.

Sárgaréz (?) anyagot teszt a tárgyasztalra, beállítja a méretarányt és a mintát kézzel követve szépen elkészíti a pici alkatrészt 1:1 –ben. Mindezt meglepően hatékonyan.

Gyönyörű alakos, szimmetrikus, pontos méretű alkatrészeket készít, akár több egyformát is.

Lehet, hogy az óragyártásban ez régi bevett módszer. Régen bizonyára a mintákat is hagyományos úton készíthették.

Nekem mindenesetre újdonság volt.

Az különösen, hogy egy már majdhogynem lenézett gép és technológia, milyen új lehetőségeket kaphat a CAD és a 3D nyomtatás révén.

Egyszerű gép, egyszerű szerszámok, semmi CNC és semmi G-cod.

TROMF22 Creative Commons License 27 órája 0 0 54347

Első olvasatra nekem is úgy tűnt, hogy nosztalgiából visszamentél a Gyárba egy kis utómunkára. Aztán hamar helyre került ...

Előzmény: tycon2 (54346)
tycon2 Creative Commons License 27 órája 0 0 54346

Most olvasom magamat, ami félreérthető. nem a híddarut festettem, a darumadarat a madáritató mellett.

Előzmény: tycon2 (54341)
TROMF22 Creative Commons License 27 órája 0 0 54345

Előkerült a patronos dobozkám, az elárvult patronokkal.

Sajnos rosszul emlékeztem. Tíz darab van, de nem egyformák.

Háromféle, 6 + 2 + 2 darab.

Azért van egy kis pozitívum is, kettő darab a pantográfba való.

D6 és D8 mm-esek.

Érdekes módon ez a kettő van a legigényesebben megmunkálva.

A többi olyan elnagyolt, hajrá munka. (Valami orosz-szovjet származék?)

A lényeg hogy kettő keresett darab van, ha ez kisegít elküldöm.

E-mail  -ben pontosítsunk a küldés módjától. (FOXPOST)

Előzmény: MUM.21 (54232)
PQY Creative Commons License 28 órája 0 0 54344

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy én már csak a legújabb technológiával dolgoznék, szeretném ha tudnátok,

hogy én már 74 vagyok. A gépeim E400/1000 és MU250.

Tehát gondolom mindenki tudja, ezek 50-60 éves gépek.

Ergo, nem szeretném lenézni, ha valaki felújít egy bármilyen forgácsoló gépet.

Csak, én már nem tartom ésszerűnek. 

Szép munka, nagy kihívás, csak számomra értelmetlen.

Soha meg nem térülő beruházás.

Üdv mindenkinek, további sok sikert.

Előzmény: TROMF22 (54329)
Jani301 Creative Commons License 1 napja 0 0 54343

Túl nagy volt a kép mérete ...

Előzmény: Jani301 (54342)
Jani301 Creative Commons License 1 napja 0 0 54342

Festés , én a műhelyajtó egyik vállalhatan szárnyát ,festettem át , de elfogyott a lomizott jó drága festék :)

Egy éve pedig bevakoltam kívülről is az egész déli oldalát .

Már a méhben is is alig vannak gépek egyébként ,kezd elfogyni ...

Előzmény: tycon2 (54341)
tycon2 Creative Commons License 1 napja 0 0 54341

Én mikor nyugdíjba mentem, a teraszon levő kakast és a kertben a darut festettem át a rozsdától.

Most olvasom, hogy megmozdul valami a Csepel Műveknél. Az Exel Csepelt meg már felszámolták. Hogy tényleg e, azt nem tudom. Pedig ott voltak aztán gépek. A szovjet űrsikló orrkúpját ott faragták.

Előzmény: Jani301 (54340)
Jani301 Creative Commons License 2 napja 0 0 54340

Kell lennie jővőnknek ! :)

Nem akarom feladni :(

Érzem azért ,hogy már nem fogok másnak kínlódni , elég a magam rengeteg befejezetlen dolga .

Írtam a fiat teherautó kuplungot , hát a nyolcadik telefon után megnéztem , tudtam segííteni , egy órámba került és jólesett .

Nem pénzkérdés volt részükről , de hát nem tudja mozgatni , senki nem megy oda .De az biztos hogy akárkinek már nem segítek , 

nincsrá időm energiám .

Ma egy 2,5 tonnás alacsony kis békát szedtem szét egyengettem ,  csak azért mert a hidralika része jó .

Kereszbe jár igyis az emelő része ,szeritem felhegesztem kicsit az egyik felét a tengely furatnak ,és odébb reszelem :)

Itt a jó idő , remélem idén már terem a fügém , meleg már a műhely is , ezt a nyarat még élvezni szeretném :)

Előzmény: mérnökferi (54338)
Jani301 Creative Commons License 2 napja 0 0 54339

lengőhengerfejes, porlasztónélküli Pionjar vésőgépre,

Ez ugyanaz mint a cölöpverő ?  Egyszer vagy fél órát néztem hogy a fenébe is működhet ?

Locsoltak rákis olajat és ment .

Előzmény: mérnökferi (54336)
mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54338

Jani, ha nem sértelek meg, a magunkfajta emberekre azt szoktam mondani: Nekünk már csak múltunk van, jövőnk az már nincs!

Előzmény: Jani301 (54333)
mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54337

Nagyon szépen köszönöm fáradtságod! Ez ügyben úgy látom, sajnos ketten maradtunk ezen a fórumon, amin azért nagyon csodálkozok!

Képeid, leírásod elmentem, hátha sorra kerül...

Előzmény: szakmókus (54330)
mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54336

Köszönöm kedves hozzászólásod és tényleg ezer dolgom van! Azt mondják, az ember addig nem hal meg, amíg céljai vannak, hát akkor lehet, hogy én örökké fogok élni?  :-)

Abban is igazad van, hogy mivel kenyerünk javát már megettük, el kell engedni dolgokat.

Amikor viszont rátalálok, egy számomra addig, részleteiben ismeretlen műszaki csodára, pl. lengőhengerfejes, porlasztónélküli Pionjar vésőgépre, elcsábulok. 3db is várja, hogy legalább egyikőjüket beindítsam  :-)

mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54335

Én ingyen nem kaptam soha semmit, de talán nem is szeretném ingyen elfogadni.

Az üzembe helyezés pénzbe nem kerülne sokba, mert mindent megtudnék csinálni, persze rengeteg idő (amim sajnos, vagy hál' Istennek nincs), igen tudom, az idő is pénz! Lehet, hogy erre a fűrészre tényleg nem jut idő?!

Igazad van, nem hatékony, de én szinte csak, ma már nem hatékony gépekkel vagyok körülvéve. A többi gépemnél, a kézi munka tempója és fáradtsága volt a kiindulási alap, ha annál jobb és erőkímélőbb, akkor számomra már hatékony. Rengeteg gépet a "hamvaiból támasztottam fel"!

Nálam, tényleg a múltnak van emlék állítva! Aki meglátogat (minden rendes, műszaki érdeklődésű embert szívesen látok!), a múltba csöppen vissza.

Nem nyilvános az e-mail címed, úgyhogy, némi gondolkodás után, végülis nincs mit szégyellnem rajt, felteszek ide egy régi újságcikket rólam (a képeket már sajnos törölték), azóta fejlődtem, már "mozdonyom" is van  :-)

https://www.zaol.hu/egyeb/2011/12/kobcentik-es-loerok-ezerszam

Előzmény: PQY (54328)
Jani301 Creative Commons License 2 napja 0 0 54334

Mve ... olcsóbban adom mint a februári nyugdíjam ........

Hát azért ez is röhej ,de inkább sírnék rajta ...

Előzmény: Jani301 (54333)
Jani301 Creative Commons License 2 napja 0 0 54333

Van az említetteknél egyel kisebb keretes fémfűrészem .  Dahlander motor ,csiga hajtással . 

Kattogott , azt mondta az eladó biztos a motor ventillátorának burkolata zörög ..

Műhelyből , tulajdonostól vettem , de olyan árban hogy mindegy volt . Viszonylag modernebb .

Nekem van 3,5 tonnás hidraulikus harántgyalum ,dolgoztam is vele . Nagy túrókat adom fillérekért :) Orosz .

Van hiányos nagyobb fém szalagfűrészem , meg egy kisebb einhel is , annak csak a csigahajtása ,kakukkos .

Az MVE - t nézték hetedikén , ígérte elviszi . 

Egy régi kétpofás tokmányos fúrógépnek tudnék örülni , fiatal voltam ,a dédapámét elcsaeszték amikor meghaltak a nagyszüleim :(

December közepe óta lapáton van mindenki , magamnak dolgozok csak ,ha melegebb lesz .

Jó szombaton lementem a pipacs utcába , segítettem ,egy fiat therautó kuplung hibáját megállapítani ,meg minimálisan a beépítésben is .

Beszakadt a kaszniba a bovdenház vége .Hírhedt egy környék ,de velem rendesek ott is , sőt örültek hogy megoldódott , a gond  .

Ja , több éve készvan két kerék a leendő fém szalagfűrészemhez is ,meg még anyagok is ...

Ja -ja de azért hát 230 as nafgyflex ,ha darabolni kell .... :)

Tervem pedig még mindig van egy csomó :) PL : egy normálisabb lemezhajlító ,kasznihoz . Van éppen 72 centis , 3x átalakíva már .. :)

Készült már rajta ez az ,bőven .

Kell a kovácsoltvas jellegű nagykapu ahhoz meg 40x40 es záretszelvény ívelő ... Ja meg 4 év után az f asztrába kicserélni egy elégett kipuffogó szeleopet . Na hát a fene aki ráér tolni már más szekerét ... :)

Ja ... megolajoztam megjárattam a kis oszlopos oszlop részét is ,arról is tettem képeket .

Na egy darabig nem alkatmatlankodtam itt , most kicsit próbáltam behozni a lemaradást :) 

Előzmény: jalpar (54332)
jalpar Creative Commons License 3 napja 0 0 54332

,,(érzelmi kötődés)''

Ez nagy hülyeség, de teljesen átérzem.

Ha lenne helyem, biztos, hogy én is szereznék egy ilyen zakatoló masinát magamnak.

Meg egy jó nagy gyalugépet. Azokat is fillérekért árulják, mert ,,elavult, nem jó az manapság semmire''.

Előzmény: szakmókus (54331)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 54331

"Ha kiszámolod pénzben is, de főképpen időben."

Az enyém hagyaték (érzelmi kötődés),nem számolom az időt, a pénz egy kicsit megszaladt mert a gödrös tárgytartót lesikoltattam de így is egy valamire való uj szalagcsiszoló árának "töredéke".

Ha uzemkész lesz remekul kiváltja a sarokcsiszolót. Nem lesz por,szikra,zaj. Nem termelnie kell.

szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 54330

A kis fogaskerék 25 a nagy 100 fogszámu. A kis keréken lévő szíjtárcsa széle 256mm. A motor és az azon lévő tárcsa nem eredeti. Egy négy polusu motor fordulatszámát kb. 5-el majd azt 4-el osztva 1-2 fordulat/másodperc lenne a végén.

Egy hajtóműves motorral lehetne kiváltani a fogaskereket majd talán lánchajtást alkalmaznék. Legalábbis a beszerezhetőség miatt.

Előzmény: mérnökferi (54326)
TROMF22 Creative Commons License 3 napja 0 0 54329

Nagyon tisztelem a régi masinákat. És téged is az elszántságodért.

Viszont PQY minden sorával egyetértek.

Sok YT videóban restaurálnak ennél kilátástalanabb állapotú gépeket.

De az egy más kultúrkör, égészen más lehetőségekkel. Évszázados múltú gyárakkal, megőrzött, elérhető dokumentációkkal és gyakran pótalkatrész beszerzési forrásokkal is.  ( és az egész munkát néha csak a videó kedvéért vállalják!)

Neked ezer dolgod van. Használni szeretnéd. Ez egy soha meg nem térő ráfordítás halmaz. Ha kiszámolod pénzben is, de főképpen időben.

Saját tapasztalat a 80-hoz araszolva: néha a dolgokat el kell engedni.

Ha tényleg fűrészelni kell: szalagfűrész. A kár egy kisebb is. (Azokkal is van néha bütykölni való.)

Előzmény: mérnökferi (54314)
PQY Creative Commons License 3 napja 0 0 54328

Szerintem ennek a fűrésznek az üzembe helyezése olyan összegbe fog kerülni,

hogy az már aligha éri meg.

Én ilyen gépet ingyen adtam, hogy ne kelljen vele kínlódnom.

Töredék árán vettem egy jól működőt.

Ezek a gépek -ha csak nem akarsz egy emléket állítani a 

múltnak-nem éri meg velük foglalkozni.

Megjegyzem, amit vettem sem tudom kihasználni.

Nem hatékony. 

mérnökferi Creative Commons License 4 napja 0 0 54327

Még az eszembe jutott, a középső tengelyem belső hatlapú vége, hajthatott/hajthatna hűtőfolyadék szivattyút. A KF-250, 400-ason van hűtőfolyadék szivattyú, géptesten kívül.

Előzmény: mérnökferi (54326)
mérnökferi Creative Commons License 4 napja 0 0 54326

Akkor elvileg az olajszivattyú is megvan! Pótolhatatlan dolog már nem is hiányzik :-) Majd, ha egyszer nagyon ráérsz megmondhatnád az áttételedet. Első lépésben majd letakarítom és ismerkedek vele. Csak én szeretek előre tájékozódni, amennyire csak lehetséges, de úgy látszik tényleg csak kettőnknek van ilyen gépe. Youtube-on KF-250-et találtam, de az más.

Köszönöm, már eddig is sokat segítettél!

A D300-as vágókorongokat ingyen kapom, ezért szinte mindent azzal vágok, de nagy átmérőjű, tömör anyaghoz azért jó lenne ez a keretes fűrész!

Üdv: Feri

Előzmény: szakmókus (54324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!