segítséget szeretnék kérni néhány fémipari gép reális árának meghatározásában. Sajnos fel kell számolni egy műhelyt és ebben segítek egy családnak.Hálás lennék, ha segítenétek belőni az árakat.
Nagyapámnak csináltam köszörűt mosógépmotorból ,falura háztályi munkákhoz az is eredeti 1400 as fordulattal .
Mostanában fákat ,bokrokat vágok ,tisztítom a kertben a gyungelt ,meg az udvart próbálom ,kevesebb sikerrel de takarítani .
Ja meg azért jönnek velem méhből haza dolgok , de több tonnás gépek már nem :) Ja meg gondolkodom a zártszelvény ívelőn , kell kovácsoltvas jellegű kapu ,azt nem akarom elengedni , lássanak is már valamit a szomszédok ,ne csak a flexet halgassák :)
Egy peremes ívelőgörgőt összedobtam darabokból hirtelen felindulásból , de az még kevés .a 40x40 es zártszelvény ívelése kifogott rajtam ,pedig nem vagyok hozzászokva hogy nem megy valami ... :)
Asszinkron , zárt aluházas mosógépmotort áttekertem kétpólusúra , forgórész tengelyt cseréltem és lett a mai áruházii köszörűkhöz hasonló méretű de jóval erősebb asztali köszörűm .
Ott van ahol az EAN és még működik .
Most , bemegy a jóember és vesz egy kis fost ,fingért és köszörül , a maiak képtelenek ezt megérteni ,és értékelni .
Van kis 3 ékszíj tárcsás kis oszloposom is . Erős ,és megfogom és viszem magammal ha kell
szoktam használni néha ,azt újjonan vettem ,azt hiszem peniben ,de jó régen .
Pár évvel előbb mint ezek megjelentek ,FO mértű oszlopost is csináltam , sima vasanyagból ,
szinte hihetetlen mekkorát változott a világ .
Ja meg félrenyomtam talán egy + t ,mert egy lomis tv-n írok ,de nagyobb és jobban látom , de nem tökéletes ,náha világosabb ,itt ott . :)
Tengely 14-es átmenő a forgórészben, 12,65 körül van az illesztett félcolos vége, 12,7minuszos lett a tárcsák furata, amikből a külsőket az M12 menet vezet. Szerinted? :) ÁÁÁ, nem gagyi!
Azokat jobban szeretem ,megvezeti magát a tengelyen és nem engedni kóvályogni oldalra a követ .
Nekem is van két nagyobb ,állványos ,de nem működnek még ... :(
Ilyen pici gömbölyded oroszt örököltem , meg vannak még méhből több kicsi olcsó ,orosz .lengyel ,meg áruházi is ,jók ,de valami hiányossága mindnek van .
Van szögletes orosz is 3F-ra tekercselve., meg attól nagyobb is, de ez a hónom alá csapom és viszem, kis mobil cucc. Megérdemelt már egy kis törődést... Tervezek hozzá még agyas tárcsákat is, D20-22,22-30-32-51 furatos korongokhoz is - elsősorban azért, mert erről a koszoráról nem sajnálom levenni a fent lévő követ. (A nagyobbak nagyobb becsben vannak tartva - sokkal értékesebb kövekkel járatosak. :) )
Nekem is volt egy hasonló köszörűm D200 köszörülni nem nagyon tudtam vele inkább csak koszorálásnak volt nevezhető , egy idő után meguntam majd ráraktam egy gyémánt fazék korongot azt épphogy elbírta szerencsére el tudtam bótolni most már csak 3x400 voltos köszörűim vannak.
Köszi a fogaskerék felajánlást majd küldök méreteket képekkel.
Nem bántottan volna, ha nem esnek ki a motor összefogató csavarok. Gyakorlatilag az évek során szép fokozatosan atomjaira hullott az egész, de összerakni csak úgy tudtam, hogy lekopasztottam róla a sallangokat teljesen. Bármilyen alkatrészét közelebbről megtekintve, minden kifogásolhatónak tűnik, de nem ér annyit, hogy mindent cseréljek. Ezek a tárcsák már nagyon gáz állapotban voltak, ezért csináltam rá normálisakat.
Kúpkerék párt mérd meg - van itt nálam egy gyűjtemény - hátha...
Most van egy kis időm javítani szerelgetni neki is fogtam 2db sarokköszörűnek , de ahogy az szokott lenni nincs pont olyan méretű szerszámom hozzá (lehúzók , kiütők , beütők stb.) így kénytelen vagyok mindent legyártani az adott feladathoz.
Na pont ezért nem szeretem ha a haverok rokonok szomszédok hoznának valamiféle gépet nagy szervízre nehéz megértetni velők , hogy a megfelelő eszközök nélkül csak szenvedés az egész mekkk munka, így nem is szoktam elvállalni.
Van egy 230-as ipari sarokcsiszolóm fogaskerék hibás nem lehet hozzá rendelni (olasz gép) már sikerült egy hasonló fogaskerék párt beszereznem de nem pont az a méret úgyhogy a forgórész helyére esztergálok egy próba tengelyt plusz a hajtóműházba is, egy kis szerencsével még jó is lehet.
Átmérő 30 as betonvashoz hozzáhegesztve két félcolos crovafej ,na azt lehet ugrálni . :)
Valami foshoz ,talán merci kellett egy másik 12 szögű 32 es is annak a kinyúlása is hosszabb .
Na most a többi tonna körülit hagyjuk ,úgyis kifelejtenék valamit :)
Ja meg kölcsönadtam a 36 os háromnegyedes fejet egy havernak ,hát nem elesztergálta elvékonyította hogy beférjen az első kerékagyba .
Na azért mérges voltam ,de már sokszor használtam én is az most cél fej .
Rengeteg szerszám van ,volt hogy két csukló is kellett egy hosszabb szártoldásba , de idén csak egy dukátót foltoztam egy műszak ment rá kábé , vizsgán összefújkálta az eszetlen biztos :) Sok spracéja lehet ,mert nem is volt mindenhol lukas ...
Csütörtökön szólt ,hétfőn már volt vizsga rajta . De ezeknek is vége , igazi linkócik voltak , de velem nem szórakoznak
(de csak azért mert nincs más akihez mehetnének utána :) )
Szerencsére hánykolódik itthon vagy másfél méternyi szár, ami összedugdosható, így krova toldóra nem kell energiát fordítanom. Viszont menetfúróhoz csináltam hosszú T-hajtóvasat - fullextrás, GT12 cserélhető betétes...
Egyszer csinálnom kellet a Fordomhoz a krovafejhez egy túlméretes hosszabbítót 42CRMO-QT alapanyagom az volt tehát ebből forgácsoltam ki a végén egy nagy csővel jól működött , persze azóta sem találom pedig eltelt már vagy 20 év. Nekem már többször is faragni kellet valamit a krova készletbe na de ezért is vannak a szerszámgépeim megoldom.
Imádom azokat a videókat ahol hosszabbító csövet húznak a racsnis szárra pl .
Pér hete hívott ismerős hogy le kell cserélni egy lakókocsi vonófejét mert nem lehet felakasztani , ja hát egyet kellett ráütni a kis billenő ékre mert rég volt használva .
De ebben a lényeg , ott volt egy frankó félcolos dugókulcskészlet , de hajtó nem volt mert letépték róla a négyszöget ...
Kissé allergiás vagyok a szerszámokra ,pláne a sajátjaimra ...
Tényleg itt van 3db háromnegyedről félre szűkítő ,letépett négyszöggel , jó lesz az még nekem valamire ...
40 - 50 éves kerékkulcsaim is vannak teherautóhoz ,arra tényleg rá lehet tenni a méteres csövet ... nem törik .
Na de eldugulok ... Mostanában már van akkus ,meg vezetékes nyomatékkulcsom ,hát tényleg nagyon jók .
LÉGKULCS ÁTALAKÍTÓ ADAPTER 3/4" - 1/2" SZŰKÍTŐ-HÖZ - FELÚJÍTÓ KLT. Most találtam , rájöttek gyárilag is hogy nem annyira frankó ez a dolog ,még ötletnek sem :)
Egyébként a szándékot sem értem igazán ... minek ? Simán leszakad az a negyed colos négyzet egy fél colos szárral .
Gyűjtöm a háromnegyed per félcolos átalakítókat leszakadt fél colos négyzettel ... 3 db biztosan van .
Szeretek mindenféle cél dolgokat variálni hegesztgetni ... Habár már lehet a vége fele járok , de azért hozom a méhből :)
19 es keresztkulcsról levágott száron háromnegyedes törött crovafej négyzete ,de azt is leszakítottam egyszer már régen ,de hát visszahegeszti az ember . Annak vagyok a híve hogy egy szerszám egy célra legyen tökéletes !
voltam 2 szerszámboltba pesten, de nem voltak túl segítőkészek(lehet szombat miatt), egyik esetben vmi makita gépi átalakítót akartak adni 7e ft-ért. másik esetben meg valszeg hasonló adapterkészletet amit te írsz, max ez vmi 4 részes lett volna.
szerettem volna 1 cuccal megoldani, fene se gondolta volna, hogy ez ilyen problematikus, próbáltam rákeresni a beta-nal de ott is csak 1/2- 3/4-est találtam...
amit idáig találtam legolcsóbb az a yato-nak YT-04691 abba bele megy az 1/4 hex bit, és akkor jó vagyok..
TiN-hez HF+valymi oxidáló, de többféle és kombinált bevonatok is léteznek... Házi barkácsban nem igazán járható út... Van amelyiket a forró nátronlúg is kikezdi - az talán még elérhető.
Legegyszerűbb leköszörülni vagy bevonat nélkülit szerezni. A már más dolog, hogy a fémiparban leggyakrabban használatos 10-es, 20-as keménységű/szívósságú VHM alapanyagok nem feltétlenül muzsikálnak jól az ásványiparban.
Szeretném sárgarezes keményforrasztással a bevont lapkákat rögziteni kútfúró cső végére. Eléggé körülményes,vagy nehézkes a lapkáról leköszörülni a bevonatot,a holkeres meg egyenesen felejtős. Létezik e a bevonatnak maróanyaga?