Egy illető egyedi óraszerkezeteket tervez és gyárt. Mindenestől.
Elkészíti az alkatrészrajzokat 2D/3D CAD-ben.
3D nyomtatóval elkészíti az alkatrészeket 2x, 4x, 10x nagyított méretben.
Szükség szerint kicsit finomítgatja.
Aztán a mintát felrakja egy hagyományos pantográfra.
Sárgaréz (?) anyagot teszt a tárgyasztalra, beállítja a méretarányt és a mintát kézzel követve szépen elkészíti a pici alkatrészt 1:1 ben. Mindezt meglepően hatékonyan.
Gyönyörű alakos, szimmetrikus, pontos méretű alkatrészeket készít, akár több egyformát is.
Lehet, hogy az óragyártásban ez régi bevett módszer. Régen bizonyára a mintákat is hagyományos úton készíthették.
Nekem mindenesetre újdonság volt.
Az különösen, hogy egy már majdhogynem lenézett gép és technológia, milyen új lehetőségeket kaphat a CAD és a 3D nyomtatás révén.
Egyszerű gép, egyszerű szerszámok, semmi CNC és semmi G-cod.
Én mikor nyugdíjba mentem, a teraszon levő kakast és a kertben a darut festettem át a rozsdától.
Most olvasom, hogy megmozdul valami a Csepel Műveknél. Az Exel Csepelt meg már felszámolták. Hogy tényleg e, azt nem tudom. Pedig ott voltak aztán gépek. A szovjet űrsikló orrkúpját ott faragták.
Köszönöm kedves hozzászólásod és tényleg ezer dolgom van! Azt mondják, az ember addig nem hal meg, amíg céljai vannak, hát akkor lehet, hogy én örökké fogok élni? :-)
Abban is igazad van, hogy mivel kenyerünk javát már megettük, el kell engedni dolgokat.
Amikor viszont rátalálok, egy számomra addig, részleteiben ismeretlen műszaki csodára, pl. lengőhengerfejes, porlasztónélküli Pionjar vésőgépre, elcsábulok. 3db is várja, hogy legalább egyikőjüket beindítsam :-)
Én ingyen nem kaptam soha semmit, de talán nem is szeretném ingyen elfogadni.
Az üzembe helyezés pénzbe nem kerülne sokba, mert mindent megtudnék csinálni, persze rengeteg idő (amim sajnos, vagy hál' Istennek nincs), igen tudom, az idő is pénz! Lehet, hogy erre a fűrészre tényleg nem jut idő?!
Igazad van, nem hatékony, de én szinte csak, ma már nem hatékony gépekkel vagyok körülvéve. A többi gépemnél, a kézi munka tempója és fáradtsága volt a kiindulási alap, ha annál jobb és erőkímélőbb, akkor számomra már hatékony. Rengeteg gépet a "hamvaiból támasztottam fel"!
Nálam, tényleg a múltnak van emlék állítva! Aki meglátogat (minden rendes, műszaki érdeklődésű embert szívesen látok!), a múltba csöppen vissza.
Nem nyilvános az e-mail címed, úgyhogy, némi gondolkodás után, végülis nincs mit szégyellnem rajt, felteszek ide egy régi újságcikket rólam (a képeket már sajnos törölték), azóta fejlődtem, már "mozdonyom" is van :-)
Van az említetteknél egyel kisebb keretes fémfűrészem . Dahlander motor ,csiga hajtással .
Kattogott , azt mondta az eladó biztos a motor ventillátorának burkolata zörög ..
Műhelyből , tulajdonostól vettem , de olyan árban hogy mindegy volt . Viszonylag modernebb .
Nekem van 3,5 tonnás hidraulikus harántgyalum ,dolgoztam is vele . Nagy túrókat adom fillérekért :) Orosz .
Van hiányos nagyobb fém szalagfűrészem , meg egy kisebb einhel is , annak csak a csigahajtása ,kakukkos .
Az MVE - t nézték hetedikén , ígérte elviszi .
Egy régi kétpofás tokmányos fúrógépnek tudnék örülni , fiatal voltam ,a dédapámét elcsaeszték amikor meghaltak a nagyszüleim :(
December közepe óta lapáton van mindenki , magamnak dolgozok csak ,ha melegebb lesz .
Jó szombaton lementem a pipacs utcába , segítettem ,egy fiat therautó kuplung hibáját megállapítani ,meg minimálisan a beépítésben is .
Beszakadt a kaszniba a bovdenház vége .Hírhedt egy környék ,de velem rendesek ott is , sőt örültek hogy megoldódott , a gond .
Ja , több éve készvan két kerék a leendő fém szalagfűrészemhez is ,meg még anyagok is ...
Ja -ja de azért hát 230 as nafgyflex ,ha darabolni kell .... :)
Tervem pedig még mindig van egy csomó :) PL : egy normálisabb lemezhajlító ,kasznihoz . Van éppen 72 centis , 3x átalakíva már .. :)
Készült már rajta ez az ,bőven .
Kell a kovácsoltvas jellegű nagykapu ahhoz meg 40x40 es záretszelvény ívelő ... Ja meg 4 év után az f asztrába kicserélni egy elégett kipuffogó szeleopet . Na hát a fene aki ráér tolni már más szekerét ... :)
Ja ... megolajoztam megjárattam a kis oszlopos oszlop részét is ,arról is tettem képeket .
Na egy darabig nem alkatmatlankodtam itt , most kicsit próbáltam behozni a lemaradást :)
Az enyém hagyaték (érzelmi kötődés),nem számolom az időt, a pénz egy kicsit megszaladt mert a gödrös tárgytartót lesikoltattam de így is egy valamire való uj szalagcsiszoló árának "töredéke".
Ha uzemkész lesz remekul kiváltja a sarokcsiszolót. Nem lesz por,szikra,zaj. Nem termelnie kell.
A kis fogaskerék 25 a nagy 100 fogszámu. A kis keréken lévő szíjtárcsa széle 256mm. A motor és az azon lévő tárcsa nem eredeti. Egy négy polusu motor fordulatszámát kb. 5-el majd azt 4-el osztva 1-2 fordulat/másodperc lenne a végén.
Egy hajtóműves motorral lehetne kiváltani a fogaskereket majd talán lánchajtást alkalmaznék. Legalábbis a beszerezhetőség miatt.
Nagyon tisztelem a régi masinákat. És téged is az elszántságodért.
Viszont PQY minden sorával egyetértek.
Sok YT videóban restaurálnak ennél kilátástalanabb állapotú gépeket.
De az egy más kultúrkör, égészen más lehetőségekkel. Évszázados múltú gyárakkal, megőrzött, elérhető dokumentációkkal és gyakran pótalkatrész beszerzési forrásokkal is. ( és az egész munkát néha csak a videó kedvéért vállalják!)
Neked ezer dolgod van. Használni szeretnéd. Ez egy soha meg nem térő ráfordítás halmaz. Ha kiszámolod pénzben is, de főképpen időben.
Saját tapasztalat a 80-hoz araszolva: néha a dolgokat el kell engedni.
Ha tényleg fűrészelni kell: szalagfűrész. A kár egy kisebb is. (Azokkal is van néha bütykölni való.)
Még az eszembe jutott, a középső tengelyem belső hatlapú vége, hajthatott/hajthatna hűtőfolyadék szivattyút. A KF-250, 400-ason van hűtőfolyadék szivattyú, géptesten kívül.
Akkor elvileg az olajszivattyú is megvan! Pótolhatatlan dolog már nem is hiányzik :-) Majd, ha egyszer nagyon ráérsz megmondhatnád az áttételedet. Első lépésben majd letakarítom és ismerkedek vele. Csak én szeretek előre tájékozódni, amennyire csak lehetséges, de úgy látszik tényleg csak kettőnknek van ilyen gépe. Youtube-on KF-250-et találtam, de az más.
Köszönöm, már eddig is sokat segítettél!
A D300-as vágókorongokat ingyen kapom, ezért szinte mindent azzal vágok, de nagy átmérőjű, tömör anyaghoz azért jó lenne ez a keretes fűrész!