Hmmm...., én sokat használtam 20D-t manuális Nikkorokkal (500,600) és nem volt gondom az obikkal, kihozták a maximumot a Canonból. Igaz az nem egy magas szint. :-)
Végül úgy gondoltam, hogy nem alázom többé ezeket a jó Nikon lencséket ilyen ócska gépekkel és Nikon vázat teszek alájuk. Megtáltosodtak.
Nos, a legkevesebb no fotót az fogja hallani, akinek van elforgatható LCD-je. De ha már ez a kérdés, akkor szerintem AF segítségével derékmagasságból (libellával megtámogatva) annyit lövök, amennyit akarok, lesz közte jó.
soha nem fotóztam külföldön, Leica-val pláne nem, értékelhető képeim sose voltak és nem is tervezem a jövőben sem a Leica-t, sem külföldet, sem képeket...
hányszor voltál fotózás céljából külföldön, és hány értékelhető képet hoztál haza a kirándulásaidról? és ezekből hánynál használtál lajtát? csak úgy, kíváncsiságból érdekel. de őszintén...
:-)) Ez igaz, de most nekem nem ez a legfontosabb. Vertikális markolat nékül fotózott az SLR-társadalom évtizedeken át, most se nélkülözhetetlen. Ha nagyon hiányozna, majd veszek megint.
nem a fotózás tényét kell rejteni, hanem az emberek rossz felfogásának kell megfelelni: nagy gép, nagy objektív álnok profi-bulvár-paparazzo, aki rosszra fogja felhasználni az Ő arcmását...
kis gép, kis objektív - amatőr-turista-ártalmatlan-fotóbolond...
amikor egy piacon G7-tel fotóztam, akkor turistának néztek, a kutya sem szólt, mikor EOS-szal, fotóstáskával az oldalamon, akkor az önkormányzat embere is odajött lenyomni egy monológot...
Én egy hivatásos riportertől vettem az E-1-et anno. Volt nála Nikon és Olympus cucc is. A feltűnő feliratok, márkajelzések fekete szigetelőszalaggal le voltak ragasztva. Én csak örültem neki, mert ugye így a gép egy jó részén karcolás is ki volt zárva. Megkérdeztem miért... azt mondta, sokkal diszkrétebb így, ha olyan helyre megy, ahol nem akarja megzavarni az alanyokat. Ez sem egy rossz módszer, ha valaki akar dicsekedni azzal, hogy neki milyen cucca van.
egyik legjobb barátom kisfiát fotóztam EU-kompatibilis fajátszótéren 70-200-al, markolatos 5D-vel, másnap ebben a 20e-s kisvárosban elterjedt, hogy B.K. annyira odavan a gyerekéért, hogy külön fotóst fogadott...
az persze senkinek nem tűnt fel, hogy utána az ismerősöm elment vmit elintézni és 1 órán keresztül a "fotós" vigyázott a gyerekre ugyanazon a játszótéren...
saját tapasztalatra alapozom, nem "urban legend"-re 5D markolat nélkül, napellenző nélküli 24-es fix-szel jó street felszerelés, 1D-k, markolatos gépek zavarják az embereket...
amikor M6-tal fotóztam, akkor mindenki csak mosolygott, hogy milyen vicces régi vacak fényképezőgép, akkora obikkal, mint egy üditősüveg kupakja...
a másik az objektív: ezért utálom a Canon-t... az egyébként fullframe-n jól használható 70-200 fehér, ezért vonza a tekintetet...