Volán-naplóban is követni lehet járatait. A helyi járatokat ugyan nem jelzi, de a helyközi járatokat bejelentkezéskor listázza a rendszer. Tegnap borsodnádasdi volt.
2021 augusztusában volt egy mesterségesen generált csúcsjelenet Barakonyban, igaz akkor fényképezős különjárat adta a lehetőséget a kettőslátásra:
JMN-893 és LDL-594 ácsorogtak a település centrumában.
Egy hónappal később, 2021 szeptemberében pedig a KUU-212 baráti kör tette tiszteletét Tornabarakonyban, jócskán felkeverve a falu kora-délutáni punnyadását...
Egy kis érdekesség: A Tornai járás megapoliszábán, Tornabarakonyban ma nagy a forgalom, két busz is a törpefaluban. Valószínűleg a kis Credo ott adta meg magát, úgyhogy az LVJ-232 sietett kisegíteni.
Az én megfigyeléseim szerint Miskolcon egy(+ a KT fordákra nem jut busz) forda szokott kimaradni ha tervezetten nincs kocsi, ez mégpedig az NHX-865-ösé. Innen az Iveco akkor megy más távolságira.
A járatai nem olyan fontosak és mással könnyen lepótolható (kivéve Pénteken, akkor 12:50-re mindenképp ki kell izzadni egy kocsit ide)
Járatai: 6:00 Miskolc-Ónod céljárat, 6:30 Ónod-Nyék-Miskolc, 9:25 Miskolc-Sajóbábony-Miskolc, 11:35 Miskolc-Kistokaj-Miskolc illetve a 15:50-es Debrecen
Kazincbarcikán szoktak olyat csinálni, hogy van egy olyan forda, hogy (RTR-838) 6:10 Kazincbarcika-Miskolc gyors, rezsi Miskolc-Dusnokpuszta, 7:30 Dusnok-Sajószentpéter, rezsi S.péter-Varbó, 8:05 Varbó-Kbarcika majd kiáll délig. Na ha kocsihiány van akkor a 6:10-es kimarad (10 perces ilyenkor a követés a vonalon) és a 7:00-ás Alacska-Miskolc járatot vágja el S.péteren és megy a kocsi el Dusnokra illetve majd Varbóra lepótolva a megspórolt kocsit. (ez a kocsi Alacska-Miskolc után rezsibe menne alapból is haza Kbarcikára) Ilyenkor az RTR-838 más hiányzó helyen bevethető.
Ha ott nagyon ég a ház, akkor az a szokás, hogy szintén a 6:10-es mellett az 5:20-as Kb-Miskolc is kimarad, és az a kocsi ami 6:25-kor Miskolc, Digéptől jön Varbón át Kbarcikára azt vágja Spéteren, megy ki Alacskára behozza a 7:00-ás Alacska-Miskolcot, elvágva Spéteren és Dusnok, Varbó mint az előbb, így két kocsi spórolható.
A többi telephelyen nem tapasztaltam ilyen mentőöveket, ott ha nincs reggelre mit kiadni vagy nem indul a kocsi akkor kimarad a járat/küldenek valami mást késve de akkor az a járat marad ki ahonnan elküldték.
Viszont ha napközbe pusztul meg valami/le kell adni szemlére/vizsgás/bármi és nincs bent kiadható tartalék akkor kimarad a járat, rosszabb esetben másnap az egész forda.
Itt egyszer levezettem járatról járatra milyen cserebere volt egy napon keresztül Miskolcon:
amire Laci te gondoltál az az NZM-434, annak ez az alap fordája:
4:10 Encs-Miskolc 5:11
6:00 Miskolc-Encs 7:10
7:10 Encs-Hernádszentandrás 7:25 Rezsi
3816/948 7:25 Hernádszentandrás-Encs 7:49 -> ez a járat kb 1 éve van, azért mert a sok gyerek akik Ináncsra járnak iskolába nem férnek fel a KUC-550-re ami 7:08-kor megy onnan, és akkor ha ez megy késve Felsőgagyba akkor a szentandrás marad ki
8:40 Encs-Miskolc 9:41
11:00 Miskolc-Hernádvécse 12:52
13:00 Hernádvécse-Miskolc 14.40
16:00 Miskolc-Encs 17:32
és amit most vettem én is észre, délután is létre jött egy ilyen rásegítő Baktakékről:
PIG-490
12:30 Encs-Detek-Baktakék, iskola rezsi
13:05 Baktakék, iskola-Felsőgagy 13:20 másodrész járat a 12:50 Encs-Pamlény járatnak
Alaphelyzetben ez egy külön forda lenne, ráadásnak pont az amin régen a GXD ment.
5:45 Encs-Baktakék 6:10
6:10 Baktakék-Encs 6:52
6:55 Encs-Felsőgagy 7:20 cél
7:20 Felsőgagy-Baktakék, iskola 7:35
rezsi Iskola-Detek-Baktakék
7:50 Baktakék-Encs 8:15
H-Sz szokásos Abaújszántó-Hidasnémeti-Abaújszántó
14:00 Encs-Fügöd-Encs
15:20 Encs-Csenyéte-Encs
A késés okai minden nap egy tényező: nincs kocsi. És akkor erre a fordára nem adnak kocsit, járatait mással lepótolják késve aztán mindenki boldog.
Ugyan ez a helyzet áll fent a 6:05 Encs-Krasznokvajda 7:10 Krasznokvajda-Felsővadász-Encs járattal is, ha ég a ház ide se adnak semmit hanem a szászfai kocsi jön Pamlény-Gagybátor-Felsővadász-Gagyvendégi-Felsőgagy-Baktakék-Encs vonalon és fűzi egybe a két járatot ami amúgy Baktától általában egymás seggébe megy megjegyzem sajnos sokszor max 10 fővel, ők is a pamlényin.
Azért, mert amikor nem a LOA-489 jár rajta, ami délután Hernádbűdöt szolgálja ki, akkor az a kocsi teljesíti a menetet, amelyik hajnalban elmegy Encsről Miskolcra, s 7:11-re ér vissza Encsre. Onnan robog ki Felsőgagyra, ezért jön össze a sok késés.
Igen, ez a busz Encsről indul 6:55-kor, érkezik 8:15-re, csak azért, hogy ezt a 15 perces 'hasznos' menetet megcsinálja.
A múltkor néztem a térképen, fél órát késett. Lényegében a Pamlény-Encs járattal ment párban. Szóval nehéz elhinni, hogy nem lehetne más megoldást találni.