"az elrendelő nem adott időt a szervezőknek, hogy értelmes módon megszervezzék.
Mert meg lehet ugyanezt."
Lehet, viszont nálunk (Parasznya)2025 elejèn az Önkormányzat kèrte a lakosságot,hogy tegyünk javaslatot az autóbusz menetrend realizására.Öket a Közlekedès tudományi intèzet kèrte fel.(Lehet nem pontos a nèv)Ment is pár javaslat.
,jómagam is írtam többet.Van amit 6 falu lakossága egyöntetüen igènyelt volna.Mind elutasították.Mivel a Járás ès Megye szèkhelyre az eljutás jelenleg is biztosîtott.Kondó nyert annyit,hogy mègtöbb busz bejár.
a vidéki ember mobilitási igénye nem terjed ki a faluhatáron kívülre
----------------------------------
Nem így van.
A vidéki kis falusi embernek buszra/vonatra kell szállnia vagy autóban ülnie ha :
- munkába meny,
- iskolába jár,
- egészségügyi intézményt keres fel,
- színházba megy,
- hivatali ügyintézése van,
- sport meccsre megy,
- és még sok más esetben is.
Nyilván más a "vidéki ember" mobilitás igénye ha egy 444 lelkes faluban lakik és más ha egy 14.444 lelkes kisvárosban.
Előbbiben kevés vagy semmilyen közszolgáltatást sem ér el a kisvárosban - talán - több is megvan helyben.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
a most bevezetett rendszerről.
Ez egy 2009-es ötlet, mostani hirtelen felindulásból elkövetett végrehajtása.
az elrendelő nem adott időt a szervezőknek, hogy értelmes módon megszervezzék.
Mert meg lehet ugyanezt szervezni jól is.
A parancsolgatós vezetési módszerből :
- Nem érdekel hogy csinálják meg de X napra kész legyen
következnek az emljtett anomáliák.
a következő évek finom hangolásának a dolga lesz, hogy rendbe hozzák a most kapkodva (mert szorított az idő) elkövetett sületlenségek kisimitása és a valósághoz jobban illeszkedő megvalósítás.
Most vannak kabaréba illő kényszer megoldások.
Hajnali kettőkor kis faluból induló kormányablakos járat és más marhaságok.
Nem kell rá büszkének lenni inkább tanulni kell belőle.
a vidéki ember mobilitási igénye nem terjed ki a faluhatáron kívülre
Ha eleve szar a kínálat, a legegyszerűbb a nem létező utasra mutogatni, hogy ezeknek nem szükséges a szolgáltatásbővítés, mondván, úgyse utaznak sehova.
Az alapellátás okozta járatbővüléssel én is és drága barátom is éltünk, elsőként a legkézenfekvőbb Miskolc - Cigánd - Kisvárda vonalat látogattuk meg. Aznap 6:40-kor a kisvárdai Lidlben valóságos közelharc folyt a bevásárlókosarakért, ellenben a mellette levő autóbusz állomáson a padok magányosan árválkodtak. Egyedül az itt off KUU-237 kályhája törte meg néha a várakozás közbeni csendet.
Aztán begurul az AA-DS 203, gkv-ja rövid szünet után visszatér a buszhoz, majd érdeklődve kérdezi: meddig megyünk? Miskolcra! feleltem, mire az ezzel valaki utazik Miskolcra? kérdés után érdemben nem tudtam válaszolni.
Pontban 7:10-kor indulva a közel 3 órás út végtelen hosszúságúnak tűnt a borzalmasan lassú Cigándig tartó vánszorgás miatt, 40 km/h sebességet alulról nyaldoshatta a műszer. A sebesség ezután indult be, de az utasok száma addig sem. Első tőlünk független utas Kisrozvágyon szállt fel és útja Pácinig tartott. A gyatra minőségű út éreztette hatását, késésünk nőtt, ahogy a sebességünk is. De utóbbi nem sok embert zavart, ugyanis a következő és egyben utolsó utas Szerencsen szállt fel immáron Miskolcig. Az alábbi kép illusztrálja a január eleje ügyintézni vágyó tömegek hadát a zárva tartó kormányablakokhoz.
Első jóslatom bevált, hiszen minimális mennyiségű utas jelent meg. Optimista szemlélettel élve itt vagy egy sulivasárnapos miskolci, vagy pénteki/vasárnapi cigándi/kisvárdai irányban lehetnek utasok, inkább diákok. Véleményem szerint Szerencs-Sárospatak felől hasznos is lehet, hiszen áthidal egy évtizedes problémát a Miskolc-Tiszai pályaudvar - Búza tér tengelyt, mely az autóbusszal továbbutazóknak jelenthet könnyebbséget. Bár tömegeket itt sem vizionálnék.
Annyi szent, hogy olyan helyekre juthatunk el ahova eddig szinte lehetetlen volt egy nap alatt megjárni, most a lehetőségek jelentősen javultak. Azonban olyan mennyiségű kapacitás pazarlás megy amely adott esetben máshol felhasználhatók lettek volna. A hétvégi járatok tapasztalataim szerint iránytól fuggetlen sokkal kevesebb mint máshol, a vidéki ember mobilitási igénye nem terjed ki a faluhatáron kívülre.
Többször tárgyaltuk itt a miniszteri koponyából kipattant, majd a fordászok alapján a "nesze, itt van" elv alapján létrejött járási feltárójáratok ügyét.
Tegnap végre el tudtam menni egy terepi napra a Bódva-völgybe, hogy személyesen is megnézzem a sötétben egymást kergető buszokat.
Némiképp ismerve az északi aprófalvak dinamikáját voltak prekoncepcióim a járatokkal kapcsolatban, ezért szerettem volna kipróbálni a valóságban is a dolgot. A tippem bejött...
A 16:20-as Edelény-Tornaszentjakab járatra ültem fel, remek hangulatú utazásban volt részem. Természetesen a tippem bejött, senki nem ment vele haza a járási székhelyről a falvak felé.
Még régen, répáshutai korában utaztam az NRL-916-ossal, nagyon kellemes gépezet még így korosan is.
Tornabarakonyban csendesen várakozott a kicsi Credo, ügyesen helyezkedett, hogy helyet adjon a forgolódó nagytesónak.
Messze északon.
A becskeházi forgolódás után Tornaszentjakabra érve a PIG-492 várt minket, íme a szentjakabi csúcs este 6 órakor:
A tornanádaskai járatra érkezett egy legény, akinek kifogyott a nikotin-tartaléka, így leugrott Hidvégardóba a dohányboltba. Amúgy csendes hideg uralkodott Szentjakabon, csak a levegőt termelő Credo mormogása hallatszott.
Hogy ne csak a buszozás legyen az esti műsor, kiélveztem a kristálytiszta levegőjű Torna-vidéket és elindultam gyalog Tornaszentjakabról Tornabarakony felé. A járási feltáró járat egy órát várakozik kint Szentjakabon, gondoltam kihasználom azt az időt és hasznos mozgással töltöm, majd szintén az NRL-916-ossal visszatérek Edelény felé.
Indulás Tornaszentjakabról, majd 6 km elteltével érkezés Tornabarakonyba. Remek élmény volt a friss hóban, szarvasok csapásai között talpalni, ajánlom mindenkinek az éjszakai gyaloglást!
A lehetetlen minőségű barakonyi bekötőúton 30 km/h a fordakönyv szerinti ajánlott sebességhatár, így az LKK-386-os járgányt is sikerült elérnem Tornabarakonyban, ami 19:20-körül érkezett a következő járásfeltáró járattal. Kedves Olvtársunk utazott rajta, így tegnap este az a sofőr sem egyedül kóborolt a szarvascsordák között....
Az irdatlanul csörömpölő ARC-ra felpattantam én is, majd Tornaszentandráson visszaültem a Tornaszentjakab-Edelény járatra, így sikerült harmadszorra is útba ejtenem Tornabarakonyt:
Barakonyi este az NRL-916-ossal, majd onnan természetesen üresen vissza Edelénybe bódvarákói betéréssel.
Remek élmény volt, köszönöm a soffer uraknak a türelmet! Volt nekik, mert különben unatkoztak volna. :)
Szóval őrület az egész. Teljesen egyértelmű, hogy ezek az aprófalvak már nem fognak feléledni a miniszteri őrült ötletektől sem. Barakony kb 6-8 téli lakója nem fog útra kelni Edelény felé se hajnali 3:50-kor, se 19:43-kor és 20:33-kor. De jól láthatóan a többi aprófalu lakóit is hidegen hagyja az üresen bóklászó buszok látványa. Még ha valóban sikerült volna hivatali időpontokhoz igazítani a járatokat, talán lenne mozdulás, de így ezzel a mérhetetlen pazarlást sikerült csak megvalósítani. A Bódva-völgy alsó szakaszán néha akad 1-3 utas ezeken a járatokon, de a céltelepüléseken senki. Ehhez képest napi 4 autóbusz kering odafent kb 4x140 km-t megtéve üresen, vagy legfeljebb 1-1 hobbista megszállottat elszállítva.
Ráadásul ezek a tornaszentjakabi buszok kvázi gyorsjáratként közlekednek Perkupa és Edelény között, így sokszor zavart okoznak a mindenhol megálló buszokhoz szokott utasok fejében.
A hajnali és késő esti keringésekért cserébe a fordákat is szét kellett osztani, így a több munkanap mellett sokszor kevesebb fizetés is jut a sofőröknek. Mindenképp megéri ez a szenvedés...
Az LMP-201 és az SSM-646 fordáját reggel összemosták meg valami harmadik szereplő is került a sztoriba. Megvan valakinek a 2 kocsi teljes napi fordája?
Csak azt tudnám már Borsodban min megy a balfácánkodás, mikor Nextek tömkelege, újszerű Credók özönlöttek át decemberben a térségbe. És látom Encsen, Ózdon megy JMN-864 és JSZ-375 is, kérdem hogyan lehet ez?
Igen, mivel még a javítást is itt végzik el. Illetve NDV-820 van még ott, de az teljesen kölcsön lett adva, ez alatt azt értem hogy Újhely adja ki, nem Várda.
+ amit kihagytam amit eredetileg írtál is, amilyen fejetlenség van, már tényleg nem meglepő ha egy fordás busz nem a sajátját járja jelenleg. Amúgy ilyen esetben mint az 538-nál is hogy tanszünetben tartalék, a busz sofőrjei ilyenkor más fordákra kerülnek? Vagy úgymond a "saját" buszukkal járják az aktuális fordát amire épp teszik a buszt?
Lehet akkor én néztem be és a PIG-491 volt rajta. Abban is igazad van, hogy 538 tartalék, nyáron is ment mindenfelé, arra gondoltam, hogy aktívan arra a fordára tették addig.
ugye mivel "tartalék" tanszünetben az 538 simán tudta pótolni az egyébként 11.20 óta nem közlekedő RTR-841-et szóval kétlem hogy az jött veled szembe. Nem a PIG-491 volt? az lakik Szuhafőn és ahogy írtad el is volt tűnve a fordájáról a 10:38-as pótlásig
Visszatérve, szerintem nem lesz tartalék az tanszünetbe sose, mindig fognak neki járatot találni, pl azt a fordát amibe a déli digép van tanszünetbe
Az a 10:38-as tardonait valóban a nekézsenyi fordáé lenne, jelenleg NTL-983 de régen valóban minden szutyok megfordult rajta
Lehet volt variálás, de én az AOIF-538-at láttam a digépre menni tanszünetben. (Ennek a busznak a tanszünetes fordáját átvette az SWR-579 még nyáron.)
Az RTR-841 tegnap reggel a 4070 Szuhafő-Berente, bányagépjavító járattal jött velem szemben. A PIG-491 pedig a 10.38-as 4052 Kazincbarcika-Tardona járaton volt. (Ha jól tudom azt egy nekézsenyi busz csinálja, amin volt már Credo, Ikarus, Merci, ARC.. Nemtudom dec. 14-től változott-e a menetrendje.)
Előzőekhez nem kapcsolódva az RTR-840 kijelzője eléggé egy anomália.. (4052 KazincbaKazin-Taardon kiírással járkál.)
Borsod megyei részről, Sárospataki telephelyről már csak 1 forda van de az sem agárdon telephelyes már, Révleányvárba alszik mindegyik. A régi NZM-450-es ami mostmár SSM-517
illetve Kisvárdai oldalból pedig szintén leányváron az NZM-449 és PIG-478, fordájuk változatlan, ugyan úgy mindhárman Spatak környékén dolgoznak, csak várdai vezénylet alá tartoznak.
Vonatpótló tartalékok Dec 14-től az NRL-912 és 935 lettek. A 645 Kesznyétenbe, a 646 pedig Megyaszóra került a két intouro helyére.
Jelenleg kvázi totális káosz van a megyébe, megy a mi tud. Amint valami készre van jelentve a műhely által abba hárman akarnak egyszerre beleülni.
Már kb nem számít, hogy melyik busz kié, mennyi a rezsi, nem maradhat ki a járat kocsihiány miatt. Inkább legyen egy telephelyen 0 tartalék de nem indulhatnak minusszal üzemkezdetkor.
Távolsági szeren is lett némi változás: PNG-045 elköltözött Orosházára (sajnos), így a helyét a gyulai járaton az MLG015 vette át. A szolnoki járatra így az NTL-979 lett a fordakocsi. Salgótarjánba kaptuk az SWW-255-öst ami az MHX-252 helyett jár ami tartósan üzemképtelen.
SSM683 és az LWA389 helyet cserélt mivel a besenyői forda kapta meg hétvégére a presztizs Miskolc-Cigánd járatot amin "jó" busznak kell közlekednie.
Sátoraljaújhelyen megszűnt kvázi a miskolci forda, a kocsiját (AADS-207) átadták Várdába és továbbra is Miskolcra jár, csak kiegészülve reggel egy Kisvárda-Újhely menettel.
Encsen és barcikán ez lesz/lett az elrendeződés:
RTR-838 -> AOIF-538
RTR-838 -> NZM-440 Boldogkőváralja
NZM-440 -> JMN-864 Hernádbűd (tegnap kikerült, ma vissza a JMN :))
RTR-837 -> AOIF-539
RTR-837 -> PIG-490 Encs-Miskolc járatok
RTR-841 -> AOIF-540
RTR-841 -> JHF-088 Régi kb-Digép forda, mára csak a déli járat maradt benne, jelenleg LVJ231 járja
RTR-840 -> AOIF-541
RTR-840 -> NZM-443 Tardona
RTR-834 -> AOIF-542
RTR-834 -> FLR-988 Borsodnádasd-Miskolc, jelenleg LHD-047 járja