A szakmai körökben klasszikus eset (talán 1980-ban ??) a százhalombattai Olajfinomítónak saját tűzoltósága volt és van.
Több mint 100 tűzoltó dolgozott ott akkoriban ott természetesen váltásban.
Kaptak egy gyári zsír új RÁBA tűzoltó autót.
Kiálltak a garázs elé kb. 10 méterre és készülődtek a gyakorlásra.
A tűzoltó autó kigyulladt.
És ott a másik 5 tűzoltó autótól kb. 10 méterre, kb. 20 tűzoltó szeme láttára porig égett.
A vizsgálat megállapította, hogy valóban nem tudták volna megmenteni.
Kémiából mindig gyenge (hülye) voltam ezért nem tudom most leírni, hogy miért mert már akkor sem értettem, amikor olvastam a jelentést.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
a telephelyi buszt tüzeknél a legnagyobb gond :
- a tűz keletkezésének ideje és a tűz észlelésének ideje közötti időkülönbség.
- ha csak 8 perc múlva veszik észre, hogy valami füstöl a busz alatt, az a valóságban, az esetek 90%-ban azt jelenti, hogy a motortér már javában ég.
- az észlelők tűzoltási tudása milyen?
- kit értesítenek és mennyi idő múlva?
- aki beavatkozik annak milyen eszközei vannak ?
Égett már le úgy városi telephelyen busz, hogy a hátsó kerítés mellett elhaladó vonat mozdonyvezetője szólt be a saját diszpécserének, hogy szerinte a Volán telepen - amikor elhaladt mellette - ég egy busz. A diszpécser szólt a rendőrségnek. A rendőrség szólt a városi rendőrségnek.
Azok szóltak a városi tűzoltóknak és a volán telep éjszakai ügyeletének.
A volán éjszakai portás bácsi pedig fogta Morzsi kutyát és együtt hátra ballagtak a kaputól a telep túlvégére (hátra) és megállapította, hogy ég a busz.
Addigra értek oda a városi tűzoltók is.
Legnagyobb gondjuk az lett, hogy az égő busz mellett jobbról és balról 50-50 cm-re álló másik két buszt kivigyék onnan, hogy hozzá férjenek az égő buszhoz.
--------------------------------------------
Van olyan is, hogy reggel 8-kor amikor teli a telephely emberekkel (szerelőkkel, buszvezetőkkel) kigyullad egy busz, elkezd füstölni és az ott lévők 5-10 perc alatt eloltják.