Nem voltam benne az MSZMP(MKP stb.) pártban, de tudom, hogy belső hatalmi harcukból, illetve amiatt törhetett ki a forradalom és szabadságharc. De nem Nagy Imre akaratából!
Egy vérbeli kommunistának mindeki ellenforradalmár, aki nem a kommunista forradalom híve, tehát Horn sem mondhat mást, csak amit az "eszme" megkíván tőle!
A franc se akar velük egy gyékényen árulni... :DDD
Abban viszont erősen kételkednék, hogy Horn ma is a 'kommunista forradalom' híve.
A Napkelte című ballib promóciós műsorban ma Horn osztotta az észt. (Hamar elfogyott)
1956 is szóba került. Horn az világ kincséért se mondta volna ki a "foradalom" szót, még most is a "felkelés" szót használta, bár látszott, hogy ellenforradalmat ért alatta.
Ha esetleg, netán, véletlen stb. nekem szól az üzeneted, közlöm veled, hogy egyetértek az elmondottakkal.
Csak arra hívom fel szíves figyelmedet, hogy más egy történelmet megírni ugyanilyen elfogultsággal, esetleg pártszimpátia alapján, és egészen más az, ha valaki észreveszi a nyilvánvaló hazugságokat benne éppen saját tapasztalatai alapján.
Nagy Imréről azért mertem azt állítani, hogy kényszeredetten állt a forradalom élére, mer órákig vártunk a Parlament előtt rá, mire hajlandó volt megjelenni. És nem igazán tudta, mi is történik körülötte. Ez tény! Napok kellettek hozzá, míg belelendült a feladatába.
Annyi a szubjektivitás bennem, hogy én elismerem a végkifejletben az emberségét.
Aki ott volt, az nyilván csak egy szemszögből látta a dolgokat. Aztán az emlékezet meg még csalni is szokott.
A történelem nem egy ott lévő személy elbeszéléséből válik hitelessé, dokumentálhatóvá, hanem a történészek meghallgatnak sok-sok ottlévőt, megnéznek korabeli dokumentumokat és abból próbálják meg kihozni a kerek egészet...8de nekik is csak kellő távolságból sikerülhet)
56 kapcsán gyakran olvasok hozzászólásokat, amelyekben azzal védik meg emberek a saját álláspontjukat, hogy ők ott voltak, csak tudják a frankót, hogy mi hogy volt és miért
én ezt a fajta önigazolást kellő távolságtartással kezelem, mert pl. ha megkérdeznénk pár embert arról, hogy pl. hogy volt a taxisblokád, vagy a még kevesebb ideje lezajlott Erzsébet-híd lezárás, igencsak sokféle igazságot hallanánk megfogalmazva
tehát ha valaki látta 56-ot, az a sokféle igazság egyikével rendelkezik
Egy vérbeli kommunistának mindeki ellenforradalmár, aki nem a kommunista forradalom híve, tehát Horn sem mondhat mást, csak amit az "eszme" megkíván tőle!
Nekem könnyebb eligazodni 1956-ból, mert nem csupán tanáraimtól tudom, amit tudok, hanem személyes tapasztalatból is. Neked nehezebb lehet 49 év hazugságaiból kideríteni valami valóságot.
Nem is szeretném, ha Te akarnál kikupálni 1956-ból!
Erre én is emlékszem az akkori polémiára, a sok későbbi "reformkommunista" baszogatta Pozsgait és másnap reggel sorban jelentették ki, hogy 56 ellenforradalom volt. Épp csak azt nem tették hozzá, hogy Pozsgait úgyis kirúgjuk.
Jellemző, hogy még az akkori KISZ vezér (Nagy Imre - ha igaz, ő vásárolta meg összetakarékoskodott pénzéből a Caolát) szerint is ellenforradalom volt, holott a srác 56-ban lehetett 56-ban vagy 5 éves:)
Történelemből van még mit tanulnod, legfőképp 56 kapcsán. Ugyanis nem így történtek a dolgok, mint ahogy leírod, de sebaj. Fordulj tanárodhoz, mert nekem nincs időm arra, hogy megtanítsam neked, amit ő nem tudott.
Nem tudom, mit értesz "jobboldal" alatt. Ha a nemzetet, akkor lehet, hogy igazad van, Nagy Imre soha sem volt nemzeti talán. Akkor a legkevésbé, amikor a nemzeti padlásokat lesöpörtette még fénykorában. De 1956 a nemzet ellenállása volt az idegen diktatúra ellen. És gazi proletárforradalom, ami a sztalini örökösök hatalmi harcai miatt kissé szemelől tévesztett "hátrányos helyzetű" emberek lázadásából tört ki. Nos, Nagy Imre nem akart ennek az élére állni, de belekényszerült, és a végére becsülettel képviselte a "proletárok" érdekeit, valamint a nemzet függetlenségi törekvéseit.
Bal-és jobb ugyanannak a nemzetnek a két oldala bármelyik "etnikumot" is vizsgálnád ebből a szempontból. Persze, a birodalmi bal és a nemzeti jobb esetében legfeljebb a hatalom és az elnyomottak hierarchiájáról lehet szó. Most akkor szerinted hová állt a magyar BELGA?
Nem tudom, hogy mikor volt az az "akkor", de Rákosi pajtás bizony-bizony élete végéig készülődött vissza a hatalomba, Habsburg Ottó mintájára. És bizony-bizony, nagyonis tartott tőle Kádár (meg "apró dögei"!) A korabeli sajtóirodalom minden hírzárlat ellenére sem volt képes teljesen eltitkolni a dolgot.
Végülis mégsem az események tudós doktora, hanem Pozsgay mondta ki hivatalosan azt, amit Iván is kimondhatot volna magától. Ehhez azonban valószínűleg túl gyáva volt. Suttogot az istenadta, de nem merte bevallani, hogy az sem igaz, amit eddig hivatalánál fogva állított.
Viszont Berend T. állva maradt a "rendszerváltás" után is, Pozsgayt pedig eltüntették a süllyesztőbe. Szóval tipikus esete forog fenn a "pénz beszél, a kutya ugat" szólásmondásnak.
Nagy Imre sose volt jobboldali, ő a szocializmust akarta megreformálni. Nem úgy mint az itt emlegetett két ember, akik hirtelen baloldalról jobbra álltak át csak azért, hátha ott sikeresebbek lesznek. Ne magyarázd már be nekem, se magadnak, hogy ők csak azért álltak át, mert közben megvilágosodtak!
Én nem beszéltem "ti kommunistáitokról" meg "mi kommunistáinkról", de valóban, a ma hatalomban lévő kommunistáknál nagyobb szélkakas aligha található a világtörténelemben. Hozzájuk legfeljebb a kommunista verőlegények állományához csatlakozó nyilasok hasonlíthatók, de még azok is csak jelképesen. Merthogy náhányukból előbb kiverték a "csatlakozást", míg emezek csupán felvásárolt pálfordulók voltak.
Egyébként Nagy Imréről mi a véleményed? Kommunsta mártír volt, vagy ő is csak egy szélkakas?
Viszont az tanulságos, hogy Pozsgai, aki először mondta ki a párvezérek közül, hogy 1956 népfelkelés volt, valamint Szűrös, aki kikiáltotta a Köztársaságot, már nem MSZP tagok, sőt eltávolodtak tőle.
A többi MSZMP majd MSZP vezér ezen idő alatt inkább azzal volt elfoglalva, hogy tömje a saját zsebét.
És most a ballib olvtarsak ezeket a dagadtzsebűeket dicsőítik.
Na most október 23-a tiszteletére annyit minimum ki kell mondani, hogy Horn egy ganéj ember és még így is mindig ő a legokosabb az MSZP-sek közül.