Ennél a katolikus kisvilágnál bonyolultabbnak tűnőt adott fel. Lagerlöff Zelma, mint Nobel díjast, elsőnek. Másik pedig egy szögecselő munkás a Ford műhelyből. Tessék 4 lépésből megoldani, mint Karinthy tette ...:)
Ugye mindenki ismer egy papot, a papok általában ismernek bíborosokat, a bíborosok ismerik egymást, tehát a katolikus kultúrkörben 5 lépésben el lehet jutni bárkihez, hú de nagy dolog.
Szeretném tudni, hogy melyik volt Barabásinak az az állítása ami nem triviális, és valamilyen módon bizonyítva van.
Karinthy Frigyes fedezte fel és írta le a kisvilágokat! Az 1929-ben a Láncszemek című írásában a követketőket írta: "Annak bizonyításául, hogy a Földgolyó lakossága sokkal közelebb van egymáshoz, mint ahogy valaha gondoltuk, mindenféle tekintetben, mint ahogy valaha is volt, próbát ajánlott fel a társaság egyik tagja. tessék egy akármilyen meghatározható egyént kijelölni a Föld másfél milliárd lakója közül, bármelyik pontján a Földnek-ő fogadást ajánl.hogy legföljebb öt más egyénen keresztül, kik közül az egyik neki személyes ismerőse, kapcsolatot tud létesíteni az illetővel,csupa közvetlen ismeretség alapon, mint ahogy mondani szokták: Kérlek.te ismered X.Y.-t, szólj neki, hogy szóljon Z.V.-nek, aki neki ismerőse...stb." Karinthy hihetetlen előrelátását, amellyel az "öt lépés távolságot" globűális mértékben megjósolta, a tudományos kutatásoknak csak évtizedekkel később sikerült bebizonyítaniuk?
azt hiszem, a matematika bizonyos alapismeretek nélkül élvezhetetlen :( másrészt, egy matematikus agy másképp gondolkozik..(mint más tudományok művelőihez képest:)) s ezt megtanulni nem nagyon lehet
Mert a hálózatokat alkotó pontok kapcsolataik számával jellemzett eloszlása hatványfüggvényt követ. A hatványfüggvény esetén nincs az eloszlásnak csúcsa, ezért nincs tipikus pont.
Szemléltetően: az emberek magasság szerinti eloszlásaban van tipikus, mondjuk 175 cm körüli érték, a férfiak 90%-ának magassága ennyi, az eloszlási görbének itt van a csúcsa. Ha a magasság szerinti eloszlás hatványfüggvényt követne, akkor néhány kilóméter feletti óriásokat rohamosan csökkenö, majd a zömében a centiméteres törpék sokassága alkotná az emberiséget. A hálózatok a pontok közötti kapcsolatok száma alapján ilyenek.
A legfőbb különbség a véletlenszerű és a skálafüggetlen hálózatok között a rengeteg kapcsolattal rendelkező, úgynevezett erősen kapcsolt csomópontok jelenléte az utóbbiakban. Ezekre a csomópontokra mutatók milliói vezetnek.
De nem olyan vastag könyv, és mivel amerikaiaknak írták (a magyar kiadás szerintem csak fordítás, bár megest nem tudom ellenőrizni, mert nincs nálam), nem túl nehéz olvasmány.
"én nem azt fájlalom, hogy nem Barabasiról beszélnek a hetes buszon.
az a bajom, hogy ez egy "mondd meg kire szavazol, megmondom ki vagy" országgá válunk. megzabálja az értelmiséget a politikai kampf. "
Sajnos vagy nem, ma nem lehet racionális vagy ideológiai alapokon pártot választani. A jobbos nem konzervatív, a balos nem szocdem, a liberális meg nem normális, és mindegyik következetlenül hazudik (egy következetesen hazudós pártra például lehetne racionálisan szavazni... :-)) Vagy politikailag közömbössé válsz - ami helytelen - vagy érzelmi alapon választasz. Szerintem ha a politikai tudata legmélyére leásva megpróbálná megérteni, hogy miért ehhez vagy ahhoz a párthoz húz, a legtöbb értelmiségi csak nevetségesen banális régi sérelmeket találna. Úgyhogy igyekszem nem keveredni értelmiségiekkel - és pszichológusokkal sem. :)
Szarul megy a magyar focinak, az a baj. Ha jól menne, akkor a Fradinak meg a Vasasnak drukkolna az értelmiség, és azt se tudnánk ki az a kókajani.
Szerintem az emberek jó részét nem Gyurcsány szőleje foglalkoztatja, hanem az, hogy vett-e Győzike zebrát és kivel hált Bea asszony.
Egyébként a lényeg az, hogy az előadás baromi jó volt, én nagyon csíptem a pasi amerikai akcentussal, de színes magyar nyelven előadott szövegét.
Más: Ismeritek Szabó István "Édes Emma, drága Böbe" c. filmjét?
Én tegnap láttam harmadszor és egészen feldobott. Mert igaz ugyan, hogy nagy posványban élünk, de azért a rendszerváltás környékén még mélyebben volt az ország.
Hm, lehet, hogy Linked, én fél éve kölcsönadtam a példányomat. Matematikus szemmel biztosan borzalmas, de hogy lehet értelmes -- és inkább humán képzettségű -- laikusoknak matematikáról írni? Amikor megvásároltam, este nekiültem és hajnalra végigolvastam.
sajnálom, h felkaptam a vizet, de nagyon sok minden irritált a topikindítóban s később a sok alpáriság, etc amit itt irtál (BAL-ról) az érthető, /eddigi legjobb magyarázat számomra, és nagyon világos, kösz (csak most olvastam..kellett egy kis idő :))))) lehiggadni
csak azt aki hülye, meg hagyja magát, és felvesz egy adott kesztyűt (nicket, maszkot miegymást ;-) ha pedig hülye, akkor nem értelmiségi, hanem hülye, s ha szerepét nem tudja betölteni, az ne csodálkozzon hogy felzabálják
itt a skálafüggetlenségről van szó, tbandi, képes vagy felfogni ??? legalábbis elsősorban arról, neked meg a liberálisok jutnak róla eszedbe. miért ? mert mindenről a liberálisok jutnak eszedbe :))