Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2005.11.03 0 0 88
Igen Astorjan, van amikor nem szabad a Lorentz-tranformációt alkalmazni, és simán össze kell adni: c+v, és c-v értékeket. Ráadásul ez teljes összhangban van a relativitáselmélettel. És hogy még jobban összezavarjalak, a c+v nem jelent fénynél nagyobb sebességet :-)
Előzmény: Astrojan (86)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.03 0 0 87
Nem szabad alkalmazni a Lorentz transzformációt?
Nem. Az MM kísérlet a Galilei-transzformáció alapján akarna működni.

Egyáltalán ugyanarról beszélünk mind a ketten ? Én az MM interferométer karjában haladó fotonról beszélek.
Stimmel.

Ennek a fotonnak a sebessége = c.
Mihez képest? Az éterelmélet szerint az éterhez képest c, a műszerhez képest c+v,c-v illetve sqrt(c*c+v*v).

Nem szállok fel a fotonra, itt állok a Földön.
Helyes...

Most csupán azt állítjátok, hogy ha a v sebességű éterszél (hátulról) megfújja a fotont,
Nem, semmi ilyesmiről nincsen szó... legjobb ha az "éterszél" kifejezést elfelejted...

akkor a foton sebessége ugyanonnan nézve ahol eddigis álltam, a Földről nézve c+v lesz?
Nem, a foron sebessége az éterhez képest c, a foton és a készülék "távolodási üteme" c+v, c-v illetve sqrt(c*c+v*v).

Mert ha ezt, akkor most megdöntöttük a relativitáselméletet, mert Einstein alapvetése a fénysebességről értelmetlen, itt a c nél nagyobb fénysebesség.
Alapvetően fordítva ülsz a lovon... nem az a kérdés, hogy a specrel megmagyarázza-e a MM-kísérletet (igen), hanem hogy az éterelmélet nem tudja megmagyarázni.
Előzmény: Astrojan (86)
Astrojan Creative Commons License 2005.11.03 0 0 86

Nem szabad alkalmazni a Lorentz transzformációt ? Egyáltalán ugyanarról beszélünk mind a ketten ? Én az MM interferométer karjában haladó fotonról beszélek.

Ennek a fotonnak a sebessége = c.

Nem szállok fel a fotonra, itt állok a Földön. Most csupán azt állítjátok, hogy ha a v sebességű éterszél (hátulról) megfújja a fotont, akkor a foton sebessége ugyanonnan nézve ahol eddigis álltam, a Földről nézve c+v lesz ?

Mert ha ezt, akkor most megdöntöttük a relativitáselméletet, mert Einstein alapvetése a fénysebességről értelmetlen, itt a c nél nagyobb fénysebesség.

Előzmény: cíprian (82)
cíprian Creative Commons License 2005.11.02 0 0 85
A mozgó rendszerben lemaradt a vessző:

v'=2v/(1+v^2/c^2)

Húha, és még én beszélek precizitásról :-(
cíprian Creative Commons License 2005.11.02 0 0 84
El tudom fogadni, amit írtál. Szerintem nem szabad túl sokat markolni, ha érthetően akarja az ember kifejezni magát. A precizitást talán későbbre kell hagyni.

Az álló rendszerben mért távolságuk változása másodpercenként 400 000 km. Egy mozgó rendszerből nézve viszont már csak 277 000 km a másodpercenkénti távolodás. Talán így érthető is, és precíz is.

De tényleg ez most a másik topikba való téma lenne.
Előzmény: NevemTeve (83)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.02 0 0 83
Ekkor mi nyugodtan megállapíthatjuk, hogy egymáshoz képest 400 000 km/s sebességgel haladnak.
Precízebben: távolságuk változása másodpercenként 400 000 km.
Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de az ilyen pontatlan szóhasználatok okoznak sokaknak problémát.
cíprian Creative Commons License 2005.11.02 0 0 82
Kedves Astorjan!

A Lorentz-transzformációt nem szabad alkalmazni, ha minden mozgást egyetlen álló koordinátarendszerben le tudjuk írni.

Mozogjon pl. két test tőlünk 200 000 km/s sebeséggel egymástól ellentétes irányban.
Ekkor mi nyugodtan megállapíthatjuk, hogy egymáshoz képest 400 000 km/s sebességgel haladnak. Ilyenkor hozzám képest álló koordinátarendszerben le tudom írni a két test mozgását.

Szálljunk fel az egyik mozgó testre, és állapítsuk meg a másik test sebességét. Ekkor már kötelező alkalmazni a Lorentz-transzformációt, mert csak az álló koordináta-rendszerben mért adatok állnak rendelkezésünkre. A mozgó testről alkalmazzuk a Lorentz-trafót: v=2v/(1+v^2/c^2)=277 000 km/s értékre adódik a másik test sebessége. Tehát nem 400 000 km/s, mint ahogy az álló rendszerben először megállapítottuk.

Miért jött ki kisebb érték a mozgó testről? Azért mert a Lorentz-transzformáció alkalmazásával egyúttal éttértünk egy másik időszámítási módra is.
Előzmény: Astrojan (74)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.02 0 0 81
Megint nem tudom megállni... gyenge jellem vagyok...
Ezt kellett volna kérdezned: "Mit jelent az L/(c+v) képletben a c+v? Azt hogy valaki (A vagy B) c-nél gyorsabban halad?"
Akkor azt felelhettem volna, hogy: "Nem, nem jelenti azt, csak annyit jelent, hogy A és B egymással szemben haladnak, ezért a közöttük lévő távolság a L-t*(c+v) képlet szerint csökken"
Előzmény: Astrojan (79)
NevemTeve Creative Commons License 2005.11.02 0 0 80
Ezesetben a kérdéseidre világos és egyértelmű választ kapsz az alábbi hozzászólásokban: 50,60,61,77
Előzmény: Astrojan (79)
Astrojan Creative Commons License 2005.11.02 0 0 79

Ne tegyük fel, mert ezt nem kérdezem.

A c+v itt ugyanis azt jelenti, hogy a fénysebesség az éterszél sebességével több lesz, mert az éterszél sodorja a fényt az ő sebességével, s ezért a (c) fénysebesség c -nél nagyobb lesz a sodrás által, tehát itt egy nagyobb sebességű fényt jelent a c+v.

Előszöris ez nem történik meg, mert valamilyen módon nem érzékelhető az éterszél, másrész ezeket a sebességeket Lorentz -el kellene összeadni, és ezáltal az összeadás után is c maradna a fénysebesség.

Az éterszél a tömegek irányába fúj csak (ezt hívom DVAG áramlásnak). Mozgó tömeg nem okoz extra éterszelet.

Előzmény: NevemTeve (78)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.31 0 0 78
Na jó, tegyük fel, hogy ezt kérdezed: "Mit jelentenek a t1=L/(c+v), t2=L/(c-v) képletek? Szabad-e a sebességeket így összeadni?"
Válasz:
1. Én mint inerciális megfigyelő látok két, egymástól L-távolságra lévő, egymással szemben mozgó tárgyat/jelenséget (A és B), amelyek sebessége c illetve v. Kérdés: mennyi idő múlva találkoznak. Válasz: t=L/(c+v).
2. Én mint inerciális megfigyelő látok két, egymástól L-távolságra lévő, egyirányban mozgó tárgyat/jelenséget (A és B), amelyek sebessége c illetve v és c>v. Kérdés: mennyi idő múlva találkoznak. Válasz: t=L/(c-v).
3. Szabad. Amire te gondolsz, az az, hogy vajon az általam figyelt A és B egymás sebességét c+v-nek illetve c-v-nek méri-e a specrel számítása szerint. Válasz: Nem, de ez semmiben sem befolyásolja az 1-ben és 2-ben írtakat.
Előzmény: NevemTeve (77)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.31 0 0 77
Kedves Astrojan, szívesen válaszolnék erre a kérdésre, ha nem lenne itt off-topik... kérlek tedd föl a "Cáfoljuk"-ban, vagy nyiss egy sajátot...
Astrojan Creative Commons License 2005.10.29 0 0 76

Tételezzük fel, hogy MM meg sem született. Soha nem is volt MM kisérlet. Úgyis azt állítjátok, hogy MM nem szükséges a relativitáselmélethez. Tételezzük fel, az áltrelt valahogy mégiscsak kitalálták, és az jól leírja a látszó világot.

Most jövök én, és feltalálom ma az MM interferométert és méricskélek vele. Látom a null eredményt.

Mindezt eddig csak tételezzük fel, rendben? (Ha úgy jobban tetszik Newton sem született meg.)

Most ha számolgatni akarod a fényutakat, futásidőket stb, hogyan számolsz? Hogyan adod össze a c+v -t ?

Úgy, hogy ne legyen jó, vagy úgy, hogy kiszámoljad a mért null eredményt?

Miért kivételezel a számolással MM -nél ? (Meg még Poincare -nál is).

Ha valóban elfújná az éterszél a fényt, akkor annak kimutatásához nem kellene MM interferométer, hanem csak egyszerűen meg kellene nézni, máshol van -e a pötty ha elfordítod a fénysugarat 90 fokkal, valamilyen ernyővel felszerelt csőben.

A fénysugár eltolódna kb ennyivel.

De nem fújja el az "éterszél" a fénysugarat, nem fújja el és kész. Ebből következően nem (sem) számolhatsz tehát ugyanazon az útvonalon nagyobb futáshosszal.

Annál inkább elfújja a fénysugarat a DVAG áramlása amit a tömegek idéznek elő, mert ez nem az éterszél.

Előzmény: mmormota (75)
mmormota Creative Commons License 2005.10.28 0 0 75
Arról megy a vita, hogy newtoni világban pozitív eredményt adna-e az MM interferométer.
Astrojan Creative Commons License 2005.10.28 0 0 74

Áruld már el légyszi, hogyan adsz össze fénysebességet meg még egy picit, az szerinted fénysebességnél nagyobb lesz egy picit ??? Tehát a

c+v az nagyobb lesz mint a fénysebesség ???

Előzmény: mmormota (73)
mmormota Creative Commons License 2005.10.28 0 0 73
Kiszámoltam Győzőcskének a hosszában mozgó tükrös kar relatív fázisát, mert kezdtem arra gyanakodni, hogy talán nem látja miből jön ez az 1/(c-v) + 1/ (c+v) dolog. Mi meg annyira nyilvánvalónak tekintjük a futási idő egyenletből, hogy le se írjuk... 
Előzmény: NevemTeve (72)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.27 0 0 72
Bár most van egy olyasfajta kezdeményezés, hogy L/(c-v)+L/(c+v)=2L/c, de azt hiszem ez csak rögtönzés...
Előzmény: NevemTeve (71)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.27 0 0 71
Most (12468) mintha elismerte volna a hullámhossz függetlenségét a megfigyelő mozgásától, talán továbbléphetünk a fáziskülönbségre...
Előzmény: mmormota (68)
mmormota Creative Commons License 2005.10.27 0 0 70
Nehéz elhinni, hogy egy ennyire nyilvávalóan hibás érvelés követőre találna - de semmi se lehetetlen.
Előzmény: NevemTeve (69)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.27 0 0 69
Egyáltalán, azonos Győzőcske Korom Gyulával, vagy csak hasonlelkek?
mmormota Creative Commons License 2005.10.27 0 0 68

ezt próbáltam a 12431-ben a lehető legegyszerűbb módon megkérdezni

Csak hát képleteket írtál, ő pedig azokat nem kedveli... :-)

Jobb szeretné, ha a látszólagos dopplerek rejtélyes tanain meditálnál.

Előzmény: NevemTeve (65)
mmormota Creative Commons License 2005.10.27 0 0 67
Rögeszmés szerintem. Mondhatunk bármit, tudja amit tud aztán annyi. Észérvek hatástalanok. 
Előzmény: NevemTeve (66)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.27 0 0 66
Szerintem most meglehetősen kritikus helyzetben vagyunk: vagy elismeri hogy tévedett a hullámhosszt illetően
Keményen ellenáll, azt meg kell neki hagyni;)
Előzmény: NevemTeve (65)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.27 0 0 65
Szerintem most meglehetősen kritikus helyzetben vagyunk: vagy elismeri hogy tévedett a hullámhosszt illetően, vagy elakad az egész... ezt próbáltam a 12431-ben a lehető legegyszerűbb módon megkérdezni
(Egyébként lingarázda már jó régen figyelmeztetett, hogy a dolog lényege a Doppler-effektus véletlenül/akarattal hibás alkalmazása - kb itt tartunk most)
Előzmény: mmormota (63)
mmormota Creative Commons License 2005.10.26 0 0 64
Kiszera méra bávatag.
Előzmény: mmormota (63)
mmormota Creative Commons License 2005.10.26 0 0 63

Szia Teve!

Te értesz valamit abból a (szerintem minden értelmet nélkülöző) magyarázatból, amit Győzőcske neked is, nekem is leírt arról, hogy miért nincs igazunk?

Általában legalább annyit érteni szoktam, mit akar a vitapartner, vagy hogy hol téved, vagy valami. De most se kép, se hang. Egy morva szót se értek abból, amit magyaráz. :-)

Előzmény: NevemTeve (62)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.26 0 0 62
Már van "valóságos Doppler-effektus" meg "látszólagos Doppler-effektus"...
Előzmény: NevemTeve (61)
NevemTeve Creative Commons License 2005.10.26 0 0 61
Köszönöm, valóban azt szeretném ha itt csak a Korom-dolgozatról esne szó...
(a tegnapiak után abban reménykedem, hogy lassan fény derül a "hullámhossz" mibenlétére - mármint hogy hátha KGy valami mást ért hullámhossz alatt, mint mi)
Előzmény: Simply Red (60)
Simply Red Creative Commons License 2005.10.26 0 0 60
Gyerekek, a topiknyitó világosan közölte, hogy itt kizárólag Korom Gyula művével kíván foglalkozni. A Michelson-Morley-kísérlettel kapcsolatos, de Korom Gyula művét közvetlenül nem érintő további eszmefuttatásokat legyetek szívesek itt folytatni.
bnum Creative Commons License 2005.10.26 0 0 59
"a Michelson interferométer az éterszél kimutatására nem alkalmas"

Ez igaz. Függetlenűl hogy hogyan kéne kivilágosodni, csíkozno stb.

Ha tüzetesen megnézzük a kisérleti berendezést, a fényutak oda-vissza történnek.
Tehát ha az egyik úton gyorsulna, a vissza úton ugyananyit lassulna, a teljes út megtételéhez szügséges idő, tehát az átlag sebesség nem változna.
Ezzel az esetleges eltérések eleve ki vannak zárva.
Tehát mérni se tudtak semmit.

Ha nincs igazam, hol tévedek?
Előzmény: Astrojan (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!