Keresés

Részletes keresés

Libatopp3 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 11
Gondoljunk az (ál)-Larry Ellison szavaira. Bill Gates szerint viszont ma kell a diploma a fiatalnak, mert ma a egyetemi olyan, mint a ő idejében a középiskolai végettség volt.
dolphin Creative Commons License 2005.10.03 0 0 10
A Shanghai report kapcsan szerintem az a legjogosabb kritika, hogy nem igazan az oktatas, hanem sokkal inkabb a kutato-oktatok szinvonalat meri. (Ugyanis az egykori diakok altal kapott Nobel-dijak es Fields ermek azert onmagukban nem teljesen informativak arrol, hogy altalaban milyen az oktatas szinvonala.)

(A matematikusokhoz sajnos nem ertek, igy erdemben nem tudom megitelni, hogy ki mennyire jogosan van a listan ;-)).
Előzmény: Jo Tunder (8)
dolphin Creative Commons License 2005.10.03 0 0 9
"Ahhoz nem ertek, de az biztos, hogy az USAban nem ezt a listat veszik alapnak."

Igen, de a USNews csak amerikai egyetemeket rangsorol, raadasul mas kriteriumok szerint.

Előzmény: break (6)
Jo Tunder Creative Commons License 2005.10.03 0 0 8

dear dolphin,

Megneztem az adatbazisukat. A legidezettebb matematikusok kozul hianyzik Efim Zelmanov, Alain Connes, Grisha Margulis, Hyman Bass es Andrew Wiles, de ott van pl. Carsten Thomassen, aki egy jo matematikus, de azert mondjon nekem valaki egy tetelet ami nagyot szolt. Szoval ez az egesz azert rendesen el van merve.
Előzmény: dolphin (4)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 7
A világ nem kínai ferdeszemen keresztül tekint egyetemeinkre.Legyetek nyugodtak!
break Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6

a nemzetkozi lapok erre hivatkoznak

Ahhoz nem ertek, de az biztos, hogy az USAban nem ezt a listat veszik alapnak.

Hanem peldaul a US News & World Report-et:

http://www.usnews.com/usnews/edu/grad/rankings/rankindex_brief.php

Es a Princeton Review-et:

http://www.princetonreview.com/grad/

(Persze azert jo erzessel tolt el, hogy a shanghaji lista 34. legjobb sulijaba jarok eppen. :-))

Előzmény: dolphin (4)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 5
Nem a tényekből lesznek a hírek,
hanem a hírekből lesznek a tények.
dolphin Creative Commons License 2005.10.03 0 0 4
" érdemes nem nagyon komolyan venni"

Az a baj, hogy mi hiaba nem vesszuk komolyan, vilagszerte annak veszik, a nemzetkozi lapok erre hivatkoznak amikor egy-egy egyetemrol beszelnek. Egy kutato-egyetemet pedig a publikaciok mennyisege es minosege alapjan itelnek meg...
Előzmény: Jo Tunder (-)
Első Polgár Creative Commons License 2005.10.03 0 0 3
Ez van, ennyit publikalnak a magyar egyetemek ezek szerint.
Jo Tunder Creative Commons License 2005.10.03 0 0 2

Németország elsőnek rangsorolt egyeteme a 37-edik amerikai egyetem, az USC mellett van, Magyarország elsőnek rangsorolt egyeteme, pedig az alaszkai egyetemmel van egy szinten, ami nincs a legjobb százban Amerikában.
Előzmény: nisnis (0)
dolphin Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1
"a Budapest Müszaki Egyetem pedig sehol"

Igen ez nekem is feltunt es azert kulonosen furcsa, mert ha jol emlexem egy eve meg boven az ELTE elott volt...
nisnis Creative Commons License 2005.10.03 0 0 0
Miért mire számítottál?
Jo Tunder Creative Commons License 2005.10.03 0 0 topiknyitó
http://ed.sjtu.edu.cn/ranking.htm

Ez a Sanghaji Jiao Tong egyetem felmérése, a világ egyetemeiről. A Magyar Hirlap nemrég hosszú anyagot közölt róla. A szegedi rektor nagyon büszke volt a kétszázadik helyükre. Amúgy Magyar Bálint is szivesen hivatkozott erre az anyagra, mivel az angol-szász egyetemek brutális fölényét mutatja (az első húsz egyetemből 17 amerikai, 2 brit). Szerintem érdemes megnézni ezt az oldalt, érdemes nem nagyon komolyan venni, de talán nem árt kicsit elgondolkozni rajta. Magyarország felsőoktatása ma Szentgyörgyi Albert Nobel dija miatt van képviselve a legjobb háromszázban. Amerika egészen jelentéktelen, erősen vidéki jellegü egyetemei rajta vannak a listán, a Budapest Müszaki Egyetem pedig sehol.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!