Keresés

Részletes keresés

mersecske Creative Commons License 2006.07.30 0 0 27
Tudtam, hogy a treff kettest választod!
eolomea Creative Commons License 2006.03.05 0 0 26
En nem neveznem 'Stalker'-t [pontosabban a 'Piknik az ut menten'-t, ha mar a regenyrol van szo] utopisztikusnak. Szerintem egy "utopisztikus" tortenet alapja "utopia" kell, hogy legyen (es az, hogy a jovoben jatszodik, csak a "sci-fi"-hez eleg). Pl. Botond Bolics Gyorgy, Laszlo Endre vagy Fekete Gyula tudomanyos-fantasztikus regenyei es novellai utopisztikusak (a Mezga Geza-val egyetemben :-), mert a jovo vilagat/tarsadalmat fejlettnek, bekesnek es kiegyensuyozotnak abrazoljak.
Előzmény: final_destination (24)
final_destination Creative Commons License 2006.03.05 0 0 25
mármint a Sztrugackij-könyv
final_destination Creative Commons License 2006.03.05 0 0 24
Stalker
Glázser Bozsó Creative Commons License 2006.02.25 0 0 23

Félig off, mert nem fikció:

 

http://index.hu/tech/tudomany/hatesfel0225/

 

 

Meg fogjuk szívni... :P

 

 

eolomea Creative Commons License 2006.02.22 0 0 22
Ugy gondolom, az emberek csak akkor lennenek egyenloek, ha klonoznak oket. A megfogalmazott egyenloseget en a lehetosegek es eselyek teren, a javakhoz es szolgaltatasokhoz (stb.) valo hozzajutas egyenlosegeben latnam. (Azzal nincs gond, ha egy kivalo kepessegu ember ugymond masok folott all, kiemelkedve es igy osztonzo peldat mutatva a tobbsegnek. {Meg azutan iranyitokra mindenfele rendszerben szukseg lenne.} A gondot ott latom, hogy egyesek, onzo erdekbol, csak kihasznaljak/visszafogjak a tobbseget.)
Előzmény: Nautilus_ (21)
Nautilus_ Creative Commons License 2006.02.22 0 0 21

"szerintem ez rendjén van" - ezt komolyan gondolod?

Engelsék (becsszó utoljára utalok rájuk) úgy gondolták, hogy a kommunista (és igazságos) társadalomban a munkamegosztás nem fog embereket mások fölé emelni.

Előzmény: eolomea (19)
eolomea Creative Commons License 2006.02.21 0 0 20
Na, az oregsegnek ket biztos ismerve van: 1. az ember mindent elfelejt 2. uhm...

Szoval, kihagytam meg egy utopisztikus [jobban mondva, utopia kontra disztopia] filmet, Richard Viktorov-nak a 'Rogos ut vezet a csillagokhoz' cimu [szovjet] filmjet (amihez Kir Bulicsov irta a forgatokonyvet, es 1980-ban keszult + par eve javitottak rajta).

Azert is erdekes, hogy elfeledkeztem ezekrol a filmekrol, mert mindegyik megvan DVD-n... De hat, ahogy irtam, az oregsegnek ket ismerve van: 1. uhm...
Előzmény: Nautilus_ (18)
eolomea Creative Commons License 2006.02.21 0 0 19
Szivesen :-)

Egyebkent annyi kiigazitast A kek hold volgye - nagyon rovid - tartalmahoz, hogy az emberek nem elnek egyenlo korulmenyek kozott. Vagyis a vezetok [a 'Magas Lama' es a tobbiek] a falu folott, egy palotaban laknak (legalabbis a filmben). Szerintem ez rendjen van, mert az emberek sem egyenloek, es aki nem alkalmas a vezetesre, boldogan el a faluban, ahol eler mindent, ami neki szukseges. A palota amugy egy kozossegi hely is. Az emberek soka elnek, mert mertekletesen taplalkoznak es elnek + nem ismerik a targyak utani marakodast (penzt).

Kis kiegeszites a filmekhez is. Az NDK-sok - sokszor mas keleti orszagokkal ko-operalva - csinaltak negy "ur-operat" az 50-es es a 70-es evek kozott, amelyik mindegyike utopisztikus: 'A nema csillag' [Lem muvebol], 'Eolomea' (magyar cime: 'Eltunt nyolc urhajo'), 'Jelek - egy urkaland ('Meteorvadaszok' cimmel vetitettek) es 'A csillagok poraban' (ami amolyan utopia kontra disztopia, es ugy tunik, hogy a film keszitoi Jefremov 'A Bika oraja' cimu regenyebol meritettek ihletet).
Előzmény: Nautilus_ (18)
Nautilus_ Creative Commons License 2006.02.20 0 0 18
Én is köszönöm:)
Előzmény: eolomea (17)
eolomea Creative Commons License 2006.02.20 0 0 17
Ko:sz' :-) A kek hold volgye egyebkent arrol szol, hogy egy repulo lezuhan a Himalajaban, ahol egy volgyben paradicsomi allapotok uralkodnak. A fohos egy angol politikus, aki belefaradt a politikaba es haborukba, es teljesen magaval reagadja az utopisztikus kornyezet, ahol az emberek boldogok es egyenloek (ezert boldogok :-) Jo adag romantika van benne - de jo magam "oregfiu" vagyok, es ennek ellenere elvezem a regenybol keszult filmet. (A konyvet most kaptam meg, majd azt is elolvasom).

Sokan mondjak, hogy az utopia nem lehetseges, mert az egy tokeletes tarsadalom es ember meg tokeletlen. Ez hulyeseg. 1. En meg nem olvastam tokeletes utopiat - csupan olyat, az egy olyan vilagot abrazol, ami a LEHETOSEGEKHEZ KEPEST a legtokeletesebb. (Mig ez a mai vilagunk a lehetosegkhez kepest a legtokeletlenebb). 2. Az emberek sokkal tokeletesebbek, mint amilyennek elhitetik veluk. Pl. sokan mondjak, hogy az emberben benne van az agresszio - nos, ha valaki vegigmegy egy emberektol hemzsego utcan, 99.99999%, hogy senki sem fogja megtamadni. Ha viszont valaki vegigmegy egy oroszlanoktol hemzsego szafari osvenyen, 99.99999%, hogy egy oroszlan meg fogja tamadni.
Előzmény: Nautilus_ (15)
eolomea Creative Commons License 2006.02.20 0 0 16
Igazad van (talan azt kelett volna irnom, "valamelyest vagy teljesen a Foldon jatszodik). Viszont, meg abban a reszben is van utalas a foldi viszonyokra, amikor mar az urben vannak, szoval csak azert jeloltem meg ezt a regenyt, mert nem teljesen ur-operarol van szo.
Előzmény: DuDoR (14)
Nautilus_ Creative Commons License 2006.02.19 0 0 15
Ez jól össze van szedve!:) James Hilton könyve miről szól?
Előzmény: eolomea (13)
DuDoR Creative Commons License 2006.02.19 0 0 14
Stanislav Lem: A Magellan felho*

A *-gal jeloltek klasszikus utopiak, es joreszt vagy teljesen a Foldon jatszodnak.

Emlékeim szerint ez a könyv nagyrészt arról szól, hogy az űrben mennek-mennek-mennek-mennek....
Előzmény: eolomea (13)
eolomea Creative Commons License 2006.02.19 0 0 13
Elozor is szet kell valasztani ket ellentetes mufajt, az utopiat es anti-utopiat [disztopia]. Tobb felsorolt mu [Pl. A 'Szep uj vilag'] disztopia, es nem utopia.

En magam is szeretem az utopiakat. Amirol tudok [es tobbnyire meg is van] az a kovetkezok (kihagyva a tobb szaz evvel ezelott irodott utopiakat, mint pl. a Thomas Moore-nak az Utopia-jat):

Konyvek:

H.G. Wells: Men Like God*
Things to Come
James Hilton: A kek hold volgye*
Ivan Jefremov: Az Andromeda kod*
A Bika orja (folyatasa az Andromedanak - utopia kontra disztopia)
Georgij Gurevics: A Naprendszer fiai*
Szergej Sznyegov: Istenemberek
Stanislav Lem: A Magellan felho*
Fekete Gyula: A kek sziget* (Szimmaren)
Sztrgackij fiverek: Nehez istennek lenni (utopia kontra disztopia)
Ursula Le Guin: The Dispossessed (utopia kontra disztopia)
Francis Carsac: A sehollakok

Filmek:

Things to Come (Angol, 1935 - Wells muvebol)
Lost Horizon* (Amerikai, 1936 - Hilton muvebol)
Az Andromeda kod* (Szovjet, 1967 - Jefremov muvebol)
Nehez istennek lenni (Szovjet/Nyugat-Nemet - 1990 - Sztrugackij fiverek muvebol)

A *-gal jeloltek klasszikus utopiak, es joreszt vagy teljesen a Foldon jatszodnak. Az Andromeda kod-ot tartom az utopiak utopiajanak.
Előzmény: Glázser Bozsó (-)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2006.02.18 0 0 12

Újabb felfedezéseim:

 

Friedrich Pohl: Reklámhadjárat

 

Stanley Kubrick (film)/Anthony Burgess (könyv): Clockwork Orange

 

 

DuDoR Creative Commons License 2005.10.02 0 0 11
Tessék, egy csemege:
Visszatérés
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.02 0 0 10
Mikor volt az?
Előzmény: Ordas (5)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.02 0 0 9

Kösz a linket, elolvasom! :)

 

A másik célom a topiknyitással az volt, hogy ajánljunk egymásnak "csemegéket", mert a témában alapvető műveken kívül számtalan jó alkotás születhetett, amit az egyikünk ismer, másikunk még nem.

 

Felhívom figyelmeteket, hogy a Szép új világ filmváltozata holnap (helyesebben kedden, a videó beállítását a napforduló miatt már megszívtam, csak azért mondom) lesz a kereskedelmi TV2-n, 0:25-kor.

Előzmény: Törölt nick (6)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.02 0 0 8

Lehet, hogy lerágott csont, de örökzöld a téma.

Te magad is leírtad a véleményed, hogy szerinted is megállják a helyüket ezek a "közhelyek". De vajon tényleg így van-e? Ma, Magyarországon pl.?

 

Tudom, vannak erre más topikok ahol erről folyik a vita (gagyi tévéműsorok, túl sok a reklám, erőszak, pornográfia, politikailag elfogult hírműsorok, stb.).

De én ennél mélyebbre szeretnék nyúlni: mi magunk mennyire érezzük a bőrünkön ezeket a hatásokat? Elintézzük egy puszta legyintéssel, hogy "ott a távirányító, át lehet kapcsolni máshová, vagy ki lehet kapcsolni a készüléket, senki nem kötelez minket a tévénézésre!"? Megoldás-e ha pl. sznobságból egyes szülők nem tartanak tévét a lakásban és így a gyerekeik otthon eleve meg vannak fosztva tőle, de az óvodai/iskolai közösségen belül meg kiközösíthetik őket amiatt, hogy nincs közös témájuk a többiekkel? Vagy akik fennhangon hirdetik, hogy á, ugyan, én tudok szelektálni a műsorok között, bedőlnek-e mégis olykor-olykor a reklámoknak, vagy más jellegű manipulációnak? Észreveszik?

Magyarországon nincs politikai értelemben vett diktatúra, de a médiát "negyedik hatalmi ágként" emlegetik - szerintetek ez miben nyilvánul meg leginkább?

A II. világháború befejezése óta alig pár évvel írott (akkor még) utópiák a jelenben valóra váltak-e (akár csak részben is)?

 

A tévés példát csak vitaindítónak hoztam fel, jó lenne azért, ha más összefüggésekről is beszélgetnénk (pl. Huxley és Bradbury regényében a drog szerepe vagy a nem természetes úton való szaporodás, a házassághoz és úgy általában az emberi kapcsolatokhoz való teljesen eltérő viszonyulás a jelenlegi konzervatív felfogástól /Orwell, Bradbury/).

Előzmény: a_viking (4)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.02 0 0 7
Az lehetett, valóban! :)
Előzmény: Threepwood (3)
Ordas Creative Commons License 2005.10.02 0 0 5

Volt egy jópofa sorozxat a TV-ben: Végtelen határok

 

Emlékszik rá vki?

a_viking Creative Commons License 2005.10.01 0 0 4
Lerágott csont esete. Az amerikaiak előtt az európaiak már filmre vitték ezt a televíziótémát (többek között). Egyébként szerintem jobbak is. Ha jól emlékszem, az egyik legjobb egy francia film volt, ahol az önkéntesnek némi egérutat adtak, aztán gyilkosok vették üldözésbe, mindez élő adásban, a nézők meg izgulhattak, hogy túléli-e. A tét: jó sok pénz, ha sikerül meglógnia. (Sikerült.)

A kérdés felesleges. Amíg a tévé (vizualitás és hang) a legerősebb befolyásoló eszköz (ugyanakkor közhely, hogy lélekromboló, erőszakot közvetít, megbénítja a gondolkodást, "bambákat" nevel), addig ez marad a sci-fi-írók témája.
Előzmény: Glázser Bozsó (1)
Threepwood Creative Commons License 2005.10.01 0 0 3
Ez a film talán a Running Man (menekülő ember) lehetett, nem láttam, viszont a könyv (Stephen King írta) témába vág, és nem rossz. Long Walk szintén SK, és szintén jó.
Előzmény: Glázser Bozsó (1)
Threepwood Creative Commons License 2005.10.01 0 0 2

Filmnek talán a Délicatessen idetartozik. Tudomány nem nagyon van benne, de hajmeresztő, mindenképp javaslom. A Brazilt ugyan nem láttam, de az mindenképp ontopic.

Novella: Stephen Leacock: az azbesztruhás ember. Megtalálható az Izéhordák antológiában. 

Regények: Kurt Vonneguttól a Macskabölcső és Börleszk.

Előzmény: Glázser Bozsó (-)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.01 0 0 1

Télleg, azt is olvastam! :))

 

Tkp. azt szeretném, ha beszélgetnénk ezen alkotások által felvetett kérdésekről.

Például Orwell is és Bradbury is a társadalmi elidegenedést felgyorsító, lélekromboló, de ugyanekkor a hatalmi elnyomást is erősebbé tévő eszközként jeleníti meg a televíziót (a regények megírásakor aktuális technikai fejlettségi színvonalnak megfelelő elektronikus médiát), Dicknél is megjelenik (ott az újsággal, nyereményjátékkal kombinálva). Vajon miért? ;)

 

Vagy pl. volt egy film, Schwarzenegger játszott benne, pár hónappal ezelőtt volt valamelyik kereskedelmi csatornán, most nem jut eszembe a címe. 

A sztori röviden annyi, hogy van egy televíziós vetélkedő, aminek sugárzásakor az Egyesült Államok teljes lakossága a képernyők elé szegezi magát, a nézőközönség és a telefonálók sorsolják ki, hogy az újkori gladiátor-sztárok közül ki kivel vívjon meg... a háttérben sötét erők munkálnak.

 

Előzmény: Zerit (0)
Zerit Creative Commons License 2005.10.01 0 0 0
Ald0us Huxley: Szép új világ
Előzmény: Glázser Bozsó (-)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2005.10.01 0 0 topiknyitó

Olyan novellák, regények és filmek kedvelője vagyok, amik abban az értelemben nem sorolhatók a sci-fi kategóriába, hogy a Földön játszódnak, kevés közük van idegen bolygókon élő lényekhez, közöttük és az emberi nem közt zajló háborúkhoz, stb. de mégis bizarr szemüvegen keresztül láttatják a világot, és belevegyül a tudomány és a fantasztikum. Elsősorban olyan társadalmi jelenségekre világítanak rá, amik a jelenünkben is tapasztalhatók...

 

Például, hogy említsek néhány klasszikust: 1984 (Orwell),  451 Fahrenheit (Bradbury), Kizökkent idő (Philip K. Dick).

Vagy éppen Robin Cook, aki nem egyszerűen csak izgalmas és horrorisztikus elemekkel tarkított sci-fiket ír (itt a science az orvostudomány), hanem döbbenetes pontossággal megragadja, hogy mitől rossz a globalizáció, miért nem a valaha létezett "világok" (történelmi korok) lehető legjobbika a jelenkori modern (nyugat-európai és észak-amerikai) civilizáció. Sokan csak leponyvázzák a könyveit, de szerintem sok igazságot kimond.

 

Filmben: A parazita, Waterworld, Zöld szója, Az utolsó dal, de akár még a Mézga család Köbükije is idetartozik :)

 

Tudtok még ilyeneket? És mi a véleményetek?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!