Keresés

Részletes keresés

funfun111 Creative Commons License 5 perce 0 0 110892

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/abel-anita-koronavirus-fertozes-life-tv/18edtnk

 

„Meglepetés” – Ábel Anita visszatért a képernyőre, miután legyőzte a koronavírust

 

Tyúkanyó ápolta a kisszobában lábadozó Csibét, kivételesen Gyurciburcibácsi sem morgott, hogy nem aludhat ott, bár titokban reménykedett, hogy így a végén Gecus ágyában köthet ki, emiatt nagy odaadással vizsgálta Julcsit, hiszen ő orvosként már be lett oltva. Józsi szállította a gyógyuláshoz a vitamint a piacról, a szimpatikusan dúsgazdag Károly csak kerítésen keresztül folytatott magasröptű eszmefuttatásokat Etuskóval, miközben a csicskamunkát végző Ernőbenőublulbácsit csesztették, nehogy 30 év antialkoholizmus után inni merészeljen. Julcsi lovagjait távol tartották, csak telefonkészüléken (szigorúan vonalas) érdeklődhettek a műűűűűvésznőtől imádottjuk állapotáról.

funfun111 Creative Commons License 30 perce 0 0 110891

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, amiért Tiborcz István turai kastélyszállójába hétvégén is érkeztek vendégek

 

https://444.hu/2021/04/12/hadhazy-feljelentest-tett-a-rendorsegen-amiert-tiborcz-istvan-turai-kastelyszallojaba-hetvegen-is-erkeztek-vendegek

 

Csütörtökön Taki bácsi is elvihetné Almát, hogy megnézzék, milyenre épült-szépült a kastély, mióta ott jártak. Nagyika is mehetne, beugorhatnának érte az ABC-be, ő meg mondaná Bandikámnak, mára elég volt a regálok közötti flangálásból, én most elmegyek. Mire Madaras(i) Bandi mondaná, menjen csak, Lenke néni, az ellógott órákra dupla bért adok, elvégre mire mennénk Lenke néni nélkül.

Generic Jingle Creative Commons License 1 napja 0 0 110890

Kutya: - Nézd, Művészem, mikor fiatal voltam, akkor mentek ki a németek és jöttek be az oroszok, akkor is átszervezték az oktatást, és látod, mégis felnőttünk, művelődtünk. Most is bejönnek az oroszok, lehet, hogy kimennek a németek, nem gondolom, hogy olyan nagyon más lenne az átszervezés, a mai fiatalok is felnőnek majd, művelődnek...

Előzmény: HLP (110889)
HLP Creative Commons License 2 napja 0 0 110889

Kutya mindenképpen, és bizalmatlanul, hit nélkül kérdezné, hogy vajon jó ötket-e az átszervezés.

Előzmény: funfun111 (110884)
Alpári Gnác Creative Commons License 2 napja 0 0 110888

Ki ne mondd!

Előzmény: luci87 (110887)
luci87 Creative Commons License 2 napja 0 0 110887

Hát igen, régen erre gondoltak bekapáson,bezzeg ma..:) mindenki ARRA gondol..

Előzmény: Mazsola0070 (110886)
Mazsola0070 Creative Commons License 3 napja 0 0 110886

A második jelenet kapcsán elfelejtettem megemlékezni az ebben elhangzó ugyancsak emlékezetes "Hideg van, bekapunk valamit?" (Etuskó) mondatról, amelyben Etuskó természetesen a kerítésszaggató bakapására gondolt, de jelen topicban sok éve számos más javaslat is érkezett, hogy erre a kérdésre milyen alternatívákkal állhatott volna még elő József az alkoholizálás helyett....:)))

Előzmény: Mazsola0070 (110885)
Mazsola0070 Creative Commons License 3 napja 0 1 110885

Ismét egy ikonikus jelenet, a "pálinkatermelő pohár" (lsd. 0:40 és 0:50 között), azaz Józsi pohara előbb félig van, majd a következő pillanatban kb. háromnegyedig, amire nem lehet más magyarázat, mint hogy Józsi poharában folyamatosan termelődik a pálesz...:)

 

https://www.youtube.com/watch?v=ADwxrIgfZo0

  

És még egy jelenet, amikor Etuskó és Józsi a piacon vedelik a kerítésszaggatót (most a hideg az indok, mert ha hideg van, vedelni kell), Józsi a végén már nem is aprózza el töltögetéssel, hanem a pálinkásüvegből dönti a fejébe a törkölyt, mint a vizet (munka közben).

 

https://www.youtube.com/watch?v=wKs4Q4j28Nw

 

No persze Etuskó és a pálinkát vízként ivó Józsi nem alkoholisták, mint Janka, hanem jófejek....

 

funfun111 Creative Commons License 5 napja 0 0 110884

Nemcsák Károly: Meggyőződésem, hogy a Színművészetire ráfért ez a változás

 

https://444.hu/2021/04/06/nemcsak-karoly-meggyozodesem-hogy-a-szinmuveszetire-rafert-ez-a-valtozas

 

Vajon Mester a kordokumentumában, ha még napjainkban is alkotná az Opuszt, milyen véleménye lenne Vágási Ferinek, Kutya úrnak, a főőőőügyelőnek, Dalnokom-Műűűűvészem Süminek, Etuskónak, a Műűűűvészek Műűűűvészének és a többieknek? Megjelent volna az egész folyamat során bármi valamelyik fejezetben? Vagy nem érte volna el Lenke néniék ingerküszöbét, amíg van még szőlő, van még lágy kenyér, meg ingyen krumpli? Vagy legalább a hónapok óta tartó élelmiszer drágulási tendencia adna okot a panaszos sopánkodásra az ABC-ben, otthon, taxiban?

funfun111 Creative Commons License 5 napja 0 1 110883

Én úgy emlékszem, szííínműűűvész vonalon voltak leginkább, akik érettségi nélkül mehettek főiskolára. Pl. Margitai Áginak sem volt érettségije, mégis a színművészetin diplomázott. Talán ő volt, talán valaki más, aki Vámos Miklós műsorában az interjú végén ajándékba érettségi bizonyítványt kapott.

 

Ha jól tudom, Pintér "milyen volt szőkesége" Sándor a jogi egyetemet olyan speciális kurzus keretében végezte, amire csak rendőrök jelentkezhettek, és emlékeim szerint 3 év alatt már jogi diplomához jutottak. Bár ide a beugró rendőrtiszti főiskola volt, de mégsem másoddiplomás képzés volt. De az is lehet, sima érettségi + rendőri pálya kellett hozzá, már nem emlékszem, de meglepődtem, mikor ezt még ezer éve olvastam.

A-dani Creative Commons License 5 napja -1 0 110882

Nem is tanulatlan emberek főleg hanem jó káderek ,akiket magas polcra akartak tenni és azért a magához való esze megvolt, csak nem volt diploma róla. Betolták az egyetemre elvégzett valami agronómus szakot pl. nem volt se felvételi se érettségit nem kértek, diplomát megkapta aztán beültették egy TSZ elnöki székbe.

 

Az igaz ,hogy pláne a 40-es években, de még az 50-esben is megvolt az ,hogy tanyavilágban, a gyereknek kuss a neve addig, ameddig nem munkaképes min. 6-7 éves korig, az ópiumos teával meg pálinkás kenyérrel szedálás sem csak legenda, hogy aludja végig az éjszakát meg a napot.

Előzmény: Generic Jingle (110881)
Generic Jingle Creative Commons License 5 napja 0 0 110881

Azért a negyvenes évek végén, ötvenes évek elején élt fényes szelek irányzat után már a Rákosi-kor végén sem volt jellemző, a Kádár-korszakban meg pláne nem, hogy tanulatlan emberek kapjanak diplomát, már csak azért sem, mert a rendszernek kellettek az egyszerű melósok is, de maga a fényes szelek időszakban is inkább azok voltak többségben, akik származásuk vagy anyagi helyzetük miatt nem kerülhettek volna egyetemre, mert pl. egy tanyasi gyerekre vagy egy hatgyerekes munkáscsalád gyerekéra a család nem akart vagy tudott költeni, inkább abban voltak érdekeltek, hogy a gyerekből hamar melós legyen hogy tudjon hazaadni lóvét, az állam viszont pont az ilyen helyzetekbe nyúlt bele azzal, hogy az értelmes gyereknek ösztöndíjat adott, kollégiumi helyet, stb.

 

Ajánlott irodalom: tetszőleges Moldova György írás a korszakról, vagy Jancsó Miklós Oldás és kötés című filmje.

 

Előzmény: A-dani (110880)
A-dani Creative Commons License 5 napja 0 0 110880

Nyilván nem orvos, de anno volt olyan szakma, hogy diplomát szerezhetett valaki érettségi nélkül is, volt ilyen pártprogram ,hogy diplomát a népnek és sok munkás-paraszt skillelkkel jól álló embert betoltak az egyetemre, és nem volt feltétel, hogy érettségije is legyen.

 

Őrmesteri dumák voltak még, mikor még egyetemre felvetteket is elvitték előtte 1 évre sorkatonának, táposok voltak vagy hivatalos néven előfelvételizettek. 1 év után leszereltek, hogy majd az egyetem elvégzése után töltsék le a maradék idejüket, persze erre szinte sosem került sor, ha nem forszírozta az ember, na meg közben lecsökkent a szolgálati idő is, szóval szinte sosem rángatták az embert vissza. Persze volt, aki hülye volt és pár hónap után rájött ,hogy mégse ezt a szakot akarja, szóval kilépett az egyetemről, hogy majd jövőre felvételezik máshová, hülye fejjel be is jelentette a hadkiegen, vissza is rántották a maradék fél évre, ha csendben marad megúszta volna.

 

Táposokat különösen utálta pár őrmester:

"Lehet ,hogy magának diplomatája  lesz, talán még érettségije is van, de itt szopni fog az rizikó"

"Hóna alatt a diplomata, talán még érettségije is van"

Előzmény: funfun111 (110876)
Alpári Gnác Creative Commons License 6 napja 0 1 110879

Nagyika nem Deziréhez képest utálta kezdetben Lacit, hanem csak úgy, ő egyébként nagyjából mindenkit utált, akivel meg kedves volt, abba bele fagyott a szar.

Lacit ő elkönyvelte motoros huligánnak, ebbéli véleménye változott meg, amikor megtudta, hogy érettségizett, mert ugyebár érettségizett huligánt még nem látott a világ.

 

Dezirét pedig valóban zsigerből utálta, egyszerűen azt látta, hogy az egy másik világ, neki pedig a saját világával is volt elég baja, nemhogy még egy jobban szituált világ gondjait is a vállára vegye.

Aztán hamar kiderült, hogy Deziré elvált és még gyerekei is vannak, szóval onnan nem is volt visszaút.

 

Persze János is elvált éppenséggel, a felesége be is állított raplizni, de őt szerette, mert a Mester ilyen következetesen építette a karaktereit.

Előzmény: Csőnaci (110875)
funfun111 Creative Commons License 6 napja 0 0 110878

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/blikk-extra-verebes-istvan-havas-henrik-modortalansaga/x9673m8

 

"Többezres könyvtáram van, töprengek, írok, szunyókálok, zenét hallgatok, nagyokat sétálok a kutyánkkal, dolgozom."

 

Verebes szövegkönyvét jórészt Mester írhatta.

funfun111 Creative Commons License 6 napja 0 0 110877

"akiknek "van a kezében" (ez is milyen hülye egy kifejezés) egy szakma"

 

A "leteszi a jogsit" übereli szerintem.

Előzmény: Alpári Gnác (110868)
funfun111 Creative Commons License 6 napja 0 0 110876

"Lacinál akkor lett Lenke kedves, mikor megtudta, hogy érettségizett, de ehhez képest vajon Dezső nem érettségizett?"

 

Vannak, akiknél nem is esik le, hogy valaki iskolázott, nem kötik össze, hogy adott munkakörhöz megfelelő végzettség kell. Mint az alapvicc a seregből, mikor az őrmester estin befejezte a 8 általánost, nagyon büszke volt magára, és felvetette a csapatorvosnak, mi lenne, ha együtt mennének esti gimibe és leérettségiznének. Az orvos: De hát én egyetemet végeztem! Mire az őrmester: Jól jöhet azért mellé egy érettségi is.

 

"így ha egy olyan cégnél olyan volt a külkereskedő, akkor megtehette, hogy csak a bonyolító Manyika beszélt és írt németül, ő meg tollba mondta, mit akar."

 

Mondjuk nem külker cégnél, de kellett úgy levelet írnom idegen nyelven, hogy a szokásos többszörösen összetett magyaros bikkfanyelv zagyvaságot kellett volna átültetnem. Nem pont ez volt, de ilyen stílusban: Korábban eszközölt levélbeni megkeresésünk tárgya vonatkozásában...  Persze nem így fordítottam, hanem értelem szerint, de aztán feltűnt, sokkal rövidebb az én verzióm, mint az eredeti magyar... Nehezen fogadta el, meg volt győződve a megbízóm, hogy kihagytam valamit.

Előzmény: Csőnaci (110875)
Csőnaci Creative Commons License 6 napja 0 0 110875

De ha jól értem, a felvetés úgy hangzott, hogy Lacinál akkor lett Lenke kedves, mikor megtudta, hogy érettségizett, de ehhez képest vajon Dezső nem érettségizett?

Igazatok van, amit írtok, de attól, ahogy ma is, nagyon valószínű, hogy egy utazási iroda vezetőjének, aminek Dezső volt bemutatva, amikor megismertük, kellett, hogy legyen érettségije.

Talán "csak" idegenformalmi/vendéglátóipari szakközépben szerezte, nem gimiben, de kellett, hogy legyen. Sőt, megkockáztatom, régen ebből a szempontból még rugalmatlanabbak is voltak, mert ma, ha csak nem az ő nevén fut az üzlet vagy van más, akinek megvan a tevékenységhez szükséges végzettsége, simán felveszi a magáncég, ha van gyakorlata, képessége, hogy ellássa a munkát. De régen, mikor jószerivel csak állami cégek voltak, simán elkérték a diplomát vagy a nyelvvizsgát, ha elő volt írva, még akkor is, ha az adott helyen az adott pozícióban semmi szükség nem lett volna egyikre sem (és fizették a nyelvpótlékot a nyelvviszgaPAPÍRért, de szinte senki nem nézte, hogy az illető tényleg beszéli-e a nyelvet (már persze nyilván ahol nagyon aktívan kellett, oda kellett, de mondjuk emlékszem, hogy régen a külkereskedőknek simán volt idegennyelvű bonyolítójuk, így ha egy olyan cégnél olyan volt a külkereskedő, akkor megtehette, hogy csak a bonyolító Manyika beszélt és írt németül, ő meg tollba mondta, mit akar.

Magyarán: Lenke meg nem nevezett okok miatt nem bírta Dezsőt. Talán túlkorosnak tartotta az unokájához... érdekes, mert persze, később Jánost meg már nem (-:). Vagy túl gazdagnak, nem elég sóhernek és szerencsétlennek, Lenke az olyat szerette, mint Sándor, aki, bár teniszpályát üzemeltetett, amiből mások elég jól élnek, egy albit sem tudott kifizetni a kedvesével, vagy Jánost, aki óriási éves prémiumot kapott, meg lelépési pénzt a feleségétől, szintén nem tudta legalább egy albérletbe elvinni otthonról Almát. 

És azt hiszem, meg is van a megfejtés: Lenke nem óhajtotta Almát a maga útjára engedni, otthon kellett tartani, tehát ki kellett utálni bárkit, aki képes lett volna arra, hogy kiszabadítsa onnan. Almának meg Stockholm szindrómája volt, és baromira kötődött a fogvatartójához.

Előzmény: Mazsola0070 (110871)
A-dani Creative Commons License 2021.04.04 -1 0 110872

Na igen mióta meg kétszintű lett még egyszerűbben megvan az alapszint, gyakorlatilag általános iskolai tudással megvan, ill. ott már a tanárok se szemétkednek, sőt inkább segítenek, szóval megbukni művészet inkább, mint átmenni.  Ha már valaki kijárt 4 osztályt egy középiskolában nem nagy dolog megcsinálni az érettségit ha elsőn meg is bukik valaki pótérettségin már a legesleghülyébbeket is átrugdossák.  De most is van sok szakma, ami rosszul nem fizet, és elég a 8 általános hozzá pl. villamos vagy metróvezető lehetsz 8 általánossal is, mozdonyvezető már nem. Van ismerős,aki csak azért tanul estin szakmunkásképző után, hogy meglegyen neki, és mehessen mozdonyt vezetni.

Előzmény: Mazsola0070 (110871)
Mazsola0070 Creative Commons License 2021.04.03 0 1 110871

"neki is megvolt az érettségije, eleve az régen sem volt egy nagy dolog és ma sem az."

 

De, Lenkéék korosztályának még nagyon nagy dolog volt, ha valaki érettségizett, 1945 előtt lényegesen kisebb volt a középfokú oktatási intézményekben továbbtanulók és az érettségizettek aránya, mint manapság (egyszer mintha 20-25 %-ot hallottam volna), akkoriban ez önmagában is elég volt egy jó álláshoz.

 

Az kétségtelen, hogy az 50-es években elkezdték leamortizálni az érettségi rangját, ami a 60-as-70-es években tovább folytatódott, de aki 1945 előtt, 30-40 éves koráig azon szocializálódott, hogy aki érettségizett, az már lényegében középosztálybeli értelmiséginek tekinthető, az 60-70 éves korára ezen a felfogásán nem változtatott.

 

Én a 80-as években érettségiztem, a gimnáziumban folyamatosan azt tolták, hogy az érettségi önmagában semmire nem jó, egy lehetőség a továbbtanulásra, de az érettséginkkel kitörölhetjük, miközben nagyszüleim meg abban a hitben voltak, hogy ha meglesz az érettségim akkor az már egy életre szóló megélhetést ad.   

Előzmény: A-dani (110867)
Generic Jingle Creative Commons License 2021.04.03 0 0 110870

Magam is hasonlót akartam írni, csak hosszabban törtem a fejem a válaszon.

 

Amúgy ma sem lenne máshogy, ha nem lenne szinte minden érintettnek: diáknak, tanárnak, intézménynek, kormányzatnak az az érdeke, hogy mindenki érettségizzen, ha kell, akkor kegyelem kettes alával. Persze minden érintett más indokból kifolyólag és más mértékben érdekelt, és persze a fenti okoskodás során figyelmen kívül hagyva a főleg észak-keleti falvakat, ahol még az iskola elvégzése sincs kőbe vésve. Nem véletlen, hogy az egyetemekre is nehezebb bekerülni, mint utána bent maradni, holott lehet, hogy pont fordítva lenne ésszerű a szűrés.

Előzmény: Alpári Gnác (110868)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.04.03 0 0 110869

Ez nyilván koncepció, hogy nem az objektív eseményeket látjuk, hanem a szubjektív interpretációjukat.

Előzmény: TH_1 (110866)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.04.03 0 0 110868

Régen azért másképp volt.

Ma már mindenki érettségizik, de az én időmben az általános iskolai osztályomnak nagyjából a harmada ment érettségit adó iskolába (gimnázium, szakközép), a többi szakmunkás képzős volt, vagy semmi.

Aztán persze más kontextusban meg azok lettek volna a rendes emberek, akiknek "van a kezében" (ez is milyen hülye egy kifejezés) egy szakma, sose kopik fel az álluk, nem úgy, mint egy gimnazistának, ha nem veszik fel az egyetemre (meg ha felveszik, akkor is).

Előzmény: A-dani (110867)
A-dani Creative Commons License 2021.04.03 -1 0 110867

Deziré talán nem érettségizett? Sztem neki is megvolt az érettségije, eleve az régen sem volt egy nagy dolog és ma sem az. Gyakorlatilag egy 3 lábú sündisznó is le tudna érettségizni 2 hét tanulás után.

Előzmény: funfun111 (110863)
TH_1 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 110866

Hú, az első pár perc már sok volt belőle Lenke nénivel. És bakker FILM, de ahelyett, hogy megmutatná a DRÁMAI párizsivásárlást, ELMESÉLI bakker. Ez tippre ilyen első órás anyag, hogy filmben megmutatjuk, nem elmeséljük a történéseket...

Előzmény: funfun111 (110865)
funfun111 Creative Commons License 2021.04.02 0 1 110865

A Szomszédok sztárjai "más" szerepben - pedig ugyanazok a manírok szíííínműűűűvészeti kivitelezések. Főleg Etuskó. Az alatta lévő kommentekben találtam erre a gyöngyszemre: Etuskó az "aszexualitás agyagkezű istennője".

 

https://www.youtube.com/watch?v=1kNnPSmdvsE

funfun111 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 110864

Kordokumentum: éhhalál szélén álló nyugdíjasok, minden drága, de azért taxival járunk, több fizetésből sem lehet megélni, az erdő sem biztonságos stb...

Előzmény: Generic Jingle (110861)
funfun111 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 110863

Viszont ekkor kiderült, hogy Sudárbíró Laci ÉRETTSÉGIZETT! Mákos tészta + érettségi = negatívból pozitívba Lenke néninél.

Előzmény: bendeguz90 (110860)
Generic Jingle Creative Commons License 2021.04.01 0 0 110862

A végét összecsaptam, szóval:

 

... a sorozat pedig kordokumentum, mert minden úgy van a sorozatban, ahogy a sorozatban van... (rövid zavar) ami ugyebár kordokumentum, tehát az életben is biztosan így volt, és mivel az életben is biztosan így volt, milyen remekül ábrázolta a sorozat, ami tehát kordokumentum.

Előzmény: Generic Jingle (110861)
Generic Jingle Creative Commons License 2021.04.01 0 0 110861

Mi gúnyorosan, tévéműsorok és újságok meg ájult tisztelettel, az igazság viszont az, hogy mivel eleve hibás a premisszánk, nem érvényes a levont következtetés sem, mind csak konteógyártók és hívők lehetünk (-:

.

Amit mi mondunk, pl. hogy valamelyik karakter a szerző szándéka ellenére negatív, hogy tele van logikai bukfencekkel a sorozat, vagy hogy miért nem kordokumentum, azt alá is tudjuk támasztani példákkal és érvekkel, míg a ájult tisztelettel megemlékezők csak odáig jutnak, mint ameddig a szerző, azaz a McMester is, hogy pl. Etus vagy Lenke jó fej, mert jó fej, és különben is, a többiek is ezt mondják róluk, akik szintén jó fejek, mert hát ők is jó fejek, és ha jó fejek beszélnek egymásról, akkor csak jófejek lehetnek, a sorozat pedig kordokumentum, mert minden úgy van a sorozatban, ahogy a sorozatban van... (rövid zavar) ami ugyebár kordokumentum, tehát az életben is biztosan így volt.

Előzmény: Csőnaci (110857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!