Keresés

Részletes keresés

funfun111 Creative Commons License 12 órája 0 1 107641

É a Fáy cikk alá ezt kommenteltem:

 

"Azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a Szomszédokat 13 évig nem csak jegyezte, hanem tulajdonképpen "alkotta". Majd folytatta munkásságát az Életképekkel. Tehát nem epizód volt az életében, hanem meghatározó évtizedek. Súlyos része a munkásságának. Ő pedig szívesen hivatkozott rá, eposzi jelzőkkel illette, kordokumentumként tekintett rá, elsőzött szerinte (pl. meleg figura, ám mégsem meleg a végére stb.). Az általa vélt valóságot adta közre azoknak, akik tényleg abban a valóságban éltek, és meglepődtek, hogy az ő valósága mennyire más a hétköznapokban megélt valóságnál.

Szóval nem lehet munkásságának apró botlásaként tekinteni a két opuszra, és elmenni mellette.

Ugyanakkor nagy pozitívum (és kalaplengetés a Mester emlékének), hogy a mai napig kultikus, vonzerővel bíró sorozat, még ha nem is olyan értelemben, amilyennek a Mester szánta. És újabb kalapemelés: olyanok is ismerik egyes szereplőit, azok mondásait, akik akkor még nem is éltek, vagy totyogó gyerekek voltak, csak az ikszedik ismétlés, vagy az internet révén ismerték meg a Mester opuszát.

Mindenesetre hosszú távon hat, amit alkotott. RIP, Mester."

Előzmény: Irsai Oliver (107636)
TD9 Creative Commons License 15 órája 0 0 107640

Megemelt valóság

Előzmény: Generic Jingle (107639)
Generic Jingle Creative Commons License 17 órája 0 0 107639

Nekem is pont az jutott eszembe, talán nem véletlenül.

 

De ha már előjött, lenne egy érdekes felvetésem. Ha ő meg volt arról győződve, hogy tudja, milyen a valóság, a hétköznapi élet, és meg volt arról is győződve, hogy ezt remekül visszaadta, akkor miért volt olyan büszke a Szomszédokra, mint művészeti produkcióra? Hiszen a valóság szimpla visszaadása nem művészet, az a dokumteristák műfaja, pl. a dokumentumfilmeseké. De hol van a McMester produkciójában a művészet? Sok szereplő ripacskodó vagy tehetségtelen játékában? Vagy abban, hogy a profi színészek profikhoz, de nem művészekhez mérten hozták azt, amit a Főfőfőfőfőfőfőfőrendező elvárt, de annál gyakran egy centivel sem többet, "ezt kérted, hát tessék" alapon?

 

Ha azt mondta volna vahamikor, hogy ez a sorozat arról szól, hogy milyen lenne szerinte az ideális világ, vagy hogy a valóságot keverte a fantáziával, a létezőt egy reménybelivel, akkor egy szavunk sem lehetne.

 

Ha nagyon kellene nekem példát mondanom arra, hogy milyen az, amikor a valóságábrázolás és a művészet találkozik, és jól is sikerül, akkor hamarabb említeném a Roncsfilmet, a Falfúrót vagy a Csapd le csacsit, mint a Szomszédokat. Az előző kettőt nézve felismerem a szereplőket és a helyzeteket, mert tényleg léteznek ilyen arcok és ilyen szituációk, de mégis van benne valami többlet, amitől az egész film lesz, és nem valami massza.

Előzmény: bendeguz90 (107632)
F1 Hierro Creative Commons License 2 napja 0 0 107638

Első hozzászólás (nem kedd, hanem csütörtök, de a lényegen nem változtat):

 

Olvastam Horváth Ádám méltatását néhány különböző portálon, de rettenetesnek találom, hogy mindegyik a Szomszédokat domborítja ki, mintha az lenne élete fő műve, noha annál valamennyi rendezése, legyen az opera vagy próza, sokkal értékesebb és több kultúrát hordozó munka volt, mint ez utóbbi. Nem leszek álszent, magam is láttam gyerekként még az első vetítéskor, de azért sosem gondoltam, hogy érték elé ülök le kedd esténként. Ha az általa rendezett valamelyik opera adaptációt adták, ott annál inkább!

Előzmény: Irsai Oliver (107636)
GABA76 Creative Commons License 2 napja 0 0 107637

Lehet, hogy más is meg tudta volna csinálni, de Ő csinálta meg! Pontosan így vannak az emberek az ismert sztárok nagy részével, ahogy leírtad: életükben nem látták, a hírekből, leírásokból értesülnek tetteikről, életvitelükről és ennek alapján alakítanak ki egyfajta képet az illetőről.

Előzmény: Irsai Oliver (107635)
Irsai Oliver Creative Commons License 4 napja 0 0 107636

Ah, vegre egy nekrolog, amiben meg a szomszed szo sincs leirva, nem, h a sorozat emlitve

 

https://faymiklos.blog.hu/2019/06/20/horvath_adam

Megosztva az Index Android appból

Irsai Oliver Creative Commons License 4 napja 0 0 107635

Na, akkor en mondok olyat. Belefutottam par helyen kommentekbe. 

A legtobb ajultan koszoni neki azt a sok szep percet, amivel szorakoztatta a kozonseget. Oke, valakinek tetszett a Szomszedok. De tenyleg ez a magyar film es televiziozas top alkotasa? Amit SENKI MAS nem csinalt volna meg legalabb igy? 

A masik kedvenc hsz tipusom, akik az emberi nagysagat, josagat meltatjak...holott szvsz eletukben nem lattak 200m- nel kozelebbrol sem, tehat biztos sokat tudnak rola azon kivul, h o volt a Szomszedok atyja, meg lattak vele ket interjut a teveben... Neha tenyleg tulzasnak erzem, mikor azt allitom, hogy ma is sokan elhiszik, h a III. Richardot jatszo szinesz legalabb is olt (de hogy akar tenylegesen pupos is, csak ugyesen leplezi), pedig az emberek tenyleg elhiszik, h a hires ember olyan, amit mutat magarol, illetve amilyenek a szerepei. (ha rendezo, akkor amilyen filmeket csinal es ahigy ezekrol nyilatkozik.) De semmikepp nem verheti az asszonyt, lophat a boltban, nem lehet titkos viszonya ( plane azonosnemuvel), nem emeli fel a hangjat, mindig turelmesen magyaraz stb.

Igy lesz a Mesterbol ikon, sot, Isten maga.

Előzmény: bendeguz90 (107632)
Irsai Oliver Creative Commons License 4 napja 0 0 107634

Gondolom azert, mert a Pogany Madonna Bujtor "gyereke", o van venne, az o otletei, vagyai, a rendezo max. a forgatas alatt rendet tartatott ezekben, h o szineszkedni tudjon....

Elvileg ugye a Szomszedok elejen a Mester sem volt tobb, mint otletgazda, de nem fogadnek ra nagy osszegben, hogy nem kezivezerlessel dolgoztak neki az irok, azaz keszsegesen beleirtak, amit o javasolt es a sajat itleteiket meg tisztelettel jovahagyattak a "Szomszedok atyjaval"

Előzmény: Mazsola0070 (107633)
Mazsola0070 Creative Commons License 4 napja 0 0 107633

Nem tudom ez miért terjedt el/ki terjeszti (ebben a cikkben is ez szerepel és a wikin is), hogy Bujtor a Pogány Madonnának is társrendezője volt.

 

Ha bárki veszi a fáradtságot, és megnézi a film elejét, láthatja, hogy a rendezőként egyedül Mészáros Gyula van feltüntetve, azaz Bujtor ennek a filmnek nem volt a társrendezője. 

Előzmény: Irsai Oliver (107628)
bendeguz90 Creative Commons License 5 napja 0 0 107632

 "Az utóbbi időben már sokszor nem tudta, mi a valóság és mi a képzelet."

 

Erre mondjuk lenne egy epés megjegyzésem, de az mocskosul kegyeletsértő lenne, így megtartom magamnak. 

Előzmény: Irsai Oliver (107631)
Irsai Oliver Creative Commons License 5 napja 0 0 107631

https://tablet.hvg.hu/elet/20190621_Horvath_Adam_utolso_napjairol_beszelt_Csuros_Karola

 

(azert nem vagyok meggyozodve rola, h egy szerettem halala utan ennyivel " meg akarnek szolalni", de nem vagyunk egyfirmak. Szegeny Mester cefetul kikapta a dolgot, Szomszedok ide, Szomszedok oda, ezt senki nem erdemli.)

Generic Jingle Creative Commons License 5 napja 0 0 107630

Nálam K. Patrícia erős versenyben van Á. Anitával az unszimpatikus celebek versenyében.

Előzmény: funfun111 (107629)
funfun111 Creative Commons License 5 napja 0 0 107629

Csak félig off, mivel az alábbi cikkbe belinkelték a korábbi, itt is kitárgyalt kiskorú Á. Anita péniszméret szakértőről szóló cikket.

 

https://24.hu/szorakozas/2019/06/20/kovacs-patricia-azert-vacsorazhatott-egy-hotelben-papucsban-mert-szineszno/

 

"Gondolkodtam, hogy akkor most menjünk-e vissza a szobába vagy játsszam ki a »színésznő vagyok« kártyát, de mivel lusta voltam, ezért utóbbi mellett döntöttem."

 

Bónusz: "Egyébként az emberek úgy voltak felöltözve, ahogy én karácsonykor sem." Lám-lám, az unszimpatikus gazdagok (RIP, MESTER) egy sima vacsorához is jobban kiöltöznek, mint Szaros Pista Jézus neve napján.

 

Azért tényleg nagyon híres színésznő lehet, ha nem ismerték fel szegény Kovács Patríciát és ki kellett játszania a szíííínműűűűűvééééésznőőőő kártyát. Amúgy ez is nagyon életszerű történet lehetett, ahogy kijátszotta a kártyát.

 

- Elnézést, hölgyem, de ahogy a piktogramon is látható, az étterembe sajnos nem lehet papucsba bejönni.

- Hogyhogy nem? Tudja, ki vagyok én????

- Esetleg ha javasolhatom, ha visszafáradna a szobájába és felvenne egy cipőt, vagy utcai szandált...

- Még mindig akadékoskodik? Én egy világhíres pesti szíííínműűűűvésznőőőőő vagyok ám!!!!

- Minden vendégünket nagy szeretettel fogadjuk, és....

- Na majd elmondom a tévében, meg az újaságoknak, micsoda helyek vannak! Hallatlan!!!! Vidéki tahók meg sem ismerik az embert!

 

Irsai Oliver Creative Commons License 5 napja 0 0 107628
A-dani Creative Commons License 5 napja 0 0 107627

Alma szülei voltak még, akik beugrottak, de pl. az apja nem is szerepelt a sorozatban csak említik, az anyja meg egyetlen egy epizódban mikor Lenke szemét műtötték.

Előzmény: Generic Jingle (107626)
Generic Jingle Creative Commons License 5 napja 0 0 107626

De ők nem voltak főhősök, sem azok kapcsolt részei, őket nem jegyzi fel a krónika.

Előzmény: A-dani (107625)
A-dani Creative Commons License 5 napja 0 0 107625

Így hirtelen csak az öreg aki beugrott a vízbe a strandon meg a füves cigibe beleszívó fiatal rémlik az erdőben. Más volt?

Generic Jingle Creative Commons License 5 napja 0 0 107624

Meghalasztás csak egy volt, teljesen értelmetlenül, a többi halál valóban a színész halála miatt volt. Érdekes, az egyszer sem jutott eszébe a McMesternek, hogy ha olyan lehet, hogy a karakter meghal, de a színész nem, akkor lehet ez fordítva is, meghal a színész, de a karakter nem, legfeljebb ha nem akarja más színésznek adni, akkor vidékre költözteti az illetőt, mondjuk Szegedre (BK).

Előzmény: A-dani (107623)
A-dani Creative Commons License 5 napja 0 0 107623

Na igen csak ha meghalasztottak valakit a sorozatban akkor, de szinte mindig akkor halt meg egy szereplő ha az őt játszó színész meghalt.

Előzmény: Generic Jingle (107622)
Generic Jingle Creative Commons License 5 napja 0 0 107622

Szerintem Alma szüleit, Oli úrat és a helyettes macskát (Vica Cica) leszámítva senki sem került ki a sorozatból magyarázattal, legfeljebb ha nagy néha visszatért valaki, akkor megemlítették, hogy most mi van vele, de a távozás oka akkor sem lett elmagyarázva, lásd pl. szépépítésznő, aki Dezirétől vár gyereket, vagy dagi Jocó. De a többiről semmi: Feri korai haverja, szülei, testvére, Géza bá, Gyula, Mágen első mentős társa, a kis medika, stb.

Előzmény: TD9 (107621)
TD9 Creative Commons License 6 napja 0 1 107621

Én egy Szomszédok spin-off-ot szerettem volna. Hogy kiderüljön mi van Lenkéék ózdi rokonaival, Janka néni vidéki rokonaival, mi lett Géza bácsival, Gyuláriummal, Feri apjával és féltestvérével.

Előzmény: bendeguz90 (107620)
bendeguz90 Creative Commons License 6 napja 0 0 107620

Bevallom őszintén én nagyon sajnálom, hogy nem volt egy Halló,halló!  spin-off, ami azt mutatta volna , hogy a háború után mi történt a németekkel (Herr Flickékkel, akikről a végén megfeledkeztek)

Előzmény: F1 Hierro (107619)
F1 Hierro Creative Commons License 6 napja 0 0 107619

Mint a Halló, halló! Gruber hadnagya, akinél állandó poénforrás volt a homoszexualitásra való célozgatás, aztán  - kell még SPOILER jelzés? :D - a végén feleségül vette Helgát. Persze ott nem olyan színvonalon ment a dolog, mint Oli úr esetében.

Előzmény: A-dani (107615)
Generic Jingle Creative Commons License 6 napja 0 0 107618

És még bajsza is van, mint Freddie Mercury-nak/-nek vagy mint egy tetszőleg Village People tagnak.

Előzmény: TD9 (107617)
TD9 Creative Commons License 6 napja 0 0 107617

Pontosan, meleg karakter_ pöszén beszélő, és nagyon durván túltolva affektál.

Előzmény: Generic Jingle (107614)
Generic Jingle Creative Commons License 6 napja 0 0 107616

De, pont ezt írtam, hogy 628 részen keresztül ment az "Oli jajj de meleg" történet, de az, hogy nem is meleg, az max. egy vagy két részben hangzott el, akkor is csak úgy mellékesen, mintha mi sem történt volna.

Előzmény: A-dani (107615)
A-dani Creative Commons License 6 napja 0 0 107615

Oli történetnek nem az volt a vége, hogy lelépett Vica cicával és akkor esett le nekik ,hogy csak játszotta a meleget?

Előzmény: Generic Jingle (107612)
Generic Jingle Creative Commons License 6 napja 0 0 107614

A meleg témához, kiegészítve magamat: az még érthető valahol, hogy a többség nem tud arról, hogy Oli nem volt meleg, de ettől függetlenül a karakterábrázolás a legrosszabb paródiák szintjét sem érte el, ilyen alakítás még a Szeszélyes Évszakokba  sem fért volna be, legfeljebb a Vigyorka proff vagy mi a retek vezette Bruhaha című műsor paródiába, mert az meg műsornak volt kevés.

Előzmény: Generic Jingle (107612)
Generic Jingle Creative Commons License 6 napja 0 0 107613

#metoo

Előzmény: TD9 (107610)
Generic Jingle Creative Commons License 6 napja 0 0 107612

Erről a "kordokumentum" vonalról rajtunk, meg egy-két Puzsér féle arcon kívül senki sem tud leszakadni.

 

A meleg dolog még érthető, hogy így maradt meg az emberekben, mert nagyon sok részen, éven keresztül ment az Oli történet, de a vége, hogy nem is meleg max. egy epizódban volt, ott is max. egy két mondat erejéig, amikor valaki, mondjuk GG megemlíti, Juli meg rácsodálkozik. De a többi dolog elég könnyen megítélhető és cáfolható lenne, de ez nem megy a nép nagyobbik részének, az önálló gondolkodás, ezért is tart itt az ország.

Előzmény: TD9 (107606)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!