Keresés

Részletes keresés

Izmini Creative Commons License 2018.06.20 0 0 31

Ha még egyáltalán aktuális!? Lehet azóta már haza is jöttél :)

Előzmény: vizituras (28)
Izmini Creative Commons License 2018.06.20 0 0 30

Szia! Kevésbé jellemző mint a kisebb, akár az általad is említett szigeteken, de természetesen ennek ellenére millió kölcsönzőt fogsz találni. Mi is így jártunk be bizonyos részeket, bár a nagyobb távokra kellett a kocsi.

Úgy emlékszem, hogy tavaly 15euró volt nekünk a 100-as robogó/nap.

Előzmény: vizituras (28)
Mea nyaral Creative Commons License 2018.06.16 0 0 29

helyi járatos busszal tudsz agia marinából chaniaba utazni, taxi is van, ami jóval drágább.

Előzmény: catpip (22)
vizituras Creative Commons License 2018.05.26 0 0 28

Üdv !

Kérdezem, hogy Kréta nagy területe ellenére itt is van-e hagyománya a 2 személyes robogó--scooter bérlésnek , mint a többi görög szigeten // kb. 10 euró szokott lenni naponta a bérlés Korfun, Rodoszon, stb //. Tudom, robogóval a nagyobb távolságok miatt csak részterületet tudnánk bemotorozni, de ez nem gond...

köszönöm

pythmis Creative Commons License 2017.07.24 0 0 27

Milyen leírásokat olvastál? Fórumokat?

Teljesen képtelenség. Bizonyára 1-2 kölcsönző ragaszkodik hozzá, bár mi még nem találkoztunk ezzel a jelenséggel.

Nézegesd a kölcsönzők honlapjait. Van jó pár.

Előzmény: MM1969 (25)
MM1969 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 26

Bocsánat! Krétáról lenne szó aug 30-szept 10-ig Maliaba utazok.

MM1969 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 25

Sziasztok!

Autóbérléssel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy valóban ragaszkodnak a dombornyomott hitel illetve bankkártyához a bérbeadók?

Az összes leírásban ez olvasható a neten.

Mivel nekem nincs ilyen kártyám autót mindenképpen szeretnék bérelni csak ezért kellene kiváltanom?

Szükséges?

Köszönöm előre is a válaszokat!

Gábor

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2012.08.23 0 0 24

Azért ezzel a legszebbel vitatkoznék.

Előzmény: Judy1974 (23)
Judy1974 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 23

Szia! Mi idén június végén voltunk Agia Pelagián, épp az általad említett hotellel szemben az öböl túloldalán. Tetszett az a szálloda is, csak tudomásom szerint sokkal drágább. Ti hol foglaltátok és mennyiért? Végül oda mentetek?

Az öböl szerintem Kréta egyik legszebb helye, nagyon nem bántuk meg hogy ezt választottuk! A hotelünk (Peninsula) is klassz volt, a szobái elég minimalisták, de nekünk megfelelt. Kaja, személyzet jó.

Ha már voltatok, szívesen venném a beszámolódat, mert tervezzük még hogy visszatérünk ide!

Előzmény: cantus (21)
catpip Creative Commons License 2012.07.17 0 0 22

Sziasztok!

A jövő héten Krétára utazom. Tudtok nekem abban segíteni, hogy hogyan jutok el Chaniából Agia Marinába? Vagy esetleg, hogy milyen áron dolgoznak a taxisok? 

Köszönöm!

cantus Creative Commons License 2012.06.13 0 0 21

Sziasztok!

Augusztusban megyünk Krétára, pontosan ide: http://www.seaside-hotel.gr/

Volt már valaki itt? Érdekelne mindenféle tapasztalat erről a szállásról. Mert gyönyörű helynek tűnik, de nagyon jó lenne megismerni olyan magyarokat, akik képben is vannak Agia Pelagia-val kapcsolatban.

Lilianna2 Creative Commons License 2012.06.07 0 0 20

Kedves Kréta-szakértők!

Idén először tervezünk Krétára menni, sőt, mi több, Görögországban sem voltunk még.  Ezért aztán minden tanácsot szívesen vennék.  Összefoglalom röviden, hogy mit tervezünk, de a hét napon belül, amit a WizzAir jegyünk lehetővé tesz számunkra, minden képlékeny még.

Szeptember 1-én késő este szállunk le Heraklionban, ezért arra az éjszakára a városban szállnánk meg.  Kocsit szándékozunk bérelni, és másnap megnézni Knossost, majd délnek venni az irányt.  Visszafelé az északi parton néznénk szét, Chaniát és Rethymnont is beterveztük.

Kérdések:

1)      Érdemes-e 3-4 éjszaka különböző helyeken megszállni a déli parton, vagy inkább egy helyen, és bejárni a környékbeli falvakat?

2)      Lehet-e szeptember elején szállást találni a déli parton előzetes foglalás nélkül?  A nagyobb szállásfoglaló oldalakon csak az északi parti üdülőhelyek vannak fent.

3)      Jó ötlet-e négy éjszakát tölteni a déli parton, majd visszafelé egy (két?) éjszakát Chaniában, végül egy éjszakát Rethymnonban?  Meg lehet ennyi idő alatt nézni a két várost?  Esetleg érdemesebb a két városra több időt hagyni, és lecsípni a déli parti tartózkodásból?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Zsuzsanna

(Több fórumba is betettem ezt, ne lepődjetek meg, mert nem tudom, melyik él valójában.)

h.nori Creative Commons License 2010.06.10 0 0 19
Sziasztok!

Végig járom a Kréta topikokat egy kis segítségért:)

Úgy fest egyenlőre, hogy augusztusban megcélozzuk Krétát nagy örömömre:). Azt hiszem csak egy hét fog beleférni a keretbe, nagy szívfájdalom de több mint a semmi.
Nekem első sorban szállás ill. hely kapcsán lenne kérdésem. Egyéni szervezés (külön repjegy+szállás) vagy irodán keresztül? Bár ahogy olvastam itt nagyon megoszlanak a vélemények úgyhogy szerintem ez majd elválik menet közben. Autóbérlés mindenkép be van tervezve, már megnéztem az oldalakat amiket belinkeltetek !:)

Stalis, Sissi vagy Hersonissos szerintetek? Nem tudom miben különböznek egymástól vagy különböznek-e egyáltalán strand szempontjából? Stalis rémlik 15 évvel ezelőttről és nagyon tetszett, de persze változhatott azóta:) És ha valaki segíteni szállással kapcsolatban: Palmera Beach Hotel? Hotel Stalis? Studios & Appartements Casteli? Palm Bay? Ha bárkinek tapasztalata van, vagy ismeri ezeket a szállásokat kérem írjon!! Nagy segítség lenne a döntésben. próbálok különböző oldalakon vélemények után kutatni, de nem mindet találtam meg.
Jah és ha valakinek egyéb szuper szállás ajánlata van várom nagy szeretettel!:)

Hirtelen ennyi, legelső a szállás amit el kell döntenünk úgyis aztán biztos eszembe jut még csomó minden.
Köszi!
newc1981 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 18

Sziasztok!

Megyünk Krétára aug.7-én. Rengeteg infóra lenne szükségem. Kalamkiban, a Sevach studióban fogunk lakni. Ha valaki tud valami hasznosat, légyszi írja meg a harsanyijudit@vipmail.hu címre. ELőre is köszi: Judit

Ps: Jön valaki ebben az időben?

seriko Creative Commons License 2006.06.27 0 0 17
Sziasztok!

Idén Krétára készülünk. Aigos Nikolaost néztük. Van valakinek erről tapasztalata? Ha esetleg tudtok jó szállodát azt is megköszönöm.

Kriszta
Lord Sandwich Creative Commons License 2006.04.30 0 0 16
Előzmény: Ulam-burias (14)
Ulam-burias Creative Commons License 2006.04.30 0 0 15
Ελαφονήσιa neve a szigetnek görög betűkkel...
Előzmény: Ulam-burias (14)
Ulam-burias Creative Commons License 2006.04.30 0 0 14

Engem Elafonisi környéke érdekelne. Elsősorban a tengerpart, meg a szállások a környékén. Járt már ott valaki?

Idézet egy úti beszámolóból:

...pár perc múlva megérkezünk az Elafonissi melletti parkolóba, "Com’on baby, let’s go pancsi”. Megyünk is: mintegy három percre vagyunk a vízparttól, onnan pedig gyalog (na, nem száraz lábbal, de legalább száraz felsőtesttel) lehet átjutni Elafonissi szigetére. A sziget az elefánttal való hasonlatosságáról kapta a nevét, értettük félre a rövid angol nyelvű tájékoztatót, pedig a helyiek szarvashoz hasonlítják, és a szarvas görög megfelelője kezdődik hasonlóképpen; amúgy semmi különösebb tudnivaló nincs róla, leszámítva, hogy gyönyörű: körben hófehér vagy rózsaszín homok, halványzöld és türkizkék víz, igazi paradicsom.

Átgázolunk a vízen, combig merülve, aztán a túlparton letelepedünk egy nagy homoktenger közepén (csak azt nem értjük, miért nincs körülöttünk senki, mindenki a sekély víz partjára telepedett inkább). Aztán papucsban-szandálban megindulunk a sziget felfedezésére. Kisebb homokdombon megyünk át, egészen sivatagmenti hangulata van, aztán át is jutunk a szórványosan sziklás, de hasonlóan gyönyörű túlpartra.

Körbesétáljuk azt a kis nyúlványt, amin az imént átgyalogoltunk, aztán visszamegyünk a törülközőkhöz. Egyedül indulok tovább, immár mezítláb (a szandál imént inkább csak gondot okozott a homokos tájon), hajt a kalandvágy, felfedezőt játszom. Megközelítek egy kis (lakásnyi méretű) szigetet, amelyen egy sirály trónol.

Úgy tűnik, a szigetet kiszemelhette magának (szegény, még a strandidény kezdetén vagyunk, nem fogja bírni a sok hülye turista özönét), ugyanis ahányszor valaki megpróbál felsétálni a szigetre, ő felröpül, tesz egy kört a levegőben, aztán lábaival jól fejbecsapja az illetőt.

Inkább megyek is tovább. Valamivel odébb sziklák vannak a tengerben, ezeket próbálom fotózni, aztán mögöttük visszamenni a szigethez. Ez valamivel kevésbé megy könnyen, alattam sziklák és növények, folyamatosan félek attól, hogy gépestül a vízbe zuhanok, de nem, illetve csak egyszer csúszom meg, akkor is sikerül talpon maradnom.

Elhatározom, hogy itt, feleségemtől mintegy fél kilométerre átsétálok a szigeten, megnézem, milyen a túlpart. Az átsétálásból komoly próbatétel lesz: itt már csupa szikla és apró kő a sziget, mezítláb nem a legjobb élmény, minden lépésemet meg kell gondolnom. Minden mozdulatomra egy-két gyík és kígyóforma suhan el a szemeim elől. A sziget minden apró bukcájának tetején, úgy húsz-harminc méterre egymástól egy-egy sirály áll őrszemet. Olyan, mint valami természetfilmben, ami egyfelől nagy kaland, másfelől folyamatosan attól tartok, mikor fogják úgy gondolni, hogy átléptem saját területük képzeletbeli határvonalát, hogy akkor jól fejbecsapjanak. Mert az biztos, hogy figyelnek, látom, hogy mind engem bámul.

Szerencsére semmi ilyen nem történik, és végül átérek a túlpartra. Sziklákkal és kis kanyarokkal szaggatva strand követ strandot, mármint homokos part homokos partot, és ez a vízmenti homok szinte mindenhol rózsaszín.

Továbbmegyek a part mentén, addig, míg egyszer csak nem érzem úgy, hogy már túl sokat mentem, és talán már a mások elől elbújt embertársak privát örömét kezdem zavarni (a tömegtől távol egyre kevesebb a lányokon a cicifix), ezért visszafordulok. Ráadásul kezdem úgy érezni, hogy már marha régen magára hagytam asszonykámat. Visszafelé, amint egyre zsúfoltabb partszakaszokra érek, a tömegektől elbújt embertársak gondolatát kénytelen vagyok átértékelni két hatvanévesforma, britnek kinéző asszony nudista tengerbesétálása kapcsán. Szerencsére hamar elhessegethetem magamban ezt a képet, feleségem ugyanis elém jött: mivel már több mint egy órája otthagytam, úgy döntött, most már megkeres. Már csak azért is, mert, mint kiderült, a „nagy homoktenger közepén” leterített törülköző nemhogy nem akar megszáradni egy-egy tengerbemerülés után, de mindenhol átnedvesedett (mint később meglátjuk egy-két képeslapon, ezen a területen néha víz áll…nemcsak a homokba beivódva, mint az általunk tapasztalt esetben). Arrébb visszük, hogy egy kicsit legalább megszáradhasson, mielőtt el kellene indulnunk, mi pedig visszamegyünk a vízbe. Úszkálunk, pancsolunk még egy keveset, aztán visszamegyünk száradni. Nem vesszük észre az állandóan mozgó széltől, de a nap erőteljesen éget minket: a kéthetes nyaralás során szerzett barnaságunk 40 százaléka ennek a három órának köszönhető. Teszünk még egy száradó sétakört, de mivel fürdőruháink még mindig nem szárazak, visszavedlünk rendes ruhába.

Na igen, de a szigetről vissza kellene még jutni Krétára. Feltűrjük a nadrágszárat, kezünkbe vesszük a lábbeliket, és elindulunk a vízen át. Idefelé könnyebb dolgunk volt, rögtön fürdőruhában jöttünk, de most nagy elővigyázattal válogatjuk meg, hova megyünk, merre lépünk. A vizet ráadásul enyhén fodrozza a szél is, ami nem ér, mert így mindenképpen felcsapódik egy kevés a combunkra. Egyébként viszont sikerül úgy átmennünk, hogy csak a térdünk lesz vizes (a nadrágunk pedig alig). Összecsapjuk tenyerünket, hát, szépen átjöttünk. A buszhoz így kis pár perc késéssel érkezünk, és mivel kivételesen nyugdíjasok társaságában utazunk, mi vagyunk az utolsók (máskor mindig mi vártunk akár tízperceket is másokra).

andi88 Creative Commons License 2006.03.20 0 0 13

Szia!

Hol vannak a beigért képek??????

Előzmény: fadar (12)
fadar Creative Commons License 2006.03.17 0 0 12
Rendben, dolgozok rajta:)
Előzmény: andi88 (11)
andi88 Creative Commons License 2006.03.17 0 0 11

Szia!Felrakhatnál egy pár képet!Biztos sok mindenkit érdekel!

ÜDV!

Előzmény: fadar (10)
fadar Creative Commons License 2006.03.17 0 0 10

Szia!

Nagyon sok képpel rendelkezem Krétáról, nagyon szíves a rendelkezésedre bocsájtom, ha kell.

Előzmény: szesz-ti (-)
szesz-ti Creative Commons License 2005.09.27 0 0 9

Köszönöm!

Ha másra nem, legalább arra jó volt, hogy én is rendszereztem magamnak a dolgokat. Csütörtökön indulunk Krétára. :)

Előzmény: 1231 (8)
1231 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 8

Gratulálok, szép munka volt!!

A Kréta-topivon hátha kevesebb lesz a "fikázás", és több a kedvesség.

Amúgy a 2,5 éves kisfiam azóta is emlegeti Krétát, pedig a képeket Ő nem látta.

Előzmény: szesz-ti (7)
szesz-ti Creative Commons License 2005.09.17 0 0 7

TENGERPART

Akit érdekel, angol nyelvű leírás, valamit képek és˙körpanoráma az egyes tengerpartokról itt:

http://www.travel-to-crete.com/beaches.php

szesz-ti Creative Commons License 2005.09.17 0 0 6

Látnivalók kiegészítés

(Lásd Pauljavor hozzászólása a Kréta topichoz 2005.07.22-én)

Sziasztok!

2 hét krétát tervezünk augusztusban végig néztem jópár hozzászólást és "összeollóztam" pár dolgot... Sok hasznos infót találtam! köszi mindenkinek!! Ha tudtok még esetleg (egész biztos) amit érdemes lenne felrakni a listámra légyszi írjátokmeg előre is köszi! talán másnak is hasznára válhat!

Agia Fotia:

hosszan feketehomokos aprókavicsos partja égetően fekete homokjával eléggé meleg

Agia Galini:

Rethymnóból a Líbiai-tenger partján kevés város és falu érhető el közvetlenül. Ezekből az egyik Agia Galini. Az út során érintettük az oroszlánfejes közkútjáról híres, velencei időket idéző Spilit. kikötőben sétálgatva megcsodáltuk a tengert (talán itt láttuk legszebbnek egész Krétán), és a sziklákba vájt, érdekes kis barlangokat, melyeket a víz mélyített ki az idők során.

Agios Nikolaos:

Kisváros egy csodaszép helyen. Az édesvizű tava a tengerbe ömlik.

eszméletlen parkolóssal találkoztunk, némán/rettenten fél szemmel néztük, amint szállítja ki az embereket a kocsiból, és a 60fokos lejtőn 5 cm rést hagyva a kocsik közt parkol be.

Arkadi-kolostor:

Rethymnótól alig több, mint 20 km-re a kolostor egyik szárnyában lévő lőporraktárban robbantották fel ugyanis magukat azok a nők és gyerekek 1866-ban, akik néhány harcossal együtt próbáltak ellenállni a török katonák támadásának. Arkadi egy olyan magaslaton épült, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környék hegyeire.

Bali:

hangulatos halászfalu, mely egy védett öbölben helyezkedik el. A közelben számos eldugott öböl található, melyek strandjai még kevésbé kiépítettek.

Balos:

Pisimeleg pancsivíz rózsaszín homokkal. Balosi-lagúna szintén csodaszép: . Tiszta karibi hangulat. Sekély türkiz tenger, fehér homok, rengeteg kagyló. Kocsival kb 9 km köves, sziklás út (1 óra).

Chania:

sikátorok, bazárok, nyüzsgés, velencei kikötő, autóval e városba nem mennék. indúlnak majd a Samaria-buszok Omalosba.

Marseille-i vásárcsarnok épületét utánzó piac megtekintése volt. Fűszerek, gyümölcsök, zöldségek, halak, sajtok, mézek és minden elképzelhető dolog lelőhelye ez a hangulatos piac. A város kikötője felé haladva találtunk egy érdekes ortodox templomot. A neve: Agiosz Nikolaosz. A templomtól a kikötő keleti részében lévő Arzenálhoz mentünk. Ez több épületből áll (a 23-ból összesen 9 maradt meg), és a velenceiek itteni uralmának emlékét idézi fel. Ezek a hosszú, hangárszerű, kőből emelt boltíves építmények szolgáltak ugyanis a reneszánsz korban (a XV. században) a hajók átteleltetésének és javításának színhelyéül

Chrissire:

Szép fehérhomokos sekélyvizű hely. a tenger kis csalódás, mert bár gyönyörű fehér a homok, meg kék a víz stb, de csak néhol lehet jól bemeni, mert sziklás itt is az eleje. Nem az a szúrós szikla, hanem az a lesimult betonlap-szerű. Csúszik, és éles.

Chrisoskalitissas monostor:

Elafonissi:

kb. 1-1.5 óra Plataniasból kényelmes tempóban. Világoskék tenger, fehér, néhol rózsaszínes homok, mivel természetvédelmi terület napernyőt, napágyat nem lehet bérelni. Van itt pisimeleg bokáig érő nagy terület de a mélyebbre vágyóknak se kell száz métereket begyalogolni,gyorsabban mélyülő részek is vannak.

ha felpakolod a cuccot, és a combközépig érő vízben besétálsz a szemben lévő sziget túlfelére Robisonként pancsizhatsz:

Elounda:

Egy félig a víz alatt lévő romváros, ahol úszkálhatsz az oszlopok és a falak közt. megy félóránként hajó Spinalongára, Európa utcsó lepratelepére

Falassarna:

Szép.  + Topolia szurdok

Festos:

múzeumot, romokat akar nyugalomban nézegetni, és fotózni, hogy ne legyen más turista a háttérben, 8-kor ált. nyitnak. Mellette Agia Triada (a két helyre együtt is lehet belépőt venni (6 euró/fő).

Gortisz:

Romok (4€)

Gramvousa:

a kereskedelmi hajóútvonalon közlekedő teherhajók üzemanyag maradékait az áramlatok sajnos arrafelé sodorják, ezt azok veszik észre, akik az öböltől kijjebb mennek, hogy megkerüljék azt, elég szomorú, a vízen is látszik, hogy üvegben a lagúnáé is enyhén zavaros. ott azonban ez nem tűnik fel, csodaszép!

Iarpetra:

Eu legdélebbi városa egy nagy mező közepén, hosszú kavicsos stranddal. Mennek hajók Hrissi szigetére... nagyon szép... karibi partszakaszokat felidéző fehérhomokos partjával és sekély öbleivel.. több ezer éves kagylók hordalékaitól ilyen szép... kicsit hasonlít a sziget nyugati részén lévő Ellofonissos

olcsó tavernák, baromi olcsó bevásárlóhelyek (város széli Lidl,Champion)

a belváros kellős közepén(!), főleg helyiekkel, (mondjuk ez zsúfolt) keletre sok kilométernyi fekete homokos/kavicsos strandok 27 fokos vízzel, sehol egy ember, 5 méterre a parttól láttam sznorival murénát, polipot, virágállatokkal

Kourna tó:

tudván a mítoszát, hogy a búvárok még nem találták meg 400 m-ig a fenekét- bámulatos

Knossos múzeum:

Kréta kulturális fellegvára.

Az új buszpályaudvar, ahová a rethymnói buszok többsége is érkezik, fontos kiindulópont a sziget keleti és délkeleti településeire, és innen indulnak 20 percenként a 2-es számmal jelzett, Knosszoszba menő buszok is (a jegy ára 0,90 €. Lehetséges olcsóbb, kombinált jegyet is váltani, mely az Iraklioni Múzeumba is szól. Így fejenként 10 €-val „megúsztuk”, bár valószínűleg ez a világ egyik olyan helyszíne, mely jóval több pénzt is megérne.

Lassiti-fensík:

ahol nagyon sok kis, aranyos szélmalmot találhatsz

Matala:

Kis fürdőhely mely a kőkori barlangokról híres (hippi). A kőlapok, mert azok marhára vágnak, meg néhol ki-kiállnak a vízben.

Melidoni barlang:

Panormóba megy busz innen 11 km a cseppkőbarlang. A barlang európai uniós védettséget élvez, a falu központjából jól kiépített műút vezet a bejáratához.  belépőjegy 3 €. A barlang belseje szépen kivilágított, ám kicsit nehezen járhatóak.

Mili-szurdok:

Rethymnótól mindössze 13 km-re lévő régi, kőomlás miatt elhagyott falucskát. egy tábla ismét akadt, amely egy gyönyörű szurdokba mutatott, lefelé, jelezvén, hogy végre megérkeztünk az elhagyatott régi faluba, „ó-Milibe. Ösvényes…

Preveli:

sziklás gyalogút, vezet a strandra, melyet egykor csak a hátizsákos turisták és vadkempingezők ismertek, ma azonban az Ajia Galinibol és Plakiaszból Induló hajókirándulások kedvelt úti célja. strandjához, ami nagyon szép egyébként, van a parkoló felől egy - hát fogjuk rá, hogy lépcsős, végül is néhol van lépcső:-) - út lefelé. egy kis folyó ömlik a tengerbe. Pálmafák stb.
Nagyon érdekes látvány búvárszemüvegbe egy kicsit alámerülni ahol az édes víz keveredik a sóssal. az oda vezető úton a Koutaliotiko szurdok a kedvencem.

15 km-re keletre találunk egy másik álom-strandot, Plakiaszt + egy kolostor.

Rhetymno:

Török jellegű óváros, csomó kis utcácska. Arkadi kolostor a korai krétai történelemmel ismertet meg. Fortezzát ne nagyon sajnáld, a kilátás valóban nagyon szép,  de maga az erőd, nem túl érdekes. Nagyon erősen érezhető a velencei hatás. Van egy szép, régi, velenceiek által épített kikötője, innen indulnak a szigetet körbejáró kishajók (17 € / 3 óra) és az egész napos programot nyújtó (ebéd, fürdés, hajókázás szép öblökben) kalózhajó (34 € / nap). Rethymno óvárosában található továbbá egy oroszlános vízköpőkkel ellátott, ma is működő csodálatos velencei kút

Santorini:

A legszebb Kyklad-sziget, képeslap idill. Oiát, a kék kupolás fehér templomokkal háttérben a tengerbe süllyedt kalderá. Fira is szép hely(főváros), más hangulatú, mint Oia, mindkettő feledhetetlen élményt nyújt. Firában van a buszpályaudvar, onnan a sziget bármely városába rövid idő alatt , olcsón el lehet jutni.

Samaria-szurdok:

Eu leghosszabb szurdoka kb 16-18 km. egy jó túracipő nagyon sokat segít! végén Agia Roumeli elég depresszív hangulatú tengerpart. Írtó meleg szürke kavicsos part, párás tengerrel, semmi növényzet. Elképesztő látvány, hogy az ember csak néz felfelé, lát egy függőleges sziklafalat, és feljebb néz és még mindig, és amíg csak a fejt emelni tudja hátra, még mindig.  Őrületes gyűrődések látszanak a sziklákban, ami elképesztő erőkre utalnak, hogy mik lehettek itt valaha.
ha valaki leszáll Roumeliben, és egyből nekivág a "fordított" Samaria túrának. 
Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy visszafele a Vaskapukon túli nagypihenőig mentünk fel, majd onnan visszatértünk
a településre. Egy óra tíz perc alatt odaértünk, majd vissza kicsit hamarabb.

A legolcsóbb verzió egyébként: 

helyi járattal Omalosig, gyalog le a szurdokban (3-5 euró belépő van emlékeim szerint), a végén Agia Roumeliből (szurdok vége) hajóval Hora Sfakionba vagy Sougiába, vagy Paleochorába, és ott alvás, vagy további busz (Sougiából pl. csatlakozás van, gondolom máshonnan is) Chaniába

Sarakinas-kanyon:

a legvarázslatosabb. Ez egy cipő le- cipő fel kanyon. Samaria szurdok végét jellemző szűk kanyon ez is, csak itt végig olyan. A lezúduló vízben helyenként combközépig gázolva lehet továbbjutni, miközben 2-3 méteres sziklákon kell átmászni.

Sissy:

hangulatos kis halászfalu, falu szívében, mélyen a szárazföldbe nyúló, sziklás öbölben a tarka halászbárkák látványa lenyűgöző

Sitia:

Spinalonga:

Európa utcsó lepratelepére. A várost félig felújították. Dűledező falak helyett egy részen Santorini utánzat, Igaz, az ajtók néhol vörösek, néhol kékek vagy sárgák.

Stavros:

a Zorba a görögöt forgatták, Tényleg ott van az a spéci formájú hegy, meg az öböl.

Vai:

Kelet csodálatos pálmákkal teli strandja, ezek között fekszik a „fehér város” Sitia. Vai pálmaerdeje - ahol állítólag a Bounty reklámot is forgatták (5000 pálmafa tarkítja, egyben természetvédelmi terület), mondjuk itt vannak kövek a tengerben.

Szitia után van egy marha jó blue-flag-es part, meg Paralia Fotia Ierapetra előtt, azok nagyon királyok voltak (hajóval).

Vreiko cseppkőbarlang:

Pefkitől nem messze van a gyönyörű cseppkőbarlang, ami egy jó elemlámpával kihagyhatatlan

szesz-ti Creative Commons License 2005.09.17 0 0 5
Tengerpart

Én tavaly Hersonissosban voltam. Tengerisünnel mi nem találkoztunk. A tengerpart hol aprókavicsos, hol nagyobb, hol homokos. Inkább azt mondanám olyan keverék. Attól függ melyik évben mennyi homokot importálnak. Nekem a menés nem volt gond rajta, az elején kicsit nehéz megszokni, hogy ezer kő nyomja a lábad, de aztán megszokod. Egyébként nemcsak a homokban, hanem a kavicsbn is el lehett süllyedni, főleg mikor este felpúpozódik a kavics.

Én tiszta homokos partot Váiban, és Paleochóráman találtam, bár Váiban még egy picit durvább. Állítólag Elafonossiban szép rózsaszín homokos part van. Ezt lejjebb írta is valaki.

Mondjuk Elafonissi és Falassarna nálam is topon van, mi az utóbbi helyen teljesen véletlenül telepedtünk le a dinós sziklák mellett. Ahogy nézelődtünk, vettük észre, hogy ezek olyanok, mint 2 teknős (nekünk arra hasonlított). Lenyűgözött a tengerpart. Elafonissin mi is szélviharban voltunk (így is elképesztően szépséges és nagyon különös), ráadásul motorral.

ha Nyugat-Kréta az úti cél, tudnám javasolni, hogy Elafonissibe is menjen el. Mi összvissz 47 euróért mentünk ketten oda, és a tengerpart (lagúna) homokja rózsaszín. Gyönyörű!

Elafonissi:

kb. 1-1.5 óra Plataniasból kényelmes tempóban. Világoskék tenger, fehér, néhol rózsaszínes homok, mivel természetvédelmi terület napernyőt, napágyat nem lehet bérelni. Van itt pisimeleg bokáig érő nagy terület de a mélyebbre vágyóknak se kell száz métereket begyalogolni,gyorsabban mélyülő részek is vannak.

Inkább menjetek Elafonissire, nagyon szép. Kristálytiszta víz, homokos tengerpart...

Megyünk strandolni, irány Falassarna, aminek a partját eddig a legszebbnek láttuk. A dinós sziklás parthoz megyünk persze, eltöltünk ott pár órát, utána hazafelé bemegyünk még Kisszamos-ra egy parti tavernába, majd a délután további részében lustálkodás, olvasás, pihengetés az apartmanban.

Mi tavaly az Esperides Beach Hotelbe szerettünk volna menni velük ami már Falirakohoz valamivel közelebb van mint a Rodos Palladium, de még ott sem homokos a part (vagyis homokos de nem a vízben). Végül a Blue Sea hotelben szálltunk meg ami még közelebb van Falirakihoz (1-2 km) de ott is csak a part homokos a vízben kavicsok vagy nagy kövek vannak. De ettől a hoteltől már csak kb.500 m-t kellett gyalogolni és ott már teljesen homokos volt a tengerpart. Egyszóval a Rodos Palladiumtól elég messze található teljesen homokos tengerpart. A homokvár még csak elkészül kint a parton (remélhetőleg). De a full homokos part Faliraki központja felé haladva található meg. Ahogy haladunk a központ fele annál jobb a tengerpart.

Megnéztük még dél Krétát, nagyon tetszett az érintetlen tengerpart, sehol egy ember, nyugodtan lehetett strandolgatni, sétálni, pihenni. Itt kirándulgattunk, próbáltunk eljutni a kis falvakba.

Ti voltatok már Dél -Krétán?

Nagyon jó hely én merem ajánlani, aki szereti akicsit vadregényes tájakat, és nem szereti a tömeget.

Sougia alig néhány házból, apartmanból és tavernából áll, igazából utcái sincsenek. Az öböl nagyon szép, baloldali irányba jó kis sziklás öblök vannak, akiket nem zavarnak a nudisták/naturisták. Mi így inkább maradtunk a középső részen, kavicsos a tengerpart, de jókat lehet fürdőzni, napozni mi nem szoktunk.

Vai a pálmaerdő kicsit túlzás, a tengerpart viszont összesen 100 méter, iszanyat zsúfolt, ha a jobb oldali sziklán átmászik az ember, egy kevésbé zsúfolt - de pálmafa nélküli - partszakaszra érdemes átmenekülni... baromi drága a kaja, pia, sőt, még a parkolásért is fizetni kell...

Agia Fotia:

hosszan feketehomokos aprókavicsos partja égetően fekete homokjával eléggé meleg

Agia Roumeli elég depresszív hangulatú tengerpart. Írtó meleg szürke kavicsos part, párás tengerrel, semmi növényzet.

Kalamakinál laktunk, 5 km Chaniától nyugatra. Konkrétan Kalamakit ne akard látni, nincs ott semmi különleges, csak egy rendes homokos tengerpart (ott lakni persze marha jó).

Agia Marina homokos-aprókavicsos parttal, főszezonban valószínűleg élénk éjszakai élettel

Platanias és Gerani határánál, mint korábban is leírták már többen, valóban remek hely  … Kipakolás után megnéztük a helyi tengerpartot, de végül ott nem is fürödtünk, kavicsos part, van röplabda-háló is.

Ha a tengerpart számítana inkább, akkor szerintem Matala. A barlangok alatti rész elképesztően halgazdag és kalandos merülést garantál.

1999 szeptemberében voltam Stalisban, az Eurotours szervezésében, charter géppel.
Elégedett voltam teljesen.
nagyon szép, hosszú tengerpart, homokos, lassan mélyülő, kristálytiszta vízzel.
Esténként a fő út mellett rengeteg taverna és kávéház, amelyek közvetlenül a tengerparton vannak, nagyon hangulatosak. nem drága , pl. a horvátokhoz képest.

szesz-ti Creative Commons License 2005.09.16 0 0 4
Kaja árak

Általános igazság: minnél inkább a főúton van, és minnél több helyi (rendszámú van a parkolóban) jár oda, annál jobb, és olcsóbb. Bevásárlásra (appartmanba kell egy két dolog + sok víz, sör, csips, akármi) ajánlom a nagyobb supermarketeket, ha van autó, akár kirándulásba jövet-menet egy Championnál nincs olcsóbb (baromi jó strandnapernyő 3€, csokis keksz 0,7€ 6x1.5liter víz 2€ ) simán olcsóbb mint itthon...

A gyümölcs mindenhol viccesen olcsó, és finom, 4-5€-nyinál több gyümölcsöt már nehéz cipelni :)

Reggeli-ebéd arrafelé nem főétkezés. Meleg is van. Viszont vannak baromi finom szendvicsezők, ilyen mediterrán SubWay mi mindíg ott kajáltunk: izlés szerint összeállított szendvicset jól összesütnek kontakt-grillel, olvadt sajtok, sült husik, friss zöldségek, kva finom.. nyamm...

Vacsora meg valami autentikusabb tavernában, lehetőleg helyiek is legyenek, vagy ha az nem akkor abba menjetek, ahol a legtöbben vannak (a sok légy ugye) ha szeretitek, menjetek kifejezetten halvendéglőbe, és ne egytálételt kérjetek, hanem mindenből egy keveset, ahogy a helyiek szokják, isteni... Árak: két fő 18-25€-ból megvacsorázik, ha monnyuk vörös márnát esztek (legdrágább hal), 30-35€. Néha be lehet iktatni egy-egy giroszos vacsit, amit "talponállóban" érdemes vásárolni elvitelre, akkor aznapra a vacsi megvan 6€-ból (2 girosz+egy tál görögsaláta).

Halvendéglőben ajánlott menü: görögsaláta, sültkrumpli, sült cukkíni, sült tintahalkarikák, és grillezett polip/grillezett rák/vörös márna ez így 25/30/35€ az utolsó tétel függvényében.

A főételek (halak, mások vegyesen) beleférnek az 5-8 eurós sávba

Arra azért vigyázz, hogy kézbe gyros csak nagyobb, üdülős helyeken van, az utcán.

Ja, és ne feledjétek:

1 görög saláta 3

1 olcsó kaja 4-5

1 drágább kaja 6-8

Ezek együtt már nagyon kiadós vacsorát/ebédet jelentenek, két személyre, mi a görög salátát sokszor ki is hagytuk.

Ja, és a salátát ketten eszed, a másik kettőt meg elfelezed (arrafelé szokás plusz két üres tányért kérni, hogy kutyulhasd a cuccot, ők is így esznek).

kaja: egy komplett vacsora kijön 10-15E-ból/fő, de kínálnak menüt is, ami általában 10E körüli. Egy igen komoly 2 személyes tengeri vegyestál 36E volt, amit 25-ért kaptunk meg végül. Pizza: 5-6E, Girosz utcán: 2E.

kaja: gyros pitában 2 euro, gyros tál amit én nem birtam megenni 6 eur, görög sali 3-4 eur amit a párom nem birt lenyomni délben. szóval kiadós mindegyik.

görög kaják/főételek olyan 4-9 eur étterem válogatja és kajafüggő. Nekem néhány halkaja túl savanyú vagy éppen iztelen volt, de segítettünk rajta egy kis salival.

szesz-ti Creative Commons License 2005.09.16 0 0 3

Kérdésedre válaszok az eredeti Kréta topicból:

"A Mythos sör 0.94 euro volt, de volt, ahol majdnem másfél." (idézet Pacorrotól, 2005. május)

"Sor a helyi super market-ben (Heineken, Mythos) 1,1E" (Kuukaa írta, 2003. szept)

Gondolom az üveg visszaválthatós, de ha nem pacorro írta: "Én viszont gyűjtöm a sörösüvegeket (van is vagy 130 különböző fajta a konyhaszekrény tetején) és ott pihen egymás mellett egy 2003-as Hellas Pils és egy 2003-as Mythos ;-)."

Lehet, hogy ő párat bevesz tőled. ;)

Átmentem a vizsgán? :)

Előzmény: Reginald Arvizu (2)
Reginald Arvizu Creative Commons License 2005.09.15 0 0 2
Szia!

Én még új vagyok itt és még nem volt időm visszaolvasni. Kérdésem, mennyibe kerül a Mythos és ha megittam, az üveget hol tudom vissza váltani?

Várom a válaszokat!

Léci, léci, léci írjatok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!