Keresés

Részletes keresés

Muity Mijo Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5

Köszönjük Orbán Viktor.

Ezt is.

Most legalább egész Baja és környéke megtudja milyen az, amikor egy olyan kormánytól kap hatalmas taslákat, melytől süllyedő hajóként kilábalást várt.

Mi bunyevácok megéltük már ezt az élményt.

 

Megszűnik a megyei jogú városi cím

A hvg.hu szerint Orbán lenyeleti a békát a befolyásos polgármesterekkel Lovasberényben. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Muity Mijo Creative Commons License 2011.06.23 0 0 4

Baja megérett arra, hogy megyei jogú város legyen

 

2011. június 22., szerda 18:33

 

Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa, a 38 ezer lakosú Baja gazdasági helyzete, földrajzi fekvése, a területi közigazgatásban betöltött szerepe alapján megérett arra, hogy megyei jogú város legyen a közeljövőben – mondta Kerényi János kormánymegbízott.

 

Szerinte a Duna-parti város szerepe növekedni fog, mert a vízi szállítás előtérbe kerülésével felértékelődik a kikötő; a közigazgatás átszervezésének következő lépése után, 2013. január 1-jétől pedig Bajára, mint járási kormányhivatalt befogadó településre is számít a kormányzat.

 

Kerényi János elmondta: a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal dolgozóinak több mint tíz százaléka, 140 ember dolgozik Baján a közigazgatási hivatalokban. A fogyasztóvédelem és a törzshivatal kivételével minden területi közigazgatási szerv jelen van Baján, tehát a város területi funkciót lát el, tette hozzá.

 

Kerényi János szerint ha a bajai képviselő-testület kezdeményezi a megyei jogú várossá válást, akkor a megyei kormányhivatal támogatja a kérelmet.

 

_________________________________

 

Ugyan azok a soltvadkerti országgyűlési képviselők, akik legjobb tudásuk ellenére gátlástalanul beálltak a bunyevácokat le- és megtagadók sorába, a szememben emberi tartásban, gerincességben a nullával egyenértékűek (ezzel az erővel akár a vadkerti svábok létét is kétségbe vonhatták volna), ebben az esetben Kerényi képviselő lobbizása első ránézésre Baja és környéke javát kívánja szolgálni.

Persze a valóság mindig később szokott felszínre kerülni, ki tudja a mai időkben, hogy ez a rang a vele járó rehionális pozícióval valóban pozitív jellegű lészen-e, vagy esetleg a lakosság további sanyargatásának lesz a végrehajtó eszköze újabb politikai ejtőernyősök trónra kerülésével.

 

Az írás hivatkozására csak annyit: a várva várt RO-RO program közel sem hozott olyan áttörést, amitől okunk lett volna révületbe esnünk, főként arra a nem elhanyagolandó körülményre tekintettel, hogy a Magyarországot É-D tengelyben átszelő nemzetközi útvonalból - ez most az 51-es számú főút - az ég adta világon semmi sem lett, a hercegszántói határátkelőn változatlanul legfeljebb talicskával lehet áruforgalmat bonyolítani, holott a szerbek évtizedek óta tárt karokkal várják az áttörés pillanatát.

Ha a magyar-horvát szerelmi szálakra tekintek, azt hiszem még egy darabig várhatják, várhatjuk.

 

Mijo Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3

 

Bács-Bodrog Vármegye térképe

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.21 0 0 2

 

Lám, vágyainkról időnként szólnak mások is, Érd apropójából megemlítik Baját is!

Nem mellesleg egyéb kötődése is van Érdnek Bajához, lévén Csőzik Laci barátunk itt jeleskedik.

Hajrá Lacó, hajrá Baja!

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1

 

Íme, egyik előrelátó példa: Felső-Bácska!

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.15 0 0 0

 

Farkas Atti, nem tévesztettél házszámot? Az Isten nem mossa le rólam, hogy nem én pujgatlak, tudsz ám néha úgy időzíteni, hogy ihajjj.

Mintha legalábbis ez a kérdés nem nekünk, bajaiaknak lenne fontos.

Te vagy tűzközeli, mit tusz, van-e kilátásban bármi is, ami reményeket táplálhatna derűlátásra?

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.09.14 0 0 topiknyitó

 

"Jár a megyei jog a dicső múlt okán?
Bajai Napló [2005-09-14]

BAJA/Budapest Az országgyűlés a héten megkezdte az Érd megyei jogú várossá nyilvánításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, öt társával együtt módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy – további 11 várossal egyetemben – Baja is visszakaphassa régi rangját. – Erre feljogosít bennünket Baja története, a több mint háromszáz éves városi cím, a több évtizedes megyeszékhelyi szerep. Mindannyian, akik itt élünk tudjuk, hogy városunk a térség, a „Kincses Bácska” központja. Büszkék vagyunk múltunkra, hálával tekintünk vissza elődeinkre és tudunk együtt dolgozni a jövőért. Ehhez viszont szükségünk van arra, hogy valóra váljon régi, közös álmunk: Baja legyen megyei jogú város! – nyilatkozta lapunknak a képviselő.

G. Zs."

______________________________________________

 

Kedves Zsigó Róbert, a magam részéről örömmel üdvözlöm szándékodat, mindannyiunk érdekében szívből kívánom, próbálkozásod járjon sikerrel!

 

Sokadhegedűsi mivoltunk, sajnos csúnyán meglátszik városunkon, éppen ránk férne egy kis jobb sors, és bizony, ez egy megyeszékhelyi mivolttal együttjáró körülmény.

Szebb város annál Baja, mintse, hogy méltatlanul süllyedjen el a mai idők felhígult vidéki mocsarában. És ennek velejárója lehetne az is, hogy a mi egykor bájos falvaink is túléljék azt a recessziót, mely megsemmisítő súllyal nehezedik szinte mindegyikre.

Igazán megérdemelnénk végre már mi is, némi minőségi változást!

 

Üdv: Muity Mijo

Baja

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!