Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2006.04.13 0 0 145
Sajnos a meleget elég rosszul viselem, -- viszont a többit kifejezetten élvezem. :] Persze ugyanúgy utolérhetnek engem is ezek a hatások, tehát tudom, magamon is vigyorgok. De például érdekes az összefüggés a nők szemproblémái és a szemfesték használata között. Komolyabb már a dezorodok és a nyirokrák között. Csokoládé és fogszuvasodás. Túlzott C-vitamin fogyasztás (ide nekem az összes vitamint) és vesekő. Nagyon hosszan lehetne folytatni.

A parlagfűvel -- persze ezt nyilván nem Neked magyarázom -- mindenképpen a saját sz.runkat kapjuk vissza, hiszen nem bolygatott területet nem ver fel a parlagfű... Legfeljebb azon morfondírozhatunk még, hogy melyik biligyártó tevékenységük folytán jön vissza.
Előzmény: Erdeye (144)
Erdeye Creative Commons License 2006.04.13 0 0 144

Húha! Még a végén kihozod, hogy az elterjedés oka a globális felmelegedés, annak meg a környezetszennyezés, ilyeténképpen megintcsak annak a sz*nak a levét isszuk, amit magunk kotyvasztottunk.

Te! Nem fognak téged ilyen mindenféle iparosodás-pártiak lassú lángon megsütögetni? Hogy bírod a meleget?

Előzmény: Mad árka (143)
Mad árka Creative Commons License 2006.04.13 0 0 143
Épp keresgélek egy növényről mindenfélét, közben találtam a parlagfűről. Szerintem érdekes elolvasni.


"A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) a felmelegedés miatt lett tömeges (özönnövény) hazánkban?

Ez a rendkívül kellemetlen, allergiát okozó gyomnövény Észak-Amerikából került Európába különböző mezőgazdaságitermény-szállítmányokkal. Magyarországon már 1888-ban megjelent, de igazán csak 1920 után kezdett a Dunántúlon elszaporodni. Rohamos invázióját a második világháború utáni időszakokból írják le, amikor a mezőgazdasági termékek szállításának útvonalai mentén terjedt el. Ma már hazánk valamennyi fontosabb termesztett növénykultúrájában előfordul, de a legtöbb gondot a kapáskultúrákban (napraforgó) okozza.

Gyors terjedésére jellemző, hogy országos átlagborításával 1950-ben még csak a 21. helyen állt, míg 1997-re már az első helyre került. Az utolsó tíz évben továbbterjedése robbanásszerű volt. Mi ennek az oka?

Hőigénye valóban nagy, ami országos viszonylatban befolyásolhatta terjedési sebességét. Nagy maghozamát a 26/32 °C alternáló hőmérséklet biztosítja, ami hazai viszonyok között gyakori. Mély gyökérzetével a szélsőségesen száraz talajokban is kiválóan megél. A (…) gyomok terjedését elősegítő biológiai tulajdonságok szinte mindegyikével rendelkezik. Terméshozama 3–4 ezer növényegyedenként. Az Egyesült Államokban is háromezer az átlagos termésszám. Terméseik a talajban sokáig életképesek maradnak. Kísérletekkel bizonyították, hogy a talajok mélyebb rétegeiben lévők 30–40 év után is kicsíráznak. A talajfelszínre kerülők (parlagokon) is csak 4–5 év után veszítik el csírázóképességüket. Így óriási magtartalékai képződnek a talajokban.

Termései természetes körülmények között legfeljebb a szél segítségével terjednek néhány méteres távolságra. Legnagyobb jelentősége az ember általi terjesztésnek van. Leginkább fertőzött vetőmaggal, mezőgazdasági gépekkel (kombájn) és egyéb járművekkel hurcolódik szét. A vele táplálkozó madarak is terjesztik és kis termésfogaival az állatok szőrébe is tapadhat.

A parlagfű a bolygatott, nyílt élőhelyek növénye. Ahol üres talajfelszín képződik (parlagok, építkezések, földmunkák), azonnal elszaporodik. Állandóan ott van jelen, ahol a termőtalaj rendszeresen bolygatott, művelt. Nagy fényigénye miatt a magasabb növésű termesztett növények állományainak általában a szélén tömeges, mert zárt társulásokban az árnyékolás növekedését gátolja. Másutt összefüggő állományokat alkot. Nem művelt tarlóban is igen nagy térfoglalással lehet jelen.

Allelopátiás hatása is kiemelkedő. Érdekes, hogy ahol először jelenik meg, rendkívül nagy versenyképességével (erős kompetíciós erejű) a környezetében lévő fajokat elnyomja.

A gyomirtószerekre érzékeny ugyan, de már kiszelektálódtak karbamid- és triazin-rezisztens típusai is. Mivel kelése folyamatos, a későbbi, ún. utánkelések a herbicidek hatásait kikerülik.

A fent elmondottakból látszik, hogy a parlagfű rohamos terjedésének oka a viszonylag magasabb hazai klíma és a pipacshoz hasonló szaporodásbiológiai jellemzői."


(A cikk a kaszálással fejeződik be, így ezt nem másoltam ide inkább... Mindenesetre a teljes változat itt van: [link1)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.04 0 0 142

Láttam egy lovardát, ahol nyakig ért a parlagfű és sok volt a ló. A lovak szinte mindent lelegeltek - kivéve a parlagfüvet. (Na jó, meg a csattanó maszlagot és társait.)

Más állatok kedvelik?

Előzmény: Törölt nick (26)
papa50 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 141
Meg kéne próbálni a Norbi féle "update" módszert !! --parlagfű kommandó- besz@rás ! Büntetés- felsz.nélkül. A kommandók országa lettünk !! Az örül nálunk, akinek semmije sincs! Ő az egyedüli, akit nem b@szogatnak. Ezt is a csórók szívják. A maffiózó önkormányzatok meg röhögnek+ szedik az adót. A p-fű meg nő....
Előzmény: Törölt nick (109)
Babco Creative Commons License 2005.09.21 0 0 139

Van egy kertészmérnök barátnőm, ő azt mondta, sose volt allergiás, akkor lett, amikor elment egy önkormányzathoz dolgozni.

Ahány allergiás, annyi történet. Nekem pl. nagyjából egybeesett azzal az időszakkal, hogy lakótelepre költöztem, és érdekes, de a barátnőmnek is. Ő elköltözött onnan, enyhültek a tünetei, majd a második terhessége alatt (ő is beleszaladt az allergiás időszakba) elmúlt, és azóta sem jött ki. De vannak a szomszédaim között olyanok, akik nem betegek, míg falun élők igen. Még az is lehet, hogy nemcsak a mi életmódunkkal, hanem már a szüleinkével is baj volt: stressz, környezetszennyezés: műtrágyázás dögivel, dohányzás engedélyezése mindenhol, divatba jött a tápszer az anyatejes táplálás helyett, stb....

 

(mert az érzékenység nyilván már genetikailag adott volt, csak kellett valami, ami felszínre hozza)?

Van olyan, aki naponta elszív pár szál cigit és pár éven belül meghal tüdőrákban, a másik egész életében füstöl mint a gyárkémény, minden este a kocsmából részegen megy haza, és 90 évesen elüti egy autó, mert a sötétben világítás nélkül biciklizett.

 

Biztos az allergiás probléma megoldását a parlagfűirtás MELLETT a problémáim feldolgozásában is keresném. Mert egyik se lehet a másik nélkül.
Kíváncsi lennék, erről neked mi a véleményed!

Igen, egyetértek, hogy nem CSAK a parlagfű a hibás. Az irtás mellett azért harcolok, mert egyrészt nem őshonos növény, másrészt ez milliónyi embernek okoz nagy szenvedést, és ha nem is gyógyulnak meg, de ha a tünetek elviselhetőbbek (mint pl. egy enyhe nátha), akkor kevesebb gyógyszert kell magunkba tömni (kevésbé mérgezzük magunkat, kevesebb TB pénzt költünk), nem megy a munka-pihenés kárára ez a másfél hónap. Az életmóddal is van baj persze, de az is tény, hogy soha ennyi ember nem igyekezett figyelni az étkezésére, hogy naponta egyen gyümölcsöt, zöldséget, két közeli konditerem állandóan tele van, sokan jógáznak.

 

Előzmény: Törölt nick (137)
Babco Creative Commons License 2005.09.21 0 0 138

És voltaképp hogy is zajlott a folyamat, ahogy kijöttél ki belőle?

Mivel ebben a topicban OFF, megpróbálom zanzásítva írni. Egyébként az egészet nem foghatom CSAK a parlagfűre, hiszen korábban is évekig kijött az allergiám, de csak rossz volt a hangulatom, a depresszióhoz más is kellett. Eleve érzékenyebb, fáradtabb, kimerültebb voltam, az allergiával járó kellemetlen tünetek végül bekattantották az agyam.

Szóval 7 hónaptól a szülésig naponta többször zokogtam, közben alvás és evészavaraim lettek, pl. csak akkor mentem aludni, amikor már elájultam a fáradtságtól, és akkor ettem, amikor már szédültem. (az allergiás időszakban kezdődött, mert az orrdugulástól nem tudtam aludni, az ízeket-szagokat nem éreztem, ezért nem volt étvágyam, csakhogy ez az allergiás időszak után sem múlt el, mint máskor) Ez ugyebár egy terhes kismamának, aki mellette még szoptatja a nagyobbat, marhára egészséges... Nem is csoda, hogy az első szülésem után 8 hónappal fértem bele a szülés előtti nadrágokba, a második után meg egy hónappal! Ráadásul 3 hónapos volt a második gyerek, amikor fel tudtam venni olyan nadrágot, ami a 2 gyerek előtt már nem volt kényelmes, mert annyira feszült.

Szülés után zombiként végeztem a dolgomat, később jött a következő év, újabb allergiaszezon, hisztik-kiborulás, nem alvás, nem evés. Utána az utólsó pillanatban jutottam el szakemberhez (nem dilidoki, hanem természetgyógyász féleség), aki sok beszélgetéssel, életmód javaslatokkal kihúzott a gödörből. Most ott tartok, hogy már éjjel 1-2 felé le tudok feküdni aludni, nem pedig hajnal 4-5-kor, már úgy-ahogy eszek is normálisan.

Előzmény: Törölt nick (137)
Babco Creative Commons License 2005.09.20 0 0 136

Megdöbbentő, amiket írtál, és nyilván soktényezős az a folyamat, ahogy az ember az allergiától eljut élete ellehetetlenüléséig.

Persze, én sem foghatom az egészet csak és kizárólag a parlagfűre, természetes, hogy terhesen az ember lánya kissé érzékenyebb..... De az biztos, hogy az állapotom súlyossága vezetett oda, hogy egyre jobban magamba zárkóztam és végül eljutottam egy súlyos depresszióig.

 

Előzmény: Törölt nick (135)
Babco Creative Commons License 2005.09.19 0 0 134
Látom törölve lettek az előző hozzászólások, az előző üzenetem Tudom_kicsimnek ment, aki kérdezte hogy hogy vagyok. Igaz, hogy az is OFF, de legalább érthető, miért kardoskodok annyira az irtás miatt.
Babco Creative Commons License 2005.09.19 0 0 133

Az idei év egész tűrhető volt. Eleinte szedtem a Claritine Akutot, azt hittem az segített, de aztán kiderült, hogy csak a pocsék időjárásnak köszönhető, hogy enyhébbek a tünetek. Amikor kezdett bedurvulni az allergia, kaptam Telfastot, és valószínűleg attól, de egész kibírható lett a helyzet. Ez azt jelenti, hogy a napi 2x100-as csomag papírzsepi helyett elég volt a fél csomag egy napra, már csak folyt az orrom, de nem dugult be úgy mind a kettő, hogy nyelni sem tudtam, a szemem viszketett, de azért a kontaktlencsét tudtam hordani (a szemüvegben szédülök, pedig több félét próbáltam). Az asztmás köhögésem is csak később kezdődött, azt a Brycanillal sikerül úgyszintén elviselhető szinten tartani.

 

Az elmúlt évekhez képest kész "háváj". Első években próbálkoztam mindennel. Claritine, Zyrtec, de semmi sem segített. Utána úgy gondoltam, nem mérgezem magam, ha gyógyszerrel is pocsékul vagyok, akkor minek szedjem és csak szemcseppet és orrsprayt használtam. Na meg kitaláltam azt, hogy engem nem fog legyőzni az allergia. Közben jött az első gyerek két parlagfűszezon között, a szoptatás miatt sem szedtem gyógyszert. A második gyerekkel nem volt szerencsém, pont a 7. hónapra esett a szezon. Mivel a kontaktlencsét nem használhattam, nem láttam jól, levegőt nem kaptam, egyre rosszabb lett a hangulatom és a közérzetem. Végül annyira beszűkült az agyam, hogy a gyerekem ellátásán kívül nem foglalkoztam senkivel és semmivel. Korábban a depresszióról az volt a véleményem, hogy a betegnek is nyitni kéne a világ felé stb, bla bla, az ilyenkor szokásos szöveg. Akkor vettem észre, milyen súlyos betegség ez. Annyira kikészültem, hogy ez persze a családi kapcsolataimat is eléggé megrontotta, a lényeg az, hogy annyira bekattant az agyam hogy amikor a szüleim elvitték a gyereket, hogy egy kicsit pihenhessek, már öngyilkossági gondolataim is voltak. Pl. volt olyan, hogy elindultam otthonról, hogy a vonat alá ugorjak. Az utcán bolyongtam zokogva éjjelente a sötétben, hatalmas pocakkal. Hiába lett vége a parlagfűszezonnak, az "agybaj" megmaradt. Végül hónapokkal később segítséggel sikerült kilábalni, de egy hajszál választotta el a családot attól, hogy egy szaros növény miatt egy gyereket félárván hagyjak. Na ez meg az én történetem. Úgyhogy amikor egyik nap úgy adták haza a gyereket az oviból, hogy egész nap folyt az orra és dörzsölte a szemét, én este már a térképet nézegettem, hogy hová fogunk kivándorolni, azon gondolkoztam, hogy a szakmai tapasztalatommal és a nyelvtudásommal hol kaphatnék állást. Végül életemben először, de boldog voltam, amikor estére a gyerek belázasodott, és kiderült, hogy CSAK megfázott.

Babco Creative Commons License 2005.09.18 0 0 125

Ha lenne rá igény,

 

Honnan lenne rá igény, amikor

1. azt sem tudjuk, hogyan lehet leghatékonyabban visszaszorítani a parlagfüvet (ha már azt mondjátok, hogy nem a kaszálással), mert nem tájékoztatnak minket megfelelően

2. az emberek többsége így is úgy is leszarja, hogy mekkora a gyom a telkén, és milyen az összetétele, ha még arra sem volt képes, hogy akár csak háromszor is végigszaladjon a fűnyíróval a telkén, akkor nem fog magokat vásárolni és figyelni, ahogy a parlagfüvet kiszorítja az őshonos növény (biztos hogy kiszorítja?)

3. ha a MÁV-nak még a viszonylag olcsó kaszálásra sincs pénze (akarata), akkor nem fog válogatott magkeveréket vásárolni és szétszórni

 

Ha ti ezt eléritek, mi az egész szakmai kivitelezését dokumentáljuk vagy megoldjuk.

Elérni? Maximum a WC kilincset érjük el. Nekem már semmi reményem arra, hogy itt hamarosan történik valami előrelépés.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 115

Amit kívánsz, a jelenlegi technológia mellett lehetetlen, és a törvény szerint sem kötelező. A nagyüzemi kukoricatáblákban mindig fog valamennyi parlagfű nőni, hacsak túl nem akarjuk gyomirtózni, mint a rendszerváltás előtt. Technológia-váltás kell, más fajtákkal, addig nincs mit tenni. Vagy gondolod, hogy a gazdák kimennek a kukorica közül kikapálni a parlagfüvet 500 hektáron?

 

Nem kívánok többet, mint a törvény. Elfogadom, hogy ahol túl sok termény veszne a parlagfűmentesítéssel, ott a törvény szerinti "beépítettség" felett megmaradhasson a parlagfű a terménnyel együtt. Nem fogadom el viszont a táblák szélén meghagyott parlagfüvet.

 

Köszönöm, hogy végre tisztázhattuk az álláspontokat. Tisztelem, de nem osztom a Tiédet. Nem tudok elfogadni olyan megoldást, amelynél "átmenetileg" megmarad a parlagfű. Abban a pillanatban végrehajthatatlan a mentesítés, mert minden parlagfűtermelő arra hivatkozhat, hogy éppen most szorítja a muhar a parlagfüvet kifele, Tudom kicsim pedig azt mondta, hogy addig nem szabad kaszálni. Értem, de nem fogadom el, mert ennek a megközelítésnek a hatása az lenne, hogy Magyarország parlagfüves marad. Sérelmezem a topicindítódat, amely mindig megjelenik a topic tetején, és első olvasata az, hogy a "parlagfűtörvény" hülyeség, káros, betarthatatlan és eképpen be nem tartandó. Szerintem a törvény vívmánya, hogy így a földtulajdonosok elemi érdekévé vált, hogy kitalálják, hogyan védekezzenek a parlagfű ellen úgy, hogy az ne kerüljön nekik minden évben túl sokba. Egyedül a természetvédelmi területek mentesítésével kapcsolatban nem tudom, mi a helyes megoldás, de remélem, hogy egyszer azt is elolvashatom itt. Kívánom, hogy sok használható, végrehajtható gyakorlati ötlet jöjjön elő itt, és minél kevesebb aljas provokátor. Téged is annak gondoltalak először, de most már nem.

Előzmény: Törölt nick (109)
iglice Creative Commons License 2005.09.17 0 0 112

Most olvasom Nem tudom kicsim sorait és igaza van, a fűnyíró rendszeres használata esős időben min. 5 naponként hatásos, de ki nem maradjon egy vágás sem.

 

Persze a vetett füvet is nyírni kell első évben legalább 2-3 hetente. Mondjuk itt kisebb az esély, hogy helyreáll az eredeti a vegetáció, de viszont a mai ember esztétikai igényét tökéletesen kielégíti az egyenletesre nyírt gyep.

iglice Creative Commons License 2005.09.17 0 0 111

Kedves Kék azbeszt!

 

Köszönöm, hogy megtiszteltél részletes hozzászólásoddal. Részemről sem harag, sem ellenszenv nem alakult ki irányodban.  Inkább igyekszem együttérezni valamennyi allergiás emberrel.

 

Sok mindent helyesen megfogalmazol. A nézetkülönbség köztünk az, hogy ismerve a növény életciklusát és "természetrajzát" könnyen és biztosan állíthatom, hogy pl. nincs optimális vágási időszak, mert e növény túlélési stratégiája (és ettől inváziós pionír növény) azt diktálja, hogy amíg élő gyökérzete van, a többi növénynél gyorsabban és és nagyobb számban érleljen magokat. Ha levágod közvetlenül virágzás előtt (még ez a legoptimálisabb idő erre a célra) akkor is lerövidítve a fejlődési időszakot, megrövidítve önmaga méretét is, iszonyú sebességgel a magérlelésre koncentrál.  Minél többször vágod, annál inkább fokozod benne a késztetést a szaporodási folyamat gyorsítására. A parlagfű nem fárad ki. Ha parlagfűvel dolgoztál, ezt kell pontosan látnod. 

 

Ezért nincs más megoldás mint a parlagokat, a sérült földeket megszüntetni és beültetni, bevetni és addig ápolni, amíg saját egyensúlya tovább már nem igényli. De ezek évek. Persze fokozatosan csökkenő allergén hatással.

 

S hogyan: persze az lenne jó, ha valóban valami természetes, tájba illő növényzet fedné ezeket a területeket, de valóban nem lehet kényszeríteni senkit, hogy menjen a környék természetközeli részeire és gyűjtse a magokat (jusson is és maradjon elve alapján).  Ráadásul azon magvak csirázó képessége is változó és bizony megeshet, hogy köv. évben mindennek ellenére tiszta gyom lesz az egész. Ilyen tájrehabilitációhoz éppúgy évek türelme kell. Ezért én aszondom, hogy valóban a legkézenfekvőbb megoldás, mindenki vegyen 1 kg. fűmagot és vesse csak el a senki földjére. Persze szárazságtűrő, taposást bíró keveréket kell venni. És ha még marad energia, facsemete és alkalmas hely is erre a célra, hát tessék azt is ültetni. Lényeg egyetlen egyszerű dolog, ne legyen csupasz, gondozatlan föld, ahol megtelepedhet és terjedhet a parlagfű vagy akár a fekete üröm. Ilyen egyszerű. De eztet senki nem akarja megérteni, csak újabb, gyorsabb, hatékonyabb eljárás után kiált mindenki, pedig az jelenleg nincsen.

 

Aztán lehet még parlagfűmezőt égetni, mert úgy a magok nagy része is megpörkölődik, de lelke legyen rajta annak aki megteszi a talaj életközössége miatt.

 

Nem szeretnék bántani senkit. Sajnálok mindenkit, aki nem élvezheti a nyár legszebb hónapjait, mert a közérzete szinte elviselhetetlen.

Előzmény: Törölt nick (107)
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 108

 Nem természetes ellenségről volt szó.

Természetes ellenségről egy másik topicban volt szó.

 

Többen többször elmondtuk, h a parlagfüvet kiszorító honos növényzetet kell segíteni.

 

Mondtátok, igen, de HOGYAN????? Bemegyek a Tescóba, veszek egy csomag a mezei tarsóka magot, majd szétszórom egy parlagfüves réten??? Az egyszeri ember szintjén kéne elmagyarázni, hogy mit hogyan csináljon, mert a lakosság nagy része nem botanikai szakember, és ha azt mondják neki, hogy segítse a parlagfüvet kiszorító őshonos növényzetet, akkor velem együtt néz mint borjú az újkapura, hogy "mi van, vazze?"

Előzmény: Törölt nick (92)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 107

Kicsit humorosnak találom, hogy a vita célkeresztjébe kerültem.

 

Nem humoros, hanem sajnálatos. Elnézést kérek minden személyeskedésért. A mai napom már ennek jegyében telt, és tényleg nem foglalkozom a témával holnaptól, ezért megpróbálok egy kis összefoglalást adni saját szemszögemből.

 

 • '84 óta erősen allergiás vagyok, a közelemben nagyon sokan szenvedtek tőle akkoriban. Pécsről van szó, ahol a grafikonok szerint először kezdett súlyos mértéket ölteni a szennyezés.
 • Később Budapestre költöztem, itt valamivel később ért utol az a dömping, amit Pécsett korábban tapasztaltam. Összhangban a parlagfű-terjedési grafikonokkal.
 • Később más országokban dolgoztam, egyértelmű tapasztalatokat szereztem: van parlagfű, van baj, nincs parlagfű, nincs baj. Aztán heti ingázó lettem: Budapesten szenvedtem, Párizsban nem. Augusztus-szeptemberben sem.
 • Sok utánajárás nyomán lakóhelyem környékén (egy viszonylag zöld peremkerületben lakom) egyre gyakrabban, egyre teljeskörűbben nyírják a füves területeket. Ami korábban évente kétszer méteresre felgazosodott, azt most rendszeresen nyírják, sokkal jobb is a közérzetem.
 • Korábbi parlagfűirtási projektjeim során pozitív visszajelzéseket kaptam: ahol a parlagfűmezőt kaszált rét (mondjuk parlagfű-tarló) váltotta fel, ott a környéken kevesebbet szenvedtek.
 • A parlagfüvet régóta káros, irtandó növényként kezeli a magyar törvénykezés. Az irtási kötelezettségnek legalább egy évtizedig nem tettek eleget sokan, főleg a vasutak és közutak mentén, és a telekspekulációs céllal felvásárolt területeken. Nem azért nem tettek eleget a kötelezettségnek, mert nem lehetett, hanem azért, mert a telektulajdonosoknak a kötelezettség ellenére egyáltalán nem állt szándékában az irtás, olyan eszköz pedig nem volt, amivel ki lehetett volna kényszeríteni.
 • Az új törvény a régóta fennálló irtási kötelezettséget kiegészíti a kényszerkaszálás lehetőségével. A törvény nem kifejezetten kaszálást kér, hanem azt írja elő, hogy a parlagfű nem virágozhat ki. Ezt a tulajdonos úgy éri el, ahogy akarja. Ha nem teszi meg, akkor hatósági eljásár keretében kényszerkaszálást hajthatnak végre, amit a telek tulajdonosának ki kell fizetnie.
 • A törvény mellé hoztak egy kormányrendeletet is, a büntetés mértékéről. EZt sajnos nem olvastam, de állítólag kétmillát is elérhet. Hogy ehhez mennyi parlagfüvet kell termelni, és mit kell nemcsinálni, azt nem tudom, ahogy azt sem, hogy vis major eseteket (beteg, cselekvőképtelen, becsődölt tulajdonos) hogyan kezelnek, azt sem tudom.
 • Megjelent egy zöld fejet kopaszra nyírós reklámkampány, amit én nagyon károsnak tartok. Súlyosan károsnak. A kampány azt mondja: minden "gazt" ki kell irtani. Ez nem igaz, csak a parlagfüvet (meg szerintem a fekete ürmöt) kell irtani, a bunkó kampány sok védett faj kipusztításához vezethet. Szerintem nem mindent, csak a törvény által irtandónak mondott növényeket kell irtani.
 • Beaggódtam, hogy a törvény és a brutálisan rossz kampány miatt (amellett, hogy a törvény meghozását helyeslem, és elismerem, hogy ki kell dolgozni a méltányolható mulasztások kezelésének módját) természetvédelmi területeket, vagy hivatalosan nem védendő, de józan ész szerint védelemre érdemes területeket tönkretesznek.
 • Benéztem az általam indított, a parlagfűirtásról szóló (legalábbis azt hittem) topicba, ahol a témáról kezdtem írni, mire jól leb*-tak. Körülnéztem, azt láttam, hogy gyógykezelési topic lett belőle, és átkerült az eü fórumra. A törvényről és végrehajtásáról beszélni illetlenné vált.
 • A politikában nyílt egy topic a törvényről, de nem arról, hogy hogyan lehet jól végrehajtani, hanem arról, hogy hazudik, aki szerint a parlagfű árt, és a törvény nem az allergiások és még nem allergiások védelmében, hanem ártatlan öregek és csecsemők vérbe büntetésére jött létre. A topicban felváltva jelentek meg olyanok, akik komolyan tagadják a parllagfű károsságát, és olyan provokátorok (némelyikre van tippem, hogy ki lehet), akiknek egy célja van: embereket kihozni a sodrából, és élvezettel figyelni, ahogy bekapják a horgot.
 • Nyílt a kertészetben is egy topic (ez), de a topicnyitó ex cathedra kijelenti, hogy a törvény rossz, és ehhez keres igazolást. Többen megmagyarázzák, milyen tudatlan, aki hisz a törvénynek, és annak betartását kéri, reméli. Nem lehet tudni, a többi topicokból hány provokátor jött át, akiket sem a parlagfű, sem az allergia nem érdekel, csak az, hogy emberekkel szórakozhassanak.
 • Mindenhol többen kifejtik (nem tudni, ki gondolja komolyan, és ki puszta bosszantásból), hogy a parlagfüvet nem irtani kell, mert attól csak több lesz. Aki később komolynak bizonyul, az itt-ott sokszori kérésre végre használható, rácsodálkozható, gyakorlatban végrehajthatónak tűnő ötletekkel is előáll (pl. kapáljuk meg, vessük be muharral).
 • Senki nem tud arról a módszerről (pedig számomra ez tűnik legperspektivikusabbnak), hogy bizonyos növekedési fázisban, bizonyos magasságban eredményesen lehet levágni a parlagfüvet anélkül, hogy életképes oldalhajtásokat tudna növelni).
 • A világmegváltós-szemléletváltós-utópisztikus ötletek közül némelyikről kezd ködleni, hogy van benne valami, de az nem látszik, hogy a kiszorítósni / szemléletváltósdi / civilizációleváltósdi átmeneti éveiben mitől nem fog parlagfüvet szívni az ember.

Kész vagyok elfogadni nagyonökoszisztembarát, nagyontudományos, nagyontermészetazonos megoldásokat is, feltéve, hogy azok megvalósulásáig sem kell parlagfűport szívnom. Most a virágzás megakadályozására kötelez a törvény. Budapest amúgy is túl kevés zöld felületét tessék ápolni, egy szál parlagfű se nőhessen. A mezőgazdasági termelők kezdjék gyúrni az agyukat, hogy hogyan lehet gazdaságosan, akár örökre megszabadulni a parlagfűtől. Amíg fel nem találják az ultimate megoldást, addig kaszáljanak.

 

Itt a topicban pedig (olvasni azért fogom, de hozzátenni biztosan nem tudok) jó lenne látni olyan, gyakorlatban megvalósítható ötleteket, amelyek tisztességessé, hosszú távon fenntarthatóvá teszik a védekezést. Mint az a muharoskiszorítósdi (már ha tényleg működőképes), vagy a sarabolás, ami állítólag működik, vagy a tarlókezelés helyes módja.

Előzmény: iglice (87)
titecs Creative Commons License 2005.09.17 0 0 95
Köszönöm, kedves vagy és előzékeny:)
Előzmény: Törölt nick (93)
iglice Creative Commons License 2005.09.17 0 0 87

Kicsit humorosnak találom, hogy a vita célkeresztjébe kerültem. Jóindulatúan (főként feléd) és segítőszándékkal szóltam hozzá.

 

Nagyszerű, amit a multikkal elértél, tudom, hogy rengeteg utánajárás és telefonköltség árán tudtad megvalósítani. Remélhetőleg folyamatos odafigyelés és gondozás kiséri a továbbiakban az érintett területeket.

 

Márpedig helyben kell az önkénteseket megszervezni, mivel parlagfű az egész országban van és senki nem fog azért vonatozni, hogy nálatok irthassa a parlagfüvet. Ha az ott élő embereket nem sikerül fellelkesíteni, mit vársz az indextől.

 

Kb. jó sokszor le lett írva, hogy a kaszálás csak akkor  jó, ha a vegetációs időben folyamatosan megállás nélkül nyírják, amint a növény megjelenik. Sajnos egyre kisebb lesz, egyre gyorsabban fordul virágzásba, szóval augusztus -októberig hetente lehetne kaszálni, ez kivihetetlen. 

 

Egyetlen megoldás van pillanatnyilag: a parlagterületeket átforgatni és bevetni ill. beültetni. Utána két évig legalább folyamatosan gyomtalanítani.

 

 

Ezt már Tudom kicsim is többször leírta. Ennél többet én sem tudok.

Előzmény: Törölt nick (84)
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 86

 külföldi cégeknél akkor értem el eredményt (mindegyik esetben egy hét alatt), amikor a külföldi tulajdonossal vettem fel a kapcsolatot (külön köszönet a Mazda japán igazgatójának), a magyar tulajdonú cégnél pedig a brutális hatósági fenyegetés hozta meg az eredményt.

 

Na igen, ez jellemző. Ezért nem hiszek Magyarországon a "belátás", "meggyőzés" és "szép szó" erejében, csak a büntetésben.

 

Előzmény: Törölt nick (84)
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 85

Az az igazán röhejes, hogy azok az allergiások mondják meg, hogy kell egyes növényeket visszaszorítani, akik fodrászatot, villanyszerelést vagy marketinget tanultak, de a büdös életbe a növényélettanról azt se tudták, eszik-e vagy isszák.

Igen, az. Ezért kérdeztük a másik topicban is mind, hogy jó, DE AKKOR MIT CSINÁLJUNK. Számold össze, hogy ki és hányszor tette fel ezt a kérdést. És senki nem mondott semmit. Egy ötlet jött, hogy telepítsük be a természetes ellenségét, de ez olyan, mintha az állatkertben véletlenül kiszabadulnának a zebrák, a probléma megoldásaként meg kiengednék utána az oroszlánokat, hogy majd azok elintézik. Ezzel csak még jobban bonyolítottuk a helyzetet és ki tudja milyen károkat okozunk.

 

Én egy szimpla papírtologató aktakukacként, akinek a botanikai tudása addig terjed, hogy meg tudom különböztetni a pálmafát a fenyőfától, nem látom a további lehetőségeket a kaszálás és nem kaszálás között. Azt látom, hogy a "nem kaszálás" nem jött be. Akkor legyenek szívesek a szakemberek előállni valami javaslattal, kíváncsian várjuk. Addig, amíg elő nem álltok valami használható ötlettel én maradok a "kaszálás" verziónál, mert kicsi agyammal annyit tudtam felfogni, hogyha kevesebb a pollen, kevesebbet szenvedek. Kevés pollen meg kevés növényből van, tehát írtsuk a parlagfüvet.

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 84

Nem értelek, akkor mi volt a kérdésed.

 

Az, hogy hogyan lehet a parlagfüvet jól irtani. Nem vagyok sem szakértője, sem mozgalmára. A zöld jövősöket símán becsülöm, és amikor képes vagyok rá, részt veszek a fennsík-akciókban. Volt már, hogy kézzel huzigáltam, de az erdő-fennsík határon most terjedő friss parlagfűmező ellen azt nem találom kivitelezhetőnek. Azért ironizáltam a hozzászólásoddal, mert nem az ötlettel van baj, hanem azzal, hogy soha nincs elég önkéntes, aki olyan munkákat teljeskörően megcsinálna, amit te javasoltál. A kérdésem, amiért idejöttem, az lett volna, hogy miként lehet az ilyen helyeken eredményesen irtani a parlagfüvet. Ha tudnám a megoldást, nem kérdeztem volna.

 

miért nem rukkoltál te elő valami nagyszerű ötlettel

 

Én előrukkoltam azzal, amit törvénybe is foglaltak: irtani kell. A hogyanért jöttem ide. Amíg jobbat nem tanácsolnak, prosztó módon: ahol nő a parlagfű, ott a megfelelő időben végig kell menni kézi vagy motoros kaszával, levágni és elégetni. Da capo al fine, amíg a parlagfű feladja.

 

jöttél elő, hogy Te vagy a parlagfű-kommandó XX.-ker-i élharcosa

 

Nem vagyok az. Mint marketing szakember, egyedül bonyolítottam le egy kampányt, az önkormányzatok visszautasítottak. Az Indexen topicot indítottam Asztma, Allergia, Parlagfű címmel azért, hogy társakra találjak az irtásban és abban, hogy a földek tulajdonosait megtaláljuk, és megkérjük, rábírjuk földjeiken az irtásra. Nem találtam társakra, legalábbis olyanokra nem, akik tenni is hajlandók lettek volna. A topic átalakult gyógykezelési topikká, áttették az egészségügyi fórumba. Kampányom nyomán leirtotta parlagon heverő területeit a Baumax, a Mazda, a Tesco, a jelenlegi info park (ami akkor még nem volt az) kezelője, és hatósági eljárás indult egy általános iskola melletti többhektáros parlagfűmező tulajdonosai ellen. Akkor én békés megértetés és beláttatás eszközére építettem a kampányomat. Először mindenhonnan páros lábbal rúgtak ki. A külföldi cégeknél akkor értem el eredményt (mindegyik esetben egy hét alatt), amikor a külföldi tulajdonossal vettem fel a kapcsolatot (külön köszönet a Mazda japán igazgatójának), a magyar tulajdonú cégnél pedig a brutális hatósági fenyegetés hozta meg az eredményt. A külföldi vezéreket elég volt tájékoztatni, hogy parlagfű van a magyar földjükön, egy nap alatt utasították azt a magyar igazgatót, aki előtte ötször tette ki a szűrömet, egy héten belül megszűnt a szennyezés.

 

Aztán elfogyott a pénzem és az energiám, társakat továbbra sem találtam, saját kerületem polgármestere (illetve helyettese) elzavart, pedig kis segítséggel folytattam volna a kampányt, azóta csak saját lakókörnyezetemmel, és néha a fennsíkkal foglalkozom.

 

Azt gondoltam, az új törvény segít újra elővenni a dolgot, de az indexesek ellenállása csak nagyobb lett. Elszaporodtak a rosszindulatú provokátorok, a civilizációs világmegváltók, a parlagfű ártalom tagadói, a törvény szabotőrei. Tényleg kihozott a sodromból, nekem ennyit nem ér, mostantól a parlagfű úgyis hatósági kérdés, tényleg nem foglalkozom vele, van jobb dolgom. Elnézést a zavarásért. 

Előzmény: iglice (77)
titecs Creative Commons License 2005.09.17 0 0 83
Javaslon a 74-es hozzászólásodat elolvasásra. Most kinek van igaza, ki sértődött meg és ki reagálja túl?
Előzmény: Törölt nick (80)
titecs Creative Commons License 2005.09.17 0 0 78
Csak itt olyan emberek mondanak véleményt, és írják le az allergiásokat hisztériásoknak, lelkileg labilisoknak, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi ez a betegség.Ez az ami röhejes.Van már ilyen fórum, Zsur nyitotta,és ott akik pocskondiázták az allergiásokat, még csak azt sem tudták hogy ez nem egy gyógyítható betegség. Nem vicces??!!De jó hogy azért véleményük van. Már elmondtam , de azért mégegyszer......5 éven belül 2 rokonom halt meg asztmában,először csak allergiások voltak de ugyanúgy flegmán bántak ezzel a dologgal mint ti.Fiatal 30 éves emberek, egy tragédia. Tavaly a jegyzőnknek könyörögni kellett hogy engedje a lányomat iskolába, annyi hiányzása volt az allergia miatt,most is félek hogy lehet hogy osztályismétlés lesz belőle, holott már középsőben olvasott, írt és folyékonyan beszéli a németet, ugyhogy ez lehet hogy nem csak testi hanem lelki gondot is okoz nála, nálunk.Ez pedig eggyáltalán nem lealáznivaló, nevetnivaló dolog.
Előzmény: Törölt nick (74)
iglice Creative Commons License 2005.09.17 0 0 77
Nem értelek, akkor mi volt a kérdésed. Ha már mindent megtettetek és gondolom a társaid is okos emberek, akkor pontosan mit is vártál? Hogy leírunk itt egy képletet vagy elővarázsolunk rovart, gombát, élősködőt és átnyújtjuk Neked. Ha ennyire körüljártátok a témát, akkor miért nem rukkoltál te elő valami nagyszerű ötlettel. Amit nem írsz le, arról nem tudhatunk. Előbb kérdeztél és csak legutóbb jöttél elő, hogy Te vagy a parlagfű-kommandó XX.-ker-i élharcosa. Sajnálom, hogy nem szolgálhatok csodás megoldással. Maradjunk abban, hogy érdek nélkül, mert hogy sem allergiás nem vagyok, sem rendmániás, megteszem a magamét - de valóban -saját környezetemben, ahová egész mozgalmaddal hasonlóképp elvárlak. Parlagfű van elég és hozzá meg jó kis szél. 
Előzmény: Törölt nick (71)
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 76

nem vagy hajlandó elhinni, hogy a parlagfű akkor terjed, ha kaszálják, és akkor tűnik el, ha a nálunk honos természetes növénytakarót megsegítik, ami legyőzi.

 

Elhiszem. Csakhogy eddig semmi sem történt, hagytuk a parlagfüvet évekig, nem kaszáltuk, és mi lett az eredménye? Egyre jobban elterjedt.

 

Nem azt mondom, hogy taroljuk le országunk erdeit, mezőit, de lakott területen belül, lakóteleptől 50-100 méterre ne így nézzen ki egy vasúti átjáró.

 

Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 75
Elnézést kérek tőled, félreértettem - félreolvastam az írásodat. Bocsánatot kérve visszavonom, amit neked írtam. 
Előzmény: jajajca (47)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 71
" Július elején szervezni kellett volna egy nagy csapatot"... Te is ugy irsz, mint aki tudja az okosságot, a többiek meg mind hülyék. A fennsíkon rendszeresen dolgoznak azok az önkéntesek, akik szabad idejükböl hajlandóak a környezetvédelemre és a tanulásra áldozni. A részleteket a www.zoldjovo.hu-n találod. Örömmel vár a társaság téged, és mindenkit, akit magaddal hozol.
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 69
Kovács1 válasz | megnéz | könyvjelző 2005.09.17 12:54:33 (857)

Sok bajt kever ez a parlagfű maffia,amely úgy tünik,hogy a lakásmaffiából fejlődött ki.

 

 

ÉS NE LEGYÜNK IDEGESEK AMIKOR VALAKI ILYET ÍR????????

Előzmény: Törölt nick (64)
Babco Creative Commons License 2005.09.17 0 0 68

És ha a MÁV nem kaszálja a területet, első dolgom lenne a kormány helyében a vezérigazgató prémiumát megvonni!

 

Teljesen jogos! Én úgy gondoltam, hogy pl. augusztusban amelyik önkormányzat területén elhanyagolt parlagfüves területet találnak, ott közölnék a polgármesterrel/jegyzővel (akinek a feladata a felszólítások kiküldése és a kényszerkaszálások elrendelése), hogy az az évi prémiumától búcsúzhat. Amennyiben szeptemberben újra találnak, akkor már büntetést is fizessen.

Egyből fürgébben ellenőriznének.

 

 

Hidd el, a szabályok betartása nem csupán büntetési kérdés.

Hanem morális is.

 

Igen, az. De ha a morál a béka alfele alatt 10 méterrel van, akkor marad a büntetés.

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.17 0 0 67

Én is kértem, hogy mondj ilyent.

Megtetted?

 

Igen. Kiálltam a kötelezővé tett kaszálás mellett. Arra kértem a szakértőket, ha értenek hozzá, írják le, melyik növekedési szakaszban lehet ezt eredményesen megtenni. Eddig terjed a tudományom. Lakótelepen lakom, sokszáz négyzetméter gyepet, százhúsz folyóméter sövényt és tízegynéhány fát ápolok saját pénzemből vett szerszámaimmal, két kis kezemmel. Eddig még nem írtam le, de más megtette helyettem: kézzel való kihúzogatás, fél kúp formájú szúrószerszámmal a gyökérzet kitermelése. Ez a módszer hat év alatt vezetett eredményre, és nagy területeken nem alkalmazható.

 

Az embernek azért van esze, hogy ne csaphassa ki.

 

Olvasd el sokezer hozzászólásomat, mindig én voltam az indulatok csillapítója, a dolgok békés és kultúrált megbeszélésének katalizátora. Most végre a törvények is elismerték azt, amiért évekig harcoltam, kötelezővé tették a parlagfű irtását, és találtak - még ha vitathatót és finomítandót is - módszert a betartatására. Erre tömegesen kelnek fel az Indexlakók, tagadják a parlagfű veszélyességét, gyalázzák a parlagfű áldozatait, a törvény megszegésére buzdítanak, helyette homályos és végre nem hajtható módszereket, vagy további szíves fulladozást ajánlanak. Végül lepörköltezik és tudatlanozzák a barátomat, aki életét másokra áldozta, és kínok között lassan halt meg az allergénektől, amelyek jelentős részét nem kapta volna meg, ha a már rég hozott növényvédelmi törvényt betartották volna. Igen, kicsapta, nem vonhatom és nem is vonom vissza, ezért nem vagyok hajlandó többet megszólalni az Indexen parlagfű ügyben.

 

ámokfutásba kezd és ártatlan embereket öl meg

 

Nem te vagy az első, aki parlagfű témában közvetlenül vagy áttételesen tömeggyilkossággal vádol meg, mert kiállok a kaszálás mellett. Hozzászoktam az elmúlt napokban.

 

Az meg végképp nem megoldás, hogy eltűnsz. Mi lett volna, ha Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Teréz Anya azt mondja: bele..rem a .omat az egészbe, csinálja ezentúl más...

Nem lehet gumigerincűen megfutamodni!

 

Ezeken gondolkodj egy kicsit. Nemcsak tömeggyilkos vagyok, de gumigerincű is? Gratulálok.

 

Alkotóját börtönbe kéne záratni.

 

Ezzel speciel egyetértek. Ég áldjon.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (63)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!