Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.31 0 0 53

Láttátok A.K.-ről szóló operát, az Operában?

Sári József Kossuth díjas zeneszerző írta a zenéjét.

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 52
Most megpróbálom. Ugyanis épp a Nyílvesszót, majd a Láthatatlan írást olvastam. Pár éve meg a Sötétség délbent, amit pont Faludy emlegetett annyit. Hát elolvastam, mert amit az öreg "ajánl", az mérvadó számomra - nem is csalódtam.
De ez a két önéletrajzi kötet még jobban tetszik... Ezt a tisztánlátást, öniróniát, szellemességet - egészen hihetetlen. Komolyan arra gondolok, bár sose lenne vége a könyvnek, mert annyira jól szórakozom és annyira zseniális gondolatok vannak benne.
Előzmény: Via Galvani (50)
Via Galvani Creative Commons License 2009.01.29 0 0 51
Úgy látom, a topiknyitó kb. 3 éve megszűnt ezen a nick-en. Jó lenne, ha utódja visszatérni ide.
Előzmény: Via Galvani (50)
Via Galvani Creative Commons License 2009.01.29 0 0 50
Fel kell hozni a topikot.
borsalina Creative Commons License 2007.11.08 0 0 49
Egyetértek.
Előzmény: konstantina (47)
pannoniatlb Creative Commons License 2007.11.07 0 0 48
Elég sok mindenről ír, helyenként érdekes következtetéseket von le...

Az biztos, hogy volt egy nagy Kazár birodalom, amelyik zsidó volt, de nem volt zsidó genetikailag. És ez nagyon sok zsidót azért zavar, mert ők még ma is "faji" alapon gondolják, hogy magasabbrendűek a többi embernél.
A legjobban az összefoglaló rész fogott meg benne:

A diaszpóra kifejezetten zsidó irodalmi aktivitása teológiai volt. De azért a talmud, a kabala, a bibliamagyarázatok vaskos kötetei a kortárs zsidó nyilvánosság előtt gyakorlatilag ismeretlenek, noha azok - hogy még egyszer megismételjük - az egyedüli maradványai a kifejezetten zsidó tradícióknak, ha van ennek a kifejezésnek valami konkrét jelentése, az utóbbi két évezredben. Az egyes zsidók filozófiai, tudományos és művészeti teljesítményei hozzájárultak házigazda-nemzetük kultúrájához, de ezek nem képviselnek egy közös kulturális örökséget vagy a hagyományok autonóm halmazát.

Összefoglalva, napjaink zsidóinak nincsen közös kulturális tradíciója, csak bizonyos, a gettó traumás élményeiből eredő társadalmi örökségből és a vallásból származó szokásaik és viselkedési formáik; a vallásból, amelyet a többség nem gyakorol, és amiben nem hisz, de ami mindazonáltal egy ál-nemzeti státuszt ruház reájuk. Nyilvánvaló, hogy - amint azt másutt kifejtettem - a paradoxon hosszú lejáratú megoldása csak a kivándorlás lehet Izraelbe vagy a fokozatos asszimiláció a gazdanemzethez. A holocaust alatt ez a folyamat teljes lendületben volt; és 1975-ben a Time Magazine arról számolt be, hogy az amerikai zsidók "nagymértékben hajlamosak arra, hogy a hitükön kívül házasodjanak; valamennyi házasságkötésnek közel egyharmada vegyesházasság."

A zsidóság faji és történelmi üzenete, noha illúzión nyugszik, mégis hosszan ható befolyást gyakorol, mint egy hatalmas érzelmi törés hat, ami a törzsi hűségre apellál. Ez az az összefüggés, amelyben a tizenharmadik törzs az ősi történelemben fontossá válik a diaszpóra zsidói számára. De, amint már mondottuk, a modern Izrael számára, amely megszerezte a valódi nemzeti identitását, ez lényegtelen. Talán szimbolikusnak lehet tekinteni, hogy Ábrahám Poliak, a történelem professzora a Tel-Aviv-i egyetemen és kétségtelenül izraeli hazafi jelentősebb hozzájárulást nyújtott az ismereteinkhez a zsidóság kazár eredetéről, aláaknázva a legendát a kiválasztott fajról. És az is fontos, hogy a bennszülött izraeli szobra fizikai és szellemi vonatkozásában a teljes ellentétét képviseli a gettóban kitenyésztett "tipikus zsidónak"
konstantina Creative Commons License 2006.05.19 0 0 47
hogyan lehet koestlert és faludyt összehasonlítani?...Faludy ízlés dolga, Koestler meg jó. nagyon.
Előzmény: Zoli Bacsi (36)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.10.26 0 0 46
Tegnap a Terror Házában az idei 2. konferenciát rendezték K.-ről, ahogy a Népszabadság mai számában -a 16.oldalon- rövid összefoglaló is olv6ó arról, ésp. Varsányi Gyula tollából.
AgyProTézis Creative Commons License 2005.10.03 0 0 45

Mutass nekünk valakit, aki nem kurvult el, miközben a poszt betöltéséhez előírt/kellő államilag elismert képesítést mexerezte! Még ha az ecserin vette is volna az összes diplomáját..

Előzmény: Zoli Bacsi (44)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.10.02 0 0 44

Miközben ez a trágya elit habzó szájjal éppen valami pitiáner, szánalmas politikai koncért nyüszít a Magyar Rádió elnöksége körül (mielőtt bármi gyanú felmerülne: mindkét oldalnak a kurva anyját!), addig vegyük észre azt, ami ebben a hangzavarban értékelendő, és talán reményre ad okot.

Méghozzá éppen a Magyar Rádióban. A weboldalukon az alábbi linken érdekes Koestler-összeállítás található, többek között Koestlernek egy 1967-ben, Ignotus Pállal folytatott beszélgetése, amit az Amerika Hangja Rádió rögzített.

Arthur Koestler hangja (Amerika Hangja, 1967) és egyebek

Magyarul beszélgetnek, Karinthy sorsáról elmélkednek - Koestler magyar hangja itt is lenyűgöző.

Örülök, hogy azért egy-egy szélárnyékban lehet értelmes, kultúramentő missziót végezni.

Menjetek, töltsétek le.
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.26 0 0 43
Az establishmentet helyettesítsük /csak/ az elit szóval, így sokkal patriotikusabbnak hangzik..
Előzmény: AgyProTézis (42)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.25 0 0 42
Nem lehet 1-ik pillanatról a másikra kompetens -hazai :-) - magyar establishmentet gründolni, kapni, felnevelni azzal, h kihirdetjük: Magyarország Köztársaság, demokrácia, jogállam, a Nato, az OECD, és az €U tagja. Pedig az anyaföldhöz való ragaxkodás az egyik, ha nem a legfontosabb kritériumaink egyike a Himnusz és a Szózat szerint.
Előzmény: Zoli Bacsi (40)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.25 0 0 41
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.25 0 0 40
Bocs, az egész előbbi megjegyzés szinte teljesen felesleges.

Hiszen ugyan miért tudnánk mi, mai magyarok tisztességesen megünnepelni Faludy születésnapját, amikor a XX. század egyik legnagyobb, ráadásul magyar szellemének 100. születésnapját sem vagyunk képesek?

De hiszen ez a mulatós műsorokba járó kormány- és nagyvállalati igazgatótanács-tagok, a zsíros hajú és ingnyakú pártelnökök, a cukrosbácsi modorban beszélő médiamunkások országa.

Most azon lepődök meg, hogy az előbb még meglepődtem.
Előzmény: Zoli Bacsi (39)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.25 0 0 39
Ha már Faludyt említetted: 95. születésnapján ismét sikerült bukásra vizsgáznia a jelenleg uralkodó megmondóemberek közül jónéhánynak. Akiknek igénytelenségénél, tahóságánál csak narcizmusuk erősebb.

Amint írták, Földes volt az egyedüli kivétel, aki képes volt felkészülni és valódi tartalommal köszönteni Faludyt.

A többi jó nagyot lendített a prosztó mentalitás mérvadóvá emelésének ügyén, sikeresen alázva meg azt az embert, akit a hasonló bornírtságok vetettek hosszú időre külföldre.
Mert bármennyire is hihetetlen ez Fajkasházynak meg a többi szánalmasnak, Faludy elméjének frissessége 95 éves korára szemernyit sem kopott. Szemben azokkal a gusztustalan, szellemileg, lelkileg (és gyakran testileg is) elhájasodott alakokkal, akik azt hiszik, hogy egy öreg emberrel csak leereszkedő, negédeskedő modorban lehet kommunikálni. Nem sajátmagukból kéne kiindulniuk - abból, hogy ők már 40, 50 éves korukra milyen vészesen elhülyültek. Nem ez a norma.
Előzmény: AgyProTézis (35)
pierre littbarski Creative Commons License 2005.09.24 0 0 38

két kérdésem lenne. egyrészt volt ott valaki ezen a szeptember eleji konferencián? valami tapasztalat? lesz belőle valami konferencia anyag?

 

Másrészt engem is érdekelne a dokumentum film digitalizált vagy bármilyen feladata. A teremtés nekem is nagyon nehéz volt, kulfoldi utakra mindig csak azt vittem h haladjak benne. de engem akkor is az önéletrajzi köztei fogtak meg a legjobban.

AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.24 0 0 37

Eccerre néztük azt az 52 perces filmet, amely 1-ik leg/3./szemnyitogatóbb volt. Tényleg gyönyörŰ hangja volt, mély, kicsit zengő, kicsit öblös, nyugodt. Érződött rajta a saját bőrén/sorsán megélt gondolatok terhe.

Mit szólsz, a =Faludy= milyen sztorikat hozott elő? :-) ..és a farrengető Zsuzska.. :-D..,meghogy Sokrat és Platon aristo-lakájok voltak:ez valami igazán mélységi értelemkutatóra utall..

 

'..magyar származású..'=ergo zsidó/nak számít szerintük/. Szerintem zsidó származású magyar ember volt. Mint ahogy a kunok, székelyek, besenyők is a magyarság alkotórészei. A genetikai /és mém~kulturális/ diverzitás az emberek, népességek csoportjai túlélőképességének záloga. /Ezt már István király is sejtette Imre herceghez írt SMS-ében, mint lujziánai macska a tornádót./

 

Köstler hitt a -természetmagyarázó- végső formulában -mint 1 püthagoreus-, kereste, mint alkiMiska a bölcsek kövét, mint +'s lovag a Grál-t, mint Condorcet az univerz-adekvátan leíró nyelvet, mint Hamvas az egységlogikát, mint Einstein évtizedekig a Great Unified Theory-t, hívő az istent.

 

Az ellentétekben gondolkodás..erre akár 1 külön/direkt topicot nyithatnók. :-)

 

A digitalizált anyagot A ProgresszióérT tedd köz-elérhetővé, transzparenssé, ezzel méltó, ergodetikusan hű módon cselekedhetsz, megteheted, amit megkövetel a Haza.

Üdvözüllek

-apt

Előzmény: Zoli Bacsi (36)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.23 0 0 36
Engem bámulatba ejt ennek a generációnak az elevensége, kikezdhetetlen szellemi frissessége.
Vonatkozik ez nemcsak Faludyra, aki remek passzban van 95 éves korára, hanem Koestlerre is, aki több mint 20 éve meghalt. De tulajdonképpen nem is halt meg.
Amit szellemileg létrehozott, az nagyon is él. Ott van problémafelvetésekben, a dogmatizmussal, ostoba divatokkal, az aktuális "penséée unique"-kel kapcsolatos ironikus szkepszisben, egy egész világlátásban. Engem pl. az ellentétekben gondolkodásra ő tanított meg. Holott tömtem magam dialektikával rendesen 20 éves koromtól - ehhez képest egy írótól tanultam meg igazán az ellentétek gondolkodást serkentő kezelését.

Ma este az M2-őn megismételték azt a több mint 10 (?) éve készült magyar dokumentumfilmet Koestler életéről. Nagyon örültem, hogy láthattam, mert korábban nem ismertem. Azért meg különösen, hogy több blokkban és több percen keresztül magyarul is beszélt benne archív felvételről.
Soha korábban nem hallottam az anyanyelvén beszélni, valahogy mégis éreztem, hogy igazán a magyar nyelvben volt otthon. És igen, gyönyörűen, választékosan, szép intionációval, nagyon bölcsen, elmerengve beszélt magyarul.
Ez az ember, akit saját hazájának két ostoba rendszere is igyekezett szinte kiirtani, kitqagadni, "meg nem történtté" tenni, szelíd íróniával, nagy szeretettel beszél hazája nyelvén. Katartikus élmény.

Ha viszont mindehhez hozzáteszem, hogy a film elején "magyar származású író"-nak említik, akkor felmegy bennem a pumpa. Még mit nem, az egyik legnagyobb valaha élt magyar gondolkodó.
Akkor is kiakadok, ha eszembe jut, hogy a 100. születésnapjára a közszolgálati tv-nktől csupán annyira futotta, hogy leporolják ezt a régebbi anyagot. Holott forgatlniuk kellett volna: újat, sokkal nagyiobb ívűt, hosszabbat, akár folytatásos fejezetekkel.

Ha érdekel, felteszem valahova az anyagot, miután digitalizáltam.
Előzmény: AgyProTézis (35)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.16 0 0 35

Nemtom, h ArtKoe mit írna a mai dolgokról..Sok jót nem, az biztos.. :-)

 

Annak a nagy -múltszázadot a saját bőrét bátran, Tiszta Szívvel kockáztatva, színesen végigélő, végigérző- nemzedéknek a két még álló/lezáratlan életművű tagja nemzeti kincsnek számít. Főleghogy szellemileg frissek, slágfertigek. Sem Alzheimer, sem Parkinson, csak a 95.-96. életévek..

Faludyt 22-én ünneplik + az Erkelben, sznobok, köpönyeg~transLatorok és igazak, vele a közös múltunkat.

Előzmény: Zoli Bacsi (32)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.14 0 0 34

Kampis Gy: a kauzalitás: direkte megfigyelhető!..

APT:..,akkor minden csak relációanalitikus viszonyok kérdése, minden csak korreláció, akcidencia, szinkronicitás kérdése?? Esetleg emanáció-osztály/ozás/ba sorolás végrehajtása?

 

Előzmény: AgyProTézis (33)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.14 0 0 33

A magyarok az elmúlt század közepéig még az udvariasságukról voltak nevezetesek Fejtő szerint /Hetek-szept.2-'Ismét van kedvem küzdeni'/, a másik a sajátos humorunk lehetett. A székely viccektől a kisvárosiakon, stb., át a pesti aszfalt/kockakő/ humorig..A Borsszem Jankótól a Pesti Izéig..

 

A Teremtésről szólva.. késhegyig menő -a metafizikáig gyűrűző-tovagyűrődő- ontológiai/Hermész-nautikai pengeváltásokat élvezhettünk

 -az USA-ban nemrég tanrendbe iktatott kreacionizmus/intelligens tervezés &/vs. evolutív agnoszticizmus/ateizmus-

 20 perccel éjfél előttől az m2-őn Bolberitz-cel, Bencze-és Kampis Györgyökkel valamint egy hasonlóan kiemelkedően penge protestáns tanárral a miskolci uniról -a nevét nem jegyztem+- ..ezért érdemes tévét tartani..Ja, és előtte a ~~~tvadásban/Duna :-)/ Csermely Péter/:-)/ csörgedeztette, cseppeg-tette! elménkbe a hálózatok elméletét Kárpát-medencEszét

Előzmény: Zoli Bacsi (32)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.13 0 0 32
Részben szakmai okokból eddig Koestlernek a politikai regényíró dokumentarista oldalát ismertem jobban.

A tudományfilozófusi oldalával csak az utóbbi években ismerkedem. Ez ugye elég nagy kihívás - már akkor is, ha csak ha a könyvek számát veszem. Akkor pedig méginkább, ha a tartalmukra gondolok.

Pl. amit "A teremtés"-ben fejteget a humorról, az zseniális. Legalább ötször átrágtam magam rajta, és egyre jobban odavoltam érte. Pedig az annak az 1000 oldalas műnek csak egy kis szelete.

Azért meg külön hálás vagyok neki, hogy foglalkozott a jellegzetes magyar humorral.

Istenem, ha ezzel az emberrel találkozhattam volna...
Előzmény: AgyProTézis (31)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.12 0 0 31
A tud.fil.-ja amennyiben igaz/korrekt, annyiban avulatlan lehet. A Szellem a gépben-t parafrazeálja ugye, -néhány paradox vonatkozását- saját nicknévválasztásom is.
Előzmény: Zoli Bacsi (30)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.11 0 0 30
Avult?

Nem vagyok természettudós, neéz lenne ezt megítélni.
Ráadásul Kende sem az.

De Koestlernek inkább tudományfilozófiával foglalkozó vénája az erősebb, és amit ebben a témában írt, az jóval keményebb dió.
Előzmény: AgyProTézis (28)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.11 0 0 29
Hogy Rubasovot kiről mintázta?

Nem biztos, hogy pontosan szedem az ezzel kapcsolatos emlékmorzsáimat, de valahogy így látom
(nem a Kende-interjú alapjá, azt nem hallottam):

1) Saját korábbi, naiv kommunista énjéről, aki a '30-as évek Szovjetuniójában utazva fokozatosan ábrándul ki a proletárdiktatúrából, hasonlik meg "forradalmár" önmagával.

2) A SzU-ban hivatalos valamint "renegát" káderekkel folytatott beszélgetések alapján.

3) Végül az ún. "moszkvai perek" bőven dokumentált anyagaiból.

Szerintem ez Rubasov karakterének a 3 fő pillére.

Mintha valahol maga Koestler is beszélt volna erről, talán valamelyik könyve utószavában. Vagy lehet, hogy A föld söpredékében? Ott visszatérően hivatkozik a Sötétség délbenre (pontos címének említése nélkül), amin éppen akkortájt dolgozott legnagyobb erőbedobással (1939 nyarán), amikor Dél-Franciaországban kibérelt egy villát - röviddel Le Vernet-be történő internálása előtt.
Majd utánanézek.

Egyébként tavaly ősszel a Kamra Színházban zseniális rendezésben láttam a Sötétség délben-t, Végvári Tamás volt a főszereplő.
Rendkívül jól volt felépített, ugyanakkor puritán előadás volt. Mellettem ült egy 80 felettinek tűnő, nagyon jó formában lévő bácsi. A végén elmondta, hogy őt hasonló logikát követve csukták le az '50-es években mint Rubasovot, csupán ő megúszta élve.
Előzmény: AgyProTézis (28)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.11 0 0 28

..A kötet..hál'istennek! :-) Ha tudx majd kiadót, írd ide be, Kérlek.

 

A Gondolat-jelben ma is volt megemlék, Kende Péter értékelte az életművet /cca.20-25 kötet, tanulmányok/és az elkövetőjét ;-) A legantikommunistábbnak volt kihallható, csak azt nem értettem pontosan, h Rubasovot kiről mintázta/+/.

A természettudományi aktuál-írásait már avuláltnak mondta, de azért még olv6ók. Az alvajárókat azért még elolvasom majd.

Előzmény: Zoli Bacsi (27)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2005.09.10 0 0 27
Sajnos nem volt szerencsém ott lenni.
Mivel előtte pár napja érkeztem vissza nyaralásból, nem volt lehetséges újabb napokra kiesnem a munkámból.

Megnyugtatólag hatott, hogy a konferencia teljes anyaga hamarosan megjelenik egy kötetben.
Főleg a Fejtő hozzászólása érdekel, mert a Koestlerrel való utolsó találkozásáról beszél.
Előzmény: AgyProTézis (26)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.09 0 0 26
Milyen volt ez a két nap, ha ott lenni volt szerencséd?
Előzmény: Zoli Bacsi (22)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.07 0 0 25
Az elit helyett fókuxálj inkább az arra érdemesek irányába, ott kevesebb  a penetra.
Előzmény: Zoli Bacsi (22)
AgyProTézis Creative Commons License 2005.09.07 0 0 24

Az a 'Nyílvessző a végtelenbe' már csak a mi tetteinkben repülhet tovább..

Szellem a gépben

Előzmény: Zoli Bacsi (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!