Most Zágrábban pont találkoztam a szombathelyiek asztalával, egyértelműen az volt a legjobb a kiállításon, volt felsővezeték, koherens, egységes táj, részletes modulok.
Szolnoki rendezvényen nem jártam, de már évek óta látogatok kiállításokat az ország különböző pontján. Mivel még pálya építés előtt állok, úgy érzem a személyes benyomás fontos. Mivel nem vagyok vasutas ezért érzelmileg nem vagyok érintett. Szerintem (mert nem láttam mindent) - a magazinokban és fórumokon a szűk perspektíva hiteles hangulatot adhat, de madártávlatból játék asztallá változik. A befektetett idő nagyon látszik, a környezet apróságainak a megjelenítésén. Hiányoznak az elektromos oszlopok, az utakon a hibák, az árkok az aljnövényzet. Az épület túl steril(már azért van patinázás), vastagok a korlátok, ritkán van antenna, nincs eldolgozva az épület és a terep találkozása. Lehúzott redőny esetleg nyitott ablak. Csoportos figurák és a háttér poszter hiánya. Az álló jármű nem patinázott és egyenes kerékkel van megjelenítve. A méretarányos terep sem segít, mert akkor meg üres. Nem él a terep, viszont a kevés kivételnél úgy érzem túlmutat az átlagos képességeken.
A modul rendszer sok modellező munkája, így ezért még nehezebb. Egy jó kis FREMO-ra még elmennék, de az zárt, érthető módon. Ami azért letisztult bennem, hogy a nagy terepmélység nem tetszik. Ráadásul a modellek részletei nem látszanak. Számomra egy zárt dioráma adja a hangulatot. Biztos van itthon is ilyen, csak én nem láttam még.
A szombathelyi Fremo rendszerű modulokból áll, így végtelen kombinációban összerakható még is jól néz ki. Pluszban nem 3-4 ember építi hanem 10+. Most kanyarodnék vissza az eredeti Soós András szájából kiragadott mondatra; "egy kis minőség hiányzik".
Hát banyek, komoly fórumos izmozás volt, de nagyjából azt gondolom, hogy:
1. igazad van, lenne hova fejlődni.
2. sokkal produktívabb lenne, ha abban a formában történne a kritika, ahogy sokadjára sikerült kihúzni belőled.
A lengyelt asztalt, illetve az önálló asztalokat illetően azért azt továbbra is fenntartom, hogy egy embernek, vagy egy szorosan együttműködő 2-4 fős csoportnak sokkal, sokkal könnyebb az egységes megjelenés és konzisztencia előállítása, mint egy nagy klubnak, ahol különböző életkorú és elhivatottságú egyének vannak. Egy 2-5 méteres fix asztal együtt megcsinálni, közösen anyagot beszerezni, átmeneteket összedolgozni, mint egy olyan modulrendszer esetén, ahol nem feltétlen lesz mindig két azonos modul szomszédos, és ami az egyik kiállításon kiadja, a másikon nem lesz jó, mert a két, egymáshoz összedolgozott modul közé kell mondjuk egy toldás. Jópárszor láttam azért olyat, hogy a terem mégsem akkora volt, mint a modellezőnek kiadott rajzon, vagy volt benne oszlop, ami a rajzon nem volt, vagy simán abban a teremben, ahová a modulrendszer került, egy másik kiállító mégis több teret foglalt el, mint ami elő volt irányozva neki, a modult meg lehetett áthajtogatni.
De összességében nyilván kitartó (és központi) szervezőmunkával lehet közös klubstandardakat csinálni, hogy egy adott rész széle márpedig 123456 sorszámú zöld fű legyen, a töltés ne féktuskóporos barna, hanem új XYZZs árnyalatú szürke legyen, és az átvezető modulokat is így csinálják meg, hogy akárhogyan pakolják össze, mindig stimmeljen.
De ehhez nem elegendő az asztalmagasságnak, szélességnek, sín-offsetnek standardizáltnak lennie, hanem a tájnak is.
Viszont ez fixen van egy helyen, és nem mozgatják?
Ugyanis csak közeli kameraképek voltak, amin egy átjáró, egy állomási vágány látszott, az egészről átfogó fotó, videó nem volt, így pl. nem tudom, milyenek az illesztések (ha vannak), hány ember munkája az egész, és hogy egyáltalán szállítható formában van-e.
Mert nyilván egy fix helyre beépíteni egy asztalt teljesen más lehetőségeket nyit meg részletesség terén összehasonlítva egy olyannal, amit elviszel A-ból B-be.
A növényzetet, fűveket, bokrokat, méhkaptárt, stb. illetően valóban jó példa, szép, változatos, részletes, de eléggé high-end. Szerintem kicsit túlzó azt gondolni, hogy akár Magyarország, akár Lengyelország vagy Németország összes vasútmodellezője ezen a szinten van vagy lesz.
Esetleg magyar modellezőként egy saját példát is tudnál mutatni? Szívesen összenézném a lengyellel.
Munkából kifolyólag elég sokat járok mezőgazdasági területeken, legelőkön, és jah, egy adott területen kb. egyszerre sarjad, ami épp ott nő, és amíg a mezőgazdasági gép nem kerül ki egy villanyoszlopot, egy árkot, addig a táblák is katonás rendben vannak és táblák széleit (utak, árkok, fasor) kivéve a növények is egyformán nőnek rajta. Vagy ellátok a napraforgó vagy a kukorica felett, és akkor az egész táblára rálátok, vagy nem, és akkor csak a mellettem álló növények zárják a látképet.
A vágányzatot illetően én olyan kirivó AS-dolgokat nem láttam Szolnokon, nem volt jellemző, hogy az illesztéseken potyogtak volna le a vonatok.
De elfogadom, hogy neked nem tetszett.
Tudnál mutatni olyan (akár saját) modult, amit egy unalmasabb táj modellezését illetően referenciamunkának tartasz? Hogy mondjuk olyat szeretnél látni minden modulon, és akkor az úgy rendben van?
És ha kinézel az ablakon egyenfűt látsz ami mindenhol centiméterre ugyanakkora? Ahol a gabonatáblában nincs egy századhektárnyi hiba sem? Mert ezek így épülnek általában. Gyorsan felszögeljük a vágányzátot (ami A/S szabvány lesz), majd utána leragasztjuk a fűlapot vagy megszórjuk statikus fűvel, és felragasztunk 4-5 gyári fát és késznek nyilvánítjuk az adott modult.
Szimpla beszólogatások voltak , eléggé alpári hangvételbe.Kb mint amikor valakit kritizálnak, majd megjelennek a haverjai és azok elkezdenek fikázni engem
Az egyik legnagyobb probléma, hogy pl az ágyazatkövek nem ugyan olyanok, hanem 20 féle színű a fák többségében gagyi wc kefe szerű képződmények a semmiből kinőtt egy hegy ,de fák csak alig voltak rajta. A vonatok többször is összeütköztek egymással. Egyszerűen a hazai vaútmodellező klubbos kiállítások a vásári vursli szintjén vannak.Nagyon ritkák az olyan elemei amik igazán említésre méltóak lennének.De a gyerekeknek bejön ha irreális tempóban megy egy gőzmozdony.Sajnos az összes hazai kiállításon ahol eddig megfordultam ezt tapasztaltam.
A legnagyobb tisztelettel kérem azokat a hozzászólókat, akik csak FB-on elérhető képeket, linket tesznek fel, hogy a kőzőlni szánt információkat tegyék elérhetővé azon elmaradott réteg számára is, akik nem rendelkeznek FB fiókkal. Vessetek meg, de én soha nem voltam, és nem is leszek FB-os, ennek magyarázatát itt mellőzném. Naponta követem a fórum különböző oldalait, egészen ritkán egy-egy hozzászólást is megejtek, igazán nem vagyok kívúlálló. Köszönöm, ha elolvastátok. Üdvözlettel, kalivas
"Egy feleakkora német vagy akár angol rendezvényen több a látnivaló. Egy-egy kisebb egy állomásos szegmensasztal több látnivalót ad mint itt a teljes H0-s modul rendszer."
Ezt mire érted pontosan? Hogy egyhangú, sivár a táj a modulokon? Mi számít látnivalóank? Egy erdőrészlet? Legyen több festett figura, ami csinál valamit, aratógép, keresztező út, felüljáró?
Engem azért nem zavart ez (ha jól értettem a kritikád), mert a vonatablakból kinézve jobbára szántóföldeket, mezőgazdasági területeket, állomásköznyi lapos tájat látok. Szóval ebből a szempontból egy ilyen terepasztal élethűen... unalmas.
Ahol lehetne dobbantani, az az állomások környéke, ugye állomások azért sok helyen lakott területen vannak, és a sínek mentén megjelenített település az nekem is csak az amerikai asztalról rémlik így elsőre. Lehetnének lakóházak, utak, járművek, bolt, tele élettel, csak ugye pont az állomások szélesebbek is egy szabvány modulon, szóval itt bizony kellene egy kibővített szélességű modul, hogy a lakóövezet is elférjen a vasútállomás mögött, mellett.
Az emeleten lévő N-es asztal (a nemjapán) nekem tetszett, szerintem nem volt olyan "egysíkú", mint a H0 modul és amikor ott jártam, akkor élethű, normális sebességgel vezettek rajta a kiállítók. Ami engem igazán szokott zavarni, az a valóságtól teljesen elrugaszkodó menetdinamika, száguldás az íveken, váltókörzeten, "STOP"-gombbal megállás.
"A lego-t meg továbbra se tudom feldolgozni hogy miért. Ja tudom a gyerekek miatt."
Hát a belépők többsége nem vasútmodellező, hanem család volt, gyerekkel, és vissza is tértünk oda, hogy "de a 10 éves gyereknek tetszett".
Pár éve már elmondtam, sőt inkább mondanám azt hogy elmondtuk, többen is. Nem aratott osztatlan sikert.
De akkor az ideiről egy kis kritika:
Egy feleakkora német vagy akár angol rendezvényen több a látnivaló. Egy-egy kisebb egy állomásos szegmensasztal több látnivalót ad mint itt a teljes H0-s modul rendszer. Extrém hogy még mind a mai napig a legjobban kinéző modul is maximum a tisztes iparosmunkát érdemli ki, ugyanez igaz az N-s asztalra is. Az hogy mondjuk az üzemeltetés hogyan zajlik, miképpen inkább bele se megyek, ugyanez igaz a szerelvényekre is.
A többi rész meg őszinte leszek a T-trakes srácokon meg az amerikai asztalon kívül számomra extrémen vérszegény volt. A lego-t meg továbbra se tudom feldolgozni hogy miért. Ja tudom a gyerekek miatt.
Najó, de engem pl. tökre érdekelne, hogy nektek mi nem tetszett (ugye neked annyira nem tetszett, hogy a "Hárman a pályán" YT-csatorna alatt is hangot adtál ennek, kivéve, ha valaki pont ugyanezen nicknéven van fenn és nem te vagy).
Szóval én nem 10 éves gyerek vagyok, körbementem, megnéztem, kellemes három órát töltöttem ott, és egy-egy csupasz (főleg hurok-) modult leszámítva nem láttam olyat, ami zavart volna. Persze, mennek össze-vissza mindenféle vegyes szerelvények is, meg korszakban, helyben nem passzoló járművek kerülnek egymás mellé egy állomásra, de egy nagy, közös asztalnál nyilván minden klubban előfordul az, hogy valaki a 80-as évek tehervonataival játszana, van, aki meg railjettel robogna, és nem lesz olyan, hogy minden korszaknak van saját asztala.
Nekem leginkább a balatoni asztal nem tetszett, hiába a kialakítás, német/osztrák házakkal nem lesz balatonparti a feeling, meg a legót nem tudom hova tenni, akkor helyre elfért volna akármi más. Mondjuk az is igaz, hogy sok olyan magyar jármű volt legóból, ami más rendes vasútmodellből nincs is.
Teljesen fölösleges bármilyen kritikát megfogalmazni akármelyik hazai kiállítással kapcsolatban.Mert mindig ugyan azt kapja vissza az ember, éptís jobbat meg, hogy te nem tudsz semmit és a 10 éves kisgyerekeknek mennyire tetszett.
Pontosan mit szeretnél tőlem? Csupán egyike voltam az aznapi látogatóknak. No meg, mi ez a "(10 év elteltével még mindig itt tartunk…)" ? Bármilyen észrevételed van keresd meg a kiállítókat, szervezőket és mondd el nekik! السلام عليكم, Мир, peace, béke! :-)
Ismét egy színvonalas, rengeteg érdekességet és látnivalót kínáló vasútmodell kiállítást rendeztek a szolnoki Agórában. Aki teheti látogassa meg holnap. Bizton mondhatom, hogy remek kikapcsolódás az egész családnak. Kedvcsinálónak: