Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
A késtartó tányérjával együtt jön az le szerintem ,bár én sem láttam még szétszedve ilyet . Deúgy gondolom a tengelye a csúszótaplhoz van hegesztve ,vagy csavarozva ami az felett van meg forog minden .
Ahogy írtam a ritkán állókkal nincs baj a kolompolás akkor kezdődik ha sok van egy csokorban . Viziakácot akartam vele vágni de sehogyan se ment ,maradt a láncfűrész !
Tegnap próbáltam az akácot,kb 5cm átlagban. Szépen vágja. A tavaji fű felnőtte,ezért jó ez a tekhnika,mert először a tövét jártam félkörben,megkeresve a talaj szintet,utána vágtam a fát.Dőlési irány ellentét poziciónál,igy amikor átérne,nem ékelt rá a tárcsára. Ez 180- as vidiás lap.
Abban igazad van,forog észnélkül,neki forditottam másik szárnak,és lökött a csuklómon pár alkalommal. Estére villámló fájdalmam lett. Kinomba mirelit borsóval borogattam. Mára enyhült a fájdalom,de ma nem dolgozom. A gép,közepes,vagyis egy régi alkó,1,5hp. Nem akartam a nagyob gépet,féltettem a tengely bordázatát,meg a szöghajtást is.
Hát csak komolyabb gépell javaslom ezt ,nem is az lessza baj hogy nem vágja el vagy ilyesmi ,hanem a kolompolás vele az a nagyobb probléma . Nem áll meg a korong a gáz elvétel után hanem forog tovább ezerrel és amikor át akarod helyezni a vágást amibe bele ütközik az mindig lök rajta eggyet . Ritka fákat tudsz vele vágni de sűrűt az életben sem ,magadra leszel vele veszéllyes . Az erdészeti hasonló gépek kb olyan mint egy láncfűrész a tárcsa meg áll szinte azonnal ha a gázt elegeded és nem csapkod vele semmi sem el pluszban . Dolgoztam mindkét gép típussal ,erdőben is . Amúgy is az erdészeti gép rövid szárú és a szöghajtás is másként áll rajta .
Kb 5cm átlagos akác csihatagot akarnèk damilos kaszával főld sikon fűrésztárcsával vágni. Ezek gyökérről,vagy közeli nagy fa földalatti kúszó gyökereiből nőttek. Ez füves árokpart,vagyis van kis láncfűrészem,de gondolom a füvet is odahordja,ezèrt meg sem próbáltam. Ezért gondoltam damilos gépre. Vajon gyakorlatban tudok e ilyen holmi kitermelésében érdemben eljárni. Gondolok itt arra,ha netán ráékelődik a tárcsára az elvágott 3, 5cm- es ágszerű holmi. Vajon a szöghajtás,vagy a hajtó tengely bordázata károsodhat e........?
Régebben volt Oleos szerelő kapcsolatom,mikor még pl a 947 menő tipus volt.Szerette a koma ezeket a régebbi sorozatokat,pont a relative egyszerűbb szerkezeti kialakitás miatt..
Mindig azt mondta,mikor ilyent veszel pl egy Stihl helyére,a stihles gépnél kicsit-pár ccm-el nagyobbat vegyél,akkor nem csalódsz benne..
Ezekről a modernebb Oleo-gépekről meg talán Csiga kollégánk tett fel reális videókat..illetve még Juhász Jenő,némileg Guga volt kollégánkra emlékeztető stilusban,nem szerelős,hanem használós videókat tett fel a Youtube-ra..régebben..
Vagy 3 szomszéddal fentebb az útcában van egy 135 husi ! De azt a kis 5m3 tűzifát is nehezen vágja össze a z gazda vele . Ha vágja naponta 3-4 alaklommal hozza hogy nem indul a gép ihhihihihihi Nekem megy egyből ,úgy viszi haza járva . Megéleztette a láncát és 2-3 1 méteres rönköt vágott el vele egy tankkkal !!!! Már hallottam hogy ordít a ép de nem halad a vágás ! Délután már átmentem megnézni mit harcol vele . A lánc gatya volt rajta ! Most cserélte éleztetve volt ((::!! Megéleztem neki és ripsz ropsz elvágtam vele a 3-4 utolsó rönköt hát csak nézett a gazda ,nem ordít halad a gép hihihihihihihi ! Hozta is a füge pálinkát ((::!!
Két oleomac van nekem az egyiket 6 évesen vettem szétszedtem csapágy szimering csere és megy ,meglepően jól szerelhető ,nem bonyolult gép . Tavaly még vettem még egyet tiszta újat ,le volt árazva bemutató gép volt ,párszor volt indítva csak . Az a 440-es teljesen jó gép ,ugyan annyi garanciával mint egy dobozos új masina . Egy hüleségük van mindente 325 vágókészletet tesznek . Már a boltban elcseréltem egy 3/8 1,3 lapra . Cseréltem egy olajcsigát rajta és megy mint a doxa . A két gép már engemet kiszolgál . Le volt akciózva a gép ,rácsaptam gyorsan . Már ugye ismertem a gépet . Egy karburátort kell majd cserélnerajta mert néha leállogat alapjáraton ,gondolom falsol már a régebbi gép ,csak futott már 6 évet ,és a régi gazdája ki tudja hogyan nyüstölte .
Nem értelek.. van egy ujszerű állapotú Hq 135 géped-elmondásod szerint pár köb,és karcmentes-de eladod,és akarsz helyette venni egy valami ujabbat?Nem logikus-a "régi"géped ilyen igénybevétel mellett sok évet kibirt volna még..
Ezek az akármilyen ilyen-olyan ujak meg hát..én az uj Husikról még szerelőtől jót nem hallottam.. az OlajosMacska új gépeiről meg csak a mániákusok videójából tudok bármit.. de az annyi..semmi.
Benzines kell-valami olcsóbb,durung gép valami nagyáruházból..pl Parkside..nem Paks 2,minden szerelő ért hozzá,alkatrész is van..nem használod,ugy is belerohad a benzin..stb..
Alja a minőség,de nem drága,nem áll benne sok pénz-de már használható gép-a piacos kinai felett van egy fokkal..
Én inkább valami jobb villanyosat vennék..nem romlik bele a benzin,udvari használatra hosszabbitó kábellel elég lehet..
Ezért az egyik csak hobbi kategória a másik meg egy farmer kategória . Ami meg jobb az jobb is lesz később is . Nekem is a GS katergóriák vannak ! Egyszerű szerkezetű gépek . A csapágyboltból lehet venni hozzá csapágyakat és szimeringeket is . A GS440 van és az EFCO 4400 ,ezek azonos gépek csak a színük más .
Meg kell nézni hogy körbefordul-e ,nem e a gazda beleragasztotta valamivel . Akkor csak a hőlégfújó segít ,de ahhoz ki kell szárítani ,meg mosni is a tankot ,másképpen felrobban ! Nem közelről melegítjük és közben a kezünkkel ellenőrízzük hogy mennyire forró már . Ne puhára mert attól tönkremegy csak sütősre 60-70 fokosra .
A lapát se oldalra kezd és még fel is kell emelni . Legutóbb a háti permetezőt akartam bevetni és elfújni a havat ,porhó volt ((::!! De fújt a szél ,lehet búvárfelszerelés kellett volna hogy lássak is valamit ((::!!