Keresés

Részletes keresés

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 12

Itt az index-en.

Előzmény: Zöldár (11)
Zöldár Creative Commons License 2015.01.18 0 0 11

Hol , merre ?

Előzmény: Tigris0704 (10)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 10

Sziasztok!

Nyitottam egy új fórumot BORÁSZAT néven ahol minden a borkészítéssel kapcsolatos dolgot meg tudunk beszélni.

Pellegrin Creative Commons License 2006.10.31 0 0 9
Merre van a pincétek? Lehet hogy majd az első készletfeltöltésnél felkeresném :)
Előzmény: Törölt nick (7)
Pellegrin Creative Commons License 2006.03.07 0 0 8

Köszi a válaszokat.

Nemespenész tekintetében valami tapasztalat esetleg? (Csak tárolásra lesz használva a pincénk...)

Törölt nick Creative Commons License 2006.03.07 0 0 7

Abban igazad van, hogy a nedvesség fontos a borospincében, ahol érleled a bort.De nem kell feltétlenül a falnak vizesnek lenni.A hőmérséklet az igazán fontos.Az ideális az állandó 18 fok körüli lenne.Mi a párásítást úgy oldottuk meg, hogy a padozatot apró szemcséjű zuzalékágyra lerakott téglával raktuk ki, majd kifugáztuk.Rusztikus lett, illik a pincéhez.Simán öntözőkannával fellocsoljuk a padozatot, ami szép fokozatosan párologtatja a beszívott vizet, így a nedvesség ideális, valamint nyáron hűtésként is szolgál.Azért a falon bejövő víz nem igazán szabályozható.Az ideális nedvesség meg jó a hordóknak is, nem száradnak szét.Azért a belsejükben is kell tartani folyadékot, nálunk hordó alja bornak hívják, amit csak hordótartásra használunk.A kész bort meg parafinúszós acéltartályban tároljuk, így nem érintezik a bor a levegővel.De akész borból is csak az kerül át tartályba,amelyik hordó meg lett kezdve.És egy kis dicsekvés.A régiós borversenyen az egyik fehér vegyes és a piros ezüstöt kapott, a másik vegyes fehér aranyat.El is vitték az egész tavalyi termést, csak  saját fogyasztásra hagytunk a családnak.

Előzmény: kentaura (2)
zsandár Creative Commons License 2006.03.05 0 0 6
Bocs az  előbb lemaradt,hogy Neked válaszolok.
Előzmény: Pellegrin (-)
zsandár Creative Commons License 2006.03.05 0 0 5

 

A napokban írtam a másik pincés topicba,engedelmeddel bemásolom.

 

Sziasztok!

Én is építettem egy borospincét saját kezűleg tavaly ősszel,mondjuk ebben semmi különleges nincs ha csak az nem,hogy meglévő épületben közvetlen az alap mellett leásva kellett megoldani.

A pince nem nagy, kb 10 nm.Az alsóépület meg 26.Mivel eddig a borok egy gyatra hőszigetelésű farostfalú "3x3 méteres dobozban" voltak az alsóépületen belül ,ezért  döntötem a pince mellett és igy a pince feletti rész is hasznos területté vált.

Eredeti végzetsségem építőmérnöki/egy percet sem dolgoztam benne/,de annyira még emlékeztem,hogy nem igazán ajánlott az alap közelébe és főleg mellé leásni.Sok tanakodás és rengeteg bor megivása után csak belefogtunk.Először lefúrtam földfúróval 3 méterre megnézni,hogy van- e víz.Szerencsére nem volt pedig alföldi városban lakom,de szerencsére partos részen.Szigetelni így nem  kellett a pincét.Ennél esősebb év meg nemigen lesz,mint a tavalyi.

A biztonság kedvéért először a pince felét ástuk ki ,elég nyomasztó volt 2,7 méterre a talajszinttől lenni,úgyhogy felettünk szabadon látható volt az alap,mely nem beton,hanem tégla volt és csupán az alatta levő agyagrétegre támaszkodott.Ásó,lapát,talicska ,ajtón ki.Eléggé hülyén nézett ki,de lebontani az épületet és a pince után újraépíteni horribilis összeg lett volna.Megjegyzem a talajjal szerencsém volt ugyanis kb 50 cm feketeföld után jó kötött ,földnedves agyagréteg jött ami vízzáró és állékony is egyben.Homok vagy egyéb laza talaj esetén bedőlt volna a fal.

Ezután pallókkal bezsaluztuk,térháló,zsaluk kitámasztása és betonozás.3 lapát sóder-1 púpos lapát cement.Atombiztos..Utánna másik fél kiásása betonozása.Elég volt az ajtón betalicskázni a betont és a 15 cm széles résbe öntögetni, tömöríteni,de megérte.

Hőszigetelése tökéletes a boroknak .A hőmérséklet 12-17 fok közt marad.Tetejét a következőképp szigeteltem alulról felfelé:Lambéria,a gerendák közt a lambérián nikecell,légréteg,a gerendákon hajópadló.

Mikor kész lett ,utánna találtam a neten egy céget akik -akár a nappaliban -is megcsinálják a borospincét /max 12 nm nagyságban/.

Igényesen dolgoznak,áraiktól  azonban hanyattestem.A sajátomat a töredékéből kihoztam.:-))

oncika Creative Commons License 2006.03.05 0 0 4

Üdv!

Igazából nekem most SOS segítségre lenne szükségem borospince ügyben, s nem tudom  kihez fordulhatnék. A lényeg az, hogy Budafokon a hegybe vájt mészkő borospince, ami lehet, hogy még annak idején barlanglakás is volt, elkezdett beszakadni, mert az egyik beton tartóoszlop eltört (az okot csak valószínüsítem, mert egyáltalán nem lehet bemenni). Néhány éve költöztünk ide és azóta nem volt lehetőségünk a pincéhez nyúlni, de most ember magasságban áll a leomlott szikla a pince bejáratában. Ki tudna ebben nekem segíteni? Barlangász, bányász szakember, vagy elég egy építész? CSaládom azt mondja, hogy nem akkora a gond, mint ahogy én érzem, de nagyon nyugtalan vagyok, félek, hogy az egész a házon köthet ki, vagy a szomszéd garászában. Abban biztos vagyok, hogy így nem maradhat, de nem tudom, hogy mennyire akut a gond.

Segítsetek légyszi. Köszönöm

Pellegrin Creative Commons License 2005.08.23 0 0 3

Köszi a linket. Igazándiból csak a hangulat (na meg a megfelelő tárolási körülmények) miatt szeretnénk majd a borospincét leendő házunkhoz.

Én is egyre inkább hajlok a ház alatti kialakításhoz, a többi pinceszinti helység (garázs, műhely, kazánház stb.) mellett, valahogy mégis kissé elszeparálva.

Ez esetben van vajon esély a falon nemespenész megtelepedéséhez? Valahol azt olvastam, hogy régebben azt a bort ami nem ízlett, a pohárból a falra löttyintették, ezzel is segítve a kialakulását.

Előzmény: kentaura (2)
kentaura Creative Commons License 2005.08.23 0 0 2

http://php.arcanum.hu/xsl/neprajzi_lexikon/3-1417.html

most ennyit találtam. Alapvetően, ha bort akarsz érlelni a borospincében, azt a háztól külön, földdel takarva, szigertelés nélkül szokták kialakítani, hogy nedves legyen a pince fala. Ez olyan területen nem lehetséges ahol magas a talajvíz. A felszíni vizeket el kell vezetni a pince környékén, nehogy egy nagyobb esőzésnél megteljen a pince vízzel.

Ha csak a hangulat miatt akarsz pincét és ott bort nem érlelsz, akkor lehet szigetelni és rakhatod a ház alá is, ott már a hőmérséklet a fontos (hűvös legyen)

 

Pellegrin Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1
Akkor hát (a kötelező nullázás után :) várjuk a tapasztaltabb kollégák jelentkezését...
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.23 0 0 0
Nekem sajnos 0 ismeretem van borospincével kapcsolatban.
Pellegrin Creative Commons License 2005.08.23 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Házi borospince kialakításáról, figyelembeveendő szempontokról, ill. különböző ezzel kapcsolatos megfontolásokról szeretném ha megosztanátok ismereteiteket...

 

(Pl. hová érdemes tervezni - teljesen külön, vagy a ház alatt, a pinceszinten, mekkorát, milyen falazattal, milyen szellőzéssel, stb. stb.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!