Az M44 van a címlapon, az Anfang pedig semmi jövőbemutatót nem jelent, csak az elejét, kezdőpontját valaminek, és az M44 szó szerint a legeleje a katalógusnak. Amikor WinTrack-ben a Neuer Anfang gombra kattintasz, akkor sem egy misztikus, mondák megjövendölte új jövő-ablak nyílik az univerzumban, csak leraksz egy G1 egyenest a pályatervbe más vágányokhoz nem kapcsolódva, ahonnan - új kezdőpontként - továbbépítheted a pályát.
Hát igen, a logikai viszony megkérdőjelezhető. Annyit még megjegyeznék ehhez, egy ugye ez egy német nyelvű szöveg amiről beszélgetünk, pontosabban a német nyelvű szöveg szabad fordítása. Nem szabad ezen a ponton elfelejteni, hogy a fordítás sosem fogja pontosan ugyan azt jelenteni, mint amire az eredeti nyelven alkotó „költő” gondolt. Elképzelhető, hogy a német nyelvben ezt a kifejezést nem csak viszonylag szigorúan, a jövőbe utaló logikai viszonyokra, jelentéstartalomra használják.
Egyébként meg magyar témát gyűjtőként nyílván nem hatnak újdonságként ezek a reklámozott további modellek, azonban pl. egy „französisches Piko Fan” -nél elképzelhető, hogy meglepetés lesz...
De azért azzal nyitni, hogy az "M44 csak a kezdet", mert jön a folytatás, a szergejek, nohabok, ludmilla, taurusok, stb., amelyek valójában régebbi modellek a bobónál, csupán itt a katalógusban jönnek a bobó után... szóval ez a logika, hogyis mondjam csak....?
T. 'H0golyó', ezt NEM rád akartam kihegyezni, hanem a marketingesekre, akikből úgy általánosságban is képes vagyok bármi rosszat kinézni (pont úgy, mint a politikusokból és az újságírókból)!
Magát a kiindulási témát nem akarnám tovább nyúzni, köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt, további kellemes vasárnapot!
Korábban írtam, hogy nézegettem a tolató fény kialakításának lehetőségét, számomra érthetetlen, hogy erre nem gondolt a gyártó, miközben van alváz meg vezetőpult világítás.
A piko dekódere tolatómódban is F0f+F0r-t kapcsol, mind a magyar, mind a cseh és lengyel verzióban, remélhetőleg a 3 lámpás Ep 4-5 verzióknál ebben lesz fejlesztés. (Hátha olvassák a topikot :D)
Főleg így, hogy a többiek is megerősítettek, meg vagyok győződve, hogy ezek a többes számok reklámszövegnek tudhatóak be. Az meg, hogy az M44 csak a kezdet jelenthetné azt amit te mondasz, azonban ebben a szövegkörnyezetben azt jelenti, hogy a kapható modellek között, ha ugye nem ismered a piko magyar szortimentjét, akkor nyisd ki a magyar katalógust, és még sok más darabot is találsz a témából. Vélhetőleg a katalógus az M&H megrendelésére készült vagy épp azért, mert nem fogynak elég jól a szilik és társaik.
Így sajnos a te értelmezésed egy olyan - egyébként kívánatos - helyzetet vázol fel, ami sajnos teljesen irreális.
A gőzmozdony szó a te fordításodban is többesszámban szerepel, én ebből is bátorkodtam következtetést levonni.
Aztán ott van a 'markant' szó, ami ugyan több jelentésű, és te vmelyik másik jelentését írtad, de jelentheti azt is, hogy jellegzetes. A szilin és a bobón kívül a többi piko magyar mozdonymodell csak festési variáns, ezért is gondolom, hogy a 'jellegzetes' szó itt jövőbe mutató.
Szóval ilyen apróságok miatt is gondolom, amit gondolok.
De a legütősebb mondat, sztem, továbbra is az, hogy az M44 csak a kezdet!
@ RM40 olvtárs: előbbi mondatból pont azt (is) vélem kihallani, hogy a magyar formaújdonságok között a kezdet.
Ezzel egyetértek, hogy lesznek még új dolgok biztosan. A klasszikus gőzmozdony pedig most jött ki újdonságként a 431 017 (BR 55-ös) variáns a magyar piacra, és szerintem a cikkben erre tettek említést csak (ugye eddig nem volt széria gyártásban kiadott magyar gőzmozdony). Egyébként gőzmozdony, dízelmozdony és villanymozdony is van most a 2026-os újdonságok között amik a képen is szerepelnek a katalógusban. Viszont semmi konkrétat nem említ sajna, hogy mi várható még, csak hogy lesz még majd.
(Igaz, pl. a 'Román modellek' topicban ugyanígy nem találtam semmi reakciót az MTB 'Dimitrov' kocsik megjelenésekor...)
(Majd írok a Dimitrovokról is, de ahhoz előbb vennem kell belőlük. Majd veszek belőlük, de ahhoz előbb valami erdélyi állomásítású pakkot is ki kellene adjanak. Mert eddig négy készlet jelent meg, de mindegyik "román". Addig is szia uram, szárnyaskerekes-négyeskorszakos-emeletes nem érdekel? Az kolozsvári, vettem belőle :)
Direktben nem szerepel az általad hivatkozott szó, de -szerintem- közvetetten ott van benne a pakliban. Persze ugyanabban a pakliban szerepelhetnek még festési újdonságok is.
Miért gondolom azt, amit?
A bobóval kapcsolatban írja, hogy ez még csak a kezdet!
A szergejek, nohabok, ludmilla ehhez képest régebbi modellek. Meg a szili is.
A 431 -es gőzös magyar modellje nagyjából egyidős a bobóéval, tehát a jövőidő nem annyira illik rá, no meg a 'klasszikus' -tól is igen távol esik az eredetije, szerintem.
Azon kívül van ott az oldalon vhol egy buzdítás (most nekem is vissza kéne keresnem), ahol a magyar modellek kedvelőit szólítják meg, hogy írják meg, ki melyik jármű modelljét szeretné látni időben elsőként?
Szóval, szerintem, itt egy 2026.-ban elkezdett projektről van szó, ami csak ezután fog fokozatosan kiteljesedni.
(A lengyelek, csehek már alaposan ki lettek szolgálva, valahol tán itt az ideje, hogy mi is sorra kerüljünk! 😃)
PIKO Modellbahn Highlights Ungarn 2026 Die M44 der MÁV ist nur der Anfang! In unserem neuen Länderflyer „Ungarn 2026“ erwarten euch zahlreiche Modellbahn-Highlights der MÁV, GySEV und weiterer ungarischer Bahnunternehmen. Von markanten Diesellokomotiven über moderne Elektroloks bis hin zu klassischen Dampfloks ist für jeden Ungarn-Fan etwas dabei. Blättert durch das Album und entdeckt die aktuellen Modelle. Den kompletten Flyer findet ihr hier: https://www.piko.de/DE/index.php/de/piko-news/2448-piko-modellbahn-highlights-ungarn-2026.html Welches ungarische Modell steht auf eurer Wunschliste ganz oben?
Fordítás:
PIKO Modellvasút – Magyarország 2026 – Kiemelt ajánlatok
A MÁV M44-ese csak a kezdet!
Új országos katalógusunk, a „Magyarország 2026” számos modellvasút-kiemelést tartalmaz a MÁV-tól, a GySEV-től és más magyar vasúttársaságoktól. A feltűnő dízelmozdonyoktól és modern villanymozdonyoktól a klasszikus gőzmozdonyokig minden Magyarország-rajongó talál magának valamit.
Böngésszen az albumban, és fedezze fel a legújabb modelleket.
Ez alapján csak csináltak egy külön magyar újságot a jelenlegi dolgokkal, újdonság azonban szerintem nem igértek külön a posztban. De több országnak csináltak ilyen katalógust most júniusban. Bár attól függetlenül, szerintem azért még várhatunk majd legalább meglévő mozdonyok új variánsát továbbiakban is :)
Mert először én is csak végiggörgettem az oldalakat, láttam, hogy a már megjelent magyar modelleket hozza, és ezzel túl is léptem az egészen. Aztán hetekkel később vmiért visszatértem, és mintegy véletlenül kattintottam rá vmelyik lapra, akkor váltak láthatóvá a kocsimodellek is, no meg a már hivatkozott szöveg.
Én azt a bizonyos bejegyzést úgy olvasom (de lehetséges, hogy félreértem), hogy további magyar modellek vannak abban a bizonyos f.bukon reklámozott újságban. Sehol nem látom azt az információt, hogy további (esetleg formaújdonság) gépek jönnek...
Érdekes, hogy az az ígéret, amit a PIKO tett közzé saját f.buk oldalán cca. egy hónapja, itt semennyire sem kavarta fel a vizet, sőt, tán biz meg sem említődött! (Vagy csak én nem olvastam volna?)
Pedig ez az ígéret, röviden és tömören, vmi olyasmiről szólt, hogy az M44 csak a kezdet, és magyar témában további modellekre számíthatunk tőlük, a jellegzetes dízelmozdonyoktól kezdve a korszerű villanymozdonyokon át a klasszikus gőzmozdonyokig.
Hát nekem alaposan megdobogtatta a szívemet mindez! Különösen a gőzmozdonyok!
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele?
Vagy csak a fórum ilyen halott már...?
(Igaz, pl. a 'Román modellek' topicban ugyanígy nem találtam semmi reakciót az MTB 'Dimitrov' kocsik megjelenésekor...)
Amiből viszonylag egységes szerelvényeket képeztek, azok a Bak (Bam), illetve a Bah kocsik. Persze, itt is többször az 1. o. kocsi egy régi favázas volt.
És azt se felejtsük el, hogy a külföldi eredetű kocsik sokfélék voltak, tehát 1 típusból max. 6-8 volt, aztán ezek egy része is cserével visszakerült az eredeti tulajdonos vasúthoz. Vagyis ezekből a német alapú, azonos típusú kocsikból nem érdemes egy 6-8 kocsis szerelvényre valót összevásárolni. Viszont 1-1 darab célszerű, színesíteni fogja a járműállományt.
Jól írod, hogy korszakban létezett, azonban arra kicsi az esély (mondhatni 0), hogy egy szerelvényben ezek így közlekedtek a valóságban.
Nézegetve a régi képeket, az látható, hogy az '50-es években egy vonatba azt soroztak be, amit éppen találtak. Kéttengelyest, forgóvázasat, nyitott peronosat, vagy zártat, favázasat, idegen eredetűt, vagy hazait. Talán olyat nem láttam, amibe E kocsit tettek volna, úgy gondolom, azok kicsit jobban elkülönítve jártak. A jobb állapotúak, Csukák, behúzottvégűek mehettek talán külföldre - abba a kisszámú nemzetközi vonatba.
De ezek a német eredetű kocsik nem mehettek külföldre, sem nálunk, sem máshol. Gyorsvonatban, vegyesen voltak, pl. a ceglédberceli balesettel érintett vonatban. (A képen ugyan nem látszik, de Bárdos Imre közlése szerint volt a vonatban egy altenbergi kocsi is (a 3 db 3. osztályú közül).
Amikor sokasodtak a hazai gyártású kocsik (Cak, Cakmü, majd a Bah, Bahv), akkor ezek háttérbe szorultak, vidékre kerültek. (Pont, mint manapság a Rába kocsik.) De ott is vegyesen közlekedtek más kocsikkal.
Persze, ameddig nincs más gyári modell, addig lehet ezekkel jól játszani, csak tudni kell, hogy ez egy kompromisszum. Vagy neki kell állni faragni. Azzal meg az a baj, hogy nyers Fuggerth alap nincs már. Azt nem tudom, hogy egy MTB-t mennyire lehet átalakítani, de az meg nem filléres történet. Aztán hátha kihozza egyszer a cseh fazon a III-as korszakos Bah, Bahv kocsikat.
Igen, a "kis púpos" kéttengelyesre gondoltam - de közben felfedeztem, hogy "hamarosan" érkezik egy négytengelyes, harmadik korszakos, MÁV-Hungária poggyászkocsi a PIKO-tól (24564, Da 6465), ez talán esélyesebb... Ha már elfogadjuk a személykocsikat magyarnak, akkor ez is megkaphatja ezt a kiváltságot... :-)
Kíváncsi lennék, hogy privátban érkezett-e válasz a kérdésedre. Ha arról a kis púpos kocsiról van szó, én még egyetlen képet sem láttam róla, azon az egyen(vagy kettőn?) kívűl, amit maga Q osztott meg valamikor. Akkor is tehervonatban volt. Szerintem hitelesebb, ha egy G kocsit sorozol be, mert olyan legalább előfordult.
ROCO 302.608 gőzmozdony (7110025) és a hozzá ajánlott, 3 kocsis személykocsi szett (6200132) közé mennyire passzolhat a ROCO/QUABLA Du 61950 tehervonati kísérőkocsi (21269), mint darabárus/poggyászkocsi? Korszakban stimmel, de létezhetett ilyen szerelvény?
Gyönyörűek ezek a felvételek. A külföldiekre nagyon lehet számítani korabeli fotók tekintetében... Megjelenik rajta az ős Bh, a szakaszonkénti egy darab tetőszellőzővel. Aztán a 4 szellőzős (2-4 ablakok feletti változat) kéken, de még gumiharmónikás átjáróval...