Keresés

Részletes keresés

Sir Gombóc Creative Commons License 5 perce 0 0 56400

Akkor ezért nem érted.

A bekötő konzol (vonóháromszög) kialakítása egyértelműen arra mutat, hogy húzásra van kialakítva, nem nyomásra.

A nyomott rúd az erő hatására valamilyen mértékben kihajlik. Emiatt rövidül a rajta ébredő erő vízszintes összetevője, míg a függőleges irányú változatlan marad. Emiatt az itt átadott erő kisebb lenne, mint a húzott oldalon. Amiatt, hogy a húzott oldalon ez a rövidülés nem lép fel, ott fog a teljes vonóerő átadódni és a nyomott oldalon nem.

Nagyon leegyszerűsítve.

Előzmény: nazareth (56398)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 30 perce 0 0 56399

Talán ott hibázol, hogy a himbabölcső nem fog semmerre elfordulni. Az ASEA forgóváznál a himbabölcső nem fordul, hanem mindig az alváz irányát követi. Fentről nézve a szögemeltyűk csatkakozási pontjai egyvonalba esnek a vonórúd tengelyével. Mitől fordulna ki?

Még mindig nem válaszoltál a szép színes rajzomra :)

Előzmény: nazareth (56397)
nazareth Creative Commons License 30 perce 0 0 56398

Őszintén? Nem tanultam. De egyrészt ha tanultam is volna, egy ilyen rajzból nem tudnám megállapítani, hogy egy ilyen rúdon keresztül mekkora erőket lehet átadni. Másrészt így "tanulatlanul" ha ránézek erre a négy összekötőelemre, ezek egyenként is robosztusabbak, mint az az egy vonóhorog, ami mind a négy rúd komplett vonóerejét át kellene adja a szerelvénynek.

Előzmény: Sir Gombóc (56396)
nazareth Creative Commons License 1 órája 0 0 56397

Na most már valóban kezdek kételkedni a saját elmeroggyantságomban, hogy ennyi energiát beleölök, de amúgy is szerettem volna csinálni működőképes modellt.

 

Szóval adott ez a rendszer:

 

A lila a forgóváz, azaz egy gépészeti elem. A két vörös elem a főkeret része, azaz ugyanúgy egyetlen elem. 

 

Kérdés: mi történik, ha eltávolítjuk az egyik vonórudat (aminek tolnia kellene), és megpróbálunk megindulni? A forgóvázat a nyíllal jelölt irányban eltoltam:

 

 

Mivel a rendszer pont amiatt ilyen összetett, hogy a himbabölcsők egymáshoz képesti pozíciójától függetlenül átadja a vonóerőt egyenlően mindkét himbabölcsőnek, de az egyik himbabölcső rögzítése megszűnt, csak az fog elmozdulni, a másik marad egy helyben.

 

Kábé mint egy differenciálmű esetén: nem lehet olyan, hogy egyik irányba az egyik, a másik irányba a másik kerék fölösleges. 

 

Ennél szemléletesebben valóban nem tudom elmagyarázni... Javítsatok ki, hol hibázom?

Előzmény: Szőcsényi Z. (56394)
Sir Gombóc Creative Commons License 2 órája 0 0 56396

Tanultál mechanikág, statikát?

Rudak méretezése húzásra, nyomásra?

Előzmény: nazareth (56393)
Sir Gombóc Creative Commons License 2 órája 0 0 56395

A vonórúdak tolás irányában a ferde elhelyezésének köszönhetően elől meg fog emelkedni, ezáltal a vízszintes mentén mért ”vetülete” rövidebb lesz. Magyarul: mire tolná az alvázon felhegesztett konzolt - amiről világosan látszik, hogy nincs is erre az irányra méretezve, - addigra a másik oldali vonórúd már húzni fogja az alvázat

 

Ez a lényeg.

Előzmény: Szőcsényi Z. (56394)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 2 órája -1 1 56394

Látom, nagyon nem érted! :)

De akkor nézd meg az alábbi ábrát:

A képen pirossal színezett tartó a vonórúd tolás irányára is fel van támasztva az alvázon? Ugye, hogy nem!

A vonókeret feladata az, hogy négy ponton átvegye a vonóerőt a forgóvázról, és az egyik himbabölcsőn átadja a vonórúdnak. A vonókeret statikailag valóban egy keret, a csuklós szerkezetre a vele kapcsolódó forgóváz elfordulási lehetősége miatt van szükség, nem pedig az erőelosztás miatt. A forgóváz meg is adja neki azt a négy, egymáshoz képest fix pontot, hogy mindig is vonókeret maradjon. Mivel statikailag egy keret, ezért bármely pontjáról át lehet adni róla a vonóerőt az alváznak. Nem fog sem összecsuklani, sem megnyekkenni, hanem tenni fogja a dolgát.
A himbabölcsők nem fordulnak a forgóvázzal együtt, nincs is rá lehetőségük. A vonórúdak ugyanis nem teleszkóposak. Lehetőségük csak némi oldaljátékra van. 
A vonórúdak tolás irányában a ferde elhelyezésének köszönhetően elől meg fog emelkedni, ezáltal a vízszintes mentén mért ”vetülete” rövidebb lesz. Magyarul: mire tolná az alvázon felhegesztett konzolt - amiről világosan látszik, hogy nincs is erre az irányra méretezve, - addigra a másik oldali vonórúd már húzni fogja az alvázat. 

Előzmény: nazareth (56392)
nazareth Creative Commons License 2 órája 0 0 56393

A kérdés csak az, hogy mi volt előbb: a böhömnagy vasrúd, amit a svédek megcsináltak 1965-ben, vagy a "vonórúd" (magyar) kifejezés, amit valakik ráraktak feltehetőleg a 2000-es évek elején, amikor az első ilyen gépek megjelentek Magyarországon... :)

Előzmény: Sir Gombóc (56391)
nazareth Creative Commons License 3 órája 0 1 56392

A forgóváz a hozzácsatlakoztatott vonókeretnek adja át a vonóerőt. Erre a vonókeretre ha bárhová akasztasz vonórúdat, akkor az ugyanazt a vonóerőt adja át, nem?

 

Nem, nem és nem! A "vonókeret" egy csuklós szerkezet, és pont az a lényege, hogy a vonóerőt a két himbabölcső között egyformán elossza! Akkor is, ha az egyik himbabölcső kimozdul előbbre, a másik pedig hátrébb -- hiszen pont ez történik ívekben, amikor a forgóváz fölött elfordul a szekrény (amihez a himbabölcsők ugye kötve vannak).

 

Magyarul: ha úgy próbálsz megindulni, hogy az egyik oldalról hiányzik a vonórúd, akkor a vonórúddal bekötött himbabölcső a mozdonnyal együtt egy helyben marad, a másik himbabölcső pedig kétszeres úton megindul előre.

Előzmény: Szőcsényi Z. (56388)
Sir Gombóc Creative Commons License 3 órája -1 0 56391

A vonórúd a bekötés módja miatt nem tud nyomó, csak húzó erőt felvenni. Ezért nevezik vonórúdnak.

Előzmény: nazareth (56385)
xabi75 Creative Commons License 4 órája 0 0 56390

Ez egy "special edition" csak nekünk, Magyarországra.

 

Az alábbi képen látszik, hogy van másik, ami nem csak nálunk kapható, az a drágább...

 

(Kép a netről, egy webshopból)

 

 

Előzmény: csabbair (56386)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 4 órája 0 0 56389

Az előző hsz. vége érthetően:

Jelen esetben ez a bárhová aggatott vonórúd az egyik oldali himbabölcsőhöz van aggatva. Át tudja adni így a vonókereten jelentkező teljes vonóerőt egyetlen vonórúdon? Teljes mértékben. 

Előzmény: Szőcsényi Z. (56388)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 4 órája -1 0 56388

nem tudod megtenni, hogy csak az egyik oldali himbabölcső vontasson (amelyiktől hátrafelé áll a vonórúd).“

A forgóváz a hozzácsatlakoztatott vonókeretnek adja át a vonóerőt. Erre a vonókeretre ha bárhová akasztasz vonórúdat, akkor az ugyanazt a vonóerőt adja át, nem?

Jelen esetben ez a vonórúd az egyik oldali himbabölcső. 

Előzmény: nazareth (56385)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 4 órája 0 0 56387

Hidd el, nem lesz tolórúd a vonórúdból. Ha nem így lenne, akkor a vonókeretre sem lenne szükség, hiszen enélkül is átadná a vonóerőt a kétoldali himbabölcső, egyik tolva, a másik húzva.

Továbbgondolva ezesetben a forgóváz két oldalán ugyanabba az irányba is állhatna a vonó-tolórúd, hiszen mindkét feladatot is ellátná. 
Ha tanulmányozod a kortárs V43-as vonóerőátadását, ott is olvashatod, hogy a vonóerőt a forgóvázról az alvázára vonórúdak adják át, de azok csak vonnak, és nem tolnak :)

Előzmény: nazareth (56385)
csabbair Creative Commons License 4 órája 0 0 56386

2023.12.

Nézegettem egy vasútmodelleket árusító weblapot, de ez az együttállás kicsit megkavart. Majd 4e Ft a különbség ha a műanyagot kicsit több fémmel árulják? Nyílván van hozzá egy csomó mondás ami már tuti ki lett vesézve itt és a hasonló topikokban. Szóval csak az együttállás miatt lett érdekes számomra.

 

nazareth Creative Commons License 4 órája 0 2 56385

Ezzel teljes mértékben tisztában vagyok. Ezért is mondtam: nem tudod megtenni, hogy csak az egyik oldali himbabölcső vontasson (amelyiktől hátrafelé áll a vonórúd). Mindkét himbabölcsőn megjelenik a vonóerő, és mivel az egyiktől előre, a másiktól hátrafelé áll a vonórúd, így abból automatice tolórúd lesz -- akárhogyan is nevezzék a dokumentációban.

 

Magyarán ha egy Ázeának az I-es vége van előre, és a II-es végével vontat, akkor

 - az első forgóváz bal himbabölcsőjére és a hátsó forgóváz jobb himbabölcsőjére átvitt vonóerőt a vonórudak vonóerő formájában,

 - míg az első forgóváz jobb himbabölcsőjére és a hátsó forgóváz bal himbabölcsőjére átvitt vonóerőt az előrefelé álló vonórudak tolóerő formájában adják át a főkeretnek.

 

(Nyilván I-es véggel vontatva ugyanez, csak pepitában.)

Előzmény: Szőcsényi Z. (56382)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 6 órája 0 0 56384

Természetesen nem ezüstöt használtak festésre, hanem ezüst színű festéket. :)

Előzmény: Szőcsényi Z. (56383)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 6 órája 0 0 56383

A tetőelemek anyaga biztos, hogy nem alumínium, így szerintem amit látunk, az fényét veszített ezüst festés lehet. A Ganz-MÁVAG előszeretettel használt ezüstöt a tetők szinezéséhez. 

Előzmény: rm40 (56379)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 6 órája 0 0 56382

A két oldali himbabölcső összekötőrudazat segítségével egy vonókeretet képez. Így ugyanaz az erő jelenik meg mindkét himbabölcsőn. Azért csuklós, mert az 5. pontokon a forgóvázkerethez van csuklósan kötve, és így teszi lehetővé a forgóváz elméleti forgáspont körüli elfordulását. 

Előzmény: nazareth (56377)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 6 órája 0 0 56381

Akkor a forgóváz túlsó felén levő, ellentétes irányú vonórúd végzi a vonóerőatadást. Pont, mint a Szilinél. 

Előzmény: John Howard (56380)
John Howard Creative Commons License 6 órája 0 1 56380

"Az bizony vonórúd, mint a neve is mutatja, és ugyanúgy nem tol, mint a Szilinél sem."

 

Ühüm, és ha az ellenkező irányban (az ábrán balról jobbra) halad a mozdony? ;-)

 

Előzmény: Szőcsényi Z. (56369)
rm40 Creative Commons License 7 órája -1 0 56379

Ezen a képen inkább alumíniumszínűnek tűnik.

Előzmény: Szőcsényi Z. (56241)
nazareth Creative Commons License 8 órája 0 1 56378

Megegyeztünk :) Én meg igyekszem még jobban utánaolvasni az UFC-nek.

Előzmény: Szőcsényi Z. (56371)
nazareth Creative Commons License 8 órája 0 2 56377

OFF

 

Köszi az ábrát, a magyar elnevezéseket nem ismertem.

 

Az bizony vonórúd, mint a neve is mutatja, és ugyanúgy nem tol, mint a Szilinél sem. -- na akkor ismét valamit nem értek. A forgóváz a vonóerőt a szögemeltyűkön keresztül a két oldalsó himbabölcsőnek a forgóváz pozíciójától függetlenül egyenlő mértékben adja át. Az egyik (pl. jobb oldali) himbabölcső a vonóerőt a hátrafelé álló vonórúdon húzóerőként átadja a főkeretnek. Na de hová tűnik a másik (bal oldali) himbabölcsőre átadott vonóerő, ha az a másik oldali, előre álló vonórúdon tolóerőként nem adhatja át a főkeretnek?

Előzmény: Szőcsényi Z. (56369)
xabi75 Creative Commons License 11 órája 0 4 56376

Én is örülnék 426-os kiadású Desiro-nak, mert így még nem jelent meg, csak 6342-ként...

Előzmény: V63-017 (56367)
kavicsasínen Creative Commons License 11 órája -1 1 56375

Amennyi magyar modell kijött idén (ésaz ACME Gyík még meg sem jelent), nem sok értelme lenne.

Előzmény: ForzaVIDI (56368)
kavicsasínen Creative Commons License 11 órája 0 2 56374

Jópár évig kapható volt, kétféle gyári pályaszámmal. Mindig az kell, ami épp nincs..:D

Előzmény: ForzaVIDI (56368)
xabi75 Creative Commons License 11 órája 0 2 56373

 

Anno 80.000.- Ft. volt az ára, amikor én vettem, 2017 körül. Nehezen fogyott ki a boltokból. Kezdetben volt tisztán V. korszakos, majd V-VI. ás VI. korszakos. Akkor a Modell és Hobby megrendelésére készültek a Piko-nál a magyar Desiro-k. Talán mintha a Q is készített volna átfestéssel Desiro-t, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Szóval szerintem pár év szünet után újra lesz majd, bár kérdés, hogy mikor...

Előzmény: ForzaVIDI (56368)
kavicsasínen Creative Commons License 11 órája 0 3 56372

Annyi, mint a Börze topicban lévő..:)

Előzmény: Szilrobi_index (56366)
Szőcsényi Z. Creative Commons License 14 órája 0 2 56371

Na de jól elkanyarodtam a magyar modellektől, kanyarodjunk vissza hát!”

Teljesen egyetértek, velem is elszaladt a ló. Egy modell eredetijének “mi lett volna, ha” felvetésére tényleg nem itt kellett volna válaszolnom.

Előzmény: nazareth (56365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!