Megjelent Varga Sándor természetgyógyász könyve (V)étkezés..? címmel.
Varga Sándor táplálkozás, és életmód tanácsadó, nagyon sok cikke jelent meg a Természetgyógyász magazinban, ahova Gyomordoktor néven írt be. A könyv egyrészt ezen cikkek gyűjteménye, de természetesen vannak kiegészítések is. A könyv tematikusan megy végig az év tizenkét hónapján, és minden hónaphoz több fejezet tartozik.
Minden hónaphoz tartozik: Kalendárium, Ház körüli munkák, Híres emberek, Mi kapható a piacon? Bevásárlás, Egészség - Betegség (többek között: allergia, az emésztőrendszer betegségei, sav/bázis egyensúly, csontritkulás, cukorbetegség, méregtelenítés, daganatos betegségek, stb..)
Testmozgás, sport, Szellemi táplálék, A konyha, és környéke (tippek, trükkök) és természetesen receptek az adott hónaphoz igazítva.
Kivétel nélkül mindenkinek ajánlom figyelmébe, akármilyen egészségi problémája van, de akkor is, ha most makkegészséges, és az is szeretne maradni.
A könyv ára 2300.-Ft + postaköltség, és mindenkinek szívesen elküldöm postán.
Aki rendelni szeretne a könyvből, kérem, hogy az info@okolet.com e-mail címre írjon.
Én nem értek hozzá, ha idáig eljutok/nék, tuti keresnék egy gyakorló építész-gépész párost. Annyit tudok, hogy a haverom ilyesmivel próbálkozott, de mivel itthon nemhogy támogatás nincs rá, de az ÁFA is az eszement 25%-os, így hosszú távon sem érte volna meg neki, úgyhogy maradt a hagyományos rendszernél.
Persze. A meleget, mert az arra "akar" menni. De a hideget? Az lent szeretne maradni. Ezen bukott meg a panel házak szellőztetése is. Pár év után megdöglött a ventillátor, és nyaranta a levegő visszafelé áramlott a 30 méteres "kéményben", hozva befelé a szagokat.
Ehhez a következőt gondoltam: esővíz, és fúrt kút hasznosítás a szürke vizekhez. Mivel tudom, hogy a lakhatási egyik feltétele a vezetékes víz, ezért csak iváshoz, főzéshez lenne vezetékes víz, de persze szűrővel.
Itt egy kép, hogy miért kell szűrő:
A sorrend jobbról balra: 5 mikron szűrő, aktív szénszűrő, 1 mikron szűrő.
A tálcában vannak a fél éve a rendszerben lévő szűrők, mellette a gyári még original szűrők.....
Na ezért nem iszok én viszet a vezetékből! Maradok a sörnél, vagy a finom boroknál. :-))))
Szia koma. Miért lesz nehéz dolgom? Ezek a rendszerek már működnek, élő példa van rá, csak még így összerakva, hogy könnyűszerkezetes ház, és megújuló energiák hasznosítása, így nem láttam még komplett lakóközösséget.
Eddig akivel erről beszéltem, mindenkinek tetszett az ötlet.
Én speciel hülyét kapok, amikor egy szolgáltató hatóságot játszva arra kötelez, hogy ekkor, meg ekkor tartózkodjak otthon, mert ha nem, akkor ejnye bejnye lesz és az akárhanyadik törvény x-edik paragrafusának z-dik cikkelye alapján hátrakötik a sarkamat, és térdepelnem kell a sarokban....
Jó neked! Én ugyanis nem értem, hogy a pincéből mitől jött fel nyáron a hideg levegő? Pedig feljött, egész bankok, áruházak nyári szellőztetése működött így.
Amikor a levegőt nem ventillátorok, hanem a természetes nyomáskülönbség áramoltatja a lakásban. Hívhatnánk cúgnak is, de épp az a lényege, hogy úgy mozogjon a levegő, hogy közben ne legyen huzat. Amíg nem volt áram, addig ezzel kitűnően tudtak élni a tervezők. Voltak légfűtéses és léghűtéses házak, amik tökéletesen működtek minden klíma nélkül. A pinyóban volt a kazán, onnan vitték szét mindenhová a meleg levegőt, nyáron meg persze a hűvöset. ("Már a régi rómaiak is...") Ez volt az ú.n. etázs fűtés.
Jelenleg -ha lakhatási engedélyt akarsz kapni- köteles vagy rákötni a közművekre. Egyszerűen nem lakás az, ahová nincs bekötve a vezetékes víz, csatorna, villany. Persze lehet nyaraló mondjuk, ha fizeted az azután kivetett -emelt- adókat. Tudtommal. De majd jön egy gyakorló építész tervező, aki megmondja a frankót. Egyébként ún."nulla energiamérlegű" házak vannak már ma is. U=0,1 W/m2K falazat, 1 W/m2K körüli nyílászáró, tervezett, gravitációs szellőztetés, talajon is komoly szigetelés, a falsíkokon legalább 60 centivel túlfuttatva, stb. ilyenkor a "fűtést" a háztartási gépek, és a lakók hulladék hője biztosítja. Biztos nem olcsó, de ezzel együtt hamar behozhatja az árát, ha a gázárak így mennek tovább felfelé. És valószínűleg olcsóbb, mint egy hőszivattyús, vagy napelemes rendszer kiépítése. Egy jó szellőztetésű és jól betájolt, illetve passzív elemekkel védett háznál pedig egyszerűen nem kell légkondi. Napkollektoros rendszert inkább a használati melegvízre érdemes csinálni, arra rá lehet fűteni, ha nem volt elég nap, nem gond a tárolása, és nem horror a beruházási költség. Ilyenje van az apósomnak. A vezetékes vízzel is takarékoskodhatsz, ha kettős csővezetéket építesz ki, és a szürke vizet újra hasznosítod. Anyósomnak van egy ilyen találmánya, de a mai vízárak mellett csak társasházaknak érné meg használni. Mivel a beruházási költséget növeli, nálunk meg csak a vételárat nézik a vevők, az élettartam költséget nem, így ők sem kapkodnak utána. Pedig náluk a házban tök jól működik a próbadarab.
Az én célom az, hogy létrehozzak egy olyan lakó közösséget, ahol a fő szempont a környezet tudatosság, és minden ennek szellemében valósul meg. Szeretném megvalósítani, hogy itt olyan könnyűszerkezetes házak épüljenek, amelyek alternatív rendszerekkel önellátóvá válnak. Ezért mind a víz- mind az energia, mind a szennyvíz rendszer környezetbarát, ún. megújuló rendszerekkel épülne ki.
Ennek az lenne az előnye, hogy egyrészt nem lennénk kiszolgáltatva a különböző szolgáltatóknak, másrészt példát tudnánk mutatni, hogy mindez megvalósítható milliárdos befektetés nélkül is.
Habár több ismerősöm már jelentkezett, mégis meglepő számomra, hogy mekkora az érdektelenség ezen a téren.
Ti milyen célokat tűztetek magatok elé? Ti milyen nehézséggel találkoztatok?