Adott egy 70 éves épület és a tetőszerkezetet elkezdte enni a szú. Mit lehet tenni a dologgal utólag? Van valamilyen megoldás a kártevők kiírtására?
Előre is köszönöm a segítséget.
Ulrika
Mi a Faprotekt.hu-nál több féle megoldással is tudunk segíteni az "álszúk"(a már kivágott fűrészelt faárukban előforduló fakárosító rovarok, pl. házi cincér, kopogó bogár, szíjács bogár egyebek) kiirtásában és a probléma megszüntetésében. Mikrohullámú kezelésel mindenféle külső roncsolás nélkül tudjuk "megsütni" a rovarokat a pete állapottól a lárva állapoton keresztül a kifejlett rovarokig. Az egész országban vállaljuk a gyors és hatékony kezeléseket a fa gerendáktól, az oszlopokon keresztül a lépcsőkig és akár a parkettákon is. Több éves tapasztalattal rendelkező megbízható cégünk garanciális vállalja a farontó rovarok megszüntetését a hozzáférhető helyeken. Kérjük látogasson el a weboldalunkra további információkért és ajánlat kérésért. www.faprotekt.hu
Kérdéseikre szívesen válaszolok a következő elérhetőségeimen:
Szeretnék érdeklődni, hogy akiknek a padlastéren volt problémájuk a kártevőkkel, hogyan oldották meg? Mit lehetett tenni? Hasonló problèma van nálunk is. Tetőtéri szoba, kislányomnál, éjszakai kaparàszó hang a tetőtéri falnàl. Nappal nem hallani. :(
Nálunk is rág valami, kb 1 hónapja kezdődött. Felhívtam egy erre szakosodott cėget, egyből mondták, hogy házicincér.Kis 2-3 mm ovális luk, halk percegés nyári estéken. Lehet kenni, de nálunk valahol a zárt falazatban van, nem lehet megtalálni. Kérdeztem, mit lehet így tenni, válasz: gázosítás. 10 napra ki kell költözni a házból, elgázosítják, kivárás aztán szétárad, és bedifundál a fába. Röviden ennyi.
Ezek mik lehetnek? A küszöb takarója alatt voltak, eddig 2 volt a függönyön 3 az ágyamban "sétált" (leginkább ez zavar) meg 1 az ékszeres dobozomon, DE nincsen sercegés vagy rágás, se finom fapor, se lukak mindent átnéztem kiporszívóztam és fel is mostam, ma szedtem ki a takarólécet. Előre is köszönöm
Nekünk is rágja valami a beltéri fa ajókat. Leszedtük róla a díszléceket és be a sütőbe, 200 fok légkeveréssel. Megnéztük és egy kb 4 cm-es kukac volt benne. Szerintetek mi volt az? Mit tegyek, ha ismét hallom a hangját és nem a díszlécben van? Hogy jut ez be a házba?
Hát ha télen nyáron fagy van a padláson akkor a szú nem támad. Sajnos a padlásokon télen nagyon hideg van nyáron meg nagyon meleg. De a szú mind a kettőt túléli !!
Aggódni viszont nem árt, de inkább tenni valami ellene !
Egy kérdés. Lakásfelújításnál 40 éves parkettát a szakember felcsiszolta, két sorral lelakkozta, azt mondta kár lenne kicserélni. Az asztalos gyönyörű bükk hálószobabútort készített, először egy lyuk jelent meg rajta, azt mondta, egyértelműen szú....kezelte....azóta a környéken újabb 3 lyuk éktelenkedik. Szerintetek ez egyértelműen a bútorfa fertőzöttségére utal? Létezhet-e, hogy a parkettából jött föl?
legjobb megoldas, ha fecskendezovel a szú járatába higítot fecskendeztek. Természetesen elotte a járatba bele kell fujni pumpaval és kiviszi a szétragott marcalékot.Ezt lehet ismételni, ha még mindig van jele az életnek a fában.Ez bevált, oreg ajtoknal, gerendáknál szoktam alkalmazni.Utána le kell zárni a lyukat folyékony fával.Bármely barkácsuzletben kapható....
Én korábban egy német szakirodalomban a következő eljárásról hallottam - utólagos tetőtérbeépítésnél.
A padlástér összes szellőző nyilását lezárják, majd egy nagyteljesítményű hőlég- fúvóval emelik a hőmérsékletet, addig amig minden bogár meg nem döglik.
Hogy mennyi az a hőmérséklet ?
Jó lenne tudni.
nyilván annyi , hogy a bogaraknak kampec, de a ház azért még nem gyúllad fel !!
És ezt célszerű mondjuk nyáron a kánikulában csinálni.
Az átlag nyári padlás hőmérséklet se megy fel 45 - 50 fok fölé -én csak 44 et tudtam mérni a dög kánikulában is.
Ez persze kevés. De egy 45 fokot már csak könnyű mondjuk 70 fokra feltornászni. Nyáron !
A hőfokokkal is vigyázni kell. nyáron a dög melegben - 33 -38 fokban a sinek hőmérsélete nincs több 55 foknál, mégis meghajlanak - állítólag.
Nekem is ez a problémám szóról szóra.Végső elkeserdésemben felmentem a tetőre és ahonnét a kaparást,rágast hallottam, leszedtem a cserpeket kivágtam a tető fóliát kiszedtem a szigetelést,már csak a párazáró fólia és a gipszkarton maradt és nem találtam semmit,ez a méreg.Ismerősömnek is ez a problémája,szakemberekkel utólag lekezeltette a tetőszerkezetét,nem kis pénzért és nem használt semmit,szerintem ha felgyújtja az ember az egész tetőt az használ egyedűl,amúgy bele kell törődni.Állíttólag nem szú,hanem valamelyik cincér nevezetű farontó bogárnak az egyik faja.
Amit leírtál, szinte ugyanúgy történik nálunk minden. Hálószoba felett, betájolhatatlan, megzakkantó hang és ráadásul a kislányom szobája felett. Én is hadjáratot indítottam, de eddig semmilyen pozitív változást nem tapasztaltam. Én is próbáltam a csoda Xylamont, de az csak arra jó, hogy egy néhány napra csendeben maradtak. Egyik ismerősöm ajánlotta a fáradtolajat, amit ki is próbáltam. Lekentem a felületet, iszonyú büdös volt, de kb 1 hónapig kuss volt. Most újra virulnak, pedig szúrágás jeleket érdekes módon nem látok. Mostmár kételkedem én is, hogy szú. Egy biztos, hogy kártevő rovar. Sajnos én is bontáson gondolkodom. Nem tudom, hogy miért, de senki nem válaszolt eddig nemkem sem, pedig nem hiszem, hogy csak mi ketten lennénk ilyen helyzetben. Érdekes, hogy erre specializálódott szakembert sem találtam ezidáig, pedig hasonló szinten gondolkodunk. Kérlek, hogyha azóta találtál megoldást, akkor légyszíves írd meg a tapasztalatod. Üdv: Zsolt
Szóval a házam tetőszerkezete fa, gipszkarton és szigetelő paplan. A hálóban a sarokban, már több éve elkezdett rágni, vagy nem is tudom mit csinál valami, de olyan hangot ad, mintha körömmel kaparnák a fát. Napközben nem igazán lehet hallani, de este rákezd és az aktív időszaka a hajnali órák. Nagyon sokszor felmentem és megnéztem a faszerkezetet, de nem láttam semmit, se faliszt, vagy forgács, semmi. Fülelek fent félórákat, de nem tudom betájolni, hogy hol lehet a zaj forrása. Néha a saroktól egy-két méterre is hallom ugyanazt a hangot. Már próbáltam Bi58-al bepermetezni, Tetollal bekenni és a szalmiákszeszt is próbáltam, de semmi hatása, reggelre ugyanúgy perceg. Nem láttam, se cincért, semmilyen nyomot, a gipszkarton lécei felülről épnek látszanak. Már nagyon idegesít, még várok a szétbontással, de valószínüleg le kell bontani azon a részen a gipkartont. Lehet, hogy a gipszkarton és a falécek közt van valami, vagy magában a gipszkartonban? Mi lehet, ami ilyen hangot ad, és már több éven keresztül? Ha van valakinek tapasztalata, kérem ossza meg velem!
Sziasztok! Nemrég észrevettem, hogy a teraszon valami rágja a gerendát. Pár nappal ezelőtt rajtakaptam a tettest, amint dobálja ki a forgácsot egy lyukon keresztül, sikerült megörökíteni:
Nekem most sikerült szert tennem egy ilyen szú rágta asztalra. Azt tapasztaltam, hogy a Xilamon nevű ecsetelő nagyon jó ellenük. Nekem ablakkeretet rágtak majdnem teljesen széjjel. A beecsetelés után csend lett !
Hátha másoknak segítség, sikerült megtalálni a "furcsa" zaj forrását. Kb. 2 tucat pondrót a gipszkartont a szarufához rögzítő deszkában. Sajnos falbontással, de megszabadultam a kártevőktől, legalábbis remélem.
Az egyik fenyőbútoromban hallom hónapok óta a percegést, de eszembe sem jutott a szú. Azaz talán inkább a házicincér lárvája esetemben. (A netes leírások alapján talán az lehet)
A problémát a percegét miatt drasztikusan oldottam meg, azaz egy vékony pengéjű késsel végignéztem, hogy merre jár a dög és percegés közben valszeg el is kaptam. Sajna igen nagy felületet kell lebontanom az ajtóból, amit aztán majd mmegfelelő fakittel pótolni fogok.
A végleges írtásra találtam vmit, de nem tudom eldönteni, hogy megfelel-e.
Van egy hasonló gondom , hogy a minap nálam is megjelent valószínűleg a szú, mert olyan szabályos időközönként hallottam a hangot a falból és olyan , mint ha belemart volna a fába valami. Nem hiszem hogy az lenne, mert az össze vissza kaparászna szerintem.
A házunk nem rég épült és kösnnyűszerkezetes faház, és a poadlásszoba tető felöli falából halladszódott a hang.
Ilyenkor mit lehet tenni, ha az a rész be van építve? Bontsam szét?
No, szerintem képzeljük bele magunkat a szú helyzetébe. Ha nincs mit enni, csak valami büdöset, akkor aztt esszük. Ha szalmiák, hát szalmiák. Amit én tudok a témáról, hogy a bariq hordók (tölgyfa) köré szoktak hársfa hurkot tenni, amit egy év után elégetnek. A szú inkább a puhafába megy, s ilyen módon pórul jár. Én azt tenném, hogy a már említett űző módszerek mellett a gerendákra kötöznék kezeletlen hársfa ágakat. Hiszen ha az életbenmaradás a tét, a szú is eszik valamit, hiába kezeljük le bármi riasztóval, de ha ehet helyette bármi finomat, akkor hajlmos lesz áttérni, így aztán a hársfa elégetésévelé hatásosan ritkítható. (nem tapasztalat, csak okoskodás)