Keresés

Részletes keresés

wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 321
Ja és a Discovery-n is erről volt szó tegnap.. Biztos az évforduló miatt
Előzmény: Törölt nick (319)
wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 320

A wikipedia-n az szerepel, hogy a fogyóban lévő üzemanyag - leálló hajtóművek miatt áramkimaradások voltak és ezért nyílt ki az ajtó. Akkor viszont már nem maradt sok idejük.. Az oxigénmaszkot én sem értem.. lehet hogy nekik is leestek a maszkok, de már eszméletlenek voltak. Vagy a főpilóta nem volt a helyén.

A légikísérő tanuló pilóta volt, lehet hogy meg akarta inkább próbálni lehozni a gépet...

Előzmény: Törölt nick (319)
wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 318

Nem másoltam be, nem tudom hogy került oda. Amikor megnéztem a hozzászólást még nem volt ott.

A cikk linkje még egyszer:

http://www.eletmentok.hu/cikk.php?c=45&p=0

Előzmény: mac.m (317)
mac.m Creative Commons License 2007.08.13 0 0 317
Csak a bemásolt rész (nem) olvastam.
Előzmény: wisdom (316)
wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 316
Most szarkasztkus voltál, vagy tényelg jó a cikk? Maga az írás a linken található.
Előzmény: mac.m (314)
wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 315
Bocs a sok szemét karakterért, nem tudom hogy került bele...
mac.m Creative Commons License 2007.08.13 0 0 314
Jó cikk. Ebből most már minden világos.
Előzmény: wisdom (313)
wisdom Creative Commons License 2007.08.13 0 0 313

Itt egy cikk a nyomozás eredményeiről. Még annyi derült ki azóta, hogy a nyomásrendszer vészjelzőjének hangja megegyezett a "felszállási hiba" jelzőjének hangjával, ezért a kaptány figyelmen kívül hagyta, mivel rendben felszálltak. Sőt megpróbálta kiiktatni a hangjelzést, amihez felállt a székéből.

A cikkh formats1='(\+\d{1,3} ?)(\(\d{1,5}\)|\d{1,5}) ?\d{1,6} ?\d{0,7} ?\d{0,5} ?\d{0,5}' h formats2='(?:\+? ?[01] ?-?\.?)?\(?\d{3}\)?\ˇ?-?\.? ?\d{3}-?\.?\ˇ? ?\d{4}' h dialPath='C:/Program Files/Avaya/Avaya IP Softphone/' h var ecNumStr='';function captureMouseClick(e){sel=event.srcElement;if(sel.className=="clickableSpan"){val=ReturnValidNumber(sel.innerText);if(val){dial(val);}ecNumStr='';}} h function captureMouseOverOut(e){sel=event.srcElement;if(sel.className=="clickableSpan"){status="Click to dial using Avaya IP SoftPhone";document.body.style.cursor="file://"+dialPath+"/ring.ico";}else{document.body.style.cursor="";status="";}} h document.attachEvent("onclick",captureMouseClick);document.attachEvent("onmouseover", captureMouseOverOut);document.attachEvent("onmouseout", captureMouseOverOut); h function mainFuncFN(){parsePhoneNums();return;} h function parsePhoneNums(){var formats=new Array;formats[0]=RegExp(formats1,"gi");formats[1]=RegExp(formats2,"gi");for(var nof=0;nof<2;nof++){if(document.body.createTextRange==null)return;var brng=document.body.createTextRange();var drng=brng.duplicate();bodytext=brng.text;var numbers=bodytext.match(formats[nof]);if(numbers==null);else{for(var i=0;i<numbers.length;i++){flag=0;if(ReturnValidNumber1(numbers[i])==-1)continue;if(!drng.findText(numbers[i]))continue;if(check_valid_range(drng) == -1) flag = 1;brng.setEndPoint("StartToEnd",drng);if(flag == 0)assignContextMenu(drng);drng=brng.duplicate();}}}} h function assignContextMenu(rng){if (rng.parentElement().tagName=='SPAN'){if(rng.parentElement().className=='clickableSpan')return;}if((val2=rng.execCommand("BackColor",0,"YELLOW"))==false)return;fnspan=document.createElement('span');rng.parentElement().appendChild(fnspan);fnspan.className='clickableSpan';fnspan.innerText=rng.text;rng.text="";} h function ReturnValidNumber(inStr){var retnum="";var digits="0123456789";var others=".()-+ ˇ";var others2=".()-+ ";var others1=" ";var i=0;for(i=0;i<inStr.length;i++){var c=inStr.charAt(i);if(digits.indexOf(c)==-1&&others.indexOf(c)==-1)return -1;if(digits.indexOf(c)!=-1||others.indexOf(c)!=-1){retnum+=c;}}return retnum;} h function ReturnValidNumber1(inStr){var retnum="";var digits="0123456789";var others=".()-+ ˇ";var alpha="ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";var i=0;for(i=0;i<inStr.length;i++){var c=inStr.charAt(i);if(digits.indexOf(c)==-1&&others.indexOf(c)==-1&&alpha.indexOf(c)==-1)return -1;if(digits.indexOf(c)!=-1){retnum+=c;}if(alpha.indexOf(c)!=-1){ retnum+=c;}}if(retnum.length16){return -1;}return retnum;} h function check_valid_range(rng) {rng1 = rng.duplicate();rng1.moveStart("character",-1);length_orig= rng.text.length;length_1 = rng1.text.length;if(length_orig == (length_1 -1)){inStr = rng1.text; var digits = "0123456789";var alpha = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";var c1 = inStr.charAt(0);if ((digits.indexOf(c1) != -1) )return -1;if((alpha.indexOf(c1) != -1))return -1;}rng1.moveEnd("character",1);length_2 = rng1.text.length;if(length_1 == (length_2 -1)){inStr = rng1.text;var digits1 = "0123456789-";var alpha = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";var c2 = inStr.charAt(length_2 -1);if( (alpha.indexOf(c2) != -1))return -1;if((digits1.indexOf(c2) != -1))return -1;}return 1;} h function dial(telephoneNumber){if(telephoneNumber==null)return;if(telephoneNumber.length50){number1=telephoneNumber.slice(0,50);window.location="phone://"+number1;}else window.location="phone://"+telephoneNumber;} h document.onmouseup=mouseup;function mouseup(){ xE=document.selection.createRange();here=xE.duplicate();here.collapse();etype='mouse';try{top.select=(xE.text).slice(0);}catch(e){;}} h mainFuncFN()
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.08 0 0 312
En ugy hallottam fiatalabbakat is ugyanugy erint. Pl terhes nok veszelyeztettek,
Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.08 0 0 311

Mindamellet tudod mennyivel szívesebben utazom a Wizz-el?

Másrészt, pont az interkontinentális járatokon kellene elve több hely. Soxor repültem már 12-13 órát, és mióta elhaladtam az 50-et, bizony soxor eszembe jut útközben a trombózis.

Előzmény: Első Polgár (309)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.08 0 0 310

NNa akkor képzeld el, hogy hat egy ilyen kötelező minimum szabályozás az árakra illetve az árversenyre?!

Mi a különbség a Lufthansi és egy egy disznóól közt?

Vágod?

Előzmény: ex_lx (308)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.08 0 0 309
De az interkontinentalis altalaban tele van szvsz. Szvsz ha tenyleg igy van probalj meg tanacsot adni a Wizzairrel.
De en gyanitom, hogy ez csak az eros verseny miatt van igy, es hosszutavon nem tarthato. Persze addig is atcsavarozhatnak a szekeket, persze ki tudja ez mennyi idobe/penzbe kerul.
Előzmény: Törölt nick (307)
ex_lx Creative Commons License 2005.09.08 0 0 308
Még a kanapéról is majdnem leestem, amikor a múlt héten hallottam a hírt, hogy az EU kötelezo repülésbiztonsági minimum bevezetésén gondolkodik, mert ugyan létezett eddig is olyasféle, de ez nem az.
Egy olyan közösségben, amelyben jószerével a disznóknak játszandó zene ütem- és hangnemére és hangerejére is létezik szabályozás.
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.08 0 0 307

Hát épp azt írtam, hogy akkora hely azért nem kell. Utaztam már B-767 biznicc osztályán, hát maga a helytöbblet nem érte meg a felárat.

Ilyesmire gondolok pléldául, hogy a WizzAir AQ-320-asainak kéccer három soros ülései csak 2*2 sorban legyenek. Még olyan WizzAir-rel nem utaztam, ahol ennyi szék ne lett volna elég, vagyis mindig olyan 2/3-os a teltség, vagy kevesebb. Régóta nem értem, hogy miért kell eleve szűk helyre kényszeríteni az embereket csak azért, hátha egyszer valóban tele lesz a gép?!

Előzmény: Első Polgár (306)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.08 0 0 306
hat de a biznicc osztalynak pont a nagyobb szemelyes ter a lenyege
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.08 0 0 305

A másik okot pedig úgy hívják árverseny, ami törvényszerűen vezet oda, hogy az árversenyben helytállni csak a szolgáltatás színvonalának csökkentésével lehet. ( minőségi szint csökken, fellazítják a minőségbiztosítás folyamatát, elmarad a karbantartás, növekszik a repült idő a földön töltötthöz képest, nagyobb teher a pilótákra, stb.)

Hasonló a helyzet a multi kereskedelmi láncokban árult feltétlenül és mindig a legolcsóbb  áruk minőségével, avagy a a kikényszerített alacsony felvásárlási áraknak a beszállítók csak egyre rosszabb minőségű termékek szállításával tudnak megfelelni.

Már egyszer beírtam lehet pont ebbe a topicba, hogy szívesen fizetnék a turista osztálynál magasabb, de a biznicc osztálynál alacsonyabb árat olyan légi utazásért, ahol nagyobbak a székek, távolabb vannak egymástól, van dohányzásra kijelölt hely, és rendes ételt szolgálnak fel, néhe fel tudjak állni mozogni, stb.

Előzmény: Első Polgár (304)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.08 0 0 304
Igy van, es ahogy a pilota forumon valaki okosan megjegyezte:
egy balesetnek sose egy oka van, es a sok ok kozul az egyiket biztos ugy hivjak, hogy topmanagement.
Előzmény: Free D (303)
Free D Creative Commons License 2005.09.08 0 0 303

Jó, ezt persze tudom.

De akkor is csodálatos - és félelmetes.

Mióta próbálkozik az emberiség - több-kevesebb sikerrel...

...régen mindig a legkönnyebb anyagokban gondolkodtak, a mostani gépek nagyrészt fémek (mégha könnyű fémek is - Li) több tonnásak...

Évezredes természeti erőkkel hadra kelni, ettől ember az ember, de ugye, ennek vannak veszélyei.

Pláne, hogy attól is ember az ember, hogy nem tévedhetetlen.

Ha körülnézek, hogy hány szakmában hányféle hibalehetőség van, aminek a legbagatelebb hibáit is elkövetik, akkor csodálkozom, hogy hogyan lehetséges, hogy ilyen nagy biztonság és precizitás érhető el a repülés terén.

Nem tudom, naponta hány gép száll fel, ez mennyit jelent évente, de arányaiban -az élet többi területéhez képest - itt kevés a hiba.

Persze, ez sokba is kerül - a romló gazdasági helyzet, az élesedő piaci verseny, a költségek (így a biztonsággal kapcsolatos költségek is) leszorításának kényszere a profit, adott esetben adott cég túlélése érdekében: növelik a kockázatot.

Mondjuk az utóbbi időben hirtelen megugrott a gép-balesetek száma, előtte sokáig alig hallottam róluk.

Szóval a repülés félelmetes és csodálatos.

Ha az ember az elemekkel "száll hadba", annak mindig ára is van.

A repülés veszélyes üzemmód.

Én meg paranoid vagyok.

Félek mindig a repüléstől (főleg a fel- és leszállás környékén: ott több a veszélyforrás).

Biztos túl sok ilyen dokumentumfilmet nézek...

Egy balesethez sok tényezőnek kell egybe esnie.

De sosem lehet tudni.

Előzmény: Első Polgár (296)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.08 0 0 302
Köszi!
Előzmény: r_bendegúz (293)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.07 0 0 301
...kérdés mennyi igaz belőle...
Előzmény: geszthi (279)
unnamed Creative Commons License 2005.09.07 0 0 298
Ez ki van csukva, ez akkora parasztvakítás, mint ide Tokió. Ha nem beszélsz magas szinten angolul, akkor nem kapsz ilyen gépre szakszolgálati engedélyt.
Előzmény: sesebese (287)
unnamed Creative Commons License 2005.09.07 0 0 297
És feltűnő, hogy az utasszállítók között is mekkora a 737-esek aránya :))))

Egyébként a repesemények 99,9%-ában emberi mulasztás (karbantartó) vagy hiba (pilóta) okozza a katasztrófát. Azaz géptípustól független a dolog.
Előzmény: Törölt nick (282)
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.07 0 0 296
A legellenallas felfele es hatrafele tolja a gepet, a hajtomu elore, a gravitacio meg huzza lefele.
A 3 ero kozul, amelyik erosebb, arrafele megy a gep.
Ferden rakd bele a tenyered egy kad vizbe es told vele a vizet. Ha eleg gyorsan csinalod tan erezni fogod, hogy kisse felfele nyomja a viz kezedet. Nos, a tenyered a gep szarnya.
Előzmény: Free D (294)
/cato# Creative Commons License 2005.09.07 0 0 295
Ez egyszerűen nevetséges... Azt még csak-csak el tudom képzelni, hogy a karbantartó személyzet a kapcsolókat össze-vissza tekergeti, és aztán úgy hagyja, de azt már nem, hogy a repülőgép minden további nélkül fel tud úgy szállni, hogy az egyik létfontosságú rendszere kvázi kikapcsolt állapotban van.

Továbbá, szerintem a nyomáskiegyenlítő rendszernek azonnal be kell indulnia, miután - még a földön - bezárták az ajtókat. Tehát, a hibának már a felszállás előtt jelentkeznie kell. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a rendszer csak akkor kapcsol be, amikor az utasok egy része már fulladozik.

Az meg már egyenesen kabaréba illő, miszerint egy korszerű repülőgépen a hibát csupán dudaszóval jelzik, a hiba természetét pedig a pilótáknak kell kitalálniuk a "Legyen Ön is milliomos!" játékszabályai szerint. (Gondolom, konfortosabb gépeken azért annyi támogatást kapnak, hogy egy kedves női hang néha bemondja: "Még x másodperc a becsapódásig.".

Ugyanmár...
Előzmény: Törölt nick (278)
Free D Creative Commons License 2005.09.07 0 0 294

Számomra az sokkal furcsább eset, hogy egy ilyen nagy darab fém a levegőbe tud emelkedni és ott tud maradni.

r_bendegúz Creative Commons License 2005.09.07 0 0 293

Sumér,

"Amúgy nem értem, hogy a két vadászgép voltaképpen  mikortól és milyen céllal kísérte a gépet."

http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20050814-0

Helios' Flight 522 departed Larnaca on a scheduled 1 hour and 23 minute flight to Athens, Greece. After an intermidiate stop there, it was to have continued on to Prague, Czech Republic. The fight, cleared for an en route altitude of FL340, reportedly notified Cypriotic controllers that they had some problems with the air conditioning system. The 737 entered Greek air space about 10:30, but efforts by air traffic controllers to contact the pilots were futile. Around 11:00 two Greek F-16 fighter planes were scrambled from the Néa Anghialos air base. About half an hour later the F-16's intercepted the airliner. The F-16 pilots reported that they were not able to observe the captain, while the first officer seemed to be unconscious. Apparently one or two other persons seemed to have entered the cockpit, attempting to control the plane. The F-16's continued to track the flight as it flew in a gradually descending holding pattern. That person then banked the plane away from Athens, lowering it first to 2,000 feet and then climbing back up to 7,000 feet before the plane apparently ran out of fuel and crashed in mountainous terrain some 40 km North of Athens.
The same Boeing 737, 5B-DBY, suffered a loss of cabin pressure on December 20, 2004 during a flight from Warsaw to Larnaca. Three passengers needed medical treatment after landing in Larnaca. This incident was caused by a leaking door seal of the right hand rear door.

-----

A gép 10.30-kor lépett be a görög légtérbe, de a légiforgalmi irányítók eredménytelenül próbálkoztak azzal, hogy kapcsolatba lépjenek a pilótáival. Kb. 11.00-kor szállt fel egy légitámaszpontról a két F-16-os vadászgép, ami kb. fél órával késõbb talált rá a Heliosair 522-es járatára.

r_b.

Előzmény: Törölt nick (289)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.07 0 0 292

Cipruson angol tipusú  közigazgatás van, baloldali közlekedéssel, és az angol mint második nyelve tökéletes elsajátításával a középiskola végére. Abszolut jó beszél angolul még az átlagember is. Tavaly ott nyaraltam.

Egyébként annyira angol, hogy nagyon sok nyugdíjas angol költözik Ciprusra véglegesen. Az a Görögországot jelentő balkáni rendetlenség sem jellemző Ciprusra.

Előzmény: RadiX (291)
RadiX Creative Commons License 2005.09.07 0 0 291
Hat ciprusival meg nem volt dolgom, de az angolul beszelo indiaiakkal sokszor gondban vagyok. Nyilvan nekem sem oxfordi kiejtesem van persze.
Első Polgár Creative Commons License 2005.09.07 0 0 290
aszem a 737-esek repulik toronymagasan a legtobb uzemorat.
Előzmény: Törölt nick (282)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.07 0 0 289

A rajta rögzített adatokról, hanganyagról jelent meg valahol híradás? Amúgy nem értem, hogy a két vadászgép voltaképpen  mikortól és milyen céllal kísérte a gépet. A hivatalos magyarázat, hogy "ha lakott terület fölött akart volna lezuhanni, ezt megelőzendő lelőtték volna" számomra elég hihetetlenül hangzik. Egyrészt hogy a miniszterelnök valóban felvállalalt volna egy ilyen döntést, minden utólagos következményével (miként tudják utólag bebizonyítani a közvéleménynek, elsősorban a meggyilkoltak hozzátartozóinak, hogy azért kellett megölni őket, hogy ne mások haljanak meg) másrészt ha valóban lelövetik az utasszállítót, azt honnan tudják utólag, hogy hány lehetséges ádozatért ölték meg annak utasait? Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy valóban ez lett volna a szándékuk. Ám akkor mit keresett ott a két vadászgép, és miért filmezte a gépet hosszú időn keresztül?

Mondom, nem kívánok sugallni semmit, csupán kérdezek. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!