Keresés

Részletes keresés

Daikini Creative Commons License 2005.09.02 0 0 64
na nem mukodik a sortordeles, mindegy, talaltam Kinarol egy export-import egyenleget, szep pluszban vannak: Exp: 583.1 milliard, Imp: 552.4 milliard a CIA szerint. Ez a kulonbozet valamivel nagyobb, mint Mo. teljes kereskedelmenek az egy harmada (exp+imp)
Előzmény: Daikini (63)
Daikini Creative Commons License 2005.09.02 0 0 63
"tök érdekes, ugye? Mindenfajta árfolyamrezsimnek vannak nyertesei és vesztesei..." Persze persze, ezert jobb mindenkinek, hogy a felesleges riziko helyett szinten marad a Ft az Eurohoz kepest, de ezt nyilvan nem konnyu kilibikokazni.
Előzmény: netizen (60)
Daikini Creative Commons License 2005.09.02 0 0 62
Ez igy van, es ez lesz valoszinu a nyugat egyik problemaja amit meg kell oldani. Szerintem ez nem rosszabb mint egy olajvalsag. De persze nem vagyok szakerto, lehet, hogy sulyosabb lesz.
Előzmény: netizen (61)
netizen Creative Commons License 2005.08.14 0 0 61
Csak az a baj Daikini hogy Kinaban mar nem importaljak a technologiat, hanem aztis ok allitjak elo. a nyugat meg masszivan el van adosodva kina fele, mert nem tud oda semmit sem exportalni.
Előzmény: Daikini (36)
netizen Creative Commons License 2005.08.14 0 0 60
De akkor nézzünk egy másik példát is. TFH te vagy az auchan. erősődik a forint, erre te elkezded az élelmiszereket külföldről importálni, mert ott olcsóbb. Mindeközben a kiskerárakat magyarországon mem csökkented. Így extraprofitod képződött hedge-eltél az árfolyamon egy jó nagyot, amit ki is veszel euro-ban. Mindeközben a magyar beszállítók, mivel nem akarják az üzletet elveszteni, szépen árat csökkentenek a külföldi árnak megfelelően, et violá, mégtöbb profitmarzsod képződik, amit úgyszintén kieveszel euróban. E 2 tétel meg lényegsen nagyobb, mint a megnövekedett munkabér költséged.

tök érdekes, ugye? Mindenfajta árfolyamrezsimnek vannak nyertesei és vesztesei...
Előzmény: Daikini (15)
fingel Creative Commons License 2005.08.14 0 0 59

 

Erős forint, vagy gyenge forint?

laszlo37 Creative Commons License 2005.08.14 0 0 58
nyilván bennem a hiba, de fogalmam sincs, mivel vitatkozol, és mit állítasz.
Előzmény: Daikini (56)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.08.14 0 0 57
Egyrészről sok képzett szakemberük van tán jobban is képzettek mint a honiak és motiváltak.
Másrészről az EU tagság megadja azt a politikai stabilitást ami most a befektetőket még részben elriasztja.
Harmadrészt +pár száz km szállítás nem okoz gondot. (most építünk tranzitautópályákat nekik.)
Negyedrészt jóval olcsóbbak.
Ötödrészt EU tagság előtt még jó kis adópozíciókat kínálhatnak.

Ebőváry
Előzmény: Daikini (55)
Daikini Creative Commons License 2005.08.14 0 0 56
ezzel egyet tudok erteni, egy miniszterelnok, vagy akar egy felelos pozicioban levo politikus ne szimbolikazzon csak ugy ossze-vissza, egyreszt a sok dumatol onmagatol nem tortenik semmi pozitiv valtozas, viszont unszimpatikussa teheti az orszagot nehany kulfoldi szemeben, ami persze nem hasznal.
Előzmény: laszlo37 (53)
Daikini Creative Commons License 2005.08.14 0 0 55
Jol megaszontad... leborulunk elotted, tiszta es vilagos ervelest lattunk. Megindoklod, vagy csak fogadjuk el, mert te mondtad nekunk?
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (54)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.08.14 0 0 54
Ha ezek az EU-ban vannak akkor a gazdaságunknak annyi.
Ebőváry
Előzmény: laszlo37 (52)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.14 0 0 53

Most találtam egy másik topikon! :-)

 

„A jelenlegi magyar kormányzat legnagyobb hibája pedig sajnos az a premodern doktriner ideologizmus, amely szándéka szerint az elmúlt korszak nemzetietlen politikáját volna hivatott korrigálni, azonban – elsősorban szimbolikus – túlkompenzálás következtében Magyarországot a békétlen bajkeverő szerepében tünteti fel mind a szomszédok, mind a Nyugat előtt. A Trianon-fóbia, vagy az olyan kijelentések, hogy miniszterelnökünk lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akar lenni, vagy hogy a magyar kisebbségekhez való viszony szerint fogjuk alakítani kapcsolatainkat külföldi partnereinkkel, mind-mind olyan szimbolikus gesztus, amely semmilyen gyakorlati haszonnal nem jár, ellenben annál több kárt okoz.”

- mondotta volt Orbán Viktor

idézi: Rockenbauer Zoltán–Vágvölgyi B. András: A szimbolikus külpolitikai kritikájához, Népszabadság, 1991. április 13

http://beszelo.c3.hu/03/06/02idus.htm

Előzmény: Daikini (51)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.14 0 0 52
A legtobbet akkor tehetnenk ertuk, ha segitenenk Romaniat, Szerbiat, Ukrajnat es Horvatorszagot a csatlakozasukban az EU-hoz. Ez jelentene a bekes utat egy virtualis-reviziohoz, a hatarok eltunnenek, es mindenki oda megy ahova akar. Mas utat nem nagyon latok. Főleg, hogy a csatlakozásuk (remélhetően) jóval közelebb van az időben, mint Trianon.
Előzmény: Daikini (51)
Daikini Creative Commons License 2005.08.13 0 0 51
Kisse el lett terve a targytol, de ez is erdekes dolog. Szerintem a legtobb kart a kulfoldre szakadt magyarsagnak a okozta, hogy politikailag tulfutottek a kerdest. Nyilvanvaloan foglalkozni kell a magyarokkal. Kvazi a csaladjainkrol van szo, gondolom a Magyarorszagon elo csaladok jo reszenek akad szomszedos orszagokban elo rokona. Az allampolgarsag nem sok mindent old meg. Akinek kellett, az eddig is megszerezhette. A legtobbet akkor tehetnenk ertuk, ha segitenenk Romaniat, Szerbiat, Ukrajnat es Horvatorszagot a csatlakozasukban az EU-hoz. Ez jelentene a bekes utat egy virtualis-reviziohoz, a hatarok eltunnenek, es mindenki oda megy ahova akar. Mas utat nem nagyon latok. Nekem is a 3/4-ed csaladom Erdelybol szarmazik a maradek a Vajdasagbol, es nem szavaztam a KAP ugyeben. Csak a korhaz privatizaciorol.
Előzmény: Első Polgár (49)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 50
Nem nagyon tudok olyan kérdésről, amiben kontextustól függetlenül lehetne gondolkodni. Tehát - remélem - nem Orbánban gondolkodom, de politikai kérdésekben tényező, így számolok vele. A károkozásban egyetértek, de Trianonnal szerintem nem összevethető, és így ez sem is irreverzibilis. Az egyetértendő dolgokról is másként gondolkodom. A nemzetpolitikában, épp mert a genus fogalom, szerintem reménytelen egyetértésen gondolkodni, amíg kisebbekben (nem gazdaságpolitikában, csak) a gazdaság alapvető céljaiban sinics egyetértés. De ennyi véleménykülönbséggel szerintem is békén, és vita nélkül ellehetünk. :-) Kösz a beszélgetést, élvezetes volt! :-))
Előzmény: Első Polgár (49)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.13 0 0 49
Annak örülök, hogy múlt év decembertől jövő májusig nem attól zeng az ország, hogy annak mi a tartalma (nem annak örülök, hogy az erdélyiek attól boldogtalanok, amitől!).
ez a problema, hogy te orbanban gondolkozol, pedig magyarsagban kene (ebben a kerdesben )
az a kar, ami az emberek lelkeben lett okozva ( nem erdelyben, itt magyarorszagon ), az szerintem menthetetlen
vannak dolgok, amiben egyet kell tudni erteni. ez a kulpolitkanal, nemzetpolitikanal kezdodik. az egyetertesre a legkevesebb szukseg van a gazdasagpolitika teren.

amiket pontokba irtal arra nem tudok valaszolni, mert annyira mar nem bir izgatni a magyar belpolitika
Előzmény: laszlo37 (48)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 48
Az anekdótával lehet, Neked van igazad. :-/

 

A kettős állampolgárság egy nagyon sz* történet. Annak örülök, hogy múlt év decembertől jövő májusig nem attól zeng az ország, hogy annak mi a tartalma (nem annak örülök, hogy az erdélyiek attól boldogtalanok, amitől!). Hogy a sz* hogyan oszlik meg Orbánék "kevéssé forszírozása", és Gyurcsány szereplése között, abban a választókra hagynám az igazságosztást. (Amennyire bejátszik a választásba, kb. az a valós súlya a kérdésnek.)

 

Annak jelentőségéről, hogy "a partok a szavazoknak tett igeretet se tartjak be, nemhogy az egymasnak tettet" jelntősebben tér el a véleményünk. Gyanúm szerint van egy (koronként, sőt cikusonként :-/) változó határ, ami bővülni és szűkülni is képes, és örvendetes, ha szűkül.

1/ Orbánék 98-ába az autópálya blöffje (bocs :-), és pontosabban fogalmazva, hogy túlságosan sokáig tököltek a megfelelő finanszírozás kiszaszerolásával) is bejátszott.2/ Medgyessy ebbe (pontosabban az akkori) határba ütközött bele, és nem kár érte.

3/ Rogán a pénteki Napkeltében arról beszélt, hogy megbüntetik a Kókának javaslatdobozt átadó Domokos nevű képviselőjüket, mert úgymond a pártvezetés tudta nélkül cselekedett. (Arról, hogy "tudta nélkül", megvan a - nyilván Tiédtől eltérő - véleményem, de ennél fontosabb:)

4/ Lenni látszik határának a hazugságnak, és azt jobbnak tartom ha szűkül, mintha bővülne, és szigerivá kokrbácsolt indulatok döntenek a választásokon.

Előzmény: Első Polgár (47)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.13 0 0 47
jojo, de pl. Gyurcsany miert volt kepes eljatszani azt a kettosallampolgarsaggal kapcsolatban, amit eljatszott?
az ugyanez a teszta. orbaneknek se forsziroztak a kerdest annyira, szvsz, lehetett volna hagyni elaludni a kerdest, elment volna 1 millio ember igennel szavazott volna, az erdelyiek is boldogok lennenek, mert 90% igennel szavazott, de igy?
a partok vagjak egymast mint a repat, szvsz ez a kezdemenenyezes, amit leirtal, nem tobb, mint a kampany resze.
hiszen a partok a szavazoknak tett igeretet se tartjak be, nemhogy az egymasnak tettet.

egy nemet katona elso vilaghaborus beszamoloja jut errol eszembe.
http://www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/memoir/Deserter/German3.htm#16

The wounded men between the trenches had to perish miserably. Nobody dared help them as the opposing side kept up their fire. They perished slowly, quite slowly. Their cries died away after long hours, one after the other. One man after the other had lain down to sleep, never to awake again. Some we could hear for days; night and day they begged and implored one to assist them, but nobody could help. Their cries became softer and softer until at last they died away---all suffering had ceased. There was no possibility of burying the dead. They remained where they fell for weeks. The bodies began to decompose and spread pestilential stenches, but nobody dared to come and bury the dead. If a Frenchman showed himself to look for a friend or a brother among the dead he was fired at from all directions. His life was dearer to him and he never tried again. We had exactly the same experience. The French tried the red cross flag. We laughed and shot it to pieces. The impulse to shoot down the "enemy" suppressed every feeling of humanity, and the "red cross" had lost its significance when raised by a Frenchman. Suspicion was nourished artificially, so that we thought the "enemy" was only abusing the flag; and that was why we wanted to shoot him and the flag to bits.
Előzmény: laszlo37 (46)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 46

:-) Lényegében egyetértünk.

Ps:

Ehhez képest nüansznyi eltérések, hogy:

1/ szerintem Medgyessy megbűnhődött. 98 óta ő az első effektíve bukott miniszterelnök, és sajnálnám, ha:

2/ Ez a(z eddig páratlan) alkalom (hogy kiderült a voluntarista gauzdaságpolitikának van határa) nem arra használódnék, hogy a pártok érdemi kérdésekről is :-) érdemben beszélni kezdjenek. A négypártit is ilyen alkalomnak vélem (de az alapvető konszenzus érdekében, ok, lehet, hogy tévedek.) :-)

3/ Annak, hogy a pártok mit firklálnak a plakátokra - nagyon bő keretek között (ilyen keret pld, hogy lehetőleg ne azt hirdessék, hogy felülvizsgáljuk a privatizációt, de ezt nem is teszik nálunk szerencsére) - tényleg nincs jelentősége. Ez is szinte konszenzus köztünk. :-)

4/ Arról lenne vitám Veled, ha érdekel a téma, hogy egyami pénzügyileg nem a legstabilabb iországban (vö. 17-es hozzászólásod) szerencsés-e, sőt felelős magatartás-e, ha az egymást (előbb utóbb) váltó pártok a legalapvetőbb gazdaságpolitikai célokban sem hajlandók egyetérteni.

Szerintem sem az aláírással, sem a megtagadásával (önmagában) nem lehet választást nyerni, egy deklaráció pedig kölcsönösen (és ezért szerencsés módon) szűkítené a demagógia mozgásterét.

Előzmény: Első Polgár (45)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.13 0 0 45
egyetertek, hogy nincs jelentosege a n.eves adatoknak.
a kulkermerleg egyebkent tenyleg javul a 2005 Q2ben, bar meg az elemzok se ertik miert.
az szvsz teljesen lenyegtelen, a befektetok szempontjabol, hogy politikusok mit ugatnak egymasra.
2001-ben az angol valasztasokon a Labour ilyen plakatokat nyomatott: "Tories present: Economic Disaster II - coming soon to every business near you"

en azt tartanam helyesnek, hogy az MSZP megbunhodjon Megyesi amokfutasaert. ez lenne szvsz a befektetok szamara a legjobb jelzes, hogy Magyarorszag elkotelezett a szigoru fiskalis politikaert.
ugyanis a politkusok csak olyanok, mint a valsztoik.
Előzmény: laszlo37 (43)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 44
Bocs, hogy hosszan írtam.
Előzmény: laszlo37 (43)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 43

Ok, bejött, a hely! (Elkerülte a figyelmem az adat:-(, ami nem vidám :-((, ezért ellenőriztem :-/).

Mindazonáltal két külön dologról van szó.

Az egyik: a fizetési mérleg és a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás között (is)  van korreláció. Ez evidencia, de én beszúrtam egy is-t. (Ezt nyilván tudod, de azért indoklom röviden, mert nem csak ketten olvassuk ezt a topikot.) A fizetési mérleg 15:13 arányban romlott, a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás 0.8:0.2 arányban.

Még egyszer mondom, szerintem sem jó (az országnak) egyik adat sem! (Azért írom le ezt, hogy erről ne legyen vita).

 

A Te állításodból - az is hiánya miatt - az olvasható ki, ha a fizetési mérleg még romlik picit, akkor megállhat,  a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás. ("tehat a fiz merleg egyenlege romlik, a bearamlo toke zuhan", a drámai szóhasználatod logikáját követve:) Sőt akár meg is fordulhat (tőkekivonás veheti kezdetét)! (Ami - és ebben nyilván mindketten egyetértünk - a pénzügyi összeomlásnak lenne kezdete, ami - és ebben nyilván még inkább, több, mint katasztrófa lenne az országnak.)

 

Ezzel szemben én azt állítom:

a/ negyedéves adatoknak túlzás ekkora jelentőséget tulajdonítani (de ez ebben a kontextusban, tudom, gyönge érv. Azért szögezem csak le, mert valóban így gondolom.)

b/ Ugyanakkor van jelentősgük az idézett adatoknak is, ezért tenne jót az ország gazdaságának, ha (mind) a négy parlamenti párt megnyilatkoznék, hogy a pazarlást nem kívánja folytatni, hogy olyan befektetői környezet megteremtésében érdekeltek, ami vonzza a tőkét, mert kiszámíthatóbbá teszi a magyar gazdaságot.

 

Azt sejtem, hogy Te helyesnek tartod, ha választás előtt az egyik párt dramatizálja az  ország - egyébként sok évtizede - valóban nem optimális pénzügyi helyzetét. Mert megér ennyit egy esetleges választási győzelem.

Én úgy gondolom, hogy kár hülyíteni az embereket. Nemzethalállal is, pénzügyi összeomlással is. Nem (pontosabban nem elsősorban) morális okok miatt! Egyrészt ha nem a(z implicite pénzügyi összeomlással fenyegető) fizetési mérleg helyzetével hülyítenék őket a politikusok, akkor értelmesebb dolgokról, például a fizetési mérleg, és így a költségvetés rendbetételéről beszélhetnének érdemben. Aminek azért lenne jelentősége, mert akkor kevésbé kellene azon törni a fejüket, hogy az ehhez szükséges lépéseket, hogyan adják be az általuk félrevezetett embereknek. (Van aki szerint - fölösleges vitákat elkerülendő - nem azt mondtam, hogy ez a "valaki" Te vagy - ezt pld OV majd élből megoldja, én azt mondom, hogy jóval szerencsésebb lenne, ha a miniszterelnöknek, bárki legyen az, nem ilyen maguk generálta álprobnlémák megoldásával kellene bajlódnia.)

Másrészt a pénzpiacok (ezt hozzászólásaidból látható módon legalább olyan jól tudod, mint én) roppant érzékenyek. Tehát föltéve, de meg nem engedve, hogy a mostani,  kettőnk közötti vitához hasonlót két vezető politikusunk folytatna le nyilvánosan, nos, az kimondottan ártana az országnak. Amiként, álláspontom szerint használna, ha a nyilatkozatot mind a négy parlamenti párt aláírná, de tudom, ebben nem értünk egyet. :-) Van ilyen :-)

 

Abban igen, hogy az ország fizetési mérlege messze nem optimális. Talán abban is, hogy ennek döntő oka, hogy a politikai és a gazdasági hatalom 1989-es újraosztása óta szinte semmi sem történt az igazgatással. Olyan, és úgy pazarló, ahogy azt az ország Kádártól megörökölte. Az egészségügy dettó, és folytathatnám.

Egyszer talán abban is, hogy a politikusoknak ezekkel lenne célszerű foglalkozniuk. Ezek hatékonyabbá, ugyanakkor költségtakarékosabbá tételére vonatkozó programokkal versenyeztniük. Mert a riopgatástól nem csak hogy nem változik érdemben semmi, de ha benézel a "Gyurcsány takarodj" topikba, Te is tapasztalhatod, hogy elemi szinten is határozottan romlik. Üdv, és minden jót! :-)

 

 

Előzmény: Első Polgár (32)
Daikini Creative Commons License 2005.08.13 0 0 42
na igen, ez a kulkereskedelemben a riziko, te is es ok is vallaltak azt a rizikot, hogy a dollar lehet a fizetesnel 205 helyett 195 vagy 215, valaki ilyenkor jol jar, valaki sziv. A legjobb, ha nem mozog nagyon.
Előzmény: tuutuu (41)
tuutuu Creative Commons License 2005.08.13 0 0 41

Üdv!

Nekem pl. attól fáj most éppen, hogy amikor az üzletet kötöttem, 205 HUF/USD volt, mire a lóvé ideért, 196,30 -al számolódik.

Nem világégés, csak szopás, de nem kicsi.

Előzmény: Daikini (18)
Első Polgár Creative Commons License 2005.08.13 0 0 40
nekem frankon bejon ezen a linken
negyedves 2005 xls-re kell klikkelni
Előzmény: laszlo37 (38)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.08.13 0 0 39
Bocs a tőke honnan lesz a henyéléshez szükséges pénzbefektetés biztosításához?
Mert a művelt nyugat pár száz év alatt megtermelte vagy elrabolta mikor melyik volt a célravezetőbb. Innen meg a pénz eddig csak elfele ment.

Ebőváry
Előzmény: Daikini (36)
laszlo37 Creative Commons License 2005.08.12 0 0 38
Bocsesz, de rossz helyet web helyet adtál meg. Megadnád azét, amiből idézel?
Előzmény: Első Polgár (33)
Willie Creative Commons License 2005.08.12 0 0 37
OFF
Jo nehanyszor voltm gyogyszertarban es a receptkiadas mindig eleg lassan ment. Persze ha valami "over the counter" kellett csak akkor azt egyszeruen leveszed a polcrol. De ilyesmirol mar Mo-on van szo, ha jol tudom.

Willie
ON
Előzmény: Daikini (35)
Daikini Creative Commons License 2005.08.12 0 0 36
Na atfutottam, szerintem kisse pesszimista scenario, a nyugat most epp ra van szorulva a fejlodo orszagok dinamizmusahoz es relativ olcsosagahoz.
Makroszinten leegyszerusitve ugy nez ki a dolog, hogy nyugaton az orszag elsosorban a magas adokbol es egyre inkabb a szolgaltato iparbol el meg, gyakran tobbet importal, mint exportal. A keleti orszagok es Kina pedig abbol, hogy nyugatrol behozzak a gyartasi technologiat, es a munkat, olcson elvegzik, majd a termelt aru visszavandorol nyugatra. A szimbiozis nyilvanvalo, hiszen ha nyugaton gyartananak mindent, akkor a DVD lejatszo nem 9000-20000 Ft-ba kerulne, hanem legalabb 40000-be. Nekik az amugy is magas berszinvonalhoz kepest a muszaki cikkek lenyegeben ingyen vannak. A cegek jol jarnak, mert hatalmas extra profitra tesznek szert meg a nyomott arakkal is.

Tehat, ha nyugaton nem ut be valami nagyobb balhe, akkor nem purcanunk mi se ki. Rovid es kozep tavon.

Hosszutavon fel kell keszulnunk a gazdagabbik regiohoz valo csatlakozasra, ugyanis ez nem megy automatikusan, es plane nem zokkeno mentes. A nemet ceg nem fog idehozni munkat, ha a berek mar a nemet berek 75%-at elerik. Akkor mennek mashova. Ez strategiavaltast jelent, meghozza radikalis valtast. Nem tudom melyik part van erre felkeszulve, es tisztaban a problema jellegevel. Szerencsere meg nem eg a kormunkre a munka, de oszinten remelem, hogy erre gondolnak, mert sztm 20 ev mulva valos problema lesz. Sajnos azt latom, dicso politikusaink nem gondolkodnak 4 evnel messzebb, remelem tevedek.
Előzmény: Első Polgár (21)
Daikini Creative Commons License 2005.08.12 0 0 35
"Koszi a felvilagositast. Csak azt nem ertem, hogy az elmult 3 evben ezt miert nem latta senki. Ugyanis vegig arrol volt szo, hogy a forint eros es ocsitani, ocsitani es a szemet Jarai meg ne hagyja."

Szivesen, a baj az, hogy odafenn kevesen ertenek ehhez (elvileg ugyebar eleg lenne, ha a penzugyminiszer ert hozza, es a jegybankban lehetoleg mindenki, akinek csak koze van a forint keresztaraihoz), nade akkor kezdodik a zurzavar es a nephulyites, mikor a Pokorni, Lendvai neni vagy eppen Ader beszel errol, egyikuknek sincsen lila fogalma sem a dolgokrol (remelem, ha megis, akkor tudatos felrevezetes megy.)


"Mas." Lehet, hogy rossz gyogyszertarban voltal, nagybatyammal egyszer mentunk orvoshoz a gyerekek miatt, es pillanatok alatt megkapta a gyogyszert. A korhazban a rendeles is elegge dinamikusan ment.
Előzmény: Willie (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!