Keresés

Részletes keresés

fish12 Creative Commons License 2006.07.07 0 0 12

Gyakran előfordul, hogy, ami az ember legsérülékenyebb "legtámadottabb" pontja, az  válik a legerősebbé és  legedzettebbé..Sőt olykor a gyengeségeink az elhívásunkat is sejtetni engedik. :)

 

Így volt ez John G. Lake életében is.

 

Mózes, aki fiatalon saját erőből akarta megmenteni a népét, később idős korában a világ legalázatosabb embereként teljes Istenre figyeléssel vezette ki Izraelt Egyiptomból.

 

John G. Lake Evan Roberts kortársa volt ( Csak 8 év korkülönbség volt köztük).

 

(ez  nem  egy komplett  életrajz akar lenni ,  csak  néhány érdekességet emelek ki)

 

John G. Lakenek 15 testvére volt..közülük 8-an súlyos betegségben haltak meg.  Feleségét is elvesztette . Maga  Lake is  megbetegedett, de ő túlélte a súlyos kórt.  A betegség  és  szomorúság annyira túlexponált volt az életében, hogy ez is sarkallta és hajtotta  Isten gyógyító erejének sóvárgására.

 

 

Később megismerkedett John Alexander Dowie-val, aki nagy reménységet  ébresztett a szívében, mert azt látta, hogy általa  több csalágtagja is meggyógyult.

 

Majd kijelentés által kapott megvilágosodást az ApCsel 10:38.-ról, amiben  az áll, hogy miként kente föl Isten Jézust a betegek gyógyítására és a démonok kiűzésére..ez az íge hirtelen teljesen megelevenedett  a számára.

Az Isten utáni éhsége  egyre csak  nőtt és  nőtt.:)

 

9 hónapig böjtölt és imádkozott a Szentlélek keresztségéért. 

Ezután az élete  igen erőteljes  kezdett lenni.

 

Lake kijelentés  által kapott látást Isten céljáról az emberiség  számára..hogy ugyanarra a  szintre emelkedjenek, mint  ahol maga az Úr  Jézus Krisztus van.. Isten ember közötti kapcsolatáról.

 

John G. Lakenek a darabos karaktere ellenére is  egy nagyon szeretere méltó és megnyerő személyisége volt.

 

1901-ben a Dowie  által alapított Zion  városban  telpedtek le családjával..de  három  év múlva elköltöztek onnan. ..és  később 1908-ban  pedig  Dél Afrikában nagy gyülekezetet alapított.

 

1912 ben visszatértek az USA-ba..miután felesége váratlanul agyvérzésben meghalt.


1913-ban  újranősült..új  felesége Florence Switzer lett..és összesen 12 gyermeke  volt...az előző házasságából származó 7-tel együtt.

 

 1914  nagy fordulópontot  jelentett az  életében.

Washingtonba költöztek, ahol megvásároltak egy iroda-épületet, amit   a "Divine Healing Institute"-tá alakítottak.

 

 Rengeteg csoda történt ezen  a helyen. 

 

Lakenek egy nagyon  határozott  látása volt Istenről, mint a szerető Atyáról. 

Az életét leginkább a szentség, együttérzés, bátorság, látás, alázat, hit és az IMA jellemezte . John G Lake  65 évesen költözött az Úrhoz 1935-ben

 

Lake a hit  embere volt ..és  Isten  rendelt ki számára mindent,  amire csak szüksége volt!:)

Olyan ember volt, aki nem szerette a kompromisszumokat. Semmi nem mozdította ki Isten Ígéjéből.

 

Lake nagyon  alázatos ember volt...mindig Istennek adta a dicsőséget...és az imádság  embere is volt. Sok időt  töltött a térdein is  és  gyakran séta közben  imádkozva.

 

Lake nem csak a gyógyulásról, hanem a kiegyensúlyozott keresztény életről is tanított . A szolgálatai (a nagyon lelkesítő és bátorító üzenetei ) csak 20-30 percig tartottak (!), és tele voltak  élő  illusztációkkal. Gyengédséggel és  csodálatos együttérzéssel szolgált a betegek  felé.

 

Befejezésül itt van egy látomása, amit  Portlandban, Oregonban való szolgálata közben kapott:

 

"Lake imáira válaszul egy angyal  megfogta a BIbliát és kinyitotta az Apcselnél.

Felhívta a figyelmet a SzentSzellem  pünkösdkori kitöltetésére és ezt mondta :

Ez az az pünkösd, amit Isten ad Jézus szívén keresztül.  TÖREKEDJETEK, VERSENYEZZETEK EZÉRT! Tanítsd meg az  embereket imádkozni ezért.

EZÉRT ÉS CSAK EZÉRT. EGYEDÜL EZ ELÉGÍTI MEG AZ EMBERI SZÍVET ÉS EZ ÉS EGYEDÜL EZ KÉPESÍT EZ AD ERŐT  A SÖTÉTSÉG ERŐINEK LEGYŐZÉSÉHEZ.

 És ahogy az  angyal eltávozott, azt mondta:  IMÁDKOZNI,  IMÁDKOZNI, IMÁDKOZNI... TANÍTSD MEG AZ EMBEREKET  IMÁDKOZNI.

AZ IMA ÉS CSAK AZ IMA ÉS a MÉG TÖBB IMA ÉS A KITARTÓ IMA AZ AJTÓ ISTEN SZÍVÉHEZ.

 

(bocsánat az esetlegesen  kissé  nyers fordításért...de  egy kicsit késő van már nekem:)))

   

 

   

 

 

 

Előzmény: fish12 (11)
fish12 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 11

Mi jut az eszünkbe Evan  Roberts (1878 – 1950 ) nevét hallva?

 

A nagy walesh-i  ébredés...és természetesen az  alázat..

 

Itt van néhány szó magyarul David Smithers Evan Robertsről szóló életrajzából. A könyv címe: AZ IMA TÖRTÉNELMET FORMÁL 

 

Az ébredés magja mindig alázatos szívekből  táplálkozott.  Így volt ez az 1904-beni nagy Welsh Revival esetében is. Evan  Roberts egy egyszerű szénbányász volt, akinek a szívébe Isten egy lángoló vágyat és látást adott az ébredésért.

Evan Robertsnek nem volt semmilyen különleges intellektuális ajándéka sem ragyogó beszédkészége..csupán szenvedélyesen rajongó szíve Jézusért.

 

Amíg a többi fiatalember vitorlázott, addig a fiatal Roberts hűségesen imaalkalmakra járt.

 

Noha csak 26 éves volt, Evan Robertsnek nem volt ideje a fiatalkori szórakozásokra, ehelyett éjjel nappal szüntelenül imádkozott, sírt és sóvárgott egy nagy szellemi felvilágosodásért, ébredésért.

 

 Roberts writes, "for ten or eleven years I have prayed for revival. I could sit up all night to read or talk about revivals."

 

Ezt  írja Roberts: " tíz vagy tizenegy évig imádkoztam az ébredésért. Egész  éjjel  fönt tudnék maradni,  az ébredésekről olvasni vagy beszélgetni." 

 

Roberts időről időre  tisztán csak alázatos útmutatásokat adott az embereknek és hagyta, hogy a Szent Szellem  végezze el a többit. Ő egy tökéletes példája volt nem annak, hogy hogyan  kell prédikálni, hanem annak, hogy hogyan kell folyamatosan a SZent Szellem vezetése alatt  állni..

 

A walesh-i ébredés a SZent Szellem hatalmas kitörése volt,  Isten Királysága radikális módon nyilvánult meg a földön.

 

A szerencsejáték és alkohol üzletek elvesztették vevőiket, s a színházak bezártak az emberek érdektelensége miatt. Abban  az időban a futball is feledésbe merült mind a játékosok, mind a nézők körében, annak ellenére, hogy ezekről  senki  nem tett említést a pulpitusról. Az embereknek új életük és új érdeklődési körük lett. Politikai gyűléseket eltöröltek vagy elhagytak.Úgy tűnt, hogy ezek abszolút  kikerültek az  emberek  érdeklődési köréből, mert senki nem fordított figyelmet rájuk. Londonban a parlament teljesen kihalt lett, mert az emberek inkább az ébredési alkalomra mentek el. (!) Az emberek által emelt felekezeti falak leomlottak miközben a hívek  és a pásztorok együtt dícsérték az ő fenséges Urukat.

 

Ennek az ébredésnek az egyik legkimagaslóbb jellemvonása a bűnvallás volt.. és nemcsak az új megtértek, de a  hívők között is. Mindenki öszetört  és "megolvadt" volt Krisztus keresztje előtt. 

 

Az egész ébredés alatt Evan Roberts folyamatosan és nyomatékosan a bűnök  őszinte rendezésének szükségességére, a Szent Szellemnek való totális engedelmességre és mindenekelőtt Jézus Krisztusra irányított minden figyelmet.

 

Evan Roberts az egész ország (!) gyógyulásához közreműködött, mert " törődött", sírt  és imádkozott. Magához ölelte Isten megtört szívét  és visszaadta Neki azt az imája és  a közbenjárása  által. Az eredmény az lett, hogy bárhova is ment, az emberek szíve mindenütt lángra lobbant az Isten szeretetétől.

 

__________><>___________________________________________________________

 

 


fish12 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 10

Mi jut az eszünkbe John Wesley (1703– 1791) nevét hallva?

 

Pl. Ébredés .. szentség...

(Az Ő nevéhez  fűződik a metodista "mozgalom", de  a pünkösdista  és karizmatikus  mozgalmakat  is "táplálta" a tanításaival..)

 

Azt viszont nem sokan tudják, hogy J.W. fiatal korában borzalmas bűnöket követett el..("Young Wesley was a gay and manly youth, fond of games and particularly of dancing." )

 

És azt sem sokan  tudják, hogy John Wesley anyja Susanna Annesley Wesley egy rendkívüli, bölcs és intelligens asszony volt, aki 19 év alatt 19 gyermeket  szült..közülük 10-et egyedül nevelt, (9 meghalt...köztük két  iker-pár...ami arra enged  következtetni, hogy Susanna nem kis megpróbáltatásokon ment  keresztül) --köztük  John  és Charley  Wesleyt--, miután  Samuel Wesley, az apa , aki ugyan  pásztor volt, de nem a legjobb vezető..(ui. állandó "anyagi  drámában" éltek), elhagyta a családot. Susanna  (J. Wesley anyja) mindennap egy  órát szánt  imádságra  és Biblia olvasásra. (Tíz gyermek mellet!!..és talán pont ezért!!....--a mosogatógép és  mosógép nélküli korban...)

 

Szóval, Susanna  épített egy sátrat  magának. Abba  vonult el naponta imádkozni. Minden  egyes gyerekével  minden  héten  (!) "appointmentje" volt, amikor EGYENKÉNT, KÜLÖN-KÜLÖN ERŐSÍTETTE, BÁTPRÍTOTTA  ŐKET.

 

Mellesleg Susanna anyja 25 gyermeket nevelt..--ismétlem, hogy mosogatógép és  mosógép nélkül. Susanna a 25.  gyermek volt...a legfiatalabb.

 

Ezt  írta :

"I will tell you what rule I observed when I was young, and too much addicted to childish diversions—never to spend more time in mere recreation in one day than I spent in private religious devotions." 

 

*

 

Játék:

 

http://gbgm-umc.org/umw/wesley/quiz/quiz1.stm

fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 9

Ugye semmit nem vesz el a nem annyira híres emberek értékéből az, ha egy két híresség sztoriját is beszúrjuk? ;)

 

Nagyon megindító pl. Fanny Crosby élettörténete is..

 

 "Fanny" Crosby" írói néven ismert Frances Jane, (1820-1915)  volt az egyik  leghíresebb amerikai himnusz író. Több, mint 8000 himnuszt írt, amik közül sokat ma is énekelnek--és nemcsak a hagyományos egyházakban ! :)

 

 

Funny Crosby kisgyermekkorában elvesztette a fizikális látását--nem a szellemit-- (vak lett) egy  téves orvosi beavatkozás következtében.. Írói tehetsége már 8 éves korában  megmutatkozott. Olyan erős tudásszomja volt, hogy kilenc éves korától rendszeresen térden állva kérte Istent, hogy "hadd tanulhasson  ő is .. csakúgy, mint a többi  egészséges gyerek".. Imádsága meghallgattatott.:)  4 évvel később felvételt nyert New Yorkba a

Vakok Intézetébe, ami a kor akkori legelismertebb és legszínvonalasabb iskolája volt, ahol nagyon alapos és mélyreható tudásra tehettek szert az ott tanulók...

 

Funny Crosby huszonhárom évet töltött ebben az intézetben...Na, nem mint a  viccben, :)) " Az életemben az volt a legszebb három évem, amit a 7. osztályban töltöttem":)).. nem!  ...  8 évet jó tanulóként, 15 évet  pedig tanárként töltött az intézetben.

 

Ott Bibliát tanultak olvasni, általános irodalmat, prózát és verseket..Legkedvencebb tantárgyai az Angol Történelem, Filozófia és Tudomány voltak. Az énekórákért meg egyenesen rajongott. Megtanult orgonán, gitáron és pianon játszani. Két kötetnyi verse jelent meg..a harmadik kötetét  pedig röviddel az "elköltözése" után publikálták.

 

 

Egyik legismertebb éneke pl.."Blessed Assurance":

 

http://s89015200.onlinehome.us/hymn/Asurance.mid

 

Blessed Assurance, Jesus Is Mine!
O What A Foretaste Of Glory Divine
Heir Of Salvation, Purchase Of God,
Born Of His Spirit, Washed In His Blood.

Perfect Submission, Perfect Delight,
Visions Of Rapture Now Burst On My Sight;
Angels Descending, Bring From Above,
Echoes Of Mercy, Whispers Of Love.

Perfect Submission, All Is At Rest,
I In My Savior Am Happy And Blest;
Watching And Waiting, Looking Above,
Filled With His Goodness, Lost In His Love.

This Is My Story, This Is My Song,
Praising My Savior All The Day Long;
This Is My Story, This Is My Song,
Praising My Savior All The Day Long.


 

 

 

 

fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 8
Kösz, hogy megosztottad a szép emlékeidet az édesapádról!
Előzmény: pelgrim (7)
pelgrim Creative Commons License 2005.08.03 0 0 7
Hogy miért azt nem tudom, talán csak azért, mert szeretett engem. Sokszor megdorgált, régi módon az volt a meggyőződése, hogy a jó szülő nem sajnálja a botot a gyerekeitől, mégis mikor arra került a sor, úgy éreztem, neki éppen úgy fáj, mint nekem.

 

Később elváltak útjaink, és mikor hosszú évek után viszont láttuk egymást, nem titkolta örömét, se meghatottságát, mikor a távozás órája eljött. Egy barátom, aki először találkozott vele így vélekedett róla: „hát ennek az embernek nincsenek komplexusai”.

 

A kis faluban, ahol laktunk, ő volt a falu egyik (igazi) ‘bölcse’, így ismerték őt az emberek a környéken is, és néha célozgattak is rá némelyek gúnyolódva, mások, irigykedve. De voltak, akik őszintén úgy gondoltak róla, azok maguk is bölcsek voltak, hiszen hogyan is ismertek volna rá anélkül?

 

A mindennapi ügyes-bajos dolgaiban nem volt olyan sikeres, jóhiszeműségében az emberek sokszor becsapták, mint ahogy Petőfi írta: „…mert ő becsületes ember és igaz, és azt gondolá, hogy minden ember az” .

 

Egy különös igazság-érzéssel rendelkezett, és ahhoz hűen cselekedett; ezt talán az az eset szemlélteti a legjobban, mikor a háború után a falvak férfi tagjait arra kényszeríttették az akkori vezetők, hogy ássák fel és gyűjtsék össze az elesett katonák tetemeit mindenütt elszórva az országban. Édesapám akkor eltűnt és nem jelent meg mielőtt ezek a munkák be lettek fejezve. Később úgy vélekedett az esetről, hogy végezzék azt a munkát azok, akik a rengeteg áldozatért felelősek. Lehet, hogy ezt mások felelőtlenségnek ítélnék, hogy kivonta magát a közösség iránti kötelességei alól, nekem inkább egy hőstettnek tűnik.

 

A hit dolgába annak ellenére, hogy csak hat évet járt iskolába, nagyszerű belátásai voltak, habár ezen lehet vitatkozni, mégis mondhatom hogy sokszor meglepett friss elképzeléseivel, nyílt jellemével, mindig hajlandó a tanulásra.

 

Nem tudom, hogy ez elegendő-e valakit nagyszerű embernek nevezni, de nekem ő az volt, mert az én édesapám volt és szeretett engem.

 

pelgrim

Előzmény: fish12 (6)
fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 6
Elhiszem. Mondd el, hogy miért volt nagyszerű ember az édesapád!
Előzmény: pelgrim (5)
pelgrim Creative Commons License 2005.08.03 0 0 5

Édesapám 95 éves korában így emlékezett vissza iskolás éveire (hat elemit végzett):

 

"A tanító azt mondta nekem: "belõled nem lessz szemmi" úgy is lett, nem lett semmi belõlem."

 

Nekem mégis úgy rémlik, hogy õ volt a legnagyszerûbb ember a környéken.

 

pelgrim

Előzmény: fish12 (-)
lehellke Creative Commons License 2005.08.03 0 0 4

Kedveseim!

 Lincoln Jimmy Carter után, a legkedvencebb amerikai elnököm ki egyenlő teljes értelembe az amerikai átlag állampolgárral, vagyis az állampolgára U.S.A.nak, semmivel nem kisebb mint az elnök!? Azért kérdőjel is, mert egyre jobban itt is, kezd kialakulni a személyi kultusz, lassan Stalinizmus lesz, amikor megcsóoljuk Bözs néni, megcsókolnunk a tyukszemét még?

 Mondjuk a legszegénebb U.S.A. elnök is, csak olyan szegén volt, mint aki ma 10 millió U.S.dolcsit örökölt, amibül ha egymilliót vesztett ugyan, mikor csinált 50 milliót, az bizon veszteségnek számit, mert sikertelnségnek ugye?

 Ami örökre beirja a történelembe a nevét, hogy Kossuth barátja volt, s bevezetti a Kossuth bankókat, bankokat, amiért azonnal, keresztre feszitették, de kit nem?

Előzmény: fish12 (3)
fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 3

És ha azt akarnánk megtanulni, hogy mit jelent a kitartás, és hogy mit jelent az, hogy "soha nem szabad föladni", akkor  itt van erre ízelítőül egy nagyon érdekes éltút...

 

"Failed, Failed, Failed. Success."

 

"Megbukott... Megbukott..Megbukott. .."..            És aztán.. :)

 

Ez Ábrahám Lincoln életrajza dióhéjban.

 

 

Ez a híres idézet látható az amerikai sztrádák óriásplakátjain.

 

(Amerikában az állami elnöki poszt a létező legelismertebb és legmagasabb fokozat, amit egy ember valaha is elérhet.)

 

 

Ábrahám Lincoln szegénységben született.

Nem egyszer a halállal is szembe kellett néznie...

(meghalt, két testvére, anyja..és  a felesége is)

Nyolc választást elvesztett,

kétszer megbukott az üzleti életben is.

Számtalanszor föladhatta volna a "csatát".. de nem.. ő nem adta föl!!

Sőt, a végsőkig küzdött ...

..és mivel nem adta föl, ezért lett belőle az USA egyik legkiválóbb elnöke.

..ezért az egyik legjobb példa az emberfeletti erőfeszítésre és kitartásra Ábrahám Lincoln élete.

 

Itt egy kis vázlat Lincoln Fehér Házhoz vezető útjából:

          1809-ben született

  • 1816: A családját kilakoltatták, neki pedig dolgoznia kellett, hogy támogassa a családot
  • 1818: Anyja halála
  • 1824..kölcsön könyvekből tanul, szabad idejében annyit olvas, amennyit csak tud
  • 1831: Megbukott az üzlete..

  • 1832: törvényhozó testület  jelöltje lett, ..de vesztett

  • 1832: Újból elvesztette az állását
  • 1833: Pénzt kért kölcsön a barátjától, hogy egy üzleti vállalkozást kezdjen, de az év végére csődbe jutott..(Az életének következő 17 évében a kölcsön törlesztését húzta..)

  • 1834: Újból a törvényhozó testület  jelöltje lett, ez esetben  NYERT

  • 1835: Szerelmét eljegyezte, és feleségül vette, ...aki rövid időn belül meghalt..Lincoln szíve összetört..

  • 1836: teljes idegösszeroppanásban szenvedett 6 hónapig..ágyban fekve 

  • 1838: Az állami törvényhozó testület szóvivője akart lenni, de vereséget szenvedett

  • 1840: A választóbizottság élére jelölték.. vesztett

  • 1843: Kongresszusba lett jelölt...vesztett

  • 1846: Újból a Kongresszus jelöltje lett...Ez esetben viszont NYERT -   Washingtonba ment és ott jó munkát végzett.

  • 1848: A kongresszusi újraválasztáson indult- vesztett
  • 1854: Az USA Szenátori jelöltje lett -vesztett.

  • 1856: Vice-Presidentnek jelölték- de kevesebb, mint 100 szavazatot kapott.

  • 1858: Ismét a Szenátusba jelöltetett , de ismét vesztett..aztán:)
  • 1860: Az Amerikai Egyesült Államoknak megválasztott elnöke lett. 
  • Lincoln egy olyan bajnok volt, aki soha soha nem adta föl.

     

     

    fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2
    (persze én csak a korai gyermekkoráról írtam..az élete előrehaladtával elvégezte a Zeneművészetit:)
    Előzmény: fish12 (0)
    Törölt nick Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1
    Akik néha nagy 0-k.
    fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 0

    Ez itt nem egy kimerítő életrajz akar lenni, úgyhogy előre elnézést kérek a szakemberektől.. csupán az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy

     

    itt van pl Edvard Grieg , aki ugyan  tehetős családba született Bergenben (1843 június 15-én), de több testvére közül nem neki jutott az osztályrészül, hogy alaposabban művelődjön.

     

    (Nagyon élénk gyerek volt egyébként..manapság azt mondanánk, hogy "rosszcsont")

     

     Na, és ha mégis iskolát látott, ott nem sok babér termett a számára, mert a tanító szinte egyetlen kérdésére sem tudott válaszolni soha..kivéve ezt az egy kérdést: "Ki szerezte a Requiem című zeneművet?" Erre viszont rögtön tudta a választ, ezért Mozart neve után kapta a becenevét is: a "Mosak"-ot :)

     

    És itt egy műve:

     

    http://mysite.freeserve.com/stansmusicpage/anitra.mid

     

     

     

    fish12 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 topiknyitó
    Néha nagyon elképesztő történetük van az úgymond híres embereknek...

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!