Keresés

Részletes keresés

waxxablaze Creative Commons License 2005.08.04 0 0 33
Búcsúpillantás
Kristóf Attila
2005. augusztus 4. 0:01


Magyar Nemzet
Nincs mihez hasonlítanunk Mádl Ferenc öt elnöki évét, hiszen a magyar demokrácia történetében teljesítménye hasonlíthatatlan. Miniszterelnökünk, aki nem tekinthető közvetlenül a polgári értékek védelmezőjének és őrizőjének, a legnagyobb elismerés hangján szólt róla, ami azt bizonyítja, hogy a „túlsó partról” is világosan kivehető volt az az erkölcsi tartás, amely nyugodt lélekkel és bölcsességgel párosulva lehetővé tette, hogy a Magyar Köztársaság elnöke minden magyarok békítője, védelmezője és szolgája legyen.

Ez a szolgálat a magas közjogi méltóság fényében sem tartalmazott fensőbbséget és hivalkodást, őszinte és természetes volt, nem tükrözte, nem visszasugározta, hanem önmagában hordozta méltóságát. Nem a rang emelte fel, inkább az ő személyisége adta meg a rang valódi stílusát. Ennek a stílusnak alapvető vonása a szerénység és a jóság. A jóság szót ritkán használjuk emberek jellemzésére, pedig talán ez a legszebb és legigazabb szavunk. Megtanultuk, hogy a jóság és a jóindulat nem politikai kategória, miként a hála és a hűség sem; azonban ezek a fogalmak határozták meg eleve Mádl Ferenc elnöki habitusát. A hálát talán magyaráznunk kell, bár ebben az esetben is a hűséggel rokon: az elnök úr életének minden percében hálás azért, hogy magyarnak született, s talán ez az, ami mindent megmagyaráz. Érdeklődését a határon túl élő magyarok iránt, a jogállamiság iránti elkötelezettségét, a jogrendbe, az igazságba és méltányosságba vetett hitét, amely államfőként képessé tette arra, hogy minden jól átgondolt szavával és tettével a nemzet érdekeit szolgálja.

Konzervatív, polgári lényében, amelyet a magas szintű jogismeret és tudás történelmi léptékben is nagyjaink sorába emelt, szembetűnt az, amit léleknek nevezünk. Létének sarokköve, alapvetése a hit, hogy pontosak legyünk: a keresztény istenhit transzcendens voltában és mindennapos gyakorlatában. Lényegében és döntő módon ez határozza meg a világban elfoglalt helyét, valószínűleg közjogi szerepkörében is ehhez a hithez próbált méltóvá válni. Minden bizonnyal ezért tűnik lénye valamennyiünk számára kedvesnek, közelinek és egyszerűnek.
Méltó társ kíséri végig élete útján, Dalma asszony, akinek intellektuális kíváncsisága, műveltsége, hogy megismételjem ezt a szót: jósága ritka emberi bájjal és közvetlenséggel társul, bár lehet, hogy az egész nem egyéb, mint a belőle áradó szeretet.

Ez az öt év talán éppen az elnök úr nyugalma és szerénysége következtében gyorsan elszaladt. Nincsenek megrendítő eseményei, nem tartalmaz a bulvársajtó számára oly kedves botrányokat és balfogásokat. Nélkülöz minden szenzációt. Ám nyugalma hajlíthatatlan volt, szerény szelídsége vaskemény. Mádl Ferenc mindig és csakis akkor szólalt meg, amikor az ország és a jogrend érdekében szólnia kellett, politikai rokon- vagy ellenszenve sohasem befolyásolta, így a másfajta világnézetet vallók nagyrabecsülését is sikerült elnyernie. Bár sem így, sem úgy nem vágyott nagyrabecsülésre, csendesen tette a dolgát.
Ez a búcsúbeszéd nem tartalmaz szomorúságot. Olyan elnökünk volt, aki példát adott, miként kell ezt a tisztséget értelmezni és betölteni. Miként kell gyakorolni a vele járó jogokat és teljesíteni a kötelességeket.

Mivel a kisbetűs magyar nemzet képviseletére méltó nem vagyok, a Magyar Nemzet nevében kívánok Mádl Ferenc elnök úrnak további szép, nemes, hosszú és boldog életet.

Köszönjük.

A nemzet (és majdan az utókor) ezzel a szívből jövő köszönettel minden bizonnyal mélyen egyetért.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=299666&rvt=114
pannonbetyár Creative Commons License 2005.07.29 0 0 32

Köszönjük Elnök úr!

 

Negyéves munkásságánek kvinteszenciáját eredményesen tudná hasznosítani a Schöller, az Algida vagy az Eskimo fogyasztói felvilágosító tanfolyamain.

Előzmény: waxxablaze (-)
BENTA Creative Commons License 2005.07.29 0 0 31

'És ugyancsak köszönet Dalma Asszonynak a közért tett fáradozásaiért!!'

 

Figyelembe véve hajlott korát, tényleg nagyon elfáradhatott, amikor nagyrabecsült férjét képviselte a FIDESZ rendezvényeken. Valóban komoly teljesítmény volt.

Előzmény: Ioanes (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.29 0 0 30

Köszönjök a sok tutyimutyiskodást.

Köszönjük, hogy eltűrte maga mellett azt a sok idegenszívű nemzetárulót és parolázgatott, jópofizgatott velük.

Kevés, hogy az IGEN mellett állt ki.

A NEMesek országlása ellen viszont semmit se tett.

Persze, nincs hatásköre........

Nagy duma.

Nem akarásnak, .....

Kevés volt ez így Elnök, nagyon kevés.

A Nemzet-történelem könnyűnek találtat hamarosan.

pék-pókja Creative Commons License 2005.07.29 0 0 29
Köszönjük!  (De mit?)
Tamás Creative Commons License 2005.07.29 0 0 28

Aláírás:

Orbán Viktor

 

:-DDD

Előzmény: Ioanes (26)
Ioanes Creative Commons License 2005.07.29 0 0 27

Elnök Úr!

KÖSZÖNJÜK!!!!

További jó erőt, egészséget, örömöket és boldogságot Önnek és egész családjának!

Ioanes Creative Commons License 2005.07.29 0 0 26
És ugyancsak köszönet Dalma Asszonynak a közért tett fáradozásaiért!!
Ioanes Creative Commons License 2005.07.29 0 0 25

Elnök Úr!

KÖSZÖNJÜK!!!!

További jó erőt, egészséget, örömöket és boldogságot Önnek és egész családjának!

dekóder Creative Commons License 2005.07.29 0 0 24

"Magyar Köztársaság miniszterelnökeként, az ország polgárainak nevében köszönöm mindazt, amit Mádl Ferenc Köztársasági Elnök Úr Magyarország és a magyarság érdekében tett.

 

Az ő hivatali idejében zárult le egy különleges jelentőségű fejezet hazánk és közösségünk történetében. Egy olyan fejezet, amelyet másfél évtizeddel ezelőtt, a rendszerváltás éveiben kezdtünk írni, és amelyről ma már tudjuk: a modern Magyar Köztársaság történelmének egyik legfontosabb fejezete volt. Hazánkban ugyanis e 15 év alatt teljesedett ki a szabadság, erősödött meg a demokrácia, és ez idő alatt értük el nemcsak a most élő nemzedékek, de az egész nemzet ezeréves célját: megszilárdítottuk helyünket Európa népei között.

 

Mádl Ferenc elnöksége idején tehát lezárult egy korszak, de csupán azért, hogy elkezdődjön egy új: most már az Európai Unió teljes jogú tagjaként tehetünk azért, hogy hazánk ne csak szabad, de igazságosabb ország is legyen. Ahhoz pedig, hogy ezt a célt elérjük, a demokratikus berendezkedés, a jogállamiság folyamatos védelmére, a jog- és esélyegyenlőség maradéktalan teljesülésére van szükség. Ennek legalapvetőbb feltétele, hogy mi, demokraták, a köztársasági gondolat hívei minden nap következetesen küzdjünk az alkotmányos elvek, az állampolgári és emberi jogok védelméért, illetve érvényre jutásáért.

 

Elnök Úr a jogelmélet terén megszerzett tudása, tapasztalata révén előbb tudósként, később jogalkotóként, majd köztársasági elnökként is mindig eredményesen küzdött ezért a célért. Jogtudósként elkötelezett híve, miniszterként hű szolgája, köztársasági elnökként pedig szigorú őre volt az Alkotmánynak és az alkotmányosságnak, amiért minden magyar polgár elismeréssel, megbecsüléssel és tisztelettel tekinthet rá.

 

A köztársaság elnökének lenni nem hivatal, hanem hivatás. Mádl Ferenc ezt a felemelő és embert próbáló hivatást, az alkotmányosság és a nemzet megőrzését, megerősítését, Göncz Árpád elnök úr politikai örökségének megbecsült folytatójaként, demokratához és hazafihoz méltóan, emberséggel teljesítette.

Minden demokrata hazafi nevében, valamint kormányom és a magam nevében: köszönet érte.

 

Nagyrabecsüléssel,
Gyurcsány Ferenc,
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke"

Matt Creative Commons License 2005.07.29 0 0 23
További nyugodt életet és jó egészséget kívánok!
kőbalta Creative Commons License 2005.07.29 0 0 22

Azért vigyázz azzal a fetrengéssel!

Fekve az a bizonyos lila köd nagyos káros lehet az agyadra!

+ még ez a nagy meleg is itt van!

Előzmény: lilaköd mámor (14)
ecinereb Creative Commons License 2005.07.29 0 0 21
Értékelés, ja.
Előzmény: zi_laj (19)
nonemán Creative Commons License 2005.07.29 0 0 20
Viszont tök korrekt hogy belátod, köszönöm. Néha már látom a fényt, ha ugyan nem a 6:20-as személy.
Előzmény: esdf (18)
zi_laj Creative Commons License 2005.07.29 0 0 19
Itt nem szívlelésről van szó, hanem tevékenységének értékeléséről.

Mellesleg igazad van: hagyjuk a topikot a dicsőítőknek!
Előzmény: ecinereb (16)
esdf Creative Commons License 2005.07.29 0 0 18

Akkor sorry, hozzám csak az első hír jutott el.

 

Előzmény: nonemán (13)
zi_laj Creative Commons License 2005.07.29 0 0 17
Egyszer csak elmúla a köd ...
Előzmény: lilaköd mámor (14)
ecinereb Creative Commons License 2005.07.29 0 0 16
Most mit irogatnak ide, akik nem szívlelik Mádlt? Nem unjátok még az Árpi bácsi vs. Feri bácsi témát?
zi_laj Creative Commons License 2005.07.29 0 0 15
No comment!

Azért ezt senki ne feledje:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126303
Előzmény: esdf (11)
lilaköd mámor Creative Commons License 2005.07.29 0 0 14

Valahogy nagyon nem érezte azt a mindkét oldaltól való

távolságtartást, ami elődjére nagyon is jellemző volt.

 

fetrengek a röhögéstöl.

a heves reakciók mutatják, hogy az Öreg kiválóan végezte a munkáját.

köszönjük.

Előzmény: kőbalta (10)
nonemán Creative Commons License 2005.07.29 0 0 13
"A híradásokkal ellentétben szó sincs arról, hogy Mádl Ferenc kérte volna a jármű beszerzését - mondta Garamvölgyi László ezredes, akit a Magyar Hírlap csütörtöki írása alapján keresett meg az MTI. A napilap azt írta a delegációs autópark és a közjogi méltóságok által használt gépkocsik beszerzéséről, hogy a köztársasági elnök is igényelt egy Volkswagen Touareg típusú terepjárót." http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1006685, Index, google nameg ja
Előzmény: esdf (11)
zi_laj Creative Commons License 2005.07.29 0 0 12
A beszólása alapján inkább hagyjuk!
Előzmény: Törölt nick (9)
esdf Creative Commons License 2005.07.29 0 0 11

kicsit OFF

 

"A Rózsadombra költözhet hivatali idejének augusztusi lejártával Mádl Ferenc köztársasági elnök - adja hírül a Népszabadság. A lap információi szerint az államfő számára vásárolt személygépjárművek között egy Volkswagen Touareg terepjáró is található, melyet a leköszönő köztársasági elnök az utak rossz állapotára és az időjárási viszonyokra hivatkozva igényelt."

 

Vazze, nekem semmi bajom sincs vele (meg hát Yodára hasonlít, hogy is lehetne az öreg jedi-mesterre haragudni:)), de miért hivatkozik már ilyen baromságra?  Mondja azt, hogy a kocsi azért kell, mert:

-fel akar szedni valakit

-a kisunokája szereti a terepjárókat

-már régóta nézegette a neten, és nagyon megtetszett neki

-allergiás az ócsó kocsikra

stb.

 

Azt mondanám, OK, ezek érvek, de az időjárási viszonyok? :) Nagyon LOL.

kőbalta Creative Commons License 2005.07.29 0 0 10

Igenis nagyon nehéz , megtartani a pol. pártok közötti egyensulyt.

Ez nékije sem sikerűlt . Valahogy nagyon nem érezte azt a mindkét oldaltól való

távolságtartást, ami elődjére nagyon is jellemző volt.

Békés, csendes nyugalmat neki.

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.29 0 0 9
Nézd, aki azzal kezdi a mondókáját, hog yennyire pofátlanok ti sem lehettek... az jobb ha beletörődik, hogy ő is a dilinek a része és nem képzeli magát a többieknél kevésbé dilisnek.
Előzmény: nonemán (8)
nonemán Creative Commons License 2005.07.29 0 0 8
Bocsánat, én a polinak véltem nagyobb hangsúlyt, tévedtem: A dili az úr.
nyman Creative Commons License 2005.07.29 0 0 7
mer? ugyanolyan ember, mint te vagy en. Mindenesetre en sok pozitivumot, de negativumot semtok elmondani rola. Na mindegy. Nalunk a koztarsasagi fodiszfaszok mar csak ilyen jelentektelenseggel birnak.
Előzmény: nonemán (4)
zi_laj Creative Commons License 2005.07.29 0 0 6
Mért ne lehetne megítélni, mért ne lehetne átlátni?
Előzmény: nonemán (4)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.29 0 0 5

Ez aranyos.

A miniszterelnök munkáját átlátod? A miniszterek munkáját átlátod?

 

Vagy csak a Köztársasági Elnök, mint olyan -különösen ha Mádl Ferencnek hívják - szent és sérthetetlen?

Egy politikai forumon -ráadásul, amit polidilinek hívnak- külön bája van egy ilyen beírásnak:-)

Előzmény: nonemán (4)
nonemán Creative Commons License 2005.07.29 0 0 4
Azért ennyire pofátlanok talán Ti sem lehettek, hogy jogot véljetek magatoknak megítélni egy köztársasági elnök tevékenységét, amit mellesleg többnyire át sem láttok :(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!