Üdv a tagoknak ,csak nemrég találtam rá a topikra. Többször voltam már tókerülésen 30 km az nem nagy kaland, viszont idén úgy tervezem csak odafelé megyek vonattal, visszafelé már ameddig lehet végig biciklivel.
Tavaly Pettendig mentem, Kápolnásnyékig van kiépített bicikliút onnan egy kukoricaföld melletti földút vezet a pettendi vasútállomásig. Térképet nézve innen is lehet egy U alakú kerülővel Annamjor felé menni Baracskáig, de onnan tovább hogyan? Amennyire lehet kerülném a 7-es utat, inkább mellékutakon mennék tovább. Tárnoktól már sima ügy Bp-ig mellékutakon és földutakon van járható útvonal, Érdről már jöttem haza.
Én itt lakom rengetegszer körültekertem. A déli és a nyugati parton végig vezet kerékpárút Velencétől-Pákozdig (illetve ezen az úton Dinnyés és Pákozd között féle távon van egy leágazás, a székesfehérvári vasútra kb. 1 óra). A déli parton a kerékpár út sajnos messzebb van a tótól, főleg szezonon kívül tudom ajánlani a parti műutat, van rajta forgalom, de nem vészes..
Dinnyésen van egy kocsma nem messze a vasúttól egy kereszteződésben, én imádom 100 HUF-tól indulnak a félliteres üveges sörök.
A legszebb rész a Dinnyés és Pákozd közötti, az érintetlen természet, a Madárvárta.
Pákozdon tegnap volt Rigó Jancsi fesztivál, kisméretű cucc, volt egy népzenekar, süteményverseny… stb.
Az északi parton, Pákozd és Velence között szerintem tavaszra elkészül az bringaút, már építik, részben járható. Az északi part érintetettlenebb, falusiasabb… persze, csak a délihez képest.
Pákozd után kell lekanyarodni egy zsákutcába a tóhoz, de érdemes egy hosszabb időt szánni a Szúnyog-szigetre, az arborétumra (gyerekekkel pláne). A Szúnyog-szigeten a csárda nagyon jó, de tegnap pl. tömeg volt egy órát vártunk a kajára és drága is. Itt hajóval is át lehet kelni a szezonban, kicsit utána is... múlkor elvittek volna bringával is, ők ajálgatták, de gondolom, ha sokan vannak erre nincs lehetőség.
Sukorón érdemes betekerni a faluba, ez a megye leggazdagabb települése, de nagyon hangulatos nádfedeles főutcája van, ahol egy tájház is található, de nem vágom. Sukorón május utolsó szombatján az Orbán hegyen borfesztivál van…
Aludni-bulizni Velencét ajánlom elsősorban.
A Velencei-tó 21 km körbe, nem vészes. Aki jobban akar pörögni, ajánlom, hogy tekerjen át Beloianniszba, a görög faluba. Május elsején, meg pláne… :)
Bulizni Velence a legjobb, de a leghangulatosabb Sukoró és Dinnyés, ez utóbbi helyen a telekárak is meglepően olcsók.
Szerintem májusban vagy szeptemberben a legjobb erre.
Sajnos nincsen bicikliút Martonvásárig, nem is tudok róla, hogy tervbe lenne. Baracskán van egy kevés, de az is a faluban(?), tán 1 km sincs. Szóval csak Velencén van újra, de miután elhagyod Velencét, Sukoró-Pákozd-északi part csücskéig úton kell menni.
Váltózó, ahol a táblák nem tiltják, ott szabad. Attól hogy egyszámjagyű főút, attól még nem lenne tilos. A kirakott táblák teszik tiltottá. Az első szakaszon (Budapest és Diósd között) szerintem szabad, nem ebben nem vagyok biztos. Utána viszont tuti hogy tiltott, egészen Tárnokig.
Én a következőképpen szoktam lemenni Agárdra, és ezt javaslom neked is: először juss el a Móricz Zsigmond körtérre. Nekem ez csak 4km, neked nem tudom mennyi. Ezután az útvonal: végig a Fehérvári úton, el a Savoya park mellett, majd ki a Mária Terézia, majd a Nagytétényi útra. Ez "ugyanaz" az út egész végig, csak a neve változik meg, nézd meg a térképen. Végig csak egyenesen kell menni. Ezen az úton haladva bejutsz Érdre, oda ahol a 6-os és a 7-es út találkozik. De itt sem kell még kimenni a 7-esre, hanem egyenesen tovább (elmész egy Penny Market mellett) fel az emelkedőn. Ez a régi 70-es nyomvonala, de amióta megépült a 7-es, így nem forgalmas már. Mész tovább, jön egy lejtő, majd az út beletorkollik a 7-esbe Érd határán túl, épp Tárnok előtt. Innen a 7-esen már sima a dolgod.
Egy szó mint száz: a körtértől elindulsz a Fehérvárin, és mész-mész végig egyenesen. Sehol nem kell elkanyarodni róla, és a végén kijutsz Tárnoknál a 7-esre. Próbáltam már más utakat is (a Duna melletti kerékpárutat is) de az összes közül ez a legjobb. A forgalom nem vészes, az útminőség is elmegy, és egyáltalán nincs benne kerülő.
Az 7-esen Bp. és Érd között nemcsak tilos kerékpározni, hanem szörnyű is, mert az út minősége iszonyatos. Autóval is inkább veszek matricát és megyek a pályán, de a 7-es első szakasza szörnyű. Tárnok után viszont már jó.