A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Nagykunsági úr,nemigen foglalkozik a feltett kérdésével kapcsolatban,minden bizonnyal sikerült a vasöntvény mókulása .
A varrat kalapálása,szerintem nem más,mint ennek nyújtása. A szürkeöntvény is hőtágul,de ennek mértéke eltér a varrat zsugorodástól,ezért jöhet létre a varrat széli repedés. Az izzó varratot kapapálni........hümmm,érdekes. Amellett láttam már ilyet,de a munkadarab a méhbe került......
A sárgaréz zsugorodása viszont barátkozik az öntöttvaséval. Vagyis keményforasztás kb 99%-ban esetemben jól vizsgázott. Töb satut forrasztottam. Teljes gyök kialakitás,sok rétegű réz,és nem reped,sem ez,sem az öntvény.
Az szürke öntvényhez használt,vagy javasolt bevont elektróda varratának nyújtása szerintem még kisem hül,már létre is jött az alapfémtől levő elválás. Elképzelhető,hogy kiseb munkákhoz jó lehet,de ez esetben a szürkeöntvény ridegsége lehet a repedés okozójaaaaaaaa !!!!! Vagyis a kalapács súlya.
Egy mondás : A pocsolya mélységét csakis belelépéskor állapithatjuk meg........
"Cseresznyepirosra melegíted a munkadarabot, utána varrod meximum 1 cm szakaszon,majd a lehető leggyorsabban kalapáccsal finoman elkezded a varrat közepétől, kifelé gyengéden kalapálni ameddig vissza nem hül, olyan állapotra, amikor már nem piros a színe a cuccnak"
És ezt a hevítés-varrás-püfölés-hűlés ciklust centinként el kell játszani, vagy hőntartással is megoldható?
Van nekem is,de használni nem tudtam. Pb lánggal ( forrasztópáka melegitő), tehát nem oxigénnel próbáltam a hevitést. Kásás,túró állag olvadt le,az alu felületéhez nem kötött. Társaktól is kérdezném,hogy valaki használt e ilyet,és mi a folyamat,mi a hőforrás?
Sziasztok! Van egy valamilyen aluminium hegesztő elektródám. Nem találtam a neten ilyet, azt kérdezném hogy milyen eljárással, milyen munkához alkalmazható? Valószínűleg nem használnám , képvisel e valamilyen értéket? Köszönöm.
Barátom, szürke, fekete, gömbgrafitos, vagy milyen az az öntvény? Lehet bármilyen géped, ha az alapanyag összetételét nem ismered, bukó lesz a mutatvány, Ha az megvan, kizárólag az alapanyaghoz gyártott elektódával fogod tudni meghegeszteni, a következő lépések betartása mellett, Cseresznyepirosra melegíted a munkadarabot, utána varrod meximum 1 cm szakaszon,majd a lehető leggyorsabban kalapáccsal finoman elkezded a varrat közepétől, kifelé gyengéden kalapálni ameddig vissza nem hül, olyan állapotra, amikor már nem piros a színe a cuccnak, Az öntvény hegesztése varázslat barátom, egyetlen egy figurát ismerek aki már 75+ éves, és foglalkozik öntvények hegesztésével, tortúra , idő, energia,szaktudás, nem tudom mit akarsz hegeszteni vagy mit nem, de mivel lövésed nincs róla hogy állj neki, ha van rá lehetőséged vegyél egy másik elemet, alkatrészt, vagy keressél olyan embert aki már hegesztett öntvényt, és ezt ne vedd kioktatásnak, vagy okoskodásnak, pusztán, időt energiát, spórolsz meg , adok kéretlenül egy tanácsot, amit illene tudnia mindenkinek még akkor is ha azzal takarózik hogy ő hobbista, A hegesztés nem ragasztás, vagy pótlás, kizárólag azonos alapanyagokat lehet egymással összehegeszteni, nem tudsz rezet öntvénnyel, acélt, vassal, aluminiumot rézzel, acéllal,összetaknyolni,meert nem lehet.Ezért van 23 millió féle elektróda,( nektek meg a henry potternek pálca) 34 féle hozaganyag, a témánál maradva csak öntvényre 22 féle elektróda van.
A vasöntvény,vagy acélöntvényt saválló,mma- val hegeszteném.pl sas2 elektródával.
A szürkeöntvényt sárgarézzel,keményforrasztással szoktam. Bevált,tehát nem reped,mellette sem hüléskor......Egyszer próbáltam nagyfelület ( öntöttvas kazán) forrasztását,ez sajnos a réz mellettt repedt.....Keményforrasztáshoz jó a pb gáz,a hozzávaló pisztollyal is.......
Én lánggal csinálnám - már ha értenék a lánghegesztéshez.
Az öntöttvas mindenképp előmelegítést igényel, amire eleve célszerű a lángot használni - ha már úgyis van hozzá apparát. Oszt' akkor már miért is ne azzal menjen a hegesztés is?
Corgon gázzal karosszéria munkákat, szerkezeti acélokat hegesztünk. Stabilabb az ív. A sima CO2 is jó, de jobban fröcsköl. Argonnal alumíniumot szoktak hegeszteni. Rozsdamentest, vagy savállót, nagy tisztaságú argonnal, és spéci gázlencsével hegesztik TIG eljárással. Mivel a legkisebb mennyiségű oxigén, ha hozzákeveredik az argonhoz, -hegesztés közben a helység huzatából is hozzákeveredhet- szép fekete lesz a varratod a króm-dioxid miatt.
Oxidációs hegesztésnél használunk pl. CO2 gázt, ahol az acél ötvözőit szeretnénk kiégetni. Fogyó elektródás MIG-MAG hegesztés. Lánghegesztéskor oxigéndúsabb lángot használunk sárgaréz hegesztésekor, vagy keményforrasztáskor.
Lentebb egy kérdező ( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171450676&t=9127251 ) kérdése jutott másodsoron eszembe. Első körben meg az, hogy legalább megoldódott az a rejtély, hogy miért repedtek meg a fogyós varratok egy gép elkészítése közben (kettő elvesztegetett munkanap, sok fölös munka)...
Tudom, hogy sokakat nem érdekel, csak azért írtam le, hogy tudjatok róla. :D
Én nem sok rozsdamentes,vagy saválló anyagot hegesztettem,de amit igen,azt mma-val. 2mm-es anyagot már vigan lehet elektródázni.(szerintem)
A co2,szerintem nem az igazi védőgáz fogyóshoz. A 2%-os keverék jó lehet,én 8%-ost használok mindenre. Jóval tisztáb a varrat,mint a 18%-os esetén,jóval keveseb a fröcskölés,az ára csak minimálisan több.
A régi cégnél csináltunk 200-as saválló csöveket,5mm-es lemez anyagból. Fogyóst véletlenül sem használtuk,igaz,ez már huszon éve volt,meg csak kb 20m-nyi cső volt a feladat,tehát , ha cég is volt,itt sem volt jellemző a széria munka,ami évekig tartott volna.......
Oxigént én is próbáltam,igaz,én csak saját keftelésemre,és 5%-ot nyomtam a corgonba. Megváltozott a varrat (nem saválló),de csak elenyészően. Pár éve felvetettem itt ezt az oxigén dolgot,akkor tisztelt i....a társunk,és még jó néhányan LEMARHÁZTAK.........
Míg el nem feledem. Egy lentebbi kérdéshez kapcsolódó téma.
A cégünkhöz is eljutott a marketing, szóval hoztak bemutatóra hegesztőgépeket. Valami jöttment cég a gyártó, Fronius vagy mi a csuda... Ajándékban küldtek egy hegesztőmérnököt is, aki hájpolta a gépeket - de most nem ez a lényeg.
Rozsdamentes anyaghoz, fogyóelektródás gép esetében max 2% CO2 tartalmú argont javasolt, vagy a 3% oxigént. Ugyanis ha sok a CO2 a gázkeverékben (vagy tiszta CO2-t használunk), akkor hegesztés közben sok karbid keletkezik a krómból és társaiból. Ami egyrészt a varrat oly mértékű elszíneződését okozza, amit nagyon nehéz eltávolítani. S a varratban maradó karbidoknak hála, az mindenféle repedésre hajlamos lesz. Lásd: hűlés közben végigreped a varrat, mechanikai igénybevételnél is repedések keletkezhetnek, ect. Tehát nem javasolt a használata.
Szerencsém,az volt a gondolkodással,mert a vágóélt nem pucoltam le a bevonattól,vagyis csak a forrsztási sikokat. Köztudott,hogy a bevonathoz nem difundál a sárgaréz,vagyis a bevont lapkák nem keményforraszthatóóóóóók!!!!!
Láttam a minusz jelet az irásomban. Igaz,szóhiányos az első tőmondatom,de gondoltam,hogy csak annyit irok,hogy folyt a sárgaréz,aki látott már ilyet,az tudja,hogy ez keményforrasztás,vagyis a fotón,ott a hozadanyag,a lapka,meg a fúróvég. Igaz,ez utóbbi,csak épp mindennek látszik,csak nem fúrónak.....
A lényeg,nincs indukciós melegitőm. Oxigén,és Pb páros volt a hőforrás.
Az élkefém lerágott csont,vagyis a földalatti kőréteg,szószerint zabálja,vagyis nem oda való a felrakás. Én gyémánt szemcsés felrakást javasoltam a tagnak,de rákeresett a google-ben,és másnap a telefonba,csak huhogni birt.........
"Ez egy három élű fúró,150mm-es átmérőt fúr,jó mélyen,vagyis kútfúró."
És az ehhez használt lapkákról akarod te leszedni a bevonatot. (Az helyett, hogy örülnél neki, hogy annyival is kopásállóbb a szerszám és ezért tovább tart.)
Hát.... Nincs túl sok szerencséd a gondolkodással, ami azt illeti.
Ez egy három élű fúró,150mm-es átmérőt fúr,jó mélyen,vagyis kútfúró.
Nem három éle,hanem 6éle van a lapkának. 3.8mm a furat,a 3-as csavat lotyog,a 4-es nem megy átt !!! Lehetne szegeccsel csinálni,de nem vált be,mert ha meglazul,csak idő kérdése,hogy mikor szabadul el. Egy törött lapka,az összes többit tönkre teszi,mert a mosató viz nem képes felhozni a fenékről.
Ez csak egy próba darab lesz,16mm az egyik oldala a lapkának,vagyis 32mm a forrasztás hossz/db. A bevonatot sikerült gyémánt koronggal tecsiszolni,de a lapka sikján ez ottmaradt. Hogy a 32mm hogy fogja tartani,na ez a próba lényege. Mivel ez V alak,én tán ebben reménykedem.
Utánad iró társunknak,kösz a linkjét,működhet,de 30,vagy 50 db lapkát biztos,hogy nem vállalnak......
jut eszembe,a lapkák vágóélét nem csiszoltam,tán kedvező is ez igy,mert ha maratnám,minden bizonnyal a vágóélről is lepucolnák a pár mikron keménységet.........