Keresés

Részletes keresés

Frakk66 Creative Commons License 2026.07.15 -1 0 39674

Ezt én sem értem,fenyő lécet tesz az asztalára.......meg azt sem értem,hogy miért minuszoltak,hiszen hegesztéssel kapcsolatban irtál !?

Előzmény: AttiLaci (39673)
AttiLaci Creative Commons License 2026.07.14 -5 0 39673

A kis HUNCUT,munkakábelok nélkül hegggggeszt !!!!????

Azért irtam,hogy huncut,mert a piros kesztyűje közelében látni elektródafogónak részletét......

https://www.facebook.com/share/v/1G6cDVbCem/

Ez a tag egy szemfény vesztő,vagy csaló,vagy bűvész,ha nem vigyázunk ezek hipnotizálásra is képesek.........

szimizso1 Creative Commons License 2026.07.13 0 0 39672

Üdv!

Szerintem a zártszelvények jelentős része, 2 mm-es anyagvastagsággal készülnek. A kínaiak szeretnek ennél vékonyabb zártszelvényeket forgalmazni. Véleményem szerint az ilyen anyagokat érdemes váltóárammal hegeszteni, -bár én nem szeretem a rutilos elektródát- mert ott az anód folt, és a katód folt másodpercenként 50-szer változik. Ez azt jelenti, hogy a mély beégés, és a kevésbé beégés kiegyenlíti egymást. Egy vékony anyag beégés mentes hegesztéséhez érdemes kisebb áramerősséggel hegeszteni váltóárammal. Általában a hegesztő elektróda dobozára rá is van írva az ajánlott áramerősség. Érdemes onnan kezdeni egy próbadarabon, és beállítani az optimális áramot. A megszakítós hegesztés működhet, de nem a legjobb megoldás. Általában a hegesztő technológusok egy hegesztési tervet is szoktak készíteni, hogy a legkevésbé húzódjon/deformálódjon el az anyag. Egy gérbe vágott zártszelvénykeret összeállításkor elengedhetetlen a hegesztési sorrend. Különben úgy elcsavarodik a munkadarab, hogy inkább propeller lesz belőle, amit nehéz utána kiegyengetni.

Előzmény: Frakk66 (39670)
Ertet Lenke Creative Commons License 2026.07.10 0 0 39671

Köszönöm a válaszokat!

Frakk66 Creative Commons License 2026.07.09 0 0 39670

Kb 1.5-es falú zártszelvénynél célszerű szaggatni az ivet,igy nem ég átt.

Szögvas esetén,szerintem,volt vagy 110A,a 2.5-es elektróda ez esetben jól beég,de nincs átroskadás,ugyanakkor lapos varrat lesz.Én horganyzott felületnek tippelem,esetleg ezért is állitotta erősebre az áramot. A drótkefe,mintha porzott volna.......

Mig fogyós esetén még az egyes falvastagság is folyamatosan hegeszthető......

Előzmény: Ertet Lenke (39668)
Johnny Five Creative Commons License 2026.07.09 0 0 39669

"Namost, van-e ennek a pötyögtetős módszernek valami szakmai alapja?"

Nincs. Az összes előnye, hogy hobbista "hegesztők", vagy rossz feltételek (vastag pálca / vékony anyag) mellett is létre lehet hozni valamit, ami egy jópofa varrat kinézetét adja.
Működni éppenséggel működik, csak a végeredmény lesz igazából khmm... nemoptimális. Sok össz-hőbevitel, sok feszültség, nagy vetemedés, egyenetlen varrat.

Ma is elszidtam a főnökömet miatta, de ő is inkább csak a szemének hisz. Mert egy fasz. Azér'. :)

Előzmény: Ertet Lenke (39668)
Ertet Lenke Creative Commons License 2026.07.09 0 0 39668

Sziasztok,

elnézést a nagyonis laikus kérdésért - jómagam a hegesztéshez nem értek, csak valaha, úgy kb 20 éve, otthon néha összevarrtam ezt-azt egy barkácstrafóval. Azóta semmi ... 

Szóval, jobb dolgom nem lévén, Youtube videókat nézegetek. Van köztük hegesztős is, és innen származik a kérdésem.

Látom, a filmen a "szaki" úgy hegeszt össze vasakat, bevonatos elektródával, hogy nem folyamatosan húzza a varratot, hanem pöttyönként. Nem, ez nem az, amikor csak "összehefteli" hogy lássa, hogyan adja ki a méretet, ez már a végleges hegesztés, egy konkrét varraton halad az illető, de szakaszosan meg-megszakítja az ívet. Fura módon, a végén a varrat egész jól néz ki - a filmen.

Namost, van-e ennek a pötyögtetős módszernek valami szakmai alapja? Az anyag nem túl vékony, legutóbb például kb 50 x 50-es szögvasat láttam így hegeszteni. 

Itt egy példa, de több hasonlót is láttam:

https://youtu.be/ZkRmJ5cNjvo?si=cMY428zJdc_HyQzE

Általam komolynak tartott filmen, pl. a Cutting Edge Engineering Australia sorozatban, ott Curtis folyamatosan hegeszt, nem szakaszosan, de neki védőgázos felszerelése van.

idejétmúlt Creative Commons License 2026.06.23 0 1 39667
Előzmény: AttiLaci (39666)
AttiLaci Creative Commons License 2026.06.23 -3 0 39666

Üdv a hozzáértőnek.

Porbelesre átálni huzaltoló feletti kábelok cseréjével lehet,vagy a dobozon kivüli dinse felcserélésével?

Jól sejtem,hogy a dobozon kivüli plusz,minusz ajzat mma- csatlakozás.....?

Paco155 Creative Commons License 2026.06.10 0 1 39665

"Én irok baromságot,vagy ÉN irok baromságot !!!???"

Igen, te. Az akkumulátorok üzemi feszültsége 1.2 V  és 3 darab kell belőle a 3.6 V -os lítium cellafeszültséghez. A vegyi elemek feszültsége 1.5 V és kettő együtt is csak 3V-ot ad ami ehhez kevés. Azért különbözik a feszültségük mert más a kémia mögötte. De mindegy is mert a baromság az az, hogy: "pedig 3v felett van az áram"  Miközben ezerszer el lett mondva neked, hogy a VOLT az FESZÜLTSÉG.

Előzmény: AttiLaci (39664)
AttiLaci Creative Commons License 2026.06.10 -1 0 39664

A barom,aki ceruza elem méretű akkut legyárt,de ennek csak 1.2v körüli a feszültsége,jó eset,ha eléri az 1.5v-ot......!!!!

Én irok baromságot,vagy ÉN irok baromságot !!!???

Sajnos,mégha márkás holmiról is van szó (ESAB),ezek élettartama is korlátozott,vagyis szerintem az áramforrásukat azért rakhatják összeragasztott dobozba,mert ŐK tudják,hogy a szerkezetük működőképessége egyenesen arányos az elem,vagy akku élettartamával. Vagyis,ha az áramforrás meghal,kidobandusz az egész kazetta !!!

SZERINTEM !

Előzmény: Paco155 (39663)
Paco155 Creative Commons License 2026.06.09 0 0 39663

",pedig 3v felett van az áram."

Úgy szeretem amikor ekkora baromságokat írsz még sok évvel azután is, hogy elmagyaráztuk neked mi a feszültség és mi az áram.  Ja és csak szólok, hogy 3V nem elég, a lítium cella feszültsége 3,6-3,7 V.

Előzmény: AttiLaci (39662)
AttiLaci Creative Commons License 2026.06.09 0 0 39662

Kösz a javallatod,megtörtént. Vagyis kivül nincs mód elemet cserélni,tehát ez fix beforrasztott,szerintem akku. Kivettem belőle,és egy ceruza párost sorbakötve (ezek akkuk)vezetékkel csatlakoztattam az eredeti akku csatlakozási helyére beforrasztva. Az érdekessége,hogy ettől függetlenül a kazetta gyenge akku ledje ugyanúgy pirosan világit,pedig 3v felett van az áram. Szerintem más baj lessz ezzel.

Igen,sajnos 30A-nál már nem sötétedik,40felett mát villog,kb 50-nél marad sötét ivfényre.......

Van másik pajzsom is,ez csak két érzékelős,de az awi dc fénét ez sem szereti,pedig ez nem öreg cucc.

Előzmény: d_feco (39661)
d_feco Creative Commons License 2026.06.09 0 0 39661

Első körben megpróbálnék egy elemcserét. Nálam a blm realcolor (kétérzékelős) nem akart besötédeni 30A alatt, vagy csak néha mukodott. Azt, hogy kevés a delej a gobelemben, még nem jelezte.

Előzmény: AttiLaci (39660)
AttiLaci Creative Commons License 2026.06.09 0 0 39660

Van egy koros ESAB 4érzékelős kazettám. Kb 6 éves lehet. Awi DC , kb 50A,vagyis pici áram esetén bevillog. Mi lehet az oka ? Co2 esetén nincs gond,még a két érzékelőssel sem. Üdv.

Előzmény: idejétmúlt (39658)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.19 -2 0 39659

Kb 3éve még itt is téma volt az 1.2- esem,úgy elraktam,hogy nem találom. Meglesz az,majd ha nem keresem. Addig,használom a 0.9- est,ritkán dolgozok kint,ez az 5kg- os guriga engem már kiszolgál......

Előzmény: idejétmúlt (39658)
idejétmúlt Creative Commons License 2026.04.19 0 0 39658

Mi van ráirva az 1.2 esedre? Az védögáz igényes.

Előzmény: AttiLaci (39657)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.19 -1 0 39657

A 0.9- es 120A környékén mintha kifordult volna,vagyis szerintem sok volt neki. Van 1.2- es,igaz jó pár éves gyártmány,meg nem raktam műanyag zacskóba,lehet,hogy megszivta magát nedvességgel. Egy próbát megér. A 30- as szögvas kb 3mm- es,meg a félcolos cső is,ezeket szépen hegesztette  a 0.9- es.

Érdekes portéka,az biztos.......Mondjuk a tömör huzal is jobb szerette a fémtiszta felületet,ez a porbeles,meg igényli is,jobb az ivgyújtás.

Előzmény: idejétmúlt (39656)
idejétmúlt Creative Commons License 2026.04.18 0 0 39656

A porbelesnek is megvannak a korlátjai. Bizonyos A felett elég a huzal.

Viszont anyagvastagsághoz kell az Amper.

0,8 as 1.5mm töl 3mm 1,0 ás 5 mm ig jó, ha jó gépben van. 1,0 porbél olyan 140A+-10A elbír.

Egy porbeles 120A tud max leadni az kb 3,2mm ig oké.

Meg lehet hegeszteni többsorban a vastagabbat is de a porbél beolvadása nem lesz olyan mély.

Porbélnél mindig egyel kisebb átméröt vegyél figyelembe. A 0,8as a porbél miatt olyan mint az 0,6 huzal.

A legjobb eredményt a 0.9essel lehet elérni. Régen csak az volt de már van 0.6 tól 1.0 ig a házi felhasználásban.

Ipari téma akár 3.2mm ig :D

Előzmény: AttiLaci (39655)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.18 0 0 39655

Kösz a válaszod,érdekes ez a holmi.

A 6-os,a 8-as,a 12-eshez is ugyanaz a 120A,és szép varrat,mindhárom.

Hasonló volt az én varratom is.

Próbáltam enyhén rozsdás vassal,működött. Nem csiptem le a huzal végét,volt úgy,hogy a rozsdán is fogott ivet,ha nem,a huzal rugalmasságát kihasználva,a pisztollyal kör mozdulatot tettem,miközben a drótvég ált,és igy inditottam,működött......

Egy biztos,ha netán külső munkám lessz,biztos lessz a kocsiban porbeles cséve........

A filmben is látszik a fehéres varrat környék.

A füst félelmetes,magam is tapasztaltam,sőt ,mivel fújt a szél,a varrat befejezését követően,azonnal felemeltem a pajzsom,és láttam a füstfelhőm,amit a szél elvitt !!!!!

Ez iweld 0.9-es huzal.

Előzmény: (M)Ákos (39654)
(M)Ákos Creative Commons License 2026.04.18 0 0 39654

Nem engem kérdeztél, de szerintem kb. annyi kell neki.

Nézd a videót 6:30-tól: https://youtu.be/0AXPFrW0RFI?is=PGSwcGr9WB0EOp3V

A kép meg a saját művem, 2-es anyagot 5-öshöz, a 160 A-s gép kb. 3/4-ig volt feltekerve.

Előzmény: AttiLaci (39653)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.18 0 0 39653

Te egy poros szakértő vagy,igy kérdeznék...

Ma próbáltam a szeles időben a 0.9-es porbelest. Működött,tetszett,mert nem kellett izgulni,a védőgáz miatt. 3-as,4-es anyagot hegesztettem,hát,bizony 120A-ig is feltekertem. Normális ez ? 100A ,vagy alatta,csak hernyót alkotott. Látni 130A-os poros gépeket,eszerint ezeket közel a plafonon járatják , vagy,csak lemez munkára valók....!?

Érdekes volt a varrat közeli térség,fehér volt,amellett fröcskőlés nemigen volt. A varraton világos szürkés vékony salak volt. A drótkefe nemigen de a drótkorong már lepucolta........A hegfürdő hasonló volt,mint a fox-cell bevont elektródáé........

Előzmény: idejétmúlt (39649)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.16 -4 0 39652

Nagykunsági úr,nemigen foglalkozik a feltett kérdésével kapcsolatban,minden bizonnyal sikerült a vasöntvény mókulása .

A varrat kalapálása,szerintem nem más,mint ennek nyújtása. A szürkeöntvény is hőtágul,de ennek mértéke eltér a varrat zsugorodástól,ezért jöhet létre a varrat széli repedés. Az izzó varratot kapapálni........hümmm,érdekes. Amellett láttam már ilyet,de a munkadarab a méhbe került......

A sárgaréz zsugorodása viszont barátkozik az öntöttvaséval. Vagyis keményforasztás kb 99%-ban esetemben jól vizsgázott. Töb satut forrasztottam. Teljes gyök kialakitás,sok rétegű réz,és nem reped,sem ez,sem az öntvény. 

Az szürke öntvényhez használt,vagy javasolt bevont elektróda varratának nyújtása szerintem még kisem hül,már létre is jött az alapfémtől levő elválás. Elképzelhető,hogy kiseb munkákhoz jó lehet,de ez esetben a szürkeöntvény ridegsége lehet a repedés okozójaaaaaaaa  !!!!! Vagyis a kalapács súlya.

Egy mondás : A pocsolya mélységét csakis belelépéskor állapithatjuk meg........

Előzmény: Johnny Five (39651)
Johnny Five Creative Commons License 2026.04.16 0 0 39651

"Cseresznyepirosra melegíted a munkadarabot, utána varrod meximum 1 cm szakaszon,majd a lehető leggyorsabban kalapáccsal finoman elkezded a varrat közepétől, kifelé gyengéden kalapálni ameddig vissza nem hül, olyan állapotra, amikor már nem piros a színe a cuccnak"

És ezt a hevítés-varrás-püfölés-hűlés ciklust centinként el kell játszani, vagy hőntartással is megoldható?

Előzmény: Trotyibá (39644)
Amadeus214 Creative Commons License 2026.04.16 0 0 39650

Én spiáter forrasztásához próbáltam, ugyanígy jártam. Talán nem pont ez volt, de nagyon hasonló, nem emlékszem, kifejezett spiáterhez is ajánlották.

Előzmény: AttiLaci (39648)
idejétmúlt Creative Commons License 2026.04.16 0 0 39649

Hogy az alapanyag kb 350 fokos legyen. Érted az alapanyagnak is melegnek kell lennije mert ledermed a cucc.

Előzmény: AttiLaci (39648)
AttiLaci Creative Commons License 2026.04.16 0 0 39648

Van nekem is,de használni nem tudtam. Pb lánggal ( forrasztópáka melegitő), tehát nem oxigénnel próbáltam a hevitést. Kásás,túró állag olvadt le,az alu felületéhez nem kötött. Társaktól is kérdezném,hogy valaki használt e ilyet,és mi a folyamat,mi a hőforrás?

Előzmény: _hangya_ (39645)
_hangya_ Creative Commons License 2026.04.16 0 0 39647

Köszönöm

Előzmény: idejétmúlt (39646)
idejétmúlt Creative Commons License 2026.04.15 0 0 39646

Ez lágy forrasztó pálca. Alufor néven és található. Az alapanyagot olyan 350 fokra kell melegíteni. 

Alumínium forrasztópálca.

Előzmény: _hangya_ (39645)
_hangya_ Creative Commons License 2026.04.15 0 0 39645

Sziasztok! Van egy valamilyen aluminium hegesztő elektródám. Nem találtam a neten ilyet, azt kérdezném hogy milyen eljárással, milyen munkához alkalmazható? Valószínűleg nem használnám , képvisel e valamilyen értéket? Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!