Keresés

Részletes keresés

Völgyvidéki Creative Commons License 28 órája 0 0 7291

Nem vagyok komancsellenes, kb. a realitásokat írtam le, az interneten, töri könyvekben stb. utána lehet nézni.

Előzmény: Völgyvidéki (7290)
Völgyvidéki Creative Commons License 30 órája 0 0 7290

Nem állítom azt, hogy a portyázó komancs csoportok tagjai mind véreskezű, pszichopata gyilkosok voltak, de a fennmaradt történelmi források tanúsága szerint a komancsok igen sok ember haláláért voltak felelősek, ha csak kb. az 1770 - 1880 közötti bő egy évszázadot nézzük is.

Áldozataik között a legtöbb spanyol és mexikói volt, de sok amerikai is, valamint a szomszédos indián törzsek sok tagja is van az áldozataik között.

 

Úgy olvastam, hogy főleg kisebb létszámú, 30-40, ritkábban 50-100 harcost számláló csoportokban jártak portyázni. Kiváló, kitartó könnyűlovasok és félelmetes hírű, hírhedt és rettegett portyázók voltak. Nemcsak a mai Texas, Oklahoma és Új-Mexikó területén portyázgattak, hanem egyes csoportjaik rendszeresen átjártak a mai Mexikó északi részére is.

Villámgyors könnyűlovas csoportokban rúgtattak át a Río Grande (más néven a Río Bravo) zavaros, zöldes vizén és kíméletlenül lecsaptak Coahuila és Chihuahua szövetségi államok, ritkábban Nuevo León északi részeinek haciendáira, estanciára és rancheríáira.

A portyák fő célpontja nem az emberek legyilkolása, hanem a gazdaságok ló- és marhaállományának elrablása volt, de raboltak gyerekeket is, akiket vagy eladtak rabszolgának vagy beolvasztottak a törzsükbe. De ha úgy esett, akkor gyilkoltak is, főleg magányos vagy kisebb csoportokat, mert a nagyobb fegyveres csoportokkal szemben inkább óvatosak voltak.

A nagyobb haciendák központjait nem tudták megtámadni, mert azok Észak-Mexikóban és Texas spanyol részein is gyakorlatilag úgy épültek meg, mint aféle kisebb várak vagy erődök, magas falakkal, őrtornyokkal körbevéve.

OFF:

Észak-Mexikóban játszódó westernfilmekben néha lehet is ilyen épületeket látni, meg állítólag jónéhány fenn is maradt ezek közül, ma többnyire turisztikai célúak, de vannak, amelyeket még mindig állatenyésztő birtokos családok, ún. hacendadok laknak.

ON:

A komancsok ezeknek az erődített haciendáknak az elfoglalására teljesen képtelenek voltak, mivel erődített falak ostromához sem eszközeik, sem tudásuk nem volt.

Ettől függetlenül ezeknek a haciendáknak a külterületét is fel tudták dúlni, az állatállományt elhajtották, a marhapásztorokat legyilkolták, a kisebb külterületi rancheríákat, ranchókat felgyújtották.

Szóval jelentős emberveszteségeket és iszonyatosan nagy gazdasági károkat okoztak Észak-Mexikó és az akkor még a spanyol birodalomhoz, majd Mexikóhoz tartozó Texas gazdasági életében, erről ma már komoly történelmi munkák és tudományos becslések vannak.

 

Az apacsokról kb. majdnem ugyanezek mondhatóak el, bár ők nyugatabbra portyáztak, néhe egészen Sonora szövetségi állam északi részein is, másrészt bár a mai közvélemény az apacsokat tartja veszedelmesebbnek az apacsokról szóló számos film és regény nyomán, a történészek nagy része úgy tartja, hogy a komancsok veszedelmesebbek voltak és nagyobb gazdasági károkat okoztak.

 

Előzmény: Dal a Kékmadárról (7287)
Völgyvidéki Creative Commons License 4 napja 0 0 7289

Tudtommal a síksági indiánoknál a harci vállalkozások megtervezése, a harci csapatok összeállítása és a portyában, harci vállalkozásban való részvétel meglehetősen demokratikus és önkéntes folyamat volt, aki nem akart menni, az nem vett benne részt, persze pszicikailag azért lehetett nyomás, hogy aki nem ment, azt gyávának tartották.

 

De hátha Wanbli testvérünk többet tud ezekről a dolgokról.

Előzmény: Dal a Kékmadárról (7287)
Patvin Creative Commons License 4 napja 0 0 7288

Minden nem zárja ki az adott nyelvcsaládok egy makro családba besorolását és tovább lépve ezen lexikális egyezések összekapcsolhatóak a magyar nyelv által használt ōsi szavakkal és ragozási elemekkel. A makro család elvetését a kételkedōk az adott családok földrajzilag távoli elhelyezkedése miatt támadják (Campbell). 

Előzmény: Völgyvidéki (7281)
Dal a Kékmadárról Creative Commons License 5 napja 0 0 7287

   Erről egy kérdés fogalmazódott meg bennem.

   Tegyük fel, hogy Véres Toll, egy nárcisztikus pszichopata, aki a törzsfőnökségig vitte (örökölte? megküzdött érte?), úgy dönt, hogy Édenmajort meg kell támadni, mert kell minden, ami ott van, a puskaportól a lópokrócon át a skalpokig.

   Volt lehetősége a törzs értelmesebb, humánusabb tagjainak felülbírálni ezt a döntést?

   Döbbenetesen semmit nem tudok róla, hogyan épült fel - működött egy törzs... 

Előzmény: Völgyvidéki (7286)
Völgyvidéki Creative Commons License 5 napja 0 0 7286

Mi lesz még azon kívül, hogy lovakat és marhákat raboltak, gyilkoltak, portyáztak, fosztogattak???

De felőlem különben jöhet...

Előzmény: Wanblí Iyeska (7285)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 5 napja 0 1 7285

Folyt. köv. jöhet, gyerekek?

 

Bár nekem is marha kevés időm van mostanában, a cégnél most van az év végi nagy hajtás, kb. december 15-20-ig ez lesz sajnos. :-(

Wanblí Iyeska Creative Commons License 5 napja 0 0 7284

A 18. sz. második felében az új-mexikói és texasi spanyol gyarmatosok a kocsotékák után kucsanekáknak vagy kocsanekáknak hívták az összes komancsot.

Ők két részre osztották a komancsokat:

- keleti kucsanekák voltak azok, akik Középső-Tejas nedvesebb területein éltek, a Mexikói-öbölbe ömlő közép-texasi folyamok mentén

- nyugati kucsanekák voltak, azok akik Tejas nyugati részének, ill. a mai Oklahoma és Kansas államok nyugati részének szárazabb, félszáraz sztyepp jellegű prérijein éltek.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7283)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 6 napja 0 0 7283

A kocsotékák, azaz a "bölényevők" voltak az őskomancsok, azaz a proto-komancsok.

Ez volt az első komancs csoport, amely kivált a keleti sosónik közül.

Erre valahol a Nagy Lapos Folyó, azaz a Platte River felső folyásának vidékén került sor, kábé abban az időben, amikor nálunk Rákóczi kurucai vívták a szabadságharcot a labancok ellen.

 

Még az 1730-as években is csak viszonylag kevés lovuk volt, mivel egy francia feljegyzés szerint a teherhordásra főleg nagytestű kutyákat használtak.

 

Csak 1755 körül jelentek meg az Arkansas folyótól délre, ahol aztán villámgyorsan elszaporodtak, a lóállománuk is a sokszorosára nőtt.

 

Az 1770-es, 1780-as években mint notórius lótolvajok és fosztogató portyázók jelentek meg Spanyol-Új-Mexikó és Spanyol-Texas határvidékein.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7280)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 6 napja 0 0 7282

Hű de pörög a topik! :-)

 

A leghíresebb penutik a sahaptinok voltak, azon belül is a nipimuk, akik 1877. őszén három kékkabátos lovashadoszloppal a hátukban megpróbáltak az Idaho területről Kanadába átszökni az üldöztetések elől Heinmoot - Tuyalakekt, azaz Hegyorom Felé Gomolygó Hóvihar főnök vezetésével.

Csak néhány mérfölddel a nemzetközi határ előtt tudta őket megállítani a jenki hadsereg északnyugati hadseregcsoportja.

 

Közismertebb nevükön a népörszik, a főnökük másik neve pedig József főnök (Chief Joseph) volt.

Előzmény: Völgyvidéki (7281)
Völgyvidéki Creative Commons License 6 napja 0 0 7281

De hát a penuti nyelvek (Penutian languages) az maga is egy ernyőfogalom, 10-12 különböző, egymással csak távoli rokonságban álló nyelvcsaládot foglal magába, amelyek Észak-Amerika csendes-óceáni partvidékén szétszórva, mozaikosan helyezkednek (helyezkedtek) el.

Netes források szerint a penuti makrocsalád egyes nyelvcsaládjai között akkora vagy még nagyobb különbségek vannak, mint pl. a germán és az indoiráni vagy pl. a kelta és az örmény között az indoeurópai családon belül.

 

Előzmény: Patvin (7278)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.11.22 0 0 7280

Spanyol-Texast szerintem leginkább a penatékák, Angol-Texast pedig a nokónik és a penatékák.

Az 1800-as évek első felének állapotára nézve.

Előzmény: Völgyvidéki (7273)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.11.18 0 0 7279

Magyar nyelvű változata is van?

Előzmény: Tűztaláló (7276)
Patvin Creative Commons License 2022.11.18 -1 1 7278

Publikációk a magyar és penuti nyelvek nyelvészeti kapcsolatairól

 

https://istv-reg.blogspot.com/2022/11/penuti-magyar-nyelvrokonsag.html?m=0

Tűztaláló Creative Commons License 2022.11.17 0 1 7277

Bocs úgy néz ki az előbb hibásan másoltam be a hivatkozást. Ez kéne a jó legyen. https://www.youtube.com/watch?v=cttAYKRbxR0

Tűztaláló Creative Commons License 2022.11.17 0 1 7276

Könyvbemutató, Michael Bad Hand A síksági indiánok kultúrája.
https://youtu.be/cttAYKRbxR0

Meg szerettem volna rendelni a könyvet a bookline-ról de jelenleg csak előjegyezhető. Azt jelenti hogy elég kelendő a könyv. No de előbb-utóbb azért gondolom csak beszerezhető lesz.

Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.16 0 0 7275

Egy 44 perces, magyar videó a témában kezdőknek:

 

'Kis' Vadnyugati Történelem - Az Észak-Amerikai Indiánok:

 

https://www.youtube.com/watch?v=OMHHkBNjls0

 

Végignéztem, nem is rossz, sőt egészen jó, bár ha szétszedték volna mondjuk 6-8 epizódra, akkor sokkal részletesebb anyagot is lehetett volna készíteni a témában.

Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.16 0 0 7274

Nem akarok itt hangulatot kelteni egyes - annó dacuma a 19. századan harcias portyázó életmódú - indián népcsoportok ellen, de ha objektíven és reálisan akarjuk személni a dolgokat, akkor látni kell, hogy egyes törzsek portyázó harcosai meglehetősen kegyetlenek tudtak lenni, sok esetben a megtámadott misszió vagy farmház minden lakóját megölték, sokszor még egészen kis gyerekeket is - (bár a kisebb gyerekeket gyakran magukkal vitték és vagy adoptálták a saját törzsükbe vagy eladták rabszolgának egy másik törzsnek vagy a telepeseknek).

Ha kegyetlenségről és kíméletlenségről van szó, akkor talán nem túlzok nagyot, meg talán nem is sértek meg senkit, de a síksági és délnyugati őslakos csoportok közül egyértelműen a komancsokat (kamencsiket) és az apacsokat lehet kiemelni, kegyetlenségben ők vitték a prímet.

Bár apacsok és apacsok között is nagy különbség volt, voltak közöttük egészen békés életmódú, a fehérekkel békés együttélésre törekvő, a letelepedett földművelő és állatartó életmód felé tartó csoportok, pl. Eskiminzin főnök aravaipa apacsai az 1860-as években.

Aztén a Tucson Ringhez köthető címeres gazemberek meg az általuk felbérelt fegyveres söpredék mégis kiirtotta őket 1870-ben Camp Grantnél...:-(

Előzmény: Völgyvidéki (7273)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.15 0 0 7273

És ezek közül melyik garnitúra fosztogatta a legbőszebben Texas spanyol-mexikói és angolszász telepeseit?

Előzmény: Wanblí Iyeska (7270)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.15 0 0 7272

Nagyon jó kis lista, köszi.

Előzmény: Dal a Kékmadárról (7271)
Dal a Kékmadárról Creative Commons License 2022.11.14 -1 1 7271

Majd száz film ajánlója:

 

https://www.youtube.com/watch?v=kUTIKx7P4Ro

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.11.14 0 0 7270

A kamencsik legfőbb területi divíziói megvannak, Firefinder?

 

Yamparikák, kotcsotékák, nokónik, penatékák, kvahadik...

 

A legnyugatibb csoportjuk a kvahadik voltak, azaz az antilopevők.

A Llanno Estacado, azaz más néven a Staked Plains mostoha, félsivatagos pusztaságain és kanyonjaiban éltek.

Ők tartottak ki a legtovább a szabad síksági indián életforma mellett...

Előzmény: Tűztaláló (7264)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.11.13 0 0 7269

Szia!

A Szent Út befejezése nem az, hogy Quanah Parker 1875. nyarán letette a fegyvert a sokszoros számbeli és technikai fölényben lévő amerikai hadsereg előtt a Sill-erődben?

Ez olyan jelentőségű, mint 2 évvel később Őrült Ló kapitulációja a Robinson-erődnél.

Előzmény: Tűztaláló (7266)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.12 0 0 7268

Angol nyelven jól olvasóknak az angol Wikipedia Comanche szócikke meglepően sok új és érdekes információt tartalmazhat:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comanche

Előzmény: Tűztaláló (7266)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.11.12 0 0 7267

"S ha közben más nem válaszol, akkor megpróbálok utánanézni a kamencsi nép történetének."

A magyar Wikipedia-szócikk komancsok néven tárgyalja őket, bár a kamencsi alak valószínűleg közelebb áll a népnév angol kiejtéséhez.

Viszonylag részletes a magyar Wikipedia-szócikk is, az angol persze sokkalta részletesebb.

 

Eredetileg a sosónik közé tartoztak, a lovas életmódra áttérve 1700 körül váltak ki a keleti sosónik közül a Platte folyó vidékén, majd egyre délebbre húzódtak.

 

Azt viszont megjegyezném, hogy én személy szerint nehezen tudok rájuk pozitív példaként tekinteni, mert notórius ló- és marharablók, fosztogató portyázók voltak.

Nemcsak a mexikói és amerikai telepesek, de a legtöbb szomszédos indián törzs is meglehetősen rossz véleménnyel volt róluk.

Kivéve a kajovák, akikkel a 19. sz. elején szövetségre léptek és azután közösen jártak portyázni a mexikói és az anglo (értsd. amerikai) határvidékre.

Sok esetben a Rio Grandén is átkeltek ezek a portyázó csapatok és Mexikó északi tartományaiban - Coahuila, Chihuahua, Nuevo León - fosztogattak, de egyszer egy portyázó egységük egészen Durango szövetségi államig jutott el.

Előzmény: Tűztaláló (7266)
Tűztaláló Creative Commons License 2022.11.11 0 1 7266

Nem volt időm utánanézni a kérdésnek, de úgy tűnik, másoknak sem. De erről eszembe jutott a "Farkasokkal táncoló" című film, amit bizonyára ismertek. Nekem volt alkalmam a regényt is elolvasni. És akkor tudtam meg, hogy a regénynek van egy folytatása is, aminek a "Szent Út" a címe. Ebben folytatódik a történet, habár ami a végét illeti, az bizony nem egy vidám befejezés. De hát ugye nagyjából ismerjük, hogy az amerikai őslakók története sajnos nem egy vidám történet. Ami jó benne csupán az, hogy azért túlélték és változtak is, hiszen folyton mi is változunk, valamit azért mégis sikerült megőrizniük ősi kultúrájukból. 

Itt úgy tudom, maximum pár képet lehet csak feltölteni, de ha valakit érdekelne a két említett regény elektronikus formátumban, levélben el tudom küldeni.

S ha közben más nem válaszol, akkor megpróbálok utánanézni a kamencsi nép történetének.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7265)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.11.06 0 0 7265

A kamencsikről mi tudni, hogyan váltak a Déli Síkságok uraivá?

Egy doku videó szerint a 18. sz. második felére, végére egy fosztogatáson, portyázáson és elrettentésen alapuló hadigépezetet, egy laza törzsi konföderációt alakítottak ki, ez volt spanyol szóval a félelmetes hírű Comanchería.

Aki hosszú életű akart lenni, akár fehér, akár hispán, akár más törzsből való őshonos, az - ha volt egy csöpp esze  - messze elkerülte Comancheríának még a környékét is.

Állítólag a kamencsik voltak a fő okai, hogy a spanyol birodalom a Nagy Síkságokon Texastól északabbra nem tudott terjeszkedni.

Aztán jött néhány óriási járványhullám, amely megtizedelte a kamencsiket, végül a polgárháború után a jenki hadsereg bevonult a területükre, véget vetve a portyázásaiknak és függetlenségüknek.

Erről mit lehet tudni?

Tűztaláló Creative Commons License 2022.10.24 0 2 7264

Köszönöm a hozzászólásokat. Azt tudom hogy több indián nyelv is tanulható online de a hozzánk hasonló a téma iránt érdeklődök közül is nem sok lesz aki valamelyik nyelvet valóban meg is tanulja. Szóval az internet nemigen mentheti meg a kihalóban levő nyelveket. Persze az is valami, ha legalább így fennmarad hiszen számos úgy halt ki hogy alig maradt róla feljegyzés.

Az ősamerikai népek hagyományai persze eltérnek a mai globális kultúrától de gyakran egymástól is ha nem is annyira.

Ezért én úgy látom hogy mivel nincs egységes ősamerikai nyelv sem kultúra (bár azért akad néhány közös vonás) inkább egy olyanfajta egységtudat kezdhetett kialakulni köztük mint amit mifelénk ma az európaiság képvisel. Vagy épp az Egyesült Államokban az amerikaiság, ami számos különböző európai afrikai és egyéb nemzet keveredéséből jött létre. Jó néhány évvel ezelőtt beszélgettem egy nyugdíjban levő Svájcban élő emberrel. A francia volt az anyanyelve az ország azon részében élt, de amikor arról érdeklődtem hogy milyen nemzethez tartozónak tartja magát, tiltakozott, hogy ő bizony nem francia, hanem svájci. Valahogy ehhez hasonlóan képzelem el a mai indiánokat. Először is megvan bennük a törzsi hovatartozás érzése, akár beszélik még a nyelvet akár nem, aztán pedig az ősamerikai közösséghez tartozás érzése. Én valahogy így képzelem el ezt. 

Dal a Kékmadárról Creative Commons License 2022.10.23 -1 1 7263

Köszönöm, tele van a hozzászólásod jó hírekkel és érdekességekkel!

Előzmény: Völgyvidéki (7261)
Völgyvidéki Creative Commons License 2022.10.23 0 0 7262

Őshonos amerikai - Native American, ma már ez a hivatalos megnevezés, Kanadában meg First Nations, nem az Indian, ami totál félreértelmezhető az indiaik miatt - az, aki annak vallja magát.

Annyi megszorítással, hogy az önjelölt ún. Wanabe indiánokat (akik genetikai értelemben túlnyomórészt fehérek, ritkább esetben afro-amerikaiak), akik indiánoknak tartják magukat meg azok szeretnének lenni, de nincsenek tényleges vérségi és kulturális kötelékeik valódi őshonos közösségekkel, minden őslakos közösség erőteljes fenntartásokkal kezeli és megpróbálják őket kizárni vagy távol tartani a közösségüktől.

Ezért a legtöbb őslakos közösségnél bevezették az ún. "membership", azaz tagság intézményét, amit többniyre csak azoknak adják meg, akik valamilyen módon tudják igazolni, hogy őseik vagy legalább azok egy része vérségileg vagy kulturálisan az adott őshonos közösséghez tartozik.

 

Erre azért volt szükség, mert az ún, hippik és más szélsőbaloldali elemek között rengeteg beteges mentalitású, gyökértelen ember volt, akik elkezdték magukat indiánnak képzelni, úgy öltöztek, úgy próbáltak viselkedni stb., plusz elleptek egyes rezervátumokat és megpróbáltak csatlakozni egyes indián törzsekhez, nem egy esetben megzavarva azok hétköznapi életét vagy  idegen elképzeléseket, sőt képzelgéseket próbáltak az őslakosokra ráerőltetni, kultúrájukat, világnézetüket megváltoztatni.

Ez a Wanabe hippihullám főleg az 1970-es, 1980-as évekre volt jellemző, később csökkent, de azért még ma is előfordul.

 

Az őslakos népcsoportoknak ezekből az "álindiánokból" lett - egyébként teljesen érthető módon - elege és ezért vezették be, különböző formákban, de többnyire nyomon követhető, azonosítható módon az ún. tagság intézményét.

Úgy olvastam még olyan közösségek is vannak, akik a tagjaikat egyfajta törzsi igazolvánnyal látják el vagy pl. útlevelet is kibocsájtanak.

Előzmény: Tűztaláló (7259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!