Amennyiben nem csak papír kell hanem komolyan is gondolja a HACCP alapelveit akkor érdemes komoly referenciákkal rendelkező céget vállalkozást megkeresni
Felejtse el, nem lesz szüksége többet HACCP papírmunkára. Váltson online rendszerre! A meglévő rendszerét fejlesztjük tovább, hogy hatékonyabb, biztonságosabb és olcsóbb legyen. Kezelje a mindennapi dokumentációt akár egy okostelefon segítségével. Online oktatással és vizsgáztatással jelentős időt és pénzt spórolhat meg!
Minden magyarországi élelmiszer-előállító és -forgalmazó köteles HACCP rendszerrel rendelkezni. De minden rendszert meg lehet hamisítani.
Egyébként szerintem sincs benne semmi extra... csak amit normálisan is meg kell tenni... de itt dokumentáljuk is, hogy elvégeztük az adott megfigyelést.
Hajlamosak nyügnek tekinteni minden plusz munkát még ha az jelentéktelen is.
Igazából nem is értem hogy mi volt az a nagy ellenállás a HACCP-rendszerrel szemben, mert nem olyan durva és 90%-ban vita nélkül jogos rendelkezések vannak (mondjuk Én a vitatható 10% is egyetértek).
Most, hogy tudom mi a lényeg, igenis két termék között nekem döntő lehet, hogy HACCP rendszer van-e vagy nincs az adott cégnél.
A legtöbb helyen az a baj, hogy nincs meg a vezetői elkötelezettség. Egyébként valóban semmi ördöngösség nincs benne, utasításban le kell írni azt, amit a gyakorlatban rutinból csinálunk + szokássá kell tenni azt, hogy dokumentáljuk azt a tevékenységet, amit elvégzünk. Na ez utóbbi szokott problémát jelenteni, és ellenállásba ütközni. Sosem értem, hogy miért.
Szerencsére van néhány web szakoldal a témában, ahol a téma szakértő, hatóságok írnak.
A következő gondolatok ha nem is szószerinti idézet, de szintén ezen HACCP szakemberek (összesített) véleménye:
Egy átlagos kis vállalkozás, cég esetében a HACCP rendszer kiépítése nem ördöngőség.
Nem kell munkacsoport, vagy különleges ember és tudás gépezet.
Ha valaki tisztában van a szabályozással (ami ugye az üzletvezetői képesítés megszerzéséhez alap feltétel), és ha még a netet is használja plusz infókért, akkor két hét alatt a reggeli kávé mellett kidolgozhatja a saját HACCP rendszerét.
Amúgy nincs azzal semmi baj, ha valakinek, se ideje, se energiája, se pedig fogékonysága nincs a témához, mert akkor ennek ára van és ilyenk esetben csatlakozom az elöttem szólóhoz, hogy igen is nyúljon az ember a zsebében, de legyen is észnél annyira, hogy a HACCP rendszert nem lehet készre venni, hiszen ez pont a lényege ellen szól.
Mivel én ebben az "iparágban" dolgozom, ezért talán hozzá tudok szólni.
Először is azt, hogy a HACCP rendszert a HACCP munkacsoport alakítja ki, tehát egyik tagja lehet a tanácsadó, a másik tagja az üzletvezető vagy felelős vezető + akit még akartok. Tehát nem készen kellene vásárolni, hanem _együtt_ kidolgozni.
Másrészt a 30e huf igen kevés, hacsak nem egy sablondokumentációról van szó. Mi egy dokumentáció elkészítésén minimum! egy hetet dolgozunk, + többszöri kijárás az üzembe, + oktatás, stb. Egyetlen segédmunkás sem dolgozik már napi 5e huf alatt, a szellemi munkát meg ennyire lebecsülik a tulajdonosok, kifizetni meg úgy, mintha a fogát húznák...
Ismerek felügyelőket is, akik kijárnak, van ismeretem, hogy mi történik egy ellenőrzéskor, ha érdekel valakit.
Persze a legjobb az, ha egy élelmiszerelőállító/vendéglátó szabályosan dolgozik, akkor nagy baj nem szokott lenni, függetlenül a HACCP-től.
Innofluid? Max kombinált mosogatószert kérhetett volna.
Dolgoztam néhány évet az ellenőrzésben, majd a tanácsadásban is.
Az anyeg terjedelmét a helyi adottságok határozzák meg, a hatóságoknak azonban legfeljebb a megléte és használata lehet ellenőrzési szempont, auditálási lehetőségük nincs. Szerinte nem rá vonatkozik, szerinted meg igen. Hozzon határozatot, ha tud és mer. :-)
Általánosságban elmondható azért, hogy a kereskedőkre és a vendéglátósokra ráfér egy kis ráncbaszedés.