huha akkor azt le tudnád írni h hogy van oroszul/ukránul h túrista vagyok és szeretem a vonatokat?(kiejtés szerint:))plusz ha egy mód van rá akkor az eredeti írásmódban is(az orosz betűkre gondolok ezalatt)
Attól függ,hogy hova.Ha a fűtőházba,akkor ha nincs engedélyed,vagy vmi ilyesmi,jó lenne belökni,hogy külföldi turista aki szereti a vonatokat.
De ha egy-két szót angolul löksz be,akkor meg legfeljebb CIA/FBI vagy mittomén milyen amcsi ügynöknek néznek.Ami nem nagy baj,mert NY-Ukrajna nyugatbarát. :)
A magyarokhoz sajnos a nyugati "banderák" vannak közelebb.Azok tudnak oroszul,nem felejtik el,csak fintorogva beszélnek veled,sőt ha nemzeti érzelműek és sokan vannak,te pedig orosz(vagyis nem magyar,nem fehérorosz) vagy,akkor egy kicsit megrugdoshatnak,ha akarnak.Ez persze egy nagyon erős túlzás,de Ivano-Frankovszkban volt a nyáron sajnos egy-két oroszverés,ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.Ugyanott nyitottak nemrég egy Bandera-múzeumot.Ez persze még mindig túlzás,nem kell félni!
A keleti nagyon más.Az ukránul csak keverni tud,beszél oroszul rendesen,de nem orosz,hanem ukrán.Délen is ukránok élnek,csak azok nem nemzeti érzelműek.
Másrészt meg Dél-Ukrajnába nézd meg,hogy hány orosz meg fehérorosz zarándokol le nyaranta.
A vodka ukránul Horilka,fehéroroszul Harelka. :)))
Miért kellene Oroszul, Ukránul tudni ha oda akar menni?
Lehet, hogy túlérzékeny vagyok, de elég rossz a több napig némán élni. Ahol kevés magyar él, például dél - Erdélyben plusz megterhelést jelent. Biztos van, aki jobban bírja.
Lembergbe 1 napra is el lehet utazni, akkor persze nem számít annyira, de ha valaki be akar menni a fűtőházba fényképezni, akkor nem árt, ha tud kommunikálni a helyi lakossággal.
Miért kellene Oroszul, Ukránul tudni ha oda akar menni? (Voltam én is ott, meg még Kijevben, Odesszában, Zsmerinkán, stb, és kb 10szót tudok ukránul. Pl: vodka):-)) Csak akkor mész Afrikába, ha tudod a Mandinka nyelvet vagy valami hasonlót? :-))
A Tiszán valóban kényelmesebb,mert a vonaton lesz a vámvizsgálat,de lehet,hogy a korruptabb fajtából lesz a vámos. :)
Mindenesetre ha nem viszel semmilyen elvámolnivalót,vagy cigit,piát,vagyis hogy nem mutatod hogy gazdag vagy,nem fognak beléd kötni.Egy Moszkvába tartó ismerősöm már megszivta,lefizette a vámosokat.De ilyen százból egyszer történik,akkor is a moszkvai stokkban.
Záhonyban nyitva kéne hogy legyen pénztár,elvégre a nap vonata jön,de lehet olyan is,hogy nem tudnak jegyet adni,csak Csopig,és ott meg vedd meg tovább,viszont ha kell,megnézem neked az árakat Csopról is.
Mivel Nyugat-Ukrajna fővárosába mész,nem árt pénzt váltani.De ha Csopon nem szállsz le(márpedig nemigen fognak kiengedni),akkor ajánlatos ojrót vagy dollárt vinni,mert Mo.-n nemigen váltanak forintból hrivnyába,Ukrajnában meg Munkács után nem is ismerik a magyar forintot.
Szerintem maradok az A tervnél,megyek a Tiszával Lvovig, így elsőre lehet túl bonyolult lenne nekem:) majd legközelebb viszont lehet ezt a megoldást választom.
így a tiszával viszont a vonaton van a vámvizsgálat, de itt nincs ilyen táskábabenézés vagy ilyesmi?, illetve akkor még este tudok jegyet venni záhonyba, nyitva lesz a pénztár?
amúgy ha egy napra megyek akkor váltsak pénzt vagy ilyesmi?kell valamire fizetni?
Ha Csopon vennéd meg a jegyet,igy tuti olcsóbb lesz,és lehetőleg ne a Tisza "folytatására",az Ungvár-Moszkvára(No.:16),hanem az Ungvár-Harkovra(No.:16).
Ha a harkovival mész,akkor a csatlakozás jelentéktelen,ukrán time szerint éjjeli 1-kor vagy Csopon,ha jól látom,a harkovi meg 2-21-kor indul.
A moszkvai 3-35-kor.És a harkovivial egy órával előbb bent vagy.Viszont felhivnám a figyelmedethogy a harkovi tisztaságban épphogy megüti az elégséges szintet.Viszont olcsóbb.Innen te döntesz,hogy melyikkel akarsz menni.
csak én úgy terveztem hogy azzal egész Lvovig. Ha leszállnék csopon úgy olcsóbb lenne onnan lvovig menni? És csopon tudnék retúrt venni,lvov ban nem szeretnék még ezzel is foglalkozni:) illetve így mennyi lenne?
ja és a csop záhony vonalra mennyi a jegy?
csopon sokat kéne várni a csatlakozásra?
de amúgy nem lenne egyszerűbb a Tiszával simán lvovig menni, vagy ez így jobban megérné?
Akkor vedd meg Záhonyban a jegyedet Csopig,ott szállj le,menj át a határhallon.Először karám jellegű útlevél pecsételő lesz,aztán egy padon a táskádba kukkantanak be.Csopon meg vedd meg a jegyet az Ungvár-Harkov,vagy az Ungvár-moszkva vonatra Lvovig.
Pont ez a kérdést tettem fel egy másik topikba, hogy kell e tartani lehúzástól stb.én mátészalkáról mennék ugy hogy negyed tízre érnék záhonyba ott megvenném a jegyet, feltéve ha van még jegykiadás:) és onnan a Tiszával Lvovig. úgy tudom hogy 5000 valahányszáz a jegy menettértibe.De ha lehet adhatnál valami megerősítést ebben a jegyár kérdésben ha már írtad hogy kérdezzek bátran:D
pont most olvasgatom a régi szovjet vasútak topikot (:
Jó neked,én is készülök oda tavasszal,de az útitársam már valamiért fél odamenni.Hiába,a magyarok közt is van egy-két "ukrajnátólfélek" ember.
Nem vagyok tökéletesen ott hon az ukrán vasutakban,jómagam is a fehérorosz 80%-ban dizelvasutat tartom bölcsőmnek,de azért egy-két kép ukrán vonatokról van.Ja,és Minszk felé menve mindig Lvovon keresztül haladok át.Többnyire egy-két órás átszállásokkal,de volt hogy 9 órás csatlakozás is volt,tehát a várost is bejártam.Ha van valami kérdésed,kérdezz tőlem bátran itt!
Egyébként hogy mész ki?
Deha linket keresel,a www.parovoz.com-ot tudom ajánlani.Orosz nyelvű,de át lehet váltani angolra.