Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 48

Pedig leírtad a lényegét pontosan és találóan a magyar egészségügy szakirányításának!

:-((

Egy szóval nem írtam, hogy ez így jól van, de jelenlegi szabályozását és hierarchiáját tekintve, pontosan ilyen baromságok jönnek ki belőle, mint ez a rendelet. Törvényszerűen.

 

 

Előzmény: aamen (47)
aamen Creative Commons License 2005.08.10 0 0 47
"a kötelező járulékfizetés következtében, a betegnek joga van a támogatásra, akárki is írja fel, amennyiben a betgésége által jogosult a kiemelt támogatásra.
Ez maga az íratlan szerződés"

draga patikus uram, neked aztan furcsa fogalmaid vannak a szerzodesrol.
aztan ha holnap aszondja a hivatal, hogy ezentul tamogatast csak a huszoneves szoke hosszucombu doktornenik irhatnak fel? ha en lennek a hivatal, lehet igy tennek, mert ez a fajta doktorneni a szivemnek kedves, es mint laccik, a maganorvos meg az oepnek nem kedves. aztan ha a maganorvos kuncsaft hijan mind ehendoglend, akkor bizonyara nagy vigassag leszen az oep hazatajan. vagy valami ilyesmi.
de hogy szerzodes...
Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 46

Hát éppen ez a baj.

Úgyhogy jelenleg az a helyzet, hogy a kötelező járulékfizetés következtében, a betegnek joga van a támogatásra, akárki is írja fel, amennyiben a betgésége által jogosult a kiemelt támogatásra.

 

Ez maga az íratlan szerződés, a  kötelező járulékfizetéses rendszerben. Ha a "biztosítási díj" mindenkire nézve kötelező, akkor az ellátás "alanyi=biztosítotti" jogon jár.

 

És éppen ez a baj!

És éppen ezért van igaza Ostapnak!

 

Előzmény: aamen (45)
aamen Creative Commons License 2005.08.10 0 0 45
"Viszont a beteg szerződésben áll velük... úgyhogy ez szar duma.
Ez a lényeg!"

momentan nem talalom az oep szerzodesemet sehol, es a honlapjukon se talalom az altalanos szerzodesi felteteleket:-(
Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.10 0 0 44

Viszont a beteg szerződésben áll velük... úgyhogy ez szar duma.

 

Ez a lényeg!

 

 

Előzmény: Törölt nick (11)
lopikula Creative Commons License 2005.08.06 0 0 43
A hallókészülékek érdekében tett tiltakozásnak nagyon rossz optikája van.
Nem régen volt az a botrány, hogy valamelyik szoc. otthonban szinte mindenki kivétel nélkül halláskárosult volt.
Előzmény: lopikula (42)
lopikula Creative Commons License 2005.08.06 0 0 42

Már nem csak orvosok tiltakoznak
Az OEP mégis szigorítja a receptírást
Danó Anna, 2005. augusztus 6. 00:00

Aláírást gyűjt a magánorvosok vényírási jogát korlátozó rendelet visszavonását követelve a Magyar Orvosi Kamara. Néhány nap alatt több száz aláírás érkezett a köztestület hivatalába.

A magánorvosok vényírási jogát korlátozó rendelet visszavonását követeli a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) is. Az új szabály, amely októbertől megtiltja a magánpraxisban dolgozóknak, hogy kiemelt - 90, 100 százalékos - támogatású, illetve közgyógyellátásra szólóan rendeljenek gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket, rendkívül nehéz helyzetbe hozza a siketeket és nagyothallókat - panaszolta lapunknak Nyírő Zsoltné, a Sinosz irodavezetője. Több ezren a közgyógyellátás keretében kapják a hallókészüléket és a hozzájuk tartozó elemeket. Ezek felírása és átvétele eddig egy helyen is megtörténhetett, mert az eszközök forgalmazóinak zöme orvost alkalmazott, aki a beteg rendszeres ellenőrzése mellett fölírta a hallókészülékhez járó elemet. A jövőben azonban minden egyes elemcserére jogosító receptért előbb el kell majd menni a szakrendelőkbe, amelyek már most is zsúfoltak.

A tiltakozások ellenére továbbra sem lát okot a receptírási korlátozás visszavonására Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. Hivatala adatai szerint a betegek mintegy 120-130 helyen továbbra is felírathatják a segédeszközöket, azaz megyénként öt-hat közfinanszírozott orr-fül-gégész szakrendelés biztosan lesz, ahová októbertől is mehetnek az érintettek.

A magánorvosok receptírási jogának korlátozása jóval túlmutat egy-egy speciális betegcsoporton - állítja Weltner János, a Semmelweis Egyetem sebésze, aki szerint az intézkedés a beteg alapvető jogát is sérti, hiszen a támogatáshoz - függetlenül attól, hogy magán- vagy közfinanszírozott orvost választ-e a beteg - szektorsemlegesen kellene hozzájutnia. A már hetek óta tiltakozó pszichiáterek mellett példaként a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező több száz háziorvost említette. Októbertől az ilyen praxisokat teljesen ellehetetleníti ez a kormányrendelet. Képtelenség - mondja -, hogy egy háziorvos ne írhasson fel kiemelt támogatású gyógyszert, miközben az egészségbiztosító évek óta szabotálja a korrekt szakmai ellenőrzéseket.

Bár tavaly júliusban az OEP, az ÁNTSZ és az APEH képviselői bejelentették, hogy közösen ellenőrzik a magánorvosi szakrendeléseket, az akciónak nincs kézzelfogható eredménye. Lapunk úgy tudja: az ÁNTSZ hozzá sem látott a magánszolgáltatók listájának öszszeállításához, lista nélkül pedig az OEP sem tudja, hogy milyen orvosi pecsétekkel ellátott utalványokat vegyen górcső alá. Így az egészségbiztosítónak máig nincsenek adatai arról, hogy a magánorvosok mit és mennyiért utalványoznak évente betegeiknek.

Becslések szerint Magyarországon minden hatodik orvosnak van magánpraxisa. A lakossági egészségfelmérés két évvel ezelőtti vizsgálata szerint a betegeknek több mint tíz százaléka jár magánorvoshoz, s évente fejenként több mint húszezer forintot fizetnek e szolgáltatásokért. Ebben nincs benne a fogászati kezelésért fizetett öszszeg. A lapunk által megkérdezett betegek a gyors és megbízható ellátás miatt választják a magánrendelőket, ahol szerintük nem kell heteket várakozniuk egy-egy vizsgálatra.
Népszabadság Rt. • Impresszum • Hirdetési lehetőségek • Infoturné • Előfizetés • Regisztráció • Hírlevél • Adatvédelem • Akciók • Lap tetejére • Š
aamen Creative Commons License 2005.07.18 0 0 41
"valami jogcímen mindenki biztosított, aki mondjuk legalább évente 1x letolja a pofáját a Polgármesteri Hivatalba, vagy bejelentkezik egy hajléktalan-szállóra"

nagyjabol. magyarul a (leginkabb mentalis allapotuk miatt) a fentiekre se kepes nehanyszaz-nehanyezer hajlektalan miatt tartjuk fenn az oep biztositottnyilvantartasat az osszes ezen dolgozo kozalkalmazottal meg szoftverrel meg hardverrel meg irodahazzal meg toronyoraval es lanccal valamint ezen tornaszik az orszag osszes cegenek es egyeni vallalkozojanak es mas jovedelemkifizetojenek a berszamfejtoje es konyveloje, hogy ehhez adatot szolgaltasson:-(

"70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez."

ami az 1316/B/1995 AB hatarozat szerint ugy ertendo, hogy: "Az Alkotmány 70/D. §-a úgy rendelkezik, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg. Az Alkotmánybíróság 54/1996. (XI. 30.) AB határozatában rámutatott arra, hogy az Alkotmány 70/D. §-ában foglalt lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog biztosítása olyan alkotmányos állami feladatot jelent, amelyet az állam központi szervei, a helyi önkormányzatok és más szervek rendszerén keresztül valósít meg. Ennek keretében az állam - egyebek között - egészségügyi intézményhálózat működtetésére és az orvosi ellátás megszervezésére köteles. Annak megítélése, hogy az állam az Alkotmány 70/D. §-án alapuló kötelezettségének milyen rendszerű és milyen finanszírozású egészségügyi intézményhálózat és orvosi ellátás megszervezésével tesz eleget, a jogalkotó szabadságába és felelősségébe tartozik, és a rendszer alkotmányos megítélésének - a szélső esetektől eltekintve ( pl.: ha meghatározott terülteken az egészségügyi intézményrendszer, az orvosi ellátás teljesen hiányozna ) - alkotmányos mércéje nincs. "

magyarul az alkotmany szobanforgo pontja csak egy lufi, mintha ott se lenne.
Előzmény: Antisystem (40)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.18 0 0 40

Mindkettőtöknek igaza vagyon. Te leírtad a jogi hátteret, viszont nálunk - szerencsére, azt gondolom - per pillanat valami jogcímen mindenki biztosított, aki mondjuk legalább évente 1x letolja a pofáját a Polgármesteri Hivatalba, vagy bejelentkezik egy hajléktalan-szállóra. Szóval van egy továbbra is alanyinak tekinthető egészségügy, meg egy EU-konform:) Patyomkin-biztosító, mint pénzt vivő - haszna semmi űber-vízfej.

 

Az általad keresett dolgot meg az Alkotmányban találod meg :)

70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

 

ÜdV

Előzmény: aamen (37)
bes Creative Commons License 2005.07.18 0 0 39
ja. van valami törvény amit senki de senki tart(at) be....

állampolgári jog: akkro még kevesebben fognak még többet fizetni (mivel ingyenes ellátás nincs, nyilván az adókból kell finanaszírozni), és mivel én is a nem keveset adózó hüle fizetők közé tartozom, ez valamiért neeeem tetszik!!!! :)

más országokban miért működik többé-kevésbé az állami biztosítás? vagy a magán?
mi miért vagyunk ilyen bénák?


Előzmény: aamen (37)
aamen Creative Commons License 2005.07.18 0 0 38
"Nem ritka a halott személyre igénybe vett eü. támogatás sem. Ez szerencsére most már bukovári."

szerencsere nem.
egy masik topicban (valamelyik reformosban) irta egy kartacs az esetet, amikor az oep eppen nagy sajtotajekoztatos haccacaret rendezett hogy ok most valami sziszifuszi munkaval egy egesz rahedli elvetemult bunozo korhazat lepleztek le akik halott szemelyekkel kapcsolatosan szamoltak el hbcs pontokat.
mint utolag kiderult, csak errol mar nem hivtak ossze sajtotajekoztatot, a szobanforgo hbcs pontokat kivetel nelkul az adott korhazak patologiaja szolgaltatta:-(
Előzmény: lopikula (34)
aamen Creative Commons License 2005.07.18 0 0 37
"Mo.-on alanyi jogon jár az eü. támogatás a ma született csecsemőnek és a csövesnek(neki még több is) egyaránt"

ize.
ehhez kepest van ugye a tbj (1997. evi LXXX tv), ami valamely rejtelyes oknal fogva par oldalon keresztul taglalja (5-16§), hogy kinek mi jar.
javasolt feladat megtalalni a torvenyben, hogy miert is jar nem baleseti vagy nem kozvetlen eletmento jellegu egeszsegugyi szolgaltatas annak a csovesnek aki a fenti tv szerint biztositottnak nem minosul, es a tv 16§k szerinti hozzatartozoval se rendelkezik akinek o "eltartottja" lehetne:-(
Előzmény: lopikula (34)
lopikula Creative Commons License 2005.07.18 0 0 36
A folyamatokat és adatszerkezeteket tekintve egészen biztos, hogy értjük egymást.
(A BNO 0-ján kívül még nagyon sok felesleges 0 van abban az adatszerkezetben.:-)))

Amit nem értettél:
Én az egészségügyi intézmények szereplőit tartom kívánatosnak ellenőrizni, a páciens validálásával ami így együtt teljesítésigazolás. Az intézményeknél tárolt adat (TAJ,Szig.sz) ezt nem oldja meg.
Ennek hiánya miatt folyik el nagyon sok pénz a kalapból. Igy lehet futószalagszerűen törött végtagokat gipszelni 2 percenként, fiktív vényeket beváltani az orvossal karöltve. A jelenlegi posványban az eü. szereplőknek ez nem érdeke.
Nagyon jól tudod, hogy a közgyógyigazolvány jelenlétét sem lehetett keresztülverni,mert ahhoz kellett volna a "csövi" jelenléte is.

1972-ben még nem volt ez a vegyesfelvágott állami és magánpraxis. Kifizetted a gyógyszerre felvésett 2,40ft-os térítési díjat, az orvosnak meg a zsebébe dugtad a hálapénzt és kalap-kabát. Nem utalványozták az intézményekbe az állami finanszírozást attól függően, hogy milyen vastagon fogott a ceruzád.
Előzmény: Antisystem (35)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.18 0 0 35

Csak szeretném megsúgni, hogy Mo.-on alanyi jogon jár az eü. támogatás a ma született csecsemőnek és a csövesnek(neki még több is) egyaránt.

Én ugyanezt írtam, hozzátéve, hogy MOST. Abból, hogy "mi lenne" korántsem vagyok ilyen optimista. Az általad említett "élek-e" ellenörzésre a személyazonossági igazolvány alkalmasabb, nem kell hozzá kártya. És a 72-es szerint is azzal igazoltad az igényjogosultságot, vagyis a magyar állampolgárságot.

Recept:

Ugye erről beszélünk. Egyenlőre még nem kötelező, de  helye ott van, és a patikák által leadott jelentésben is ott van, csak elfogadják az 5 db 0-ás feltöltést is.

Ugye, ezt írtam:

A patikai rendszerek meg jelenleg a BNO kódok rögzítésére is fel vannak készítve, és az új tipusu TB-s vényen ott is van a helye.

Ez pedig pontosan a mai valóság :)

BNOÜdV
Előzmény: lopikula (34)
lopikula Creative Commons License 2005.07.18 0 0 34
Csak szeretném megsúgni, hogy Mo.-on alanyi jogon jár az eü. támogatás a ma született csecsemőnek és a csövesnek(neki még több is) egyaránt. Ezt egy privatizálás nem tudja felrúgni.
Az ellenőrzés nem azért szükségeltetik, hogy biztosított vagyok-e, hanem egyáltalán élek-e, jelen voltam-e az aktusnál. Nem ritka a halott személyre igénybe vett eü. támogatás sem. Ez szerencsére most már bukovári.
A BNO kódot nem rögzítik a recepten, így a gyógyszertárban sem. A szifiliszes BNO kódos receptemmel nem szívesen rohangálnék a patikába. Adatvédelmi szempontból ezt még helyénvalónak is tartom. Titokgazda ez esetben az orvos és az őt ellenőrző szerv. A patika feleslegesen kerülne a láncolatba.
Előzmény: Antisystem (33)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.18 0 0 33

A 90 vagy 100 %-os támogatás megvonása a rendeletileg betegség/betegség csoporthoz kötött kivételes jogcímeket takarja. A magánpraxis valószínű nem kötelezhető a "kit milyen betegséggel kezelek" tipusú jelentésekre.

Na ez itt a minisztériumi alaphazugság. Ugyanis őket az baromira nem kell, hogy érdekelje, az orvos milyen receptet ír, mert annak nem képződik vonzata. Csak annak, ha a paciens kiváltja a receptet. A patikai rendszerek meg jelenleg a BNO kódok rögzítésére is fel vannak készítve, és az új tipusu TB-s vényen ott is van a helye. (lásd, amit belinkeltem)

 

Az egészségügy egyetlen orvossága a szolgáltatás privatizálása. Na, attól mentsen meg a Jóisten minket. Akkortól ugyanis érdekké válik a meglévő biztositotti státusz ellenörzése, és cc. félmillió magyar fog kiesni az ellátásból. Addig amíg állami a rendszer, még vissza lehet csinálni ezt a biztosítósdi-baromságot.

 

ÜdV

Előzmény: lopikula (24)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.18 0 0 32

Szerintem meg vissza kell hozni az állampolgári jogon ingyenes orvosi ellátást (az ominózus 1972-es EÜ törvényt) és abbahagyni ezt az biztosítós baromkodást, leépíteni ezt a vízfejet.

 

ÜdV

Előzmény: bes (26)
lajhárfék Creative Commons License 2005.07.17 0 0 30

veszteséges, tönkre fele menő "társadalombiztosítás", "egészségbiztosítás" mi közük ezeknek a biztosításhoz?

Veszteséges, tönkre fele menő biztosító, ki látott már illyet? :0))

Előzmény: bes (29)
bes Creative Commons License 2005.07.17 0 0 29
hát igen :) mert ÉRDEKE fűződik a banknak hogy csak az kapjon aki betett ....
OEP?
Csáki szalmája
Előzmény: lopikula (28)
lopikula Creative Commons License 2005.07.17 0 0 28
No erre mondtam én, hogy érdek-és dacszövetség.
Érdekük hogy ne lássuk világosan a folyamatokat, ne lássunk a kártyáik mögé.
Apropó a kártyáról jut is eszembe. A bankszektorban nagyon jól működik a személyem validálása egy darabka plastikkal és a PIN kódommal.
Előzmény: bes (26)
bes Creative Commons License 2005.07.17 0 0 26
jogos, oda- vissza.
a kórház / orvos irassa alá az ellátás igénybevételét a pácienssel, és a páciens oldaláról fényképes személyazonosítóval egybekötött, díjfizetés -igazolásra lenne szükség.
Lenne meglepi ha kiderülne esetleg hogy egyes küldöldi csoportok egy TAJ számmal szülnek akárhány gyereket, vetetik ki 5 ször a vakbelüket... :)
a csalókat pedig mindkét oldalon bokán kell rúgni.


Előzmény: lopikula (24)
Ace Rodstein Creative Commons License 2005.07.17 0 0 25

azt pontosan nem tudom (mondom, lamer vagyok a kérdéskörben), de valóban legalább a közös kasszából nem kéne dönteni a lóvét ebbe a feneketlen kútba...

 

szerintem egyébként meg kéne szüntetni az egész OEP-et egy tollvonással, de ez most nem ide tartozik... :))

Előzmény: lajhárfék (13)
lopikula Creative Commons License 2005.07.17 0 0 24
Nem szeretem a félre tájékoztatást, úgyhogy most egy kis helyreigazítást teszek a TV1 helyett.:-))
A 90 vagy 100 %-os támogatás megvonása a rendeletileg betegség/betegség csoporthoz kötött kivételes jogcímeket takarja. A magánpraxis valószínű nem kötelezhető a "kit milyen betegséggel kezelek" tipusú jelentésekre. Az már közel nem biztos, ha megtennék, jogosultakká válhatnának, mert az egészségügyi érdek és dacszövetsége komoly ellenerő.
Az a legfeljebb 50%-os támogatással írhatnak fel az akkora marhaság, hogy ihaj. A kivételes jogcímet kizárva, általános jogcímen felírt gyógyszerek küzül legalább 1700-ra ez nem igaz. Ide sorolható pl. a közismert cavinton is.

Mindezen túl nagyon időszerű lenne már az egészségügyet gatyába rázni, mert istentelen sok pénz dől ki számolatlanul a zsebünkből az ellenérdekeltek zsebébe.

A hálapénzen túl, azzal hogy belépünk egy eü. intézménybe a fene tudja mit terhelnek ránk még a TAJ azonosítónkon keresztül. Hitelt érdemlően kell valahol is a szolgáltatás igénybe vételét igazolni ? Nem.
Hogy utólag legalább megtudjuk az éves számla értékét, az adatvédelmi csőszünk megakadályozta. Rizsa az volt hozzá, de igaziból az eü. maffia érdekeit szolgálta.

Az egészségügy egyetlen orvossága a szolgáltatás privatizálása. Az hülye demegóg duma, hogy majd így mi fizetünk mindent és az érdekeltek csak a hasznot lesik.
A HálaPénzVédőEgylet (orvosi kamara) persze nagyon jól tudja, hogy így elesik egy csomó adózatlan jövedelemtől és kihullik közülük a selejtese. Hát ez is egy érdek, de nem az én érdekem.
Előzmény: lajhárfék (-)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.17 0 0 23

Szerintem pont akkor, amikor általában a hülyéket: soha.

 

ÜdV

Előzmény: pasa_ (22)
pasa_ Creative Commons License 2005.07.17 0 0 22
Akkor mar csak egy kerdesem van: mikor rugjak ki vegre a rendszer hianyara hivatkozo, es annak alapjan intezkedeseket hozo minisztert?
Előzmény: Antisystem (18)
bes Creative Commons License 2005.07.17 0 0 21
nincs is szerződés, ami elég érdekes.
(legalábbis én pl. semmit nem írtam alá, csak vonják a tb-t)
sehol nincs leírva, pontosan mi is jár a fizetett "biztosítási díj" ellentételeként, mik a szerződés feltételei, melyik fél mire köteles és mire van joga...

ez nem biztosítási szerződés, ez egy pénzszipoly (adó)
Előzmény: Törölt nick (11)
lajhárfék Creative Commons License 2005.07.17 0 0 20

Egyébként nem tudom, hogy az emberek számára mennyire nyilvánvaló, hogy pl a gyógyszerkiadásaik 30%-át visszaigényelhetik az szja-jukból a biztosítók egészségpénztárain keresztül.

Több könyvelőnél nagy sötétséggel találkoztam ezzel kapcsolatban, volt, aki egyenesen ellenséges volt (hogy miért?- persze ő számlát se adott a könyvelésről

 :-/  )

Antisystem Creative Commons License 2005.07.17 0 0 19

Ja, egyébként az input-adatok köre nyilvános: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/SZAKMA/OEPHUSZAK_INFOSZOLG/FEHERKONYV2004V2.PDF

 

ÜdV

Előzmény: pasa_ (16)
Antisystem Creative Commons License 2005.07.17 0 0 18

Szia.

 

Azota nyilvan elkoltottek tovabbi par milliardot ugyanerre -- de az intezkedes alapjan latszik hogy tovabbra sincs semmi rendszer ami szimplan osszeadna a szamokat.

De van. A BÉkéscsabai VényEllenörző Rendszer (BÉVER) - amit most használnak - elég sokat tud, és egy adatbázisban tárolja az orvosok által felírt gyógyszereket, segédeszközöket. Gyakorlatilag (gondolom az input-adatok alapján) egyetlen SQL-utasítással lekérdezhető adott orvos gyógyszer-írása, adott beteg gyógyszer-kiváltása, a rájuk adott támogatások, az előforduló jogcímek arányai, sokminden. Országos szinten.

 

ÜdV 

Előzmény: pasa_ (16)
pasa_ Creative Commons License 2005.07.17 0 0 17
Milyen szerzodes amit nem lehet erenyesiteni csak az egyik oldalrol?
Előzmény: Törölt nick (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!