Keresés

Részletes keresés

Babco Creative Commons License 2006.02.03 0 0 38

A legfelső Puno, vagyis nem is olyan kis falunak számit...

Középen Lima, Miraflores, az egyik legjobb környéke.

Legalul Curawasi, egy kis falu.

Előzmény: ansa25 (37)
ansa25 Creative Commons License 2006.02.03 0 0 37
Kössz,jók a képek.Melyik környékről készült a fotó?
Előzmény: Babco (36)
Babco Creative Commons License 2006.02.03 0 0 36

 

(Ezeket a képeket nem én készítettem.)

A tengerimalac nemzeti kaja. Van perui szakácskönyvem, gondoltam lefordítok néhány tengerimalackás receptet, és beküldöm az RTL Klub Receptklub műsorába. :-)

Babco Creative Commons License 2006.02.03 0 0 35
A szöveg kissé elcsúszott: szóval a képen látható család abban az egyszobás házban él. Kérdeztem, hol a mosdó. Merthogy pisilni kellett. A kislány elvezetett a házak között lévő betongyűrűhöz. Egyből eszembe jutott a vicc az egyszeri tanyasi bácsiról, aki így kommentálta az asszonynak a városi útját: te, ezek házat építenek a sz@rnak. Nem tudom, hogy hányan látták a pucér hátsómat, valószínűleg kevesen, mert mindenki, még a legkisebbek is (a képen látható kicsi gyerekek is!) keményen dolgoztak a földeken. Amikor szünetet tartottak, egy kétes tisztaságú benzineskanna szerűségben valami kukoricaizű alkoholos löttyöt hoztak, amikor mindenki (kb 20-an) ivott a 2 db bögréből, akkor engem is megkínáltak. Bunkóság lett volna visszautasítani, csak azon imádkoztam, hogy megtaláljam a Zoviraxot a hátizsákomban. Próbáltam nem gondolni a korábban látott ismeretterjesztő filmekre, amikor a nők úgy erjesztik az alkoholos italokat, hogy beveszik a szájukba, majd visszaköpik.
Előzmény: Babco (34)
Babco Creative Commons License 2006.02.03 0 0 34

Az indián nem attól indián, hogy hosszú a haja. :-)

 

 

 

A képen látható család az egy szobás háza mellett.

 

Előzmény: ansa25 (31)
Timur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 33

 

 

 

 

   OK. Ne zavartasd magad. A délamamerikai indianok nem olyanok mint az északamerikaiak- ill. a filmken látott idiánok. Más az öltözet, más a komplexumok. Legtöbbje 3000 ezer méter magassagban és annal feljebb élnek. Persze az amazonai, ( brazil) indianok megint másak. A perui, ecuadori, boliviai benszülött tipikus viselete nem a hosszu haj hanem a kalap ( a nöknél is) lenne mondjuk a " tipikus"... Nem lovagolnak hanem gyalogosok, vagy autobusz járatosak... stb. stb

Előzmény: ansa25 (31)
ansa25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 32
Jut eszembe,kb. milyen összeg oda-vissza a rep.út?
ansa25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 31
Csak mert BAbco azt írta,hogy össz.két hosszú hajú peruit látott.Ezért kérdeztem,hogy vannak-e indiánok.Meg ott is vannak gondolom nagyvárosok,ahol a mobilteló meg a plázák a menők,de igazából még soha nem jutottam oda,azért is kérdeztem.
Előzmény: Timur (30)
Timur Creative Commons License 2006.01.17 0 0 30

 

 

 

 

  "És indián falukat láttatok?Vagy inkább városi élet van?"

 

Te, Peruban minden " falu" " indian".  8 millio falusi van, azaz  perui quechua. A városokban szinten vannak " idianok". Na meg a keverékei. A kérdésed szorakoztato, ugy hangzik k.b. mintha azt kérdeznéd hogy vannak e Németorszagban " german" faluk. Hát persze hogy vannak.... mind az.

Előzmény: ansa25 (29)
ansa25 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 29
Pedig azt hittem.Ott pedig nagy a kultusza a pánsípnak,meg a furulyáknak.És indián falukat láttatok?Vagy inkább városi élet van?
Előzmény: Babco (28)
Babco Creative Commons License 2006.01.13 0 0 28
Á, dehogy. Sőt egész Peruban 2 hosszúhajú pasit láttam. :-(
Előzmény: ansa25 (27)
ansa25 Creative Commons License 2006.01.13 0 0 27
Hello! Láttál indián zenészeket?Tényleg zenélnek az utcákon?
Babco Creative Commons License 2005.08.08 0 0 26

Nagyon örülök, hogy segíthettem. Ha lesz még kérdésed nyugodtan írj, mert néha-néha benézek még.

Előzmény: areacode212 (25)
areacode212 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 25
Hello Kedves Babco!
Nem is tudom ,hogyan koszonjem meg a rengeteg infot amit nyujtottal?! NAgyon koszonom a segito keszsegedet. Azt hiszem reszunkre egyenlore ezek az infok teljesen elegendoek az indulashoz....
Meg elottunk all, hogy valahogyan haza /MO/ szallitassuk a cuccainkat innen New York-bol aztan szerintem csomagolhatunk is.....

Meg egyszer nagyon koszonom a segitsegedet! Nagyon halas vagyok erte!!

udv

zoli:)
Előzmény: Babco (24)
Babco Creative Commons License 2005.07.30 0 0 24

Út Aguas Calientesből Machu Picchuig. Busz 10 dolcsi körül volt ha jól emlékszem, mi másfél órát gyalogoltunk. Az eredeti inka út úgy-ahogy látható az aszfalt út jobb szélén.

 

 

Huayna Picchu nem csak egy szimpla hegy...... oda is építettek valami templomot v. szentélyt. A képen látható rész turisták által nem látogatható, nem ajánlott letérni az ösvényről. De a gondolattól is szédülök, hogy annak idején emberek képesek voltak ezeken a lépcsökön, a többszáz méteres magasságban sétálgatni.

 

 

Kora reggel ez volt az egyetlen étkezési lehetőség, mert még minden zárva volt....... úgy döntöttem, hogy inkább éhes maradok. Nem is a kaja miatt, inkább azért, mert láttam hogy mossák el az edényt és a villát a kocsi melletti vödörben.
Babco Creative Commons License 2005.07.30 0 0 23

Sacsayhuaman

 

Útban a Machu Picchura

 

Út a Machu Picchutól a szemközti hegy tetejére (Huayna Picchu)
Babco Creative Commons License 2005.07.29 0 0 22

Szoval meg az arakkal kapcsolatban! Mennyi peldaul egy szallodai szoba egy ejszakara 2 embernek?
Hűha. Ez nagyon eltér, pl. Nazcában a lepratelep és a kedves kis panzió is ugyanannyiba került. Amikor mi utaztunk, az akkor még barátom, (ma férjem) előbb bement megkérdezni az árakat, én meg kintmaradtam lehajtott fejjel, baseball sapkában, hogy ne lássák, külföldi vagyok.

Pl. amikor megérkeztünk Cuzcóba, néhány szállodás ott toporgott a busznál, ajánlgatva a hotelét. Az egyik hozzámlépve közölte, hogy van szobája 10 dollárért/fő/éj. Én nemet mondtam, akkor a férjemhez lépett (nem tudta, hogy együtt vagyunk), neki ugyanazt 10 solért ajánlotta, mert látta, hogy perui. A különbség több mint háromszoros!!!!

Egy angol pár mondta, hogy ők pár utcával odébb tőlünk 60 dollárért kaptak szobát.

 

Vagy pl az etkezes? Ettermek hasonloan mukodnek, mint otthon? Mennyi egy atlagos kaja 2 szemelynek egy napra?
Vannak kínai kajáldák, ahol elég jó áron lehet jókat enni, és nagyon különbözik az itteni kínai kajáktól.

A legtöbb Santa Isabelnek van kis éttermi része, 12-15 solból már jól lehetett lakni.

Norkys-ban isteni a csirke, akkoriban 10-12 solért adták krumplival+üdítővel.

Néhány szerényebb étkezdében 5 solért is adtak menüt, de ettől ne várj túl sokat, az ehető kategóriába tartozik.

 

Majd megkérdezem az árakról a sógornőimet ha legközelebb beszélek velük.


Az utcan lehet/szabad enni?
Idegen országban nem javasolják, hogy az üdítőbe jégkockát kérjél, mert nem biztos, hogy forralt vízből készítik. Sok helyen finom gyümölcsturmixikat adnak, nekem sohasem volt ebből problémám. Két hónap után mertem megkóstolni először a marhaszivet, ott az utcán sütik egy pálcikára felszúrva, a végére egy krumplit tesznek és van hozzá valami csípős zöld szósz. Attól sem lett semmi bajom.

Előzmény: areacode212 (20)
Babco Creative Commons License 2005.07.29 0 0 21

A fenykepzogep kerdese az erdekes lesz mivel a baratnom is meg en is hobbi fotosok vagyunk /digital/ altalaban 2 gep meg egy laptop az amivel elindulunk nyaralni.....
Laptop eldugva, a gépeket sem lóbálva, feltűnően állandóan a nyakba akasztva kell vinni. Nem kell dugdosni és rettegni, de figyelni kell. Ugyanúgy, ahogy más országokban is.


A spanyolra azt hiszem jobban ra kell fekudni mert nagy segitseg lesz ha akarmit is beszelunk.
Én a 6 hónap alatt kétszer ha megszólaltam angolul. Azért a szállodák recepciósai, stb. beszélnek angolul, de az átlagembertől ne remélj sok sikert.

Ha valakit megkérdeztek az utcán, hogy ez vagy az hol található, hiába magyaráz magabiztosan, hogy merre menjetek, attól még valószínű, hogy fogalma sincs arról, hogy létezik-e az az utca amit kérdeztél. Soha nem hallottam azt, hogy "sajnálom, nem tudom." Mindenki lelkesen mutogatott, persze mind más irányba.


Amikor mondtad, hogy a dollart elfogadjak sok helyen es kis cimleteket vigyunk, akkor mennyire kis cimletekre gondolsz.

10 dollár, de 20-nál semmiképp ne legyen több, azt max. bankban váltsátok be.

Simán lehet vele fizetni az áruházakban, a nagyobb boltokban (pl. Wong, Santa Isabel - ezek olyanok, mint itt a Spar, Tesco) a pénztárgép automatikusan számol dollárt és solt is.

Azért is jó a kis címlet, mert ha sokat kell visszaadni, azt általában papírpénzben adják, és az átlag turistát könnyebben becsapják a hamis sollal vagy más ország pénzével.

 

Pl.: ez a 4sol-os taxi ut az mennyi dollaral egyenlitheto ki?
1 dollár körül. Most nem tudom, mennyiért váltják.

Előzmény: areacode212 (19)
areacode212 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 20
Szoval meg az arakkal kapcsolatban! Mennyi peldaul egy szallodai szoba egy ejszakara 2 embernek?

Vagy pl az etkezes? Ettermek hasonloan mukodnek, mint otthon? Mennyi egy atlagos kaja 2 szemelynek egy napra?

Az utcan lehet/szabad enni?

koszi a sok sok ido raforditast es segitseget!

z:)
Előzmény: Babco (18)
areacode212 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 19
Nagyon koszonom a reszletes leirast!!!!! :)

Azt hiszem ezekbol mar, most tobbet tudtam meg , mint 2 napi internetes keresgelesbol... Igy teljesen specifikusak a dolgok, mert ami neked feljott valoszinu nekunk is kerdes lesz.

A fenykepzogep kerdese az erdekes lesz mivel a baratnom is meg en is hobbi fotosok vagyunk /digital/ altalaban 2 gep meg egy laptop az amivel elindulunk nyaralni.....

Azt hiszem, Nazca, Paracas: mindenkeppen bele kell ejtenunk az utvonalba mert oszinten szolva eddig azt sem tudtam , hogy ezek Peruban vannak.

Azt hiszem eloszor is tuzetesebben megnezek egy terkepet mert a helyek amiket emlitesz egy kisse behelyezhetetlenek igy terben egyenlore :)))))))))

Igazabol jovore tervezunk haza koltozni az usabol es meg europaba erkezesunk elott szeretnenk megnezni Peru-t meg a carribok valamelyiket. ugyhogy olyan 2 het korul tervezzuk az utat.
A spanyolra azt hiszem jobban ra kell fekudni mert nagy segitseg lesz ha akarmit is beszelunk.

Amikor mondtad, hogy a dollart elfogadjak sok helyen es kis cimleteket vigyunk, akkor mennyire kis cimletekre gondolsz. Pl.: ez a 4sol-os taxi ut az mennyi dollaral egyenlitheto ki? Wow es most gorditettem vissza, hogy sol-ban adnak vissza....
Azt hiszem az utazas elott legalabb megnezem ,hogy hogyan is nez ki a sol... :)


most nekem is mennem kell kiszedni a ruhat a szaritobol...... jovok meg......

addig is koszi!

z:)
Előzmény: Babco (18)
Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 18

Szóval Cuzco-nál hagytam abba.

A kérdés az, hogy mennyi időd, pénzed és "kalandvágyad" van. Kalandvágyon most azt értem, hogy buszozni akarsz vagy repülővel menni, a Machu Picchuhoz gyalogolni akarsz, vagy felbuszozni.

 

A sok pénz/kevés idő esetén: Repülővel Limából Cuzcóba, egy nap városnézés  Sacsayhuaman, másnap 6-kor indul a vonat MP(Machu Picchu)-hoz, ha jól emlékszem.

Kevés pénz/több idő esetén - vagy ha körutazást akartok: Limából busszal Nazcához onnan lehet Arequipa, Puno, vagy Cuzco felé menni.

 

Vissza MP-hoz:

Érkezéskor érdemes Aguas Calientesben maradni, mert a MP korán zár, tehát mire beérkezik a vonat és felmentek(11 óra, dél körül), épp csak végigszaladtok rajta és 4-kor már indul a vonat Cuzcóba. Ha azóta volt változás a menetrendben, javítsatok ki!!!!!

Szóval azt javasolnám, hogy az érkezés napján Aguas Calientesben maradjatok, fel lehet sétálni a fürdőbe és lazítani a medencében, ez fantasztikus élmény! Másnap reggel meg vagy busszal felmentek MP-hoz, vagy felsétáltok.

Mi felgyalogoltunk, kemény menet volt, de egy élmény!!!! Víz nélkül kibírhatatlan az egész túra! A csomagokat a hotelban hagytuk, nagyon rendesek voltak, mert nem is tűnt el belőle semmi (vagy olyan büdös volt már a hátizsák és a ruháink, hiszen 3 hétig onnan öltöztünk :-) ), ráadásul a tulajnak otthagyhattuk a pénzt, hogy vegye meg a visszafelé útra a vonatjegyet.

MP-hoz csak csomag nélkül, fényképezőgéppel és vizzel (talán némi kaja, de ott fenn van lehetőség enni) érdemes felmenni.

Ott nézelődés, és onnan még felmásztunk a szemben lévő hegyre - Huayna Picchu. MP-tól még lehetett volna menni a Holdtemplomhoz (? remélem jól emlékszem), de mivel a MP-hoz is és a Huayna P-hoz is felmásztunk, az időnk és az erőnk is elfogyott. Ha busszal mentünk volna MP-hoz, nem pedig 1,5 órát gyalogolunk, akkor meg tudtuk volna nézni, kérdés, hogy mennyire nagy szám. Fényképen láttam, szép, bár én nem bánom, hogy így alakult.

 

Most ennyi jutott az eszembe, de kérdezz nyugodtan.

 

 

Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 17

Remélem nem vettem el a kedved az utazástól. Szerintem érdemes Peruba utazni, mert csodálatos ország.

Még egy trükk, amit meséltek (nem Peruval kapcsolatban, de a világ bármely részére igaz): Ha mész valahová, az egyik zsebedben legyen kevéske (nem túl kevés, de nem is nagy címletű) pénz. Peruban kb 10 solt javasolnék, Budapesten 500-1000-2000 Ft-ot mondanak. Ha valaki eléd ugrik kést lengetve, sajnálkozva átadod, hogy csak ennyi van. Az összeg pont annyi legyen, hogy ne legyen gyanús, mert a turisták nem járkálnak csak kevéske apróval várost nézni. De nem is olyan sok, ennyit megér az ember élete. Mondom, ez nem Peruval kapcsolatos, csak úgy, általában.

 

Ja! A tengerparton a barátnődnek ne tangás fürdőruhája legyen és ne monokinizzen. Bár a turisták többet megengednek maguknak, az ottani lányok az egyrészest használják.

Bocsi a témáért, de ez van: tampont vagy vigyen magával, vagy még Limában szerezzen be, mert én egy vidéki kis falu egyetlen patikájában a férfieladónak próbáltam elmagyarázni, mire is szolgál. Mögöttem meg találgatott az egész falu, mint valami barchoba játék. Végre egy nő benyögte, hogy hallott már ilyenről, de arrafelé ne is keressek. Amit adtak, annál még a gyerekem pelenkája is vékonyabb.

 

Puno/Titicaca-tó:

Most nem igazán részletezem, de engem nem fogott meg. A hangulata sem tetszett a városnak, pocsék volt a kaja, több szállást megnéztünk, de egyik rosszabb volt, mint a másik. Az egyik helyen megnéztünk egy szobát, az előző lakó által otthagyott szemetet a tulaj kivágta az ablakon.

Ami jó volt: onnan egy napra elmentünk Sillustani-ba, az megérte a kirándulást, más nem. Annyira elment a kedvünk az egésztől, hogy az úszó szigeteket (vagy hogy hívják magyarul) meg sem néztük.

 

Cuzco:

Szép a város, hangulatos. Kb fél nap kirándulás (gyalog) Sacsayhuaman, nem szabad kihagyni!!

Onnan megy a vonat a Machu Picchuhoz - illetve Aguas Calientesben van a végállomás, onnan kell felmászni.

 

folyt köv, csak üvölt a gyerek....

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.26 0 0 16

 

 

 

 Na tessék. Babco elmodogatta. Ezért kivácsiskodtam miért Perú? Az igaz az az hogy Perúban meg a többi délamerikai országban egyre rosszabb a helyzet. Man vagy 25 éve csusznak lefele. Kivétel Chilet, na meg az " eurpoaisabb " Argentinat meg Uruguayt... habar..  Hogy miért?   Szaporodik a nép (évi 2.5-4.0%).  Szar kormanyok, populista, korruptok. Nem törödnek sokat az olyan aproságon mint a " közbiztonsag"... Ettöl függetlenül nem kell azt gondolni hogy mind az amit Babco le ir meg  esik majd veletek egy pár rövid nap alatt.   Babco busszal járt meg minibusszal. A perui szegényebbekkje hasznalja ezeket. Leritt rola az idegen nem beszélve a nyelvtudasrol. Ajanlom hogy  jobb hotelbe menjetek. De " Miraflores" johelyein vannak amolyan rendes ( általaban europai leszármazottak vagy imigransok) penzio szerü hostalok. Ezek a legjobbak. Minden  esetre javaslom hogy a hotelen keresztül  érdeklödjétek meg valamelyik, általuk ismert taxissal, mennyi modjuk egy napi  8-10 órás  taxi hasznalat ( óra nélkül)  egy summaban. Ez a legjobb. Az majd visz ide oda. A rendörségben nem kell bizni nagyon. Értékes cuccot meg nem kell vilagfelfedezö utra vinni soha. Barútomtol Párizsba loptak valamelyik nap. Bpeströl nem beszélve.  Ha csoportos utazas vona minden sokkal egyszerübb lenne de unalmasbb is.   Peruban tavaj 900 ezer turista járt. Egyiküknek se lett komolyabb baja. Babco jol leirja a hétköznapi limai életet, mint ideg ki ugy probalt élni mint egy benszülött...

Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 15

Felébredt a gyerkőc, úgyhogy "Puno, Titicaca tó-a nagy csalódás", és "Cuzco, Machu Picchu-a csodálatos" holnapra marad.

Akinek van még tapasztalata, egészítsen ki.

 

 

Utazással kapcsolatban még annyi: bár van valamiféle menetrend, egyes társaságok úgy jönnek mennek, ahogy nekik tetszik. Pl. Nazcából mentünk volna tovább, mondták, hogy másnap 11-kor indul a busz. Ott voltunk fél 11-kor, közölték, hogy már elment egy busz ( a korábbi). A miénk nem indul. A következő? Délután. Talán.

 

Amikor meg Arequipából indultunk volna, pont sztrájkoltak a fuvarozók, nem mertük megkockáztatni, hogy elinduljunk egy társasággal, állítólag ilyenkor előfordult, hogy kövekkel megdobálták a sztrájktörő buszt.

 

A spanyolokat útálják, de nagyon. Egyszer Cuzcóban a szállásunk kapuját pont nyitotta nekünk a tulaj, jöttek spanyolok, kérdezték, van-e szabad szoba. A tulaj egy mérges NEM-mel rájukvágta az ajtót, pedig félig üres volt a hotel.

Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 14

Látnivalók:

Lima:

A már javasolt Museo del Oro-t én is csak ajánlani tudom. Bár ott volt a leghúzósabb (oda akkor 20 sol, máshová 6-10 sol) a belépő, de messze felülmúlt minden más múzeumot. Ha kevés az idő, akkor csak oda menjetek. Nem a belvárosban van, én egyedül tömegközlekedtem oda. Hááááát, baromira örültem, hogy megtaláltam, és annak is, hogy hazaértem. Oda szerintem menjetek taxival, még jobb, ha a szállodából még valaki betársulna, így többfelé elosztható a költség.

Egyéb: a szokásos belváros, Plaza de Armas, Palacio de Justicia, séta a tengerparton, piac.

 

Nazca, Paracas:

Amíg nem voltam ott, úgy voltam, vonalak, na és. Nekem hatalmas élmény volt látni, nem is igazán a rajzok, hanem a vonalak sokkoltak. Én teljesen ledöbbentem, mert néhány karcolásra a homokban számítottam.

Egész baráti összegért taxival elvittek a repülőtérig, 20 perc videozás (kihagyható, nem jobb mint egy átlagos ismeretterjesztő film) repülővel körbevezetnek (hányinger ellen gyógyszer!!!!! Jobbra-balra forduláskor forgott a gyomrom), majd taxival vissza Nazcába.

A város maga nem nagy szám. Én unott emberekkel találkoztam, lusták voltak, egyik helyen finomat reggeliztünk, délben mentünk volna kajálni, de az ürgének (meg is mondta) nem volt kedve főzőcskézni, maradt az újságolvasásnál.

Egyik hotel lepra, wc-ben állt a sz.r, ágy olyan kemény volt, mint a beton. Tőle 100 méterre másik hotel, ugyanannyiért tiszta, rendes.

 

Arequipa

Tiszta, rendes, kellemes városka, én imádtam, bár a főtéren és környékén kívül (gyönyörű) nagyon sok extra nem volt.

Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 13

A közlekedés kaotikus, amikor hazajöttem, elámultam, hogy a BKV milyen pontos, tiszta és kultúrált! A buszokon a sofőr mellett van egy cobrador-nak nevezett ürge, aki egyrészt beszedi a viteldíjat, másrészt az ajtóból állva kiüvöltözi az útvonalat. Mire végigmondtam a "lenne kedves megmondani, hogy megy-e x felé" nyelviskolában betanult szöveget, már elhúzott vagy 20 busz. (busz - van nagyobb is, meg kicsi, mikrobusz szerűség, kb 14 emberkével) A buszt bárhol leintheted, bárhol megállíthatod, engem egyszer a belső sávban tettek ki.

Gyalogosként eszedbe ne jusson úgy lelépni a járdáról, hogy "majd úgyis megáll". Nem, nem áll meg. Örülj, ha épségben átérsz. Egyszer több mint 10 percet álltam egy sarkon több emberkével, mert nem tudtunk átmenni. De ez mondjuk egy forgalmasabb út volt, lámpa nélkül.

Taxi: akinek van autója, egy trafiknál vesz egy TAXI felíratot, aztán ha kedve úgy tartja, munkából hazafelé elfurikázhat még pár embert. Előtte mindig kérdezd meg, hogy mennyi, majd menj át másikhoz, stb. Nekem egyszer 5 solt mondtak egy kisebb útért, nekem gőzöm sem volt, hogy mennyi ideig tart az út, messze van-e, de egyből rávágtam, hogy nekem a barátaim 3-at mondtak, hogy kb annyi lesz. Végül megegyeztünk 4-ben, bár nem nagy az az 1 sol, nekem sikerélmény volt, hogy tudtam alkudni.

 

Ha eszedbe jut valami, akkor kérdezz nyugodtan.

Babco Creative Commons License 2005.07.26 0 0 12

közbiztonság: Én 5 éve két bőrönddel, egyedül indultam útnak, nagyon erős középfokú angollal és gyenge középfokú spanyollal. A legrosszabb, ami velem történt, hogy a hátizsákom első zsebéből elloptak egy kazettát, pedig a fényképezőgépen nem kicsi darab, mégsem vitték el.

 

Erdemes vinni onvedelmi eszkozt?

Nem igazán vagyok ennek a híve, főleg akkor, amikor valaki nem tudja használni. Fegyvert úgysem vihetsz, ha meg zsebkés van nálad, akkor lehet, hogy a támadótól egy nagyobb kerül elő, és talán nem is akarta volna használni.

Én most kinéztem magamnak egy Krav Maga tanfolyamot (csak úgy, semmi köze Peruhoz), ez az izraeli önvédelem. Mivel ott a nőket is viszik katonának, őket is kiokítják. Azért tetszik, mert nem arra tanít, hogy hogyan védekezz, ha valaki karate-rúgással támad, hanem tényleg olyan támadást háríthatsz el, ami általában történik. Meg a lényege, hogy hárítsd el a támadást, és uzsgyi, futás. Nézd meg a honlapot pontos infoért, www.krav-maga.hu, ha jól emlékszem. De ez nem igazán ide tartozik, és az utazás szempontjából szerintem fontosabb, hogy spanyolul tanuljál. Turistaként legfeljebb kirabolnak, és nincs az a pénz, ami többet ér az életednél.

 

S igazabol milyen problemakkal nez szembe az ember amikor kozbiztonsagot emlitesz?

Lopás, lopás és lopás. Minden, ami mozdítható. De szerintem ez az egész térségre vonatkozik. Ha jó órád van, vegyél a kínai piacon valami gagyit, amit nem sajnálsz, legfeljebb az utazás után az első kukánál kidobod. Én azt javasolnám, hogy semmi fölösleges értéket (gyűrű, aranylánc, karkötő) ne vigyetek. A fényképezőgépen kívül semmit nem javasolnék, ami nem életbevágó, pl. walkman. A férjem egyszer ült a buszon, zenét hallgatott, hirtelen a nyitott ablakon benyúltak, és kitépték a kezéből.

Szórakozáskor érdemes a turisták által látogatott helyekre menni, lehetőleg nem berúgni, kis címletű bankjeggyel fizetni. Nekem mesélték, hogy ha valaki elmegy szórakozni (főleg lányoknak kell vigyázni), ha iszik az italából és kimegy a mosdóba, már ne igya meg. A wc-ben a lányok úgy álltak sorba, hogy vitték magukkal a poharukat, nehogy beletegyenek valamit, amivel elkábítják őket.

A számba rágták, hogy SENKITŐL, de még ismerőstől se fogadjak el semmit, főleg kis csomagokat csak pár napra vigyázni, valakinek átadni stb. Inkább tartsák az embert bunkónak, de az ilyen kéréseket határozottan el kell utasítani.

Pénzt kis címletekben, kettőtöknél elosztva. Rengeteg a hamis pénz, fizetéskor mindenki megnézi a papírpénzeket. Ha nem hamis, akkor lehet, hogy más (boliviai, ecuadori) pénzt adnak, bár a címlet ugyanaz, lehet, hogy sokkal kevesebbet ér. Dollárral a legtöbb helyen lehet fizetni, sol-ban adnak vissza. Fontos a kis címlet!!!!!!!! Így ha átvernek is, keveset veszítesz. Az utcán is sok a pénzváltó, kis köténykében számológépet lobogtatnak. Én ott sosem váltottam, egyszer más estefelé a sógornőm igen, át is verték, mert hamis pénzt kapott. Főleg sötétedéskor ne válts, mert nem látni jól!

Bankkártya: nekem Eurocard/Mastercard volt, ott főleg a VISA elterjedt, az egyik kis faluban meg is szívtuk, mert automata nem volt, fizetni meg csak VISA-val lehetett. Én azt csináltam, hogy a rendes hitelkártyám mellé az egyik nem használt OTP-s számlám kártyáját kivittem, volt rajta egy kevéske pénz, amikor gáz volt, onnan felvettem, így elég volt az aznapi kajára + egy telefonra haza, hogy tegyenek be a számlámra. Másnap ott volt a pénz.

Automatánál figyelni kell, a fent említett sógornőm (bár helyi lakos, de rendkívül naív teremtés) amikor pénzt vett ki egyedül, mögé álltak és egy késsel megfenyegetve elvették a pénzét.

 

Folyt köv...

 

Előzmény: areacode212 (10)
areacode212 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 11

Este fele lesz idom irni /8pm korul eastern time/ majd jovok....

 

z:)

Előzmény: Törölt nick (9)
areacode212 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 10

Hello!

 

Hmm!

 

A kozbiztonsagot mar nem te vagy az elso aki emlited, s mivel a baratnommel mennenk akit jobban feltek mint magamat, lehetoleg szeretnenk olyan helyeken mozogni ahol hellyel kozzel biztonsagban tudhatjuk magunkat. Erdemes vinni onvedelmi eszkozt? S igazabol milyen problemakkal nez szembe az ember amikor kozbiztonsagot emlitesz?

 

Varom tovabbi jelentkezesedet!

 

udv

 

z:)

Előzmény: Babco (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.24 0 0 9

 

 

 

 

Én? most Délamerikaban... de sokszor az USA-ban.

 

Most te mond, ha van kedved,  miért pont Perú?

Előzmény: areacode212 (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!