A bajai főtér különleges szépségű és egyedi hangulatú tér. E tulajdonságainak megőrzése a jövő nemzedékeknek erkölcsi kötelességünk. A Belvárosi Cukrászda helyére tervezett épület sokak szerint nem felel meg ennek a követelménynek.
Sajnos korai volt az örömöm, mert csak pár napig müködött, grrrrrrrrrrrrr. Egészen biztos hogy nem technikai oka van, mert manapság az ilyen hibát egy fittyentésre elintézik!
Szia Mamicska!!! :)) Bizom benne hogy jol vagy és hogy a Családod is jol van!!
Sajnos a Sugo kamerája márév eleje ota nem müködik, a fötéri meg kb. 2 honapja. Tartok töle hogy véglegesen le lesz kapcsolva, bár elfogadhato okot nem tudnék rá találni. Nekem nagyon hiányzik, mert legalább a kamerákon keresztül közelebb lehettem a városhoz.
Én még elmennék a 80-as évek belvárosi cukrászdájába és ott a térre nyiló ablakon keresztül kérnek 3 gomboc fagyit (csoki vanillia puncs) vagy beülnék egy fantázia krémre. És aztán, megállitanám az idöt.
Nagyon örülök, hogy Simon gyógyszerész úr képeit - akit én csak mint köztiszteletben álló embert, kiváló gyógyszerészt ismertem - így láthattam. Egy-két munkáját láttam, szinte véletlenül, biztosan az elajándékozottak közül. Sőt leányával is találkoztam, amikor a gyógyszerész úr elmúlása után jártam bajai otthonukban. (Talán egy zongora megtekintése adta az alkalmat.)
Nagyon jó lenne, ha Simon Pál Sándor tárlatát Baján is láthatnánk! Ha eljárnál ennek érdekében leányánál, azt hiszem minden művészetszerető bajai hálás lenne.
Közben rájöttem, hogy saját magam írtam annak idején a pontos évszámot, mely szerint az Ön dédnagyapja 1937-ben kövezte le a főteret.
Érdekes lehet, hogy az első kövezés, az akkori piacnál, tehát a mai Duna Szálló előtti résznél még 1825-ben történt. Akkor a jó szándékú munkálatok következményei nem voltak kedvezőek. Ugyanis a lovaskocsik felhordták a sarat, mely néha tengelyig ért. A Katanich Antal álal végzett kövezés megadta a bajai főtér egyedüli mediterrán jellegét, amiért a magyar Szent Márk térnek is nevezték.
Kérem erősítse meg, hogy jól emlékszem-e az adatra: nagyapja 1935-ben végezte a főtér kövezését. Esetleg tud a körülményekről is többet, akkor kérjük, ossza mneg velünk.
Kitűnő felvételeden jól ábrázoltad, hogy itt valami készül. A padok jelenléte valami fontosra vall. (rövidesen az autók jelen nem léte is.)
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ma nbagyon látványos rendezvényxorozattal kezdődik a fesztivál. Érdemes lesz kimenni a főtérre vagy a szigetre. 18 órai kezdettel menettánc vezeti be az ünnepet, A menettánc útvonala: Petőfi-sziget, Ifjúsági Ház, Városi Bíróság, Belvárosi templom, Sétáló u. főtéri nagyszínpad. Itt is ünneplik a Guinness-rekorddal büszkékedő Csárdás Napját. (Szerénytelenül megemlítem, hogy valami kanalam van ebben a nagysikerű rendezvénynek a létrejöttében, mivel Rózsavölgyi bajai működését én fedeztem fel. Szerencsére a Bácsország című vajdasági folyóiratban nyilvánosságra is hozhattam.)
18,45-től a nagyszínpadon szebbnél-szebb népitánc műsorban gyönyörködhetünk. 21 órakor a Csak Zenekar kondertezik. 22,30-kor kezdődik a táncház.
Figyelmükbe ajánlom a főtéri Pick-színpadot és a Petőfi-szigeti színpadot is. Koncertek és néptánc program teszi itt is emlékezetessé a halfőzés nyitányát.