az Életkristály Extra, amely a legutóbbi öt év kutatásainak eredménye.
Az oldat táplálja sejtjeinket, azokat energiával látja el.
Összetevőinek hatása révén képes a vízháztartás módosítására.
Főbb alkotóelemei: ATP, GTP, Ezen- kívül penta carbon cukor, fruktóz,
glukóz és víz található a termékben.
Van egy olyan érzésem, hogy ebben szimpla kreatin van egy kis
gyümölcslével keverve.
--------------------------------------
Az orvostudomány is komoly kutatásokat végez (kreatin- monohidrát)
vele. Pl.: a kreatin öregedést lassító hatásai. Intenzív edzés során
részt vesz a szervezet felesleges zsírtartalmának eltávolításában.
Befolyással van a proteinszintézisre is. Legfontosabb viszont, hogy a
kreatin a vázizmokba, a szívbe (mint izomszövet) és más sejtekbe
szállítódik. ATP termelést és szállítást segít, ami minden élő sejt fő
energiatermelő molekulája.
Összegezve: a kreatin a legfontosabb természetes táplálékkiegészítő
amit valaha is felfedeztek.
Legelőször és leggyorsabban a glikogén és ATP-Kreatin foszfát
raktárakat kell feltölteni. Ehhez alkalmazzuk a dextrózt a megfelelő
mennyiségű vízzel és kreatinnal.
Kreatin és a kreatin kiegészítők történelme
A kreatint 1832-ben egy Chevreul nevű francia tudós fedezte fel
húskivonatok tanulmányozása közben, és ezért a hús görög nevét adta
neki. Már 1912-1914-ben megfigyelték, hogy kreatin bevitelével a macska
vázizomzatában 20%-al nőtt a kreatin tartalom. A kreatinnal kapcsolatos
tanulmányok igazából 1923-ban indultak be és helyesen megállapították
az emberi test teljes kreatin tartalmát, valamint azt is, hogy a
kreatin testsúly növekedést és nitrogén egyensúly javulást okozott, ami
az izom növekedésre utal. Az 1980-as évek vége felé vált népszerűvé a
többi európai ország elit atlétái között, Olimpiai nyertesek, mint
Linford Christie és Colin Jackson használták. Azonban az igazán
széleskörű elterjedése és használata csak a 90-es évek elejére-közepére
tehető, amikor is a szintetikus kreatin az USA-ban sokkal olcsóbban
jelent meg a piacon. Ez nem volt más, mint az EAS cég Phosphagen tiszta
kreatin monohidrát pora 1993-ban, amit első generációs kreatin
terméknek nevezünk. A cég egyetemi tanulmányokat is szponzorált és
bizonyította a kreatin hihetetlen hatásosságát. A termék hihetetlen
piaci sikert ért el és hamarosan akonkurens cégek is mind megjelentek a
piacon. Tovább kellett lépni.
Megjelent a kreatin termékek második generációja, amelyeket én két
irányvonalra bontanék. Az egyik a kreatin szintézis alapanyagait adta a
kreatin monohidrát mellé, úgy mint glicin, arginin és metionin,
valamint szintén sejt-térfogat növelő aminosavakat, mint a taurin és a
glutamin. A másik irányvonal, és ez a hatásosabb, a dextróz
(szőlőcukor) alapú kreatin transzport rendszerek kifejlesztése volt.
Megállapították, hogy az egyszerű cukor hatására bekövetkező gyors és
nagy mértékű inzulin szint emelkedés másfélszeresére növeli a kreatin
izomba jutását.
Ma már a harmadik generációs termékek idejét éljük, amelyek jellemzője,
hogy a kutatások alapján megállapított mennyiségű szénhidrátot és
kreatint tartalmaznak. Tovább erősítették az inzulin hatására
bekövetkező megnövekedett felszívódást az olyan inzulint támogató és
utánzó anyagokkal, mint a liponsav, vanádium szulfát, króm. Emellett
tartalmaznak a termékek más sejt-térfogat növelőket is. Megállapításra
került a kreatin transzport rendszerek adagolása, időzítése és a
megfelelő víz mennyiség is, amellyel a terméket fogyasztani kell.
Már megjelent újabb kreatin típus is a piacon, melynek lényege, hogy
pezsgő tabletta vagy por formájában juttatjuk a szervezetbe a kreatint,
szintén dextróz kíséretében. Ez a forma még fokozottabb felszívódást
biztosít.