Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Biztos hogy hibás, épp a Boston & Albany vasútról írok, mint az alakuló New York Central egyik társ vasútjáról.
Nekem is van ilyen könyvem az ausztrál vasútról, ami, ha két lehetőség volt, mindig a rosszat írta :-) (Hogy egy ausztrál mozdony EMD vagy GE mozdony alapján készült, richtig a rosszat választotta.) Abban a könyvben meg még hibajegyzék sincs.
A kiadvány végén, amelyből az ábra származik, egy oldalnyi hibajegyzék van, de ezt éppen nem helyesbítik. Persze, attól függetlenül valószínűleg hibás a képaláírás.
Ez változó volt. Volt olyan hosszú, Y alakú, wye-nak hívott megfordítóvágány, amin egy egész vonat elfért, ott fordították meg.
New Yorkban a néhai Pennsy hatalmas kocsi tároló állomásán, Sunnyside Yardon ilyen hosszú wye nem fért volna el, ott félkör vágányra gurultak a tárolóra érkező vonatok, a félkör túlsó végén már ismét a helyes irányba álltak.
A Grand Central Terminalön a két vágányszint között van ilyen ív.
Aztán van olyan, hogy egy irányváltáson átesett expressz a mozdony mögött a kilátókocsival, vagyis vonat fordított helyzetben ment tovább.
Egy kérdés jutott a fejembe a képek láttán. Az evidens, hogy a szerelvények mozdonyait a végállomásokon megfordítva a vonat másik oldalára át kell csatolni. A végkilátó kocsikat is megfordították és átcsatolták, vagy a teljes szerelvényt fordították meg valamilyen hurokban, vagy deltában?
Megkezdtem a Világ Vasúti lexikonom hizlalását a Világvasutain. Elérhető a főoldal bal sávjának alján, Vasúti lexikon címszó alatt. A korábbi Tudástár szócikkei is lassanként megjelennek a vasúti lexikonban is.