Keresés

Részletes keresés

Cida_509 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 13

Szabados Viktor, a Magyar Diákok Egyesületének elnöke az alábbi körlevelet küldte az Ausztriában tanuló magyaroknak:

 

Megszületett az Europai Birosag ausztriai felsöoktatas felveteli renszert
erintö itelete. Az eddig ervenyben levö osztrak gyakorlat, az EU-s
külföldiekkel szembeni korlatozas az europai jogba ütközik (a keszseg
szakokon kivül a feltetel eddig az otthoni hallgatoi jogviszony volt, vagy
oszrak, kettannyelvü erettsegi. Az osztrak diak pedig szimplan
erettsegivel a kezeben beirtakozhat).
Nehany szakon (orvosi, gyogyszeresz, allatorvos, biologus,
közgazdasz)mindenkire nezve egyseges felveteli eljarast vezetnek be vagy
szabalyt hoznak (felveteli vizsga, minimum jegyatlag stb.), az eddigi
felsöoktatasban meglevö helyek csökkentesevel nem kell szamolni. Az
osztrak tervek majdani hatarozat szerint a következö 2 evben a rektorok
dönteskörebe tartozik majd a felveteli vizsgak, korlatozasok kerdese. Igy
ök dönthetik el, szüksegesnek latjak-e ezek bevezeteset.
Az biztosnak latszik, hogy a következö felevtöl mar valoszinüleg minden
diakra nezve egyseges (az egytemen belül) felveteli rendszer varhato.Melyik
egyetem mit tervez, meg nem tudni de a megkülönböztetes (osztrak-
eu-s külföldi) megszünik!
A rektori hivatalokat kerdesekkel bombazni meg korai, meg kell varnunk a
hivatalos lepeseket. Az osztrak oktatasi miniszteriumot hetközben 9-16 ora
között a következö ingyenes szamon lehet elerni ebben a temaban: 0800
311650

gitana19 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 12
Meg te vehetsz használtat is... Nálunk 1-2 év alatt elavul minden, pl genetikában, virológiában, de a jogon 2-3 hónap, mire kijön a nyomdából a kódex, már adják hozzá a javítást...
Előzmény: Cida_509 (11)
Cida_509 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 11
Még jó, hogy a bölcsész jegyzeteket meg lehet úszni 20-30 €-ból egy félévben. Meg persze a fénymásoló kártyák, de az se egy tetemes összeg.
gitana19 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 10

Nem rossz módszer, csak nem mindig megoldható. Pl. a könyveket ált. kikölcsönzöm én is, viszont anatómiakönyvre szüksége van minden lódokinak, ezért azt vmikor meg kell vennem mindenképp. Meg aztán röntgenkép fénymásolva... Látsz rajt 1 jó nagy maszát.

Nem panaszkodok, mert sokkal több lehetőséghez jutok, a prof.gárda is nagyszerű, elég annyi, h a König-Liebich Königje volt a gyak.vezetőm... Csak nem szeretném, ha azt hinné mindenki, h most akkor hűdemilyen 1szerű lesz minden, meg h "Osztriában" az utcák is aranyozva vannak, ház meg csak mézeskalácsból épül. És akik kint tanulunk (vagyunk páran) mind keményen megdolgozunk érte. Akár nyelvi, akár anyagi szempontból.

Előzmény: Jókai út 27 (9)
Jókai út 27 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 9
Német-angol állatorvosi szakszógyűjtemény (van vagy 50 oldal) 45€

König-Liebich: Háziállatok anatómiája 154€

Cunningham: Veterinary physiology  120€

Az ember biokémiája: 94€

 

 

Nyugaton a tankönyvek már évtizedek óta igen drágák. 

A megoldás: az egyetemi könyvtár jegyzetolvasójában (ahol nem kölcsönözhetüek a könyvek csak helyben lehet olvasni, de lefénymásolásra el lehet vinni) kiveszi két órára a jegyzetet, könyvet majd oldalanként 3-4 eurocentért lefénymásolja. Igy pl egy kétszázoldalas könyv két oldalát egy lapra fénymásolva 4 euroba kerül. Majd összefüzi, amihez pl. egy ordnert vesz 1-2 euroért. Én pl. még a saját könyveimet is lefénymásolom. Más a feeling, és tetszöletegesen. akár tollal össze tudom firkálni, valamint részleteit (pl. a 115 oldaltól a 165-og oldalig) magammal tudom vinni, s a tanulás hatékonysága ugrásszerüen megnövekedik. Valamint ha neadjisten elveszítettem, az illetó lapokat kis idö múlva ujrafénymásolható.

Előzmény: gitana19 (7)
nyman Creative Commons License 2005.07.08 0 0 8

Svedorszag sem egy olcso hely szakkonyvileg. Szerencsere az evfolyamunknak dedikalt tanterme volt es abba ossze volt szedve a legfontosabb ~150-200 konyv. Meg persze szamitogepek, scanner, lezernyomtato, projektor es kavefozo (ket kiontovel). Mikrohullamut is akartunk venni, de a lanyok ellenallasan elbukott. ;o)

Előzmény: gitana19 (7)
gitana19 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 7

Aki akart, eddig is tanulhatott osztrák egyetemen / főiskolán: jelentkezett itthon és a beiratkozás után átiratkozott. Vagy elvégzett egy olyan gimit, ami az osztrák érettségivel egyenérétkű érettségit ad (ja, hogy az nehezebb, mint megcsinálni 1 nyelvvizsgát)

Mint Cida is írta, az EU-csatlakozásig nem volt tandíj, a DÖK-tagsági díjat kellett befizetni: 14,6€/ félév / fő.

A felvételizős szakokon tanítók ki vannak akadva, h mégis mikor felvételiztessenek, tekintve, h szeptemberben még vizsgák vannak, meg ugye ők kapnak lehetőséget kutatásra / publikálásra, és azt azért mindenki jobban szereti csinálni.

A főiskolákon, college-okon eddig is volt felvételi, az utóbbiaknál átlag 5000€ az éves(?) tandíj, ezenfelül neked kell beszerezned a munkaeszközödet: ha Hotellerie & Gastronomie szakon vagy, a munkaruhától az eszközökig, ha fényképész / fotóművész / fotóriporter szakon, akkor a megfelelő minőségű gépen kívül (min. 60.000 Ft) a filmeket, papírt, állványt, vakukat, objektíveket...

Az osztrák családi pótlékra jogosultak után (Osztrákiában HIVATALOSAN dolgozó szülő) átlag 250€ jár havonta tanulmányi szinttől függően (ált.isk, középsuli, egyetem) + októberben 60.000 Ftnak megfelelő összeg tankönyvtámogatás. Ami elkel, mert 1 jogi szakkönyv 60€-nál kezdődik, állatorvosiról vannak konkrét számaim: Német-angol állatorvosi szakszógyűjtemény (van vagy 50 oldal) 45€

König-Liebich: Háziállatok anatómiája 154€

Cunningham: Veterinary physiology  120€

Az ember biokémiája: 94€

 

Szóval Ausztriában sem kolbászból van a kerítés. És akkor még nem bszéltünk a nyelvi nehézségekről, mivel itthon mindent megtanítanak, csak beszélni nem. Szóval még egy rigó utcai felsőfokú után sem lehetsz biztos abban, h az első 2 hónap nem tömény szenvedés lesz. Nem beszélve arról, h a vizsgáztatók idejének beosztását megkönnyítendő általában jól eltitkolják, a vizsgához mely papírokra van szükséged, vmint a tanulmányi osztály ill. titkárságok nyitvatartása néhány órára korlátozódik, ált. arra az időre, mikor a fél egyetemnek gyak.ja van -> véletlenül se tud bemenni a papírért.

Cida_509 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 6

Az EU csatlakozásig Ausztriában is ingyenes volt a magyaroknak a tanulás, egy osztrák-magyar egyezménynek köszönhetően, amely hatályát vesztette a csatlakozással.

 

A svédek talán nem félnek annyira a "kelet-európaiaktól", nincsenek olyan közel hozzájuk, mint Ausztria. Itt is óriási a munkanélküliség, és ezért féltik a munkaerő-piacukat az esetlegesen olcsóbb munkaerőtől, meg bizonyos populista politikusok is gondoskodnak ennek a fóbiának az ébren tartásáról. 

Előzmény: nyman (5)
nyman Creative Commons License 2005.07.07 0 0 5

Koszi a reszletes valaszt. Igazabol csak poenbol tettem fel a kerdest. ;o)

 

En 98-2000 kozott Svedorszagban tanultam. Ott akkor is es ha joltom most is ingyenes a kepzes a kulfoldi diakoknak. Persze svedul lenyegesen kevesebb kulfoldi tud, mint nemetul, de vannak angol nyelvu kepzesek szep szammal. Ami a feltetel, hogy igazold a megelhetesi koltsegeidet, amit kb 7000 korona/hora tesznek.

 

A tartozkodasi engedely melle be volt ragasztva egy munkavallalasi papir is, ami korlatozott korulmenyek kozott, de engedelyezte a munkavallalast. Igaz diakoknak szolo munkat nem konnyu talalni, a masik korlat meg termeszetesen a sved nyelvtudas volt. Ugye miota Eus tagok vagyunk Svedorszag az egyik, aki nem gorditett akadalyt a munkavallalas ele.

 

Szerintem aki nemetul (es angolul) jol beszel, hamar megtanul svedul is.

Előzmény: Cida_509 (4)
Cida_509 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 4

Az érem másik oldala, itt Ausztriában: az osztrákok pánikba estek, hogy a német "numerus-clausus-menekültek" el fogják árasztani az itteni egyetemeket, és mivel  sok szakra csak meghatározott számú hallgatót vesznek fel, és felvételi nem lévén a leggyorsabb a nyerő, már előző este beálltak a sorba, a szabad ég alatt éjszakáztak, taposták egymást meg verekedtek.

 

A tandíj minden EU tagállam polgárának 378,72 euró, a nem EU tagoknak a duplája. Mivel Magyarország a csatlakozástól számított 7 évig ki van tiltva az osztrák munkaerő-piacról, hivatalosan csak nagyon nehezen vállalhatunk munkát, a többség feketén dolgozik. Januárban a Magyar Diákok Egyesülete szervezett egy kerekasztal-beszélgetést az osztrák és a magyar illetékes minisztériumok részvételével, ahol felmerült, hogy a feketemunka visszaszorítására engedélyezni kellene legalább a diákok munkavállalását, de a válasz határozott elutasítás volt. Aki mégis próbálkozott munkavállalási engedélyt kiváltani, azt mesélte, hogy a diákigazolvány nem elég a hivatalnak a tanulói státusz igazolására, kértek bizonyítványt már elvégzett tanegységekről, mert amíg nincs elvégzett tanegységed, automatikusan azt feltételezik, hogy falból vagy beiratkozva.

 

Az utazás 27 éves kor alatt igen kedvezményes, a vasútra például az óriási kedvezményeket nyújtó Vorteilscard 20 euró egy évre, de ahogy elmúlik valaki 27 éves, sehol semmi diákkedvezmény nem jár neki többet.

Előzmény: nyman (2)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.07 0 0 3
Köszi!
Előzmény: SpM (1)
nyman Creative Commons License 2005.07.07 0 0 2

es mellette lehet cukraszdaba dolgozni a megelhetesi koltsegek fedezesere?

 

(osztan lehet diak vonatberletet valtani mongyuk Sopronbol?)

Előzmény: SpM (-)
SpM Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1
források:

http://www.orf.at/050707-88864/index.html
http://kurier.at/oesterreich/1040557.php
http://derstandard.at/?url=/?ressort=unizugang

http://www.univie.ac.at/studentpoint/
http://www.univie.ac.at/studentpoint/artikel.php?Art_ID=81&Sprach_ID=1
Előzmény: Mad árka (0)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.07 0 0 0

Hol van ennek az eredeti forrása?

Köszi előre is!

Előzmény: SpM (-)
SpM Creative Commons License 2005.07.07 0 0 topiknyitó
Mától kezdve az osztrákokkal azonos feltétellel iratkozhatnak be a többi uniós állampolgárok - a magyarok is. A magyar érettségi ezzel az osztrák érettségivel teljesen egyenértéküvé vált.

Várhatólag holnap hoznak egy törvényt, amely 6-7 szakon meg fogja engedni az egyetemeknek hogy a felvehetök számát korlátozzák:
orvos, állatorvos, fogorvos, biológia, pszihológia, farmakológia, és esetleg üzemgazdaságtan.

Ezeken a szakokon van/volt Németországban numerus clausus érvényben.

A felvételi idöszak kb. július elejétöl október végéig tart (pótfelvétel kb. november végéig)
a következö okiratok szükségesek a felvételhez:

útlevél,
érettségi bizonyítvány (hiteles fordítással),
fénykép a diákigazolványhoz,
kb. 370 EUR tanulmányi költség hozzájárulás.
esetleg még: felvételi kérvény, születési anyakönyvi kivonat (hiteles fordítással), önéletrajz.

A nem német anyanyelvüeknek igazolniuk kell azt, hogy a tanulmányokhoz szükséges mértékben megfelelö német nyelvismerettel rendelkeznek.

Több egyetemen elözetes adatfelvétel van az interneten keresztül.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!